|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odnawiamy/przerabiamy stare meble - wątek zbiorczy.
Witam
![]() CHcialam zrobic remont w pokoju i zaczelam zastanawiac sie cos z meblami. Mam duza, sypialniana szafe z rozsuwanymi drzwami. Szafa ma okolo 20 lat i jest od nowosci w kolorze dębu, oklejona okleina ( przynajmneij tak na oko mi sie wydaje) Chcialam zostawic ta szafe ale zmienic jej kolor na bialy i dokupic do teog jakas biala komode i biurko. Tylko jak zmienic kolr szafy? Ktos moze mi cos doradzic? nie wiem jak sie za to zabrac?
|
|
#542 |
|
Przyczajenie
|
aa ja mam takie pytanie. czy te okleiny można kpić w sklepach typu leroy merlin czy castorama ?
|
|
|
|
|
#543 |
|
Przyczajenie
|
Hej, to mój pierwszy post na forum, więc od razu się witam ze wszystkimi
![]() Mam takie pytanie, a właściwie prośbę o radę - dostałam właśnie czarną szafeczkę i kompletnie nie wiem, co z nią zrobić - w jaki sposób przerobić, bo tak jak jest kompletnie mi nie pasuje... Mam pokój taki jak widać w tle śliwkowo-zielony, do tego meble - niemal każdy z innej parafii. Szafka ma stać między sosnową komodą z białym, marmurowym blatem a wysoką szafką w szarą okleinę "nibydrewno" (którą na razie poprzecierałam na biało i mam zamiar dodać zielony). Nad tym wisi poziomo powieszona szafka kuchenna jedynka, pomalowałam ją jakiś czas temu na zielono z białymi brzegami. No i z tą czarną kompletnie nie wiem, co zrobić, macie może jakieś pomysły? (Całej na jeden, mocny kolor nie chcę malować, bo boję się, że będzie wyglądała koło tego marmurowego blatu jak pięść do nosa...) |
|
|
|
|
#545 |
|
Przyczajenie
|
A jak ta stara szafa mniej-więcej wygląda?
|
|
|
|
|
#546 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie, zależy jaka szafa - antyk czy po prostu zwyczajna szafa
|
|
#548 |
|
Przyczajenie
|
Hm, pewnie jakaś "bursztynowa komnata" jak my to u nas nazywamy - możesz ją pomalować farbą akrylową (najlepiej wałkiem, a nie pędzlem, bo jeśli to ma tyle lakieru co myślę, to będą straszne zacieki od pędzla).
Możesz np. pomalować na jakiś kolor a do reszty dolać jakiegoś barwnika i zrobić przecierkę w takim trochę innym kolorze. Albo całkowicie innym kolorem coś namalować, jakiś wzorek |
|
|
|
|
#549 |
|
Zakorzenienie
|
Melissa, komunistyczne szafy sa najfajniejsze, bo nie ma żłobień, listewek-sa proste drzwi i koniec,to duże ułatwienie
...Ale na proste drzwi można łątwo coś nakleić-jakąś fotografię z gazety(wcześniej pomalujszafe tez na biało,że zdjęcia miały dobry kolor), czy gazetę z samymi literami. Kurde, ja bym z taka szafa zaszlała .Mozna ją w pasy pomalować (przy pomocy taśmy malarskiej samoprzylepnej to dziecinnie proste) albo jeden szeroki pas.Zajrzyj na stronę firm, które robia szafy z drzwiami przesownymi (inndeco, komandor, senator), może zaczerpniesz jakieś wzory Tylko pamietaj,że do malowania drewna najlepsze są wałki akrylowe-nie takie byle jakie do malowania ścian no i zamiast męczyć się i ścierac starą warstwę lakieru, można pomalowac ją jakimś primerem przyczepnościowym-malujesz i juz farba przylega, nawet na szkle.Ja planuje kupić primery Fluggera,bo maja do wszystkiego-sprawdź na ich stronie .Ja jeszcze ne kupiłam swojego wymarzonego stołu, ciągle szukam .Ale byłam w Leroy Merlin i tam zobaczyłam w dziale farb próbki bejc,lakierobejc, farb do drewna-na deseczkach, czyli widać,jak to wyjdzie w rzeczywistości |
|
|
|
|
#550 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tak jak xandra78 uwielbiam białe meble więc też zrobiłabym ją na biało fotografie naklejone na szafę to tez fajny pomysł xandra78, dzięki ze wspomniałaś o tych primerach i mnie przyda się bardzo Twoja wskazówka
|
|
|
|
|
|
#551 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny
mam pytanie co do zdjęcia, które jak mam nadzieję się wstawiło poniżej. Widzicie efekt dwóch kolorów na meblu? Jakby różne przenikające się odcienie. W jaki sposób coś takiego zrobić?
|
|
#552 |
|
Zakorzenienie
|
Przecierka i cieniowanie
|
|
#553 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
szafa na pewno będzie biała, bo również bardzo lubię białe meble, najchętniej to wszystko przemalowałabym na biało hehe tylko boję się żeby nie przesadzić:P dlatego też myślałam o dodaniu do szafy na drzwiach takich cieniutkich listewek jak na zdjęciu w załączniku ( tu jest akurat pokój dla dziecka no ale chodzi mi o samą szafę) i właśnie wstawieniu tapety z jakimiś ornamentami w środek, tylko nie wiem czym te listewki można przymocować? klejem?bardzo lubię też postarzane meble, ale tutaj nie chcę robić przecierki aani nic w tym stylu, dlatego że wnętrze mojego pokoju jest trochę barokowe, mimo remontu zostawiłam sztukaterię na suficie... myślałam tylko o przymocowaniu jeszcze do szafy toczonych nóg, co Wy na to?;> aha i właśnie szafa jest polakierowana, czy przed malowaniem trzeba się pozbyć lakieru? mam taki specjalny środek do tego, czy można zostawić i tak malować?;> i zastosować właśnie ten primer wcześniej? Edytowane przez melissa89 Czas edycji: 2010-08-22 o 19:07 |
|||
|
|
|
|
#554 |
|
Wtajemniczenie
|
melissa89 lakier, farbe czy co tam jest należy usunąć
|
|
|
|
|
#556 |
|
Przyczajenie
|
To jeszcze ja się pochwalę, zrobiłam dziś tą szafkę, której zdjęcie dałam w załączniku kilka postów wyżej. Nie miałam na nią żadnego pomysłu, wszystko wyszło w trakcie malowania
nie mam co prawda jakiegoś talentu, ale myślę, że na razie jest ok
Edytowane przez Warkocz Czas edycji: 2010-08-23 o 01:00 |
|
|
|
|
#557 |
|
Zakorzenienie
|
Malisso ja nigdy nie ściągam lakieru bo to dużo roboty, tylko drobnym papierem ściernym matowię jego powierzchnię by nowa farba miała lepszą przyczepność - też mam fazę na biel dziś malowałam moje małe szafki z szufladkami i kosze wiklinowe
ręce mam wysmarowane po łokcie bo malowałam gąbkami
|
|
#558 |
|
Zakorzenienie
|
Warkoczu, ciekawy pomysł na szafeczkę
![]() Nie no-ściąganie całego lakieru z takiej np. szafy, to jest jakaś masakra. Wystarczy papierem ściernym poprzecierać niezbyt dokładnie,żeby się powierzchnia szorstka zrobiła i żeby usunąc lakier, który się gdzieniegdzie łuszczy lub odpada Jeśli jednak powierzchnia jest gładziutka i lakier nienaruszony, to kupić primer i dalej już farbą-no po cos wymyślają te primery-trzeba korzystać, po co sobie utrudniać życie
|
|
|
|
|
#559 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zrobię tak jak mówisz, czyli przetrę jedynie papierem ściernymCytat:
powiedzcie mi jeszcze dziewczyny, czym przymocować listewki do szafy? i jakie macie sposoby na malowanie trudno dostępnych miejsc np. na krześle? z góry dziękuję za odpowiedzi
|
||
|
|
|
|
#560 |
|
Zakorzenienie
|
Melissa, primer możesz kupić np. firmy Flugger, poczytaj sobie na ich stronie,jakie maja produkty
http://www.flugger.pl/ Mnie polecono tą firmę (dzięki cycolku A listewki przykleisz klejem do drewna, jest taniutki, kupisz go bez problemu w zwkłym hipermarkecie |
|
|
|
|
#561 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kazdy powie kto zajmuje sie tym zawodowo, że należy usnąc lakier |
|
|
|
|
|
#562 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Na domowy użytek, to jest inna robota, niz nie wiem-na sprzedaż do salonu. Przcież primery, o których mowa, to też są profesjonalne produkty-czemu z nich nie skorzystać? Jeśli stary lakier trzyma mocno, to nie ma powodu go zdzierać dokładnie całego.Co innego, jak odchodzi, czy sie łuszczy... Zawodowcy, to mają przede wszystkim profesjonalne urządzenia do szlifowania, polerowania...spróbuj papierem ściernym zedzrzeć lakier z całej szafy-mnie by sie chyba odechciało przeróbek. ![]() Acha-na tej stronce Fluggera są też różne porady ze zdjęciami, jak odnawiać meble |
|
|
|
|
|
#563 |
|
Raczkowanie
|
witam drogie panie
![]() mam w pokoju niedużą omodę wysoką na jakieś 150 i szeroką na 1,5 m - jakoś tak mniej wiecej. Od dołu są 4 szuflady wysuwane a na samej górze jest wnęka i zupełnie nie mam pomysłu jak ją zagospodarować. Trzymam tu kilka swoich rzeczy ale wyglada to nieestetycznie. Jakieś pomysły? Liczę na waszą pomoc
|
|
#564 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale może wsunąć tam koszyczek/koszyczki lub pudełka? (coś np w stylu jak na załączonych zdjęciach..?) Będziesz mogła nadal przechowywać w tym miejscu swoje rzeczy ale schowane w pudełkach/koszykach nie będą już stwarzać nieestetycznego wrażenia.
|
|
|
|
|
|
#565 |
|
Przyczajenie
|
Cześć, zauważyłam że na tym wpisie jest dużo aktywnych osób z fajnymi pomysłami. Może doradziły byście mi co mam zrobić z moją szafeczką. Nie mam na nią pomysłu i nie bardzo znam się na odnawianiu. Jedyne ale, że nie może być pomalowana na biało... Jest to stara szafeczka, wydaje mi się że raczej to jest sklejka, a nie drewno...
Czy moge to oczyścić tak, aby niezniszczyć i ładnie odnowić?
|
|
|
#566 |
|
Zakorzenienie
|
Nataszka świetna jest ta szafeczka mnie ona wygląda na drewnianą, więc wystarczy tylko zmatowić drobnym papierem ściernym, potem zmyć delikatnie kurz i brać się za malowanie
![]() Nie wiem jakie kolory preferujesz i jaki jest kolor wnętrza, ale proponuję pomalować ją na szaro ![]() 1. Kupić biały akryl i szary pigment, szufladkę i drzwiczki pomalować ciemniejszym szarym a całą resztę o kilka tonów jaśniejszą szarością. 2. Całą szafkę pomalować przecierką Sama bym ją pomalowała właśnie na biało i postarzyła
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. Edytowane przez trojka Czas edycji: 2010-08-25 o 15:59 |
|
|
|
|
#567 |
|
Zakorzenienie
|
Nataszka, obejrzyj kilka stron wstecz-sporo zdjęć dziewczyny wkleiły, na pewno okażą się pomocne
W zasadzie, to gusta są różne i pewnie każda z nas pomalowałaby taką szafeczke po swojemu . Kolor jest raczej uzależniony od reszty mebli w pokoju-jakie są? Jeśli ów mebelek miałby całkowicie odstawać od reszty, to musiałby być zupełnie inny, np. oklejony gazetami, zdjęciami, pomalowany w kolorowe paseczki lub w jakiś wzór np. z szablonu...Takie jest moje zdanieDaisy, mi też do głowy przychodzą tylko jakieś pudełeczka, czy koszyczki .
|
|
|
|
|
#568 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#569 |
|
Zakorzenienie
|
melissa, tapety przykleja się klejem do tapet, tylko
|
|
|
|
|
#570 |
|
Przyczajenie
|
Szafeczka stoi w przedpokoju, kolor scian jak na zdjeciu, ale mysle zeby zmienic na mietowa zielen. Napewno przydaloby sie zmienic galki od szufladki i drzwiczek. Moze jakas ciemniejsza bejca?
Dziekuje wam za rady pomyslę nad wszystkimi opcjami
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:32.

...
.

szafa na pewno będzie biała, bo również bardzo lubię białe meble, najchętniej to wszystko przemalowałabym na biało