|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
Cytat:
|
|
#542 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#543 |
|
Zadomowienie
|
Imersja - zapewniam Cię, że potrójne zabezpiecznie kosztuje mniej niż aborcja ;]
Poza tym ja uważam, że nie ma potrzeby stosowania potrójnego wystarczą tabletki i dla pewności można w wiekszości stosować wytrysk poza, jak ktoś nie może tego stosować - prezerwatywy i obliczanie dni niepłodnych. Takie to trudne? Zapewniam Cię, że już przy tych 2 prostych metodach są baaardzo marne szanse na ciążę... I gdyby ludzie zechcieli się choćby do nich stosować nie byłoby tyle oburzeń z powodu nielegalnej aborcji, bo pewnie niewiele osób niechcących mieć dzieci w ciążę by zachodziło, bo to praktycznie graniczy z cudem.
|
#544 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#545 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#546 |
|
ma zielone pojęcie
|
Oczywiście, że nie każdemu pasuje. Ale do wyboru mamy w Polsce:
-prezerwatywy -tabletki antykoncepcyjne -minipigułki (dla kobiet, które są po porodzie oraz dla kobiet, które nie mogą przyjmować tabletek z estrogenami) -spirale miedziane -spirale hormonalne -diafragmy -globulki -NPR Dodatkowo można sobie jeszcze sprowadzić spiralę dla nieródek. A w przypadku pękniętej prezerwatywy itd. zastosować Escapelle albo metodę yuzpe. Nie wydaje mi się żeby to było mało. Każdy może wybrać metodę odpowiednią dla niego
|
#547 |
|
Zadomowienie
|
Cena spirali antykoncepcyjnej to 500-1000zł w większości klinik (w jakichś luksusowych klinikach może dochodzić do 1500zł)- dla porównania cena aborcji (nielegalnej w Warszawie) to 2000-8000zł
w innych krajach (legalnie) najmniejszy koszt jaki widziałam to 1500zł ale sama aborcja, do tego trzeba doliczyć koszty przyjazdu, odjazdu i pobytu w klinice... pozdrawiam ;]
|
#548 |
|
BAN stały
|
koszt spirali hormonalnej mireny z zalozeniem 1000 zl
tabletki poronne z women web 400 zl co nie znaczy ze popieram aborcje jako środek antykoncepcyjny-NIE aborcje dopuszczam jako ostateczność i do 12 tygodnia Edytowane przez imersja Czas edycji: 2011-09-05 o 14:29 |
|
|
|
#549 |
|
Zadomowienie
|
Świetny pomysł, wziąć tabletki, których działania pewnie 99% osób w ogóle nie zna, które nie wiadomo jak zareagują i jak wplyną na nasz organizm, które nie wiadomo co zawierają, bez konsultacji z lekarzem i badań, na własną rękę... tak, to jest sprawa tych osób, które je biorą, ale szkoda, że nikt nie pomyślał, że ta cała strona women on web również wiele na tym zarabia, jak inne strony reklamujące np. preparaty na powiekszenie biustu (niby wylacznie ze skladnikami roslinnymi) i jest to również handel internetowy i biznes...
No, ja nawet w sytuacji kryzysowej chyba nie odważyłabym się wziac silnych leków hormonalnych na własną rękę... Właśnie przeczytałam na tej stronie o darowiznie co najmniej 70 euro... ;]
Truth has no path. Truth is living, and therefore, changing. It has no resting place, no form, no organized institution, no philosophy. Edytowane przez whitechocolateraspberry Czas edycji: 2011-09-05 o 14:38 |
|
|
|
#550 |
|
Rozeznanie
|
whitechocolateraspberry, weź pod uwagę że nie każdy mieszka w Polsce
mieszkam za granicą gdzie aborcja jest legalna, co wiecej tansza niż spirala miedziana, jak już dyskutujemy co się bardziej opłaca finansowo.Chatul, niby to dużo, ale jednak niezbyt. Sama wiesz, bo się udzielałaś w moim wątku (czy to "Doradźcie mi proszę antykoncepcję", czy to tym o spirali). mi zostają jedynie gumy i npr. Ale nawet, jakby mi odpukać poszła gumka w dniu teoretycznie niepłodnym, to na pewno nie zdecydowałabym się urodzic. Mogłam się lepiej zabezpieczać? Nie, nie mogłam. |
|
|
|
#551 |
|
Konto usunięte
|
Weźcie pod uwagę jeszcze 2 rzeczy: po cc gin nie założy spirali, a ogrom lekarzy nie chce wypisywać tabletek PO. No, ale to tak na marginesie
|
|
|
|
#552 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29217806]Weźcie pod uwagę jeszcze 2 rzeczy: po cc gin nie założy spirali, a ogrom lekarzy nie chce wypisywać tabletek PO. No, ale to tak na marginesie [/QUOTE]No tak, po cc ginekolog może nie chcieć założyć spirali. Ale z tabletkami PO nie powinno być problemu. Moim zdaniem każda kobieta, która wie, że chciałaby w razie czego użyć tabletki PO, powinna ją kupić wcześniej. Na spokojnie iść do ginekologa (choćby państwowego) i poprosić o receptę. Potem tabletkę wykupić i trzymać w portfelu. Gdyby prezerwatywa pękła, można od razu zastosować Escapelle
|
|
#553 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jeśli mieszkasz w kraju gdzie aborcja jest legalna, to jaki masz problem bo nie rozumiem? Chyba nie musisz protestować przeciwko zakazom aborcji?
|
|
#554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ludzie na operacje serca czekają pół roku, więc wyobraźcie sobie jak by było z aborcja i tak trzeba by było iść prywatnieTak naprawdę jak ktoś chce usunąć to ma mnóstwo możliwości i zmiana ustawy do niczego mu nie potrzebna |
|
|
|
|
#555 |
|
Konto usunięte
|
Chatul, dobrze to ujęłaś "nie powinno byc problemu", jednakże spójrz, ile razy choćby na wizażu dziewczyny wściekłe piszą, że lekarz nie chce wypisać tabletki. Ot, Polska.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#556 |
|
ma zielone pojęcie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;29218888]Chatul, dobrze to ujęłaś "nie powinno byc problemu", jednakże spójrz, ile razy choćby na wizażu dziewczyny wściekłe piszą, że lekarz nie chce wypisać tabletki. Ot, Polska.[/QUOTE]
No wiem, wiem... Dlatego piszę, że tabletkę lepiej kupić wcześniej. Wtedy problemu nie ma. Najwyżej straci się kilka dni na szukanie na spokojnie ginekologa, który wypisze receptę. Lepsze to niż późniejsze jeżdżenie w nerwach od ginekologa do ginekologa. Zwłaszcza, że nawet jak ginekolog nie robi problemów z wypisaniem recepty, to też trzeba najpierw do niego dojść itd. Trochę czasu na to schodzi. Po co sobie robić problemy? Lepiej kupić tabletkę wcześniej, a potem w razie potrzeby od razu ją zażyć
|
#557 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#558 |
|
Raczkowanie
|
Uważam, że aborcja możliwa powinna być dla kobiet zgwałconych i/lub, w których łonie rozwija się dziecko z nieuleczalną chorobą, która w minutach po porodzie wywołała by zgon dziecka.
A tabletki czy inna antykoncepcja powinna być refundowana przez PAŃSTWO!
Zapraszam : Mój Blog. http://galleryofmymind-am.blogspot.com/ robię to co kocham! Edytowane przez AnuLka15mala Czas edycji: 2011-09-05 o 17:04 |
|
|
|
#559 |
|
Zadomowienie
|
Ja rozumiem, że nie każdy musi chcieć mieć dzieci, ale właśnie po to tu się wszyscy rozpisują o możliwych zabezpieczeniach, których jest wiele i dla każdego się coś znajdzie. Może i zrozumiałabym jeszcze rozgoryczenie osoby, która pomimo solidnej antykoncepcji zaszłaby w ciążę, jednak szczerze - nie wierzę w cuda, podejrzewam, że jak ktoś opowiada historie typu prezerwatywa + tabletki i ciążą, prezerwatywa + przerywaniec i ciążą, prezerwatywa + dni niepłodne i ciąża, tabletki i przerywaniec i ciąża, to po prostu zwyczajnie głupio mu przyznac, ze sie nie zabezpieczał i zmyśla, aby nie uważano go za osobę skrajnie nieodpowiedzialną...
I zawsze będę uważać, że gdyby ludzie odpowiednio si.e zabezpieczali nie mieliby tyle problemów i nie musieli wyzywać Polski od katoli, którzy zmuszaja kogos do rodzenia dzieci. I również nie wierzyłabym tak w 100% każdej osobie,która opowiada, zwłaszcza na forach internetowych o zabezpieczaniu się i cudownej ciąży...
|
#560 |
|
BAN stały
|
Tak, ale piszemy też o sytuacji, jak byśmy się zachowały, gdyby mimo zabezpieczeń (czyli niechęci do posiadania dziecka), cąża się zdarzyła. A zdarza się, chociaż rzadko. W takiej sytuacji nasze prawo mnie uwiera. A jeszcze bardziej uwiera mnie hipokryzja wynikająca z tego, że ja, jako osoba, która może wraz ze swoim partnerem wywalić 3 tysiące, nie będę mieć problemu. Przerwę ciążę i tyle. Problem będzie mieć matka patologicznej rodziny, którą mąż gwałci systematycznie w imę obowiązku małżeńskiego, a w domu nędza aż piszczy (mam wychowanków z takich rodziń), niedojrzała emocjonalnie nastolatka, która odda się, by udowodnić, że kocha, chociaż nic nie wie o seksie, i inne kobiety bez kasy, których partner, jak zamoczył, to nic go więcej nie obchodz.
|
|
|
|
#561 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#562 |
|
Zadomowienie
|
Jak ktoś zajdzie w ciąże mimo solidnego zabezpieczenia, wtedy będzie się martwić. Moim zdaniem metody typu tabletki + przerywaniec albo prezerwatywa i dni niepłodne itp. dają taką pewność, że ja osobiscie nie jestem w stanie uwierzyć, że ktoś tak zaszedł w ciążę, a to, że gdzieś na jakimś forum jakaś zrozpaczona kobieta napisała, że tak zaszła w ciążę, bo nie chciała, aby zwalił sie na nią tłum komentarzy o jej nieodpowiedzialności i niedojrzałości (oraz głupocie związanej z niezabezpieczaniem się) to nie znaczy, że są to historie prawdziwe i z życia wzięte. Tak naprawdę nikt nigdy nie udowodnił na 100%, że nawet podczas brania tabletek (regularnego) oraz nie zażywania w tym czasie leków neutralizujących ich działanie, można zajść w ciążę, osoby, które twierdzą, że zaszły albo zmyslają, albo popełniły jakiś błąd...
Poza tym własnie wiekszość osób, które poddają się aborcji z pewnością są to osoby, które się nie zabezpieczały... a zalegalizowanie aborcji z pewnością doprowadziłoby do tego, że sporo osób, a zwłaszcza właśnie nastolatek, którym glupio jest isc so kiosku po prezerwatywę i glupio poprosic rodzicow aby poszli z nimi po tabletki, traktowałoby aborcję jako srodek antykoncepcyjny i taki na wszelki wypadek. Wiele osób pewnie również nie dbałoby w takim stopniu o antykoncepcje, wiedząc, że jak kiedys np. zapomną tabletki, zawsze jest aborcja.
|
#563 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A czego urodzić? No a czego, dziecka, które w którymś tam momencie powstanie z płodu
|
|
|
|
|
#564 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Twój poprzedni post pozbawiony był sensu, poniważ jeśli nawet gumka pękłaby Ci w dni niepłodne, nie byłoby możliwości zajścia w ciążę, a Ty zaczęłaś tu czynić jakieś rozważania, czy zecydowałabyś się na urodzenie tego dziecka, tylko jakiego dziecka, skoro zapłodnienie w tym momencie byłoby niemożliwe, nie byłoby żadnego dziecka, ani żadnego płodu? ![]() A nie musisz protestować, bo Ty, w kraju w którym mieszkasz, masz możliwość dokonania aborcji, a jakoś nie wierzę, abyś martwiła sie o te wszystkie kobiety, które teraz chcą usunąć w Polsce...
Truth has no path. Truth is living, and therefore, changing. It has no resting place, no form, no organized institution, no philosophy. Edytowane przez whitechocolateraspberry Czas edycji: 2011-09-05 o 18:31 |
|
|
|
|
#565 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a dasz mi podpisane na papierze że bym nie zaszła? z wiedzą, że plemniki mogą przetrwać w sluzie szyjkowym i takie tam? żadne zabezpieczenia nie są 100%, nawet dodane do siebie. Edytowane przez manymanyways Czas edycji: 2011-09-05 o 19:27 |
|
|
|
|
#566 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
100% nie są, ale niektóre przypaski ciąży to po prostu jakies cudowne zaplodnienia, z tego co czytam na niektorych forach...
|
|
#567 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Poza tym, zawsze można uprawiać seks tylko w czasie niepłodności poowulacyjnej czyli w czasie niepłodności bezwzględnej. Nie da się zajść w ciążę w tym czasie (co najwyżej można źle wyznaczyć fazę niepłodności poowulacyjnej). W czasie fazy lutealnej nie ma już komórki jajowej, którą plemniki mogą zapłodnić. Co więcej, pH w pochwie się zmienia na kwaśne, co uniemożliwia przetrwanie plemnikom. Dodatkowo jeszcze śluz tworzy czop na szyjce macicy, przez co plemniki nie mogą się przedostać do macicy.
|
|
#568 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze tak ciągle piszecie o tym stosunku przerywanym-no super dla dziewczyny żaden problem ale dla faceta to jest problem i jakiś stres. Przez cały stosunek zamiast się cieszyć seksem to pilnować żeby nie dojść w środku, zdążę, nie zdążę, zdążę...przerywać i chybcikiem uciekać, no kurcze nie od tego jest seks żeby miał stresować.
Poza tym stosunek przerywany u faceta może prowadzić do impotencji(o podłożu psychicznym), no chyba że dla faceta to żaden problem co na pewno też się zdarza.
|
#569 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#570 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:51.

i tak trzeba by było iść prywatnie