|
|
#541 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jestem złą mamą?
Cytat:
9 miesięcy ciąży, rok całkowitego podporządkowania innemu człowiekowi, aż zwierzęcego podprządkowania (bo nie móc zjeść czy iść załatwić podstawowe potrzeby fizjologiczne) a Wy zastanawiacie się czemu piszę o tym w negatywnym sensie? Żadnej przerwy, a jeśli matka pomyśli o kilku dniach odpoczynku to jest od razu bezmyślną egoistką która chce eksperymentować na dziecku. A po skończeniu przez dziecku tego magicznego roczku nic się magicznie nie zmienia, a dziecko przyzwyczajone do bezustannej obecności matki będzie wymagać jej dalej stale. Nikt by się nie decydował na dziecko, poza osobami którym się faktycznie instynkt rzucił na mózg, gdyby to miało tak wyglądać. |
|
|
|
|
|
#542 | |||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Jak dla mnie to po to jest się 40 tygodni w ciązy, żeby mieć czas na zbudowanie więzi z dzieckiem. Jak dla mnie to matka powinna odczuwać więź z dzieckiem już na porodówce. Gdyby tak nie było, mozna by uznać za normalną sytuację - kobieta rodzi - przychodzi magiczny ktoś i zabiera dziecko bo ma taką fantazję - matki to nie obchodzi. Dla mnie to normalne nie jest i świadczyłoby o jakimś zaburzeniu. Cytat:
Żyjesz w kulturze, w której normą jest, że matki/ojcowie pracują i to nie raz po wiele godzin na dzien, a ich dzieci wychowują inne osoby, co nie oznacza, że wg mnie to jest dla dziecka dobra/wymarzona sytuacja. A wyjazd na 5 dni do Francji to nie jest żadna wyższa konieczność. Cytat:
Gdyby tak nie było istniałby nakaz, który mówiłby że do jakiegoś czasu należy samemu zajmować się dzieckiem. Cytat:
Po 1 ludzie przez ostatnie tysiące lat śmiem wierzyć aż tak szalenczo się nie zmienili. Po 2 eksperyment zakłada, że coś może skończyć się niepowodzeniem, a ja uważam, że obowiązkiem rodzica jest przygotować dziecko do dorosłego życia najlepiej jak się da i nie ma pozwolenia na spieprzenie mu życia, bo, ach, eksperymentowałem sobie. ![]() Cytat:
Nie wiem kto uwierzył, że mleko sztuczne jest lepsze od naturalnego. Poza tym naukowcy też ludzie i nie tylko się czasem mylą, ale także dla sławy potrafią kłamać. Niczego nie insynuuje, usiłuję przekazać, że bez nauki ludzie żyli tysiące lat i też dawali radę. Cytat:
Nigdy nie twierdziłam, ze rodzic ma obowiązek widzieć tylko dziecko na horyzoncie i nic poza tym, ale jak dla mnie nie bez powodu ludzie wg biologii powinni zostawać rodzicami wtedy, gdy mają na to najwięcej sił witalnych i energii. ![]() ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Cytat:
Czasami instynkt mówi tak: jestem już tak bardzo czymś psychicznie zmęczony, że muszę się zdystansować. Mam zatem w dupie co mówi sasiadka czy ciotka bo inaczej za chwilę mogę zwariować. I wtedy instynkt mówi : jadę na 5 dni do paryża. Nie pytam na forum obcych ludzi czy mądrze robię tylko robię coś, by się psychicznie uratować i sobie pomóc. W desperatkach była taka piękna scena, jak Lynette wparowała do którejś (chyba Suzan), wręczyła dzieciaki i zwiała. Resztką rozumu który kazał jej myśleć długodystansowo a nie kierować się tylko impulsem) zadbała o to, by zapewnić dzieciom opiekę. Główną siłą instynktu potrzebowała zwiać od bycia mamą chwilowo jak najdalej. Ale najczęściej raczej instynkt mówi tak: byłoby coś nienaturalnego w porzuceniu swojego dziecka na 5 dni. Owszem, mogę się przespać, mogę pójść na basen czy zakupy, ale 5 dni..? To coś chyba nie tak. Jestem przecież na tyle młody, że nie potrzebuję odpoczywać przez 5 dni od tego, co ponoć tak bardzo kocham.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2014-12-14 o 18:22 |
|||||||
|
|
|
|
#543 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt nie pisze o ciaglej obecnosci matki ale o glownej. Czyli nic nie stoi na przeszkodzie by matka odpoczela. Ale nie musi to byc 5 dni poza domem. Tyle.
|
|
|
#544 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Przerażały mnie też zagorzałe staraczki u których dziecko było jakimś kolejnym planem na liście "spełnienia" i miały wyidealizowaną wizję, że będą w domu z mężem i dzieckiem, które będzie leżeć pod różowym kocykiem i wszystko będzie się toczyło w pełnej harmonii No ale II strona medalu a co jeśli ktoś się na nie nie decyduje a po prostu "wpadł" i taka kobieta zdecydowała się urodzić, kocha je ale powiedzmy nie ma determinacji by zmienić całego swojego życia pod dziecko tylko szuka kompromisów ? Tyle, że wciąż zaznaczam ; rok to nie wieczność. |
|
|
|
|
|
#545 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#546 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm zwierzece podporzadkowanie? Dziwne okreslenie dla mnie...
To wedlug Ciebie matka ma prawo zjesc sniadanie wiec codziennie rano moze poswiecic temu powiedzmy pol godziny zeby przygotowac sobie kanapki, kawe i ze spokojem zjesc i wypic. A jak w tym czasie dziecko sie drze w nieboglosy no to nic, niewazne przeciez ja mam prawo zjesc w "spokoju" sniadanie Macierzynstwo to duzo poswiecen ale chyba dla zadnej matki nie jest to cos zlego, to po prostu normalne ze nasze zycie w duzym stopniu staje sie przyporzadkowane dziecku. |
|
|
|
|
#547 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Zresztą przecież można znaleźć inne wyjście z sytuacji, można dziecko zabrać ze sobą i męża a w dzień z koleżankami na miasto. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#549 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do miłości świeżo po porodzie - wiele kobiet tak ma że zaczyna dziecko szaleńczo kochać z opóźnieniem, dopiero po kilku tygodniach po porodzie, ale to nie znaczy że zwisałoby im gdyby ktoś dziecko zabrał. Po prostu robi się wszystko z automatu, dlatego że się musi jednak zaopiekować dzieckiem. Powiesz im wszystkim że są chore, bo nie pokochały dziecka od pierwszego wejrzenia? A to się zdarza najczęściej po ciężkim porodach/cesarce, kiedy hormony nie do końca działają tak jak powinny. Nie każdy się starał o dziecko, są pary, które zwyczajnie wpadły i postanowiły urodzić i wychować te dziecko, najlepiej jak potrafią. |
|
|
|
|
|
#550 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#551 |
|
Zakorzenienie
|
A wg mnie nie jest ok.
|
|
#552 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- Cytat:
, i wolno im chcieć, ale chyba troszkę trudno nazwać ich od razu pracowitymi, prawda?
|
||
|
|
|
|
#553 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#554 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#555 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, wydaje mi sie ze cos co osoby z zewnatrz widza jako ograniczenia dla matek jest po prostu codziennoscia.
Ja sie na przyklad nie czuje jakos ograniczona chociaz czasem nie mam czasu zjesc sniadania a do lazienki autentycznie BIEGNE ![]() ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- I tez wczoraj wyszlam z domu na impreze firmowa a maz zostal z dzieckiem w domu no ale na 5 dni bym nie wyjechala na pewno |
|
|
|
|
#556 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Dostałam taką odpowiedź (i zgodę na jej opublikowanie
):Cytat:
|
|
|
#557 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Szczerze tomnie dziwi. Nie czujesz się ograniczona, nie mogąc zjeść śniadania czy skorzystać z toalety?
|
|
|
|
#558 |
|
Zakorzenienie
|
Ajah nie
Zdarzaja sie takie dni, szczegolnie teraz jak mala zabkuje ze od rana jest strasznie marudna i nie moge jej odlozyc nawet na 5 minut bo od razu jest placz no i ostatnio jak tylko znikam jej z oczu jak jestesmy same to juz marudzi... No coz, przeciez nie robi mi tego na zlosc
|
|
|
|
|
#559 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Sytuacja jest bardzo ograniczająca, gdynie możesz zaspokoić swoich podstawowych potrzeb. Wystarczy nazwać rzeczy poimieniu, bez zbędnego zadęcia, dorabiania ideologii itd.
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#560 |
|
Zakorzenienie
|
Ajah ale ja nic nie dorabiam. Jeszcze tego by brakowalo zebys mi pisala jak ja mam sie czuc
Nie czuje sie ograniczona, daje rade, koniec kropka. |
|
|
|
|
#561 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Hultaju, pozwolisz, pocytuję Cię obficie, bo bardzo, bardzo się z Tobą zgadzam:
Cytat:
I nie zgodzę się, jakoby matki, które mają problem z miłością macierzyńską na samym początku po narodzinach dziecka były teraz piętnowane. Przeciwnie. Do tego stopnia trąbi się w gazetkach wszelkiej maści, że masz prawo mieć depresję, nie musisz się zmuszać do bycia szczęśliwą, przeżyj to, blablabla, pitu pitu, etc., etc., że ten paradygmat matki, jako wiecznie uśmiechniętej skrytej cierpiętnicy dawno przestał obowiązywać w pokoleniu, które teraz się rozmnaża. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak, drodzy HOZM. Matki nie muszą sobie dorabiać żadnej ideologii. Wyobraźcie sobie, że taka, w Waszych oczach sprzeczność, jak podporządkowanie w DUŻYM STOPNIU życia małemu dziecku, a przy tym nie trwanie w poczuciu bycia ograniczonym, jest, UWAGA , UWAGA... możliwa. |
||||||||
|
|
|
|
#562 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale przecież to wiadomo w chwili gdy decydujemy się na dziecko, że przez początkowy okres życia dziecka właściwie wszystko ustawione jest tak, aby to jemu, a nie nam było najlepiej. Tyle, że to na tyle automatycznie się dzieje, że nie rozważa się tego w kategoriach "ograniczenia" Jest to tymczasowa norma.---------- Dopisano o 01:41 ---------- Poprzedni post napisano o 01:32 ---------- Cytat:
Takie jest moje subiektywne zdanie.Tak skojarzyła mi się niedawna sytuacja, z tym Adasiem, który właśnie był pod opieką babci na noc i cudem uratowano go od śmierci. Nawet sobie nie wyobrażam jak ta kobieta żyłaby mając go na sumieniu gdyby sprawy potoczyły się nieco inaczej, a od takiego obrotu spraw dzieliły tylko minuty. Dlatego dziadkowie owszem, z maluchem na popołudnie gdy rodzice chcą się przewietrzyć i pobyć sami, ale nie na zasadzie obciążającego obowiązku. |
||
|
|
|
|
#563 |
|
Konto usunięte
|
To moja mama tak mówi zawsze, że nie wyobraża sobie, jakby pod jej opieka się coś Małemu stało. Nie dość, że to, to jeszcze odpowiedzialność przed nami rodzicami. Poza tym ja bym Małego nie zostawiła pod opieką kogoś starszego na noc, dopóki nie zacznie przesypiac nocy w miarę sam. Na razie ma 1,5 roku i nie widzę takiej możliwości, ale może to zależy od dziecka. Zresztą nawet wcale nie chcę :P Lubie moje dziecko i nie potrzebuje wakacji od macierzyństwa.
|
|
|
|
|
#564 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49345355]To moja mama tak mówi zawsze, że nie wyobraża sobie, jakby pod jej opieka się coś Małemu stało. Nie dość, że to, to jeszcze odpowiedzialność przed nami rodzicami. Poza tym ja bym Małego nie zostawiła pod opieką kogoś starszego na noc, dopóki nie zacznie przesypiac nocy w miarę sam. Na razie ma 1,5 roku i nie widzę takiej możliwości, ale może to zależy od dziecka. Zresztą nawet wcale nie chcę :P Lubie moje dziecko i nie potrzebuje wakacji od macierzyństwa.[/QUOTE]
Wydaje mi się, że wszystkie nasze mamy/babcie naszych dzieci tak czują, ale nie każda śmie do tego się przyznać. Czują, że są już nie tak sprawne, nie tak silne jak kiedyś, albo ich metody wychowywania były inne niż teraz i zostaną skrytykowane jeszcze za to. Jednak w naszym społeczeństwie wciąż pokutuje mit, że babcia ma być zawsze gotowa i z uśmiechem przyjmować podrzucane jej dziecko, kiedy tylko rodzicom jest wygodnie. Tak jakby jej życia osobistego już nie było. Ma służyć
|
|
|
|
|
#565 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Myślę, że ta babcia już co swoje przeżyła, gdyby coś takiego stało się mojemu dziecku pod opieką mojej rodziny albo rodziny Tż nie wiem co bym im zrobiła... Chyba bym ich zrównała z ziemią. Mimo, że oczywiście to ja i Tż byśmy ponosili nadal za to odpowiedzialność to w takiej chwili, raczej nie miałoby to dla mnie znaczenia. Wysłane z mojego telefonu komórkowego <3 |
|
|
|
|
|
#566 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zastanawiałam się jeszcze co tym Adasiem kierowało, że wyszedł sam z domu w ciemną i zimną noc. Prawdopodobnie zrobił to w półśnie, może nawet lunatykował. A może po prostu obudził się i tak bardzo chciał do mamy, że poszedł jej szukać w nieznane nie bacząc na to, co mu grozi (zresztą był nieświadomy tego, co mu grozi) Przecież i tak mogło być, nikt tego się nie dowie.
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-12-15 o 03:43 |
|
|
|
|
|
#567 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie zostane, chyba, ze bedzie to tzw koniecznosc wyzsza. Popoludnia? Jak najbardziej. Wieczorkiem, bo rodzice ida na dwie godziny do kina? Bardzo chetnie. Doba, dwie? Nie. Dziecko ma rodzicow i to oni zaq nie odpowiadaja a gdyby dziecku cos sie stalo podczas tej mojej opieki, to jedynym wyjsciem dla mnie byloby chyba samobojstwo, bo jak tu potem zyc i wlasnemu dziecku w oczy spojrzec? Cytat:
Zreszta ta babcia miala w tym czasie pod opieka jeszcze drugiego wnuka, wiec obciazenie niezle.
|
|
|
#568 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#569 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
|
#570 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, chociaż dziecko 2, 3 letnie też niezbyt dobrze zniosłoby taką nieobecność matki.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:42.

jak dla mnie to pozytywne doswiadczenie

Zajmowala sie badaniami dzieci w pierwszym roku zycia.