Powody cesarek? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-10, 09:28   #31
Kaszanna
Raczkowanie

Dot.: Powody cesarek?

Cytat:
Napisane przez dph
U mnie było to samo - a dokładniej - zagrażająca zamartwica wewnątrzmacina płodu. Najgorsze jest to że w moim przypadku lekarze czekali do samego końca i jak sobie pomyślę że mojej córci mogłoby się coś stać na szczęście wszystko skończyło się dobrze - mała miała jeden punkt odjęty za kolor skóry - zaczynała sinieć. Jak sobie pomyślę że za dokładnie 5 dni mija rok od tego wielkiego wydarzenia to jestem przerażona tym jak ten czas szybko leci.
Sprawdziłam w książeczce, ta sama nazwa. Gaba dostała tylko 5 pkt.
Kaszanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-10, 20:39   #32
shady
Przyczajenie

GG do shady

ja od poczatku wiedzialam ze bede miala cesarke ale dlatego ze chcialam panicznie balam sie porodu naturalnego i kombinowalam 9 miesiecy co zrobic zeby mi ja zrobili i nie musiec za to placic......zycie samo napisalo ciag dalszy...mianowicie tak denerwowalam sie prodem ze cisnienie skoczylo mi do 180/100 wiec cesarke zrobili mi z miejsca....nie musze mowic ze za friko i do tej pory jestem z tego powodu szczesliwa
Stary 2006-08-21, 12:07   #33
dariaf
Przyczajenie

Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czy jeśli 10 lat temu miałam operacje usunięcia torbieli to czy przez to mogę mieć cesarkę? Jestem w 6 tyg i jak przeczytałam ten wątek to mój entuzjazm i dobre samopoczucie badzo sie zmieniły. Cięcie bylo poprzeczne na granicy włosów łonowych i jest już bardzo mało widoczne jednak czuć takie lekkie odrętwienie. Bardzo prosze o odpowiedz.
dariaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-21, 12:39   #34
marcelina73
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dariaf
Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czy jeśli 10 lat temu miałam operacje usunięcia torbieli to czy przez to mogę mieć cesarkę? Jestem w 6 tyg i jak przeczytałam ten wątek to mój entuzjazm i dobre samopoczucie badzo sie zmieniły. Cięcie bylo poprzeczne na granicy włosów łonowych i jest już bardzo mało widoczne jednak czuć takie lekkie odrętwienie. Bardzo prosze o odpowiedz.
Też miałam taką operację w podobnym terminie przed ciążą - sama w sobie nie stanowiła wskazania do cesarki, ale na cesarce się skończyło(czyt. wyżej.)
Gdy skurcze (w czasie porodu) zelżały na tyle, że nie były rejestrowane na aparaturze (gdy przestano mi na trochę podawać oksytocynę) miałam OKROPNE rozdzierające skurcze/bóle właśnie w miejscu cięcia - lekarze nie chcieli mi wierzyć, że coś mnie boli.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-21, 14:10   #35
dariaf
Przyczajenie

Dzięki za odpowiedz, mimo że nie nastraja optymistycznie. Właśnie doczytałam że jeśli było cięcie mięśni macicy to skurcze mogą być nie regularne i to może być powód do cc.
marcelina73 czy mogłabyś mi powiedzieć czy cięcie miałaś w tym samym miejscu co poprzednio czy od pępka w dół?
Wcześniejsza wiedza zawsze sie przyda m.in do poszukiwania lepszego szpitala dla takich "utrudnień".
Stary 2006-08-21, 14:27   #36
marcelina73
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dariaf
Dzięki za odpowiedz, mimo że nie nastraja optymistycznie. Właśnie doczytałam że jeśli było cięcie mięśni macicy to skurcze mogą być nie regularne i to może być powód do cc.
marcelina73 czy mogłabyś mi powiedzieć czy cięcie miałaś w tym samym miejscu co poprzednio czy od pępka w dół?
Wcześniejsza wiedza zawsze sie przyda m.in do poszukiwania lepszego szpitala dla takich "utrudnień".
Dobry szpital to jest podstawa - ja miałam super opiekę, a nie zapłaciłam nawet złotówki - nie licząc prywatnych w czasie ciąży wizyt u gina, który pracował w tym szpitalu.

Cięta byłam dokładnie w miejscu pierwszego cięcia (wtedy nie miałam ciętej macicy). Teraz została cienka biała kreska - jak wtedy. Wszystkie szwy były rozpuszczalne - nie ma po nich śladu. Właściwie tylko skóra została przecięta (podobno) w poprzek a następne "warstwy" łącznie z macicą wzdłuż.

Nie martw się - większość porodów to jednak fizjologia
A cesarka też nie jest taka zła.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-21, 14:49   #37
dariaf
Przyczajenie

Dziękuje ponownie. Pewnie masz racje, że cc nie jest taka zła. Lęk przed nieznanym. Ja byłam na operacji w CZMP i takie piękne cięcie mi zrobili że trzeba sie przyjżeć by zobaczyć, gdybym zrobiła to w moim rodzinnym mieście to pewnie wyglądałabym jak baleron. Dziękuje za uświadomienie i wkrótce zaczne szukać..
Stary 2006-09-13, 12:11   #38
gosik79
Zakorzenienie

Ja miałam wycinane dość spore mięśniaki i lekarz powiedział mi, że raczej będę mieć cesarkę (mięsniaki były powodem utraty pierwszej ciązy) - więc z tymi cięciami na macicy jest sporo prawdy. Wolałabym urodzić w sposób naturalny i ciągle mam nadzieję, że tak będzie.
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-24, 23:12   #39
e-xx
Rozeznanie

mi najpierw pęknął pęcherz płodowy i odeszły mi wody, po 11 godzinach mimo podawania oksytocyny (co zresztą powoduje większy ból) nie było rozwarcia, więc miałam cesarkę. Jestem z tego zadowolona jeżeli będę kiedyś znowu rodzić to chciałabym znowu mieć cięcie cesarskie
e-xx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-25, 11:35   #40
Kamilanet
BAN stały

GG do Kamilanet Send a message via Skype™ to Kamilanet

Witam
Własnie niedawno dowiedziałam się, że moja znajoma miała cesarkę między innymi dlatego, że miała niskie płytki krwi.
Ja też tak mam. Mam bardzo niskie. Biorę wit b12.
Czy spotkałyście się z czymś takim?
Kamilanet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-25, 13:26   #41
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

Ja mam za to sporą wadę wzroku i ostatnio mi w Vision Express lekarz powiedział, że na porodówkę mnie na pewno nie puści, nawet jeśli mam siatkówkę w dobrym stanie. Ja natomiast boję się, że pójdę do lekarza państwowego i oni mi jednak karzą wyciskać, żeby nie zapłacić za operację, bo to ich przecież kosztuje kazda taka operacja. Tak czy siak stwierdziłam, że chciałabym rodzić w przyszłości w klinice Iatros (http://www.iatros.pl/)w Warszawie. Nie słyszłąam złego słowa o tej klinice, a jeśli okaże się, że w państwowym nie będą chcieli mnie zoperować, to właśnie tam sie wybiorę.

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-25, 13:42   #42
wersta
Zakorzenienie

nie mam wady wzroku, ale odklejającą się siatkówkę. chodzę na kontrole 2 razy w roku. po pierwszym zdiagnozowaniu tej siatkówki od razu okulistka zaznaczyła, że w razie porodu konieczne będzie cc.
wersta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 00:30   #43
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shemreolin Pokaż wiadomość
Ja mam za to sporą wadę wzroku i ostatnio mi w Vision Express lekarz powiedział, że na porodówkę mnie na pewno nie puści, nawet jeśli mam siatkówkę w dobrym stanie. Ja natomiast boję się, że pójdę do lekarza państwowego i oni mi jednak karzą wyciskać, żeby nie zapłacić za operację, bo to ich przecież kosztuje kazda taka operacja. Tak czy siak stwierdziłam, że chciałabym rodzić w przyszłości w klinice Iatros (http://www.iatros.pl/)w Warszawie. Nie słyszłąam złego słowa o tej klinice, a jeśli okaże się, że w państwowym nie będą chcieli mnie zoperować, to właśnie tam sie wybiorę.
Moja znajoma rodzila silami natury mimo, ze miala "dziure" w sercu :/ Miala wczesniej operacje, ale z czasem na nowo sie otworzyla i taki wysilek mogl ja zabic! Ale lekarze maja to w Na szczescie ani dziecku, ani dla niej samej nic sie nie stalo. Szczescie w nieszczesciu.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 11:10   #44
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

Ano własnie tego sie boję, że oni będą koniecznie chcieli mnie wsadzic na tego pilota żeby tylko nie musieli płacić za operację. Ale ja najpierw oczywiście zobaczę jak to jest w publicznej służbie zdrowia i czy uwzględnią tam to co pwiedział okulista. Jesli nie to idę do prywatnej i tyle. U mnie w rodzinie kobiety po prostej linii mają spore problemy z oczami (jaskra, zaćma, mocne wady wzroku), a ja nie mam zamiaru jeszcze moim oczom dokładać.

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-27, 11:57   #45
Klara02
Zadomowienie

No to dobrze, ze macie zdrowe dzieciaki
Stary 2006-09-28, 13:29   #46
kaarolciaa
Raczkowanie

ja miałam cesarke z powodu zwężonej miednicy.. a poza tym miałam duze dzieko pozdrawiam!
Stary 2006-12-02, 15:47   #47
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez shady Pokaż wiadomość

ja od poczatku wiedzialam ze bede miala cesarke ale dlatego ze chcialam panicznie balam sie porodu naturalnego i kombinowalam 9 miesiecy co zrobic zeby mi ja zrobili i nie musiec za to placic......zycie samo napisalo ciag dalszy...mianowicie tak denerwowalam sie prodem ze cisnienie skoczylo mi do 180/100 wiec cesarke zrobili mi z miejsca....nie musze mowic ze za friko i do tej pory jestem z tego powodu szczesliwa
Ja też starsznie boję się porodu naturalnego i zastanawiam się już teraz nad cesarką. Czy można mieć cc na życzenie?? Ile trzeba dopłacić?? Pomyślałam, ż e może warto chodzić prywatnie do mojej ginekolog i uprosić, żeby zaleciła cc??
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-02, 16:06   #48
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

ja jeszcze nie jestem w ciąży ale juz wiem że bede mieć cesarkę ze wzgledu na kręgosłup a dokładnie lędźwia które miałam kiedyś połamane.
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-02, 21:57   #49
kasia1361
Zadomowienie

GG do kasia1361 Send a message via Skype™ to kasia1361

Ja miałam 2 cesarki:
1)z powodu zagrazającej infekcji wewnątrz macicznej płodu, miałam ostre zapalenie oskrzeli,antybiotyk nie pomagał
-mały urodził sie w 34 tc waga 2650 51cm dostał 10 punktów sam oddychał
-drugie cc było z powodu zagrażającego pęknięcia mięśnia macicy,poród o czasie
obydwie cesarki w znieczuleniu przewodowym do kregosłupa

https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=2422

Kacperek
27.05.2004r,
34 tc,2650 i 51 cm

Igorek
04.07.2006r
39 tc,3520 i 57 cm

Martynka
31.05.2011r
38 tc,3600 i 53 cm

kasia1361 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-18, 18:15   #50
Nikita_Wawa
Zakorzenienie

Ja miałam cesarke w 98 roku powód to niewspółmierność główkowo miedniczkowa, lekarz powiedział mi że nie mam szans na naturalny poród miałam znieczulenie w kręgosłup wszystko wspominam dobrze teraz staram sie o drugie dziecko.
Nikita_Wawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-19, 16:21   #51
Patrilla
Zakorzenienie

ja jakos naturalnego sie nie boję a cesarki i owszem a pewnie ją będę miała ...
no cóż poczekamy zobaczymy ale w szpitalu w którym prawdopodobnie będę rodziła znieczulenie pełne ... no cóż...
Patrilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-01, 22:41   #52
instruktorka
Raczkowanie

GG do instruktorka

Cześć
ja miałam pierwszy poród naturalnie, ale vacuum, wspomnienia nieciekawe, w drugiej ciąży bardzo sie bałam i bólu i tego, że dziecko duże bedzie i sytuacja sie powtórzy. Starałam sie i biadoliłam o cesarke, jęczałam lekarzowi, że okropnie sie boję, że strach mnie paralizuje, prawie płakałam. Vacuum poprzednie okazało sie pomocne, było wskazanie do cc, a i dzidzia duża 4100, więc miałam cesarkę, ale wiem, ze w wiekszości dlatego, że biadoliłam, inni lekarze kazaliby próbować naturalnie. Ogólnie lekarz musi miec jakies wskazanie, na życzenie nie robią.Musi mieć jakis powód, cokolwiek.Operacja bez wskazań jest prawnie zabroniona.Lekarz musi sie wykazac sprytem, żeby znaleźć powód - no chyba, że to ordynator i nikt mu nie podkoczy, zmyśli coś i wpisze.
Ja lepiej wspominam cc niz naturalny, mimo, że to operacja i potem ból, ale po naturalnym ból tez był i chodzic nie mogłam przez 2 tyg. Teraz po
tygodniu doszłam do siebie. Moja niunia ma 2 tygodnie, ja juz biegam i dźwigam ją i kąpię bez problemu.Miałam znieczulenie do kregosłupa.
Pozdrowionka.

http://tickers.baby-gaga.com/t/lamla...y+child+is.png

http://b1.lilypie.com/jT2Bp1.pngalt="Lilypie 1st Birthday Ticker" border="0" width="400" height="80" /></a>
instruktorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-08, 11:28   #53
Mysz_ka
Raczkowanie

Hej. Ja jestem w 18 tc ale juz wiem, ze bede miala cc. Okulista stwierdzil, ze jest ryzyko odklejenia siatkowki w prawym oku (mam minusy w obydwoch).
Mysz_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-28, 16:36   #54
Patrycjjaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Jolka119 Pokaż wiadomość
Mam pytanko do kobietek które miały cesarkę .Mianowicie z jakich powodów miały robiną ?Mam tyło zgiecie macicy i pękniętą szyjkę macicy i jestem ciekawa czy lekarz zdecyduje sie na poród naturalny czu tez na cesarkę.Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Połozenie płodu podłużne miednicowe-czyli dzidziuś nóżkami w dół,główka u góry(powinno być na odwrót ale cóż) i pupcia do przodu
Patrycjjaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-09, 17:55   #55
Nadin
Zakorzenienie

Ja miałam w 36 tygodniu ciąży z powodu podejrzenia o odklejające się łożysko.

Nadin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-16, 12:44   #56
zancia03
Rozeznanie

Hej
Mialam cesarkę w 38tyg ciąży, powód to mała miednica i pośladkowe ułożenie dzidziusia. Znieczulenie zewnątrz oponowe.
zancia03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-16, 17:54   #57
Kasiulka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zancia03 Pokaż wiadomość
Hej
Mialam cesarkę w 38tyg ciąży, powód to mała miednica i pośladkowe ułożenie dzidziusia. Znieczulenie zewnątrz oponowe.
I było strasznie? Długo dochodziłaś do siebie po cesarce?

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-17, 11:55   #58
zancia03
Rozeznanie

Kasiulka22 no wiesz aż tak strasznie to nie było ale troche czasu musiało upłynąć póki doszłam do stanu przed operacją ale pamiętaj nie bój się bo tak naprawdę nie ma czego
Trzymam kciuki za Ciebie Na kiedy masz termin
zancia03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 00:55   #59
IPP
Przyczajenie

Ja mialam cesarke bo po 50 godzinach w bolach dostalam goraczki i maly byl juz bardzo niespokojny.Wody nie odchodzily a rozwarcie zrobilo sie na 3 cm.
IPP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 11:22   #60
Kasiulka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zancia03 Pokaż wiadomość
Kasiulka22 no wiesz aż tak strasznie to nie było ale troche czasu musiało upłynąć póki doszłam do stanu przed operacją ale pamiętaj nie bój się bo tak naprawdę nie ma czego
Trzymam kciuki za Ciebie Na kiedy masz termin
Termin mam na 23 lipca Nie wiem jak urodzę bo wszystko jeszcze przede mną, bardzo jestem ciekawa czy będzie mi dane rodzić naturalnie, czy czeka mnie cesarka, ale do żadnego typu porodu nie nastawiam się negatywnie

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości