Gruzja - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-18, 07:06   #31
Jovisse
Zakorzenienie

Dot.: Gruzja

Imakaszu Ale polecasz Armenię w szczególny sposób jako cały kraj do odwiedzenia, czy jako punkt wycieczki przy okazji zwiedzania Gruzji? Coś szczególnego polecasz?

Na to wino w Gruzji to już czekamy z TŻtem ze ślinką na ustach, bo jesteśmy typowymi winiarzami

Czekamy na relację Simone Blue, pewnie się teraz świetnie bawisz w Gruzji...
Stary 2014-03-18, 17:05   #32
imakaszu
Raczkowanie

Może być na osobną wycieczkę, choć to bardzo mały kraj; można po prostu przy okazji wizyty w Gruzji skoczyć do stolicy Armenii (Erywań), nad jezioro Sewan itd. - atrakcji jest sporo. Ja osobiście odczułam ogromną różnicę między tymi dwoma państwami, Armenia mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła, choć ta wizyta nie była planowana i nie byłam jakoś pozytywnie nastawiona. Teraz wiem, że to jedno z takich miejsc, do których muszę wrócić.

Wszystko o Tanich Lotach - jak ich szukać? http://www.podrozezajedenusmiech.pl/...zukiwania.html
.
imakaszu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-20, 10:45   #33
Simone Boue
Raczkowanie

Witajcie Dziewczęta!
Wróciłam wczoraj w nocy (właściwie to dziś), obecnie jestem w pracy po dwóch godzinach snu, więc jak tylko odeśpię ten szalony czas, zdam relację.
Mam dużo fot. Palmy najpiękniejsze
Także proszę o cierpliwość
Simone Boue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-20, 21:53   #34
Jovisse
Zakorzenienie

Simone, pomimo zniecierpliwienia czekamy cierpliwie na relację!
Stary 2014-03-27, 15:00   #35
Simone Boue
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jovisse Pokaż wiadomość
Simone, pomimo zniecierpliwienia czekamy cierpliwie na relację!
Wybaczcie Dziewczęta, że trzymam Was w takiej niepewności. Mam mały sajgon w pracy
Dziś wieczorkiem znajdę czas i opowiem o Kutaisi i Batumi
I wrzucę fotki, bo mieliśmy wspaniała pogodę, 16 stopni, choć woda w morzu zimna.
Stary 2014-03-28, 07:59   #36
Simone Boue
Raczkowanie

Więc tak: wylądowaliśmy w Kutaisi. Miasto niezbyt urodziwe, praktycznie jak nasza Łódź z tą różnicą, że mają palmy. Niemniej jednak mają piękny rynek ze świetną fontanną i parkiem. Nie mieliśmy zbyt dużo czasu na zwiedzanie Kutaisi, poniewaz wylądowaliśmy po 22, więc zaraz zgarnęli nas taksówkarze (są jak hieny, jak tylko wyjdzie się z lotniska rzucają się na ciebie i potrafią nawet śledzić). Było nas pięcioro, samochód mały, ale dla taksówkarza to "no problem". Jeżdżą jak szaleni, ograniczenia prędkości w Gruzji to jakiś abstrakt.
Aaaa i jeszcze jedno: walutą Gruzji są lari (GEL), polecam wymienić złotówki na dolary i dopiero potem w Gruzji, nawet na lotnisku dolary na lari. Mają niski kurs dolara, więc się opłaca. Poza tym u nas w Polsce ciężko znaleźć kantor,w którym mają lari. Ani ja, ani moi znajomi nie znaleźlismy takiego.

Kutaisi zwiedzilismy tyle o ile, poszliśmy na chache (całkiem smaczna i poszliśmy spać.
Z samego rana wyruszyliśmy busem z Kutaisi do Batumi, jedzie się jakieś 2,5h koszt 10 lari.
Hotel mielismy w samym centrum Batimi na Kutaisi Street (Hotel Royal) z tv, klimatyzacja, lodówką w pokojach, tarasem z widokiem na Morze Czarne.

Co do Batumi, rzeczywiście mocno przesadzone jest nazywanie go gruzińskim Dubajem, te więkdze budowle ze złotymi wstawkami pachną trochę kiczem, ale mają swój urok.
Polecam przejechać się kolejką, są pięken widoki, koszt to jedynie 3 lari.

---------- Dopisano o 07:59 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ----------

Nie wiemu, czemu ale nie chcą mi się załadować zdjęcia;/

Edytowane przez Simone Boue
Czas edycji: 2014-03-28 o 07:54
Stary 2014-03-28, 13:49   #37
svamp
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Simone Boue Pokaż wiadomość
Więc tak: wylądowaliśmy w Kutaisi. Miasto niezbyt urodziwe, praktycznie jak nasza Łódź z tą różnicą, że mają palmy. Niemniej jednak mają piękny rynek ze świetną fontanną i parkiem. Nie mieliśmy zbyt dużo czasu na zwiedzanie Kutaisi, poniewaz wylądowaliśmy po 22, więc zaraz zgarnęli nas taksówkarze (są jak hieny, jak tylko wyjdzie się z lotniska rzucają się na ciebie i potrafią nawet śledzić). Było nas pięcioro, samochód mały, ale dla taksówkarza to "no problem". Jeżdżą jak szaleni, ograniczenia prędkości w Gruzji to jakiś abstrakt.
Aaaa i jeszcze jedno: walutą Gruzji są lari (GEL), polecam wymienić złotówki na dolary i dopiero potem w Gruzji, nawet na lotnisku dolary na lari. Mają niski kurs dolara, więc się opłaca. Poza tym u nas w Polsce ciężko znaleźć kantor,w którym mają lari. Ani ja, ani moi znajomi nie znaleźlismy takiego.

Kutaisi zwiedzilismy tyle o ile, poszliśmy na chache (całkiem smaczna i poszliśmy spać.
Z samego rana wyruszyliśmy busem z Kutaisi do Batumi, jedzie się jakieś 2,5h koszt 10 lari.
Hotel mielismy w samym centrum Batimi na Kutaisi Street (Hotel Royal) z tv, klimatyzacja, lodówką w pokojach, tarasem z widokiem na Morze Czarne.

Co do Batumi, rzeczywiście mocno przesadzone jest nazywanie go gruzińskim Dubajem, te więkdze budowle ze złotymi wstawkami pachną trochę kiczem, ale mają swój urok.
Polecam przejechać się kolejką, są pięken widoki, koszt to jedynie 3 lari.

---------- Dopisano o 07:59 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ----------

Nie wiemu, czemu ale nie chcą mi się załadować zdjęcia;/
Byłaś tylko w Batumi czy w innych regionach Gruzji też?
waiting for it to come back to me
svamp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-31, 01:42   #38
annie_am
Przyczajenie

Nie rozumiem skąd stereotypy i strach przez tą częścią świata, Gruzja i Armenia to jedne z najbezpieczniejszych państw - mniej bałabym się autostopu tam niż w środkowej Europie. Bierze się to zresztą stąd, że ludziom tam strasznie zależy na docenieniu ich ojczyzn - a jest co podziwiać! Zaryzykowałabym twierdzenie, że dużo więcej niż w przereklamowanych częściach Europy, te miejsca mają przede wszystkim ogromne zasoby historyczne i architektoniczne, a i ludzie są wspaniali. Obecnie oferowane są wycieczki łączone, czasami wliczając w to Karabach, chociaż z doświadczenia wiem, że ludzie milej później wspominają Armenię - ale w tym spory udział może mieć pozytywne zaskoczenie
Togh miszt pantza Hajastan

Edytowane przez annie_am
Czas edycji: 2014-03-31 o 01:44
annie_am jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 10:06   #39
Simone Boue
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez svamp Pokaż wiadomość
Byłaś tylko w Batumi czy w innych regionach Gruzji też?
Nie było czasu na nic więcej niestety. Tak naprawdę byliśmy tylko dwa pełne dni. W niedzielę przylecieliśmy o 21, a w srode trzeba było z batumi do kutaisi wyruszyć o 15-16. Ale na pewno tam jeszcze wrócę.
W drodze powrotnej siedział obok mnie Gruzin i polecał Tibilisi. Już wiem, że na pewno się skuszę.

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ----------

Cytat:
Napisane przez annie_am Pokaż wiadomość
Nie rozumiem skąd stereotypy i strach przez tą częścią świata, Gruzja i Armenia to jedne z najbezpieczniejszych państw - mniej bałabym się autostopu tam niż w środkowej Europie. Bierze się to zresztą stąd, że ludziom tam strasznie zależy na docenieniu ich ojczyzn - a jest co podziwiać! Zaryzykowałabym twierdzenie, że dużo więcej niż w przereklamowanych częściach Europy, te miejsca mają przede wszystkim ogromne zasoby historyczne i architektoniczne, a i ludzie są wspaniali. Obecnie oferowane są wycieczki łączone, czasami wliczając w to Karabach, chociaż z doświadczenia wiem, że ludzie milej później wspominają Armenię - ale w tym spory udział może mieć pozytywne zaskoczenie
Zgadzam się z Tobą. Ja byłam własnie mile zaskoczona, nie tylko krajobrazami, ale także ludźmi. Panie w sklepie po krótkiej pogawędce całowały nas w policzek. Jest pełno ludzi, którzy siedzą na ławkach i wspominają stare czasy albo grają w karty lub literki (głównie mężczyźni).
Stary 2014-06-04, 18:15   #40
Jovisse
Zakorzenienie

Up!

W takim razie przekonałyście mnie - zapewne w takim razie zahaczymy też o Armenię Kolega chce też zajechać do Azerbejdżanu, ale tam byłby chyba problem z granicą armeńską, nie wiem o jaki dokładnie konflikt chodzi, ale coś im tam chyba nie pasuje?
Stary 2014-06-06, 14:22   #41
Karo__lina
Raczkowanie

Cytat:
Up!

W takim razie przekonałyście mnie - zapewne w takim razie zahaczymy też o Armenię Kolega chce też zajechać do Azerbejdżanu, ale tam byłby chyba problem z granicą armeńską, nie wiem o jaki dokładnie konflikt chodzi, ale coś im tam chyba nie pasuje?
Daj znać jak było!
Karo__lina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-07, 13:50   #42
Jovisse
Zakorzenienie

Dam znać oczywiście, ale to dopiero we wrześniu, bo wybieramy się w sierpniu
Stary 2014-06-09, 14:51   #43
Simone Boue
Raczkowanie

Cytat:
Dam znać oczywiście, ale to dopiero we wrześniu, bo wybieramy się w sierpniu
Już Ci zazdroszczę
Stary 2014-07-16, 15:01   #44
Simone Boue
Raczkowanie

Nikt w najbliższym czasie nie odwiedza Gruzji?
Stary 2014-07-18, 09:02   #45
Jovisse
Zakorzenienie

Ja ja! Ale to już wiesz Ogólnie widzę tutaj na wizażu mało chętnych, ale gdzie indziej to co chwilę słyszę, że ktoś się tam wybiera

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-04, 11:00   #46
Simone Boue
Raczkowanie

Cytat:
Ja ja! Ale to już wiesz Ogólnie widzę tutaj na wizażu mało chętnych, ale gdzie indziej to co chwilę słyszę, że ktoś się tam wybiera
Jovisse, czekam na relację
Stary 2014-09-04, 11:03   #47
Simone Boue
Raczkowanie

Ooo, a to są piwka z Gruzji
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 10004006_731563413533349_1102302824_n.jpg (89,8 KB, 9 załadowań)
Stary 2014-09-04, 11:06   #48
Simone Boue
Raczkowanie

Jeśli mogę Ci doradzić - najgorzej smakuje piwko w zielonej butelce.
Te na zdjęciu są ok
Stary 2014-09-08, 14:34   #49
lukrecjaaaaa
Przyczajenie

Gruzja jest piekna i tania a to chyba ogromny plus. Ludzie niezwykle mili, byłam z mężem i to na motorze i było bardzo bezpiecznie.
lukrecjaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 14:09   #50
imakaszu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lukrecjaaaaa Pokaż wiadomość
i to na motorze i było bardzo bezpiecznie.
Serio czuliście się bezpiecznie na gruzińskich drogach, przy tym totalnym braku jakichkolwiek zasad, robieniu sobie czterech pasów z dwóch i ich zwyczajach typu wyprzedzanie z prędkością światła na górskich zakrętach? Bo ja mam taką traumę, że nigdy w życiu nie chciałabym tam czegokolwiek prowadzić.

Wszystko o Tanich Lotach - jak ich szukać? http://www.podrozezajedenusmiech.pl/...zukiwania.html
.
imakaszu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-23, 12:55   #51
Simone Boue
Raczkowanie

Imakaszu, mam podobne odczucia!
Jak jechaliśmy busem z Kutaisi do Batumi to myślałam, że gdzieś po drodze się rozbijemy!
Stary 2014-09-24, 09:01   #52
Jovisse
Zakorzenienie

Ja się już w drugim tygodniu przyzwyczaiłam do ich sposobu jazdy I tak samo do przechodzenia na drogach po gruzińsku - po jednym pasie czekając, aż się uda przejść na drugi stojąc na środku ruchliwej ulicy

Choć przyznam, spotkaliśmy jednego Gruzina, który nie jeździł jak szaleniec i zgodnie przyznał, że Gruzini jeżdżą tragicznie Ale to był tylko jeden wyjątek
Stary 2016-03-18, 00:39   #53
laisla
Zakorzenienie

Odświeżam, jeśli można
Jak najlepiej poszukać zakwaterowania? Może jakieś wskazówki, przydatne stronki?
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-18, 21:25   #54
Jovisse
Zakorzenienie

My spaliśmy głównie w namiotach, ale generalne wszędzie znajdziesz jakieś noclegi Nic wcześniej nie bukowaliśmy i co noc mieliśmy gdzie spać, nawet jeśli nie był to namiot
Stary 2017-04-09, 11:02   #55
kaledonia
zielony stworek

Coraz bardziej podoba nam się ten rejon do zwiedzania. Myślimy jeszcze o Armenii. Jak tam wygląda kwestia transportu ?
Trochę przeraziły mnie wcześniejsze posty o busach. Naprawdę jest tam tak źle ?

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości