|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Re: Przepisy na słodkości--->PILNE<---
Przepis podawany przez Martę Gessler w "3".Ciasto banalnie łatwe w wykonaniu i nie do zepsucia:
Dziesięć łyżek mąki, dziesięć łyżek cukru, dziesięć łyżek oleju słonecznikowego i cztery całe jaja. Do tego szczypta soli i płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystkie składniki łączymy mieszając łyżką(bez przesady, tylko do połączenia składników). Na dnie tortownicy (natłuszczonej i wysypanej mąką) układamy owoce, na jakie tylko przyjdzie nam ochota -jabłka, gruszki, banany, śliwki(ona robiła z bananami, ja zwykle z jabłkami, oczywiście odpowiednio rozdrobnionymi). Owoce zalewamy ciastem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni), na 45 minut. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru ukręconego z sokiem z cytryny, z dodatkiem cynamonu. Pyszne i wigotne ciacho, przebój deserowy. |
|
|
|
|
#32 |
|
Wtajemniczenie
|
Jesli chodzi o proste ciasta, to ja zaproponuje 2
Pierwszy to przepis na ciasto, ktore sie kazdemu udaje Skladniki: 3 lyzki wody 250 g margaryny 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru Wszystko podgrzewać (nie gotować) w garnku, stale mieszająć aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjac z pieca i ostudzic. Do tego dodajemy: 2 szkl. maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 4 jajka Wszystko dokladnie wymieszac. Teraz zalezy na jakie ciasto masz ochote, jesli na owocowe, to przelac na blache, wysmarowana margaryna i posypana bulka tarta, a na gore wysypac owoce jakie masz pod reka Jesli masz ochote na ciasto cytrynowe, dodaj starta skorke z cytryny, sok z cytryny i zapach cytrynowy. Jezeli ma byc kakaowe to dodaj 3 lyzki kakao. Przy ciescie cytrynowym lub kakaowym, proponuje uzyc do pieczenia formy keksowej lub wiencowej. Piec w temperaturze 180 stopni ok.45-50 min. Drugie ciasto, rowniez bardzo latwe to Murzynek Składniki: 1,5 szkl. cukru 0,5 szkl. mleka 1 kostka margaryny (250 g) 3 łyżki ciemnego kakao 1 zapach rumowy 2 szkl. mąki 4 jajka 1 proszek do pieczenia ewentualnie bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa) Margarynę rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszająć, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki masy do polania ciasta. Do masy kakaowej dodac make, wymieszana z proszkiem do pieczenia i zoltka. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalie. Formę nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką (nejlepiej keksowa Smacznego
|
|
#33 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czy bardzo pomoge, choc moze jako dodatek... ja wlasnie dzisiaj dla Mojego zrobilam banany na goraco
Bardzo prostu, ekspresowo sie robi, tylko trzeba podawac na goraco. Ja zrobilam 4 banany, od razu 2 dla rodzinki w talerzu wymieszalam 2jajka z wiorkami kokosowymi, na patelnii rozpuscilam margaryne Kasie (1/3 kostki), banany obtoczylam w jajki i wiorkach. Na rozgrzana patelnie polozylam banany, pozniej na talerzu udekorowalam bita smietana, przygrzanymi w mikrofalowce wisniami (takie ze sloika) i wiorkami startej czekolady. Mniam, mniam, pysznie bylo pozdrawiam |
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
a ja dzisiaj zrobilam pierwszy raz Tiramisu
|
|
|
#35 |
|
Rozeznanie
|
Dziekuję Wam kochane wizazanki za wszytskie przepisy
buziaczki dla was P.S właściwie to powinniśmy podwójnie świetowac bo mam dzisiaj imieninki
"Milczący kochankowie tak nie mogą się ukryć wśród obojętnych ludzi, jak rośliny pachnące wśród bezwonnych". Aleksander Świętochowski "Mężczyźni pragną być zawsze pierwszą miłością kobiety. Kobiety mają subtelniejszy instynkt — wolą być zawsze ostatnią miłością mężczyzny". Oscar Wilde |
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
A propos slodkosci. Znam przepis na bardzo smaczne i bardzo latwe do zrobienia ciasteczka, ktore moj synus bardzo polubil / bo wie ze mamusia innych nie umie
przepis na ciasto: proporcje 1:1:1 maka, maslo/ lub margaryna/, bialy ser. Ciasto wyrobic, schlodzic przez ok 30 min., wyjac, rozwalkowac, pokroic na male kwadraciki, na ktore nastepnie naozyc niewielka ilosc marmolady twardej, dwa przeciwlegle brzegi zlaczyc i gotowe. piec przez ok 40 min. Pewnie juz to znacie Ale co tam, ja tez chcialam sie pochwalic, ze umie cos upiec sama, a nie tylko gotowe z pudelka |
|
|
|
|
#37 |
|
Rozeznanie
|
Dziekuje Justyś
Pozdr.
"Milczący kochankowie tak nie mogą się ukryć wśród obojętnych ludzi, jak rośliny pachnące wśród bezwonnych". Aleksander Świętochowski "Mężczyźni pragną być zawsze pierwszą miłością kobiety. Kobiety mają subtelniejszy instynkt — wolą być zawsze ostatnią miłością mężczyzny". Oscar Wilde |
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
.) Torcik z galaretki.
3 różnokolorowe galaretki 2 butelki śmietany 1 szkl. Cukru 2 dag. Żelatyny Galaretki rozpuścić i zostawić do zastygnięcia. Następnie pokroić na kawałki. Śmietanę wymieszać z cukrem, żelatyna (zelatyne rozpuscic ! )i pokrojona galaretka. Wlać do tortownicy i zostawić do zastygnięcia .
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Martina napisał(a):
> Dziekuje Justyś No ba! pewnie, ze mozesz. To bardzo mile, tym bardziej, ze wszyscy do mnie tak sie zwracaja |
|
|
|
|
#40 |
|
Rozeznanie
|
No to trafiłam
Do agi01 kiedyś już dawno, dawno temu jadłam to cudo
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Wklejam jeszcze raz tutaj moje wypociny hehe bo tam sie zagubią :P
No wiec... wygrzebalam swoj stary zeszycik i troszku tu naskrobie BLOK: składniki: * 25dag margaryny * pół szklanki wody * 2 szklanki cukru * 5-6 łyżek kakao * 50dag mleka w proszku * herbatniki, wafle, przechy, rodzynki, bakalie i co tam kto lubi (ja osobiście nei przepadam za rodzynkami i bakaliami wiec dodaje tylko herbatniki i ewentualnie orzechy laskowe ;d bo włoskich tez nei lubie :P wiem, wybredna jestem Sposób przyrządzania: Wodę, cukier i margarynę zagotować (tylko nie zapomnijcie mieszać co jakiś czas, bo raz mi się zdarzyło, że zapomniałam o tej czynności i się wszystko przypaliło od spodu . Kakao i mleko w proszku razem wymieszać, po czym ciągle mieszając wlewać zagotowaną wodę z cukrem i margaryną. Do gładkiej, niezaschniętej jeszcze masy dodać herbatniki, orzechy ipp. (herbatniki pokruszone na kawałeczki). Formę wysmarować tłuszczem i przełożyć na niej masę. Wstawić do lodówki, do zastygnięcia, kroić jak keks ;d ;d Ja osobiście koooocham blok najbardzij na świecie!!! CYCKI MURZYNKI (to swoją drogą przepis mojej babci, tzn hm... babcia spisała go od siostry Leonilly z radia Maryja hehe ale tez pychotka ;d ;d ) składniki: * 3/4 szklanki maku * 1 szklanka wiórów * 6 białek * 1 szklanka cukru * 1 budyń waniliowy * 1 szklanka mleka * 1 kostaka margaryny * 1 paczka biszkoptów * polewa czekoladowa (ja osobiście wolałabym spróbować kiedyś roztopić na ogniu czekoladę ale by była pychotka ;d ;d) sposób przyrządzenia: ciasto: (wypiszę teraz oddzielnie składniki na samo ciasto) * 3/4 szkl. maku * 1 szkl. wiórów * 6 białek * 1 szkl. cukru Ubijam pianę z białek, dodając pozostałe składniki, mieszam. Kładę na blachę, wymarowaną masłem i bułką tartą i wkładam do piekarnika na 20 min) krem: * 1 budyń waniliowy * 1 szkl. mleka Pół szklanki mleka zagotować i wsypać 2-3 łyżki cukru. Drugą połowę wymieszać z budyniem (nieugotowanym). Zmiksować razem z kostką margaryny (wcześniej zmiksowaną) i poczekać aż ostygnie. Na ostygnięte ciasto nakładamy krem biszkopty (mogą być wymaczane w vodce ) Na każdy biszpokt nałożyć rodzynek (rodzynkę? ;P ) i polać polewą czekoladową. Kuneic Jak cosik namotalam to mowcie hehe Mam jeszcze przepisik a pyyycha sernik, wafle i sernik kokosowy ;d ;d To tyle mam ze słodkości jakby jeszcze ktoś cósik chciał ;P papapa buziiii ************************* ************************* ******** Acha i jeszcze mi się jedna rzecz taka przypomniała NA wakacjach jak byłam jadłam najlepsze naleśniki na świecie!!! Nei wiem czy kiedyś próbowałyście takiego przepisu? W zwykłe, naleśnikowe ciasto (chyba każda wie, jak nalesniczki robic jak nie to krzyczcie :P ) zamiast jakis twarogów czy dżemu włożyć pokrojone kawałki bananów wymieszane z nutella :buzi: |
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Martina napisał(a):
> No to trafiłam > Do agi01 kiedyś już dawno, dawno temu jadłam to cudo > Nie ma za co
|
|
#43 |
|
Zadomowienie
|
Z banalnie prostych ciastek polecam owsiane:
2 szkl płatków owsianych 1/2 szkl cukru ( ja daję 1/4 szkl cukru i miodu "na oko") 1/2 szkl mąki 1/2 kostki masła lub margaryny 1 jajko mogą być bakalie: rodzynki, orzechy, słonecznik, odrobina kakao wszytsko razem mieszamy ( jeżeli jest bardzo gęste można dodać odrobinę śmietany), formujemy kuleczki, spłaszczamy, pieczemy w 180 st na złoto. Smaczne i zdrowe.
|
|
#44 |
|
Rozeznanie
|
Margaretko pięknie dziekuje za fatygę
Wogóle Wam wszystkim dziekuję jeszcze raz
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
Pewnie ze mam siely
Pyszne te 'cycuszki' co nie? No to... serniczek kokosowy: CIASTO: Składniki na ciasto: * 3 żółtka - 2 szkl. mąki * 1/2 szkl. cukru * 1 kostka masła roślinnego * łyżeczka proszku do pieczenia Zmiksować żółtka z cukrem, masło z mąką i proszkiem do pieczenia, zagnieść rękoma ( ale najpierw wymieszac proszek do pieczenia z mąką). Wysmarować blachę odrobiną masła i rozłożyć ciasto. SER: składniki na ser: * 4 serki homogenizowane waniliowe lub 1/2 kg twarogu * 3 żółtka i 4 białka * cukier waniliowy * budyń waniliowy * 1/2 kostki masła Wszystko zmiksować i nałożyć na ciasto. KRUSZON: Składniki na kruszon: * 2 paczki wiórów kokosowych * 1/4 kostki masła * 1 żółtko Zmiksować kruszon i rozłożyć na blachę z ciastem i serem (posypać, tzn. tak wiecie, porobić kuleczki takie hehe nei wiem jak wytłumaczyć:P ) i wstawić do piekarnika na 45/60 min Smacznuśnego |
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Proste ciasto :)
Podrzucam przepis - nie licząc czasu na pieczenie zajmuje ok. 10 minut
![]() Szklanka mąki, cukru, białek (żółtka można zużyć do adwokata , maku, roztopionego masła i łyżeczka proszku do pieczeniaLecimy: Na początek wstawiamy masełko, żeby się grzało i w tym czasie miksujemy białka z cukrem. Po chwili dolewamy stopione masełko (mikser cały czas włączony , mąkę z proszkiem i na końcu mak. Możemy powrzucać jescze jakieś orzeszki, migdały, suszone morele itp.Przelewamy ciasto do foremki i do piekarnika - 40min/180st Mozna w czasie pieczenia przygotować jeszcez dodatkowo polewę czekoladową i posypać potem wiórkami kokosowymi. Uwaga: łatwo 'wchodzi'!
|
|
#47 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Proste ciasto :)
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmmm... Kielku, narobiłeś mi ochoty na to ciasto. A adwokat do tego może całkiem nieżle smakować. Trzaby upiec. |
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() czasem wychodzi duzo tych jajek (ostatnio mialem jakies takie malutkie to bylo nawet ponad 10) a czasem mniej po prostu musisz wbijac jedno po drugim i sprawdzac czy jest juz szklanka smacznego
|
|
|
#51 |
|
Wtajemniczenie
|
Podpinam sie pod watek i podaje przepis na ciasto baze, z ktorego mozna zrobic wszastko
3 lyzki wody 25 dag margaryny 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru Wszystkie te skladniki zagotowac i ostudzic, nastepnie dodac 2 szklanki maki wymieszane z 2 lyzeczkami proszku do pieczenia i wymieszac, na koniec 5 jajek i znow mieszac Pieczemy to ciasto przez pierwsze 15 min. w temperaturze 200° C a pozniej zmniejszamy do 180 ° C, ok. 50 min. Najlepiej sprawdzic wykalaczka czy jest juz gotowe
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam inny przepis
3/4 szklanki oleju czubata szklanka mąki szklanka cukru 4 jajka 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia olejek do ciasta wszystko razem miksuje w mikserze. jezeli chcę zrobić murzynek daję kakao w proszku, jeżeli ciasto z makiem - maku, owocowe - nadają sie wszelkiego rodzaju owoce i mrożone i świeże. można dać do środka orzechy, wiórki kokosowe - co tylko się wam zamarzy.jest lekkie i lekko mokre w środku jak jogurtowe. jest to jedyne ciasto które mi nigdy nie upadło należy je piec w 160-179 stopniach około pół h. ciasto powinno być tak rozlane albo miało ok 3-5 cm grubości, gdyż wyrośnie. bardzo ważna rzecz! ciasto należy włożyć do ZIMNEGO piekarnika i dopiero z nim w środku zacząć rozgrzewanie i pieczenie. |
|
|
|
|
#53 |
|
Rozeznanie
|
podziele sie przepisem na pyszne , łatwe ciacho!!
Od kilku dni jest częstym goście w moim domciu!!!
To ciasto jest dziecinnie proste i nie ma mozliwości , aby sie nie udało Składniki: -5 całych jajek -szklanka cukru -szklanka mąki zwykłej -szklanka mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -kostka margaryny(rozpuszczonej i ostudzonej) -cukier waniliowy, olejek zapachowy -dowolne owoce(śliwki,gruszki,jabł ka itp) Najpierw ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, gdy wszystko ładnie sie połączy powoli dodajemy makę zwykłą i dalej ucieramy, potem ziemniaczaną i proszek do pieczenia, ucierając wlewamy margaryne, na końcu aromat- ja lubie waniliowy, ale moze byc śmietankowy, lub pomarańczowy. Ciacho przelewamy na blachę( u mnie jest to duza) i układamy owocki. Teraz siedzi w piekarniku ze sliwkami(; Po ok. godzinie powinno być gotowe!!! Jest to naprawde prosty przepis.Piekę różne, kruche, drożdzowe, różne -różniaste tarty,ale to wkradło sie w łaski mojej rodzinki (; |
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: podziele sie przepisem na pyszne , łatwe ciacho!!
Rzeczywiście, ja z takiego przepisu (albo bardzo podobnego) piekłam kilka razy placek ze śliwkami
.
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
placek skromny, prościutki, ale za to smaczniutki!
Oto przepis na proste i całkiem smaczne ciasto. Nie jest może to jakiś wykwintny, elegancki placek, ale zapewniam, że bardzo pyszniutki!!
No więc najpierw potrzebny nam będzie biszkopt. przepisu nie podaję, bo każada z Was ma chyba swój wyprobowany przepis. najlepiej żeby biszkop był kakaowy i albo jeden gruby rozkrojony na dwie części albo dwa cieńsze o równej wielkości. Masa jest bardzo prosta. Składniki: - jedna truskawkowa lub wiśniowa galaretka w proszku - bita śmietana w proszku Galaretkę przygotowujemy w sposób podany na opakowaniu. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż lekko zastygnie. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę (też według przepisu z opakowania). Bitą śmietanę łączymy z lekko zastygniętą galaretką i miskujemy na gładką masę. Biszkopt przekładamy masą a ciasto wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Prawda, że proste? Życzę smacznego p.s. biszkopt można polać polewą czekoladową. w załączniku fotki.
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: placek skromny, prościutki, ale za to smaczniutki!
widzę, że nikomu się nie spodobał mój przepis...
a szkoda, szkoda...
|
|
#57 |
|
Zadomowienie
|
Mi się spodobał
![]() A biszkopt nie przesiąknie galaretką ze śmietaną??? |
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli przed upieczeniem dodasz do biszkoptu trochę oleju, to nie
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
jakto nikomu
mi sie podoba i to tak, że masz mi tu zaraz dac przzepis na biszkopt! ja nie znam dobrego biszkoptowego przepisu a chętnie takie ciasto upiekę.
|
|
|
|
|
#60 | |||
|
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
Paula fajny przepis
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.

, maku, roztopionego masła i łyżeczka proszku do pieczenia
mi sie podoba i to tak, że masz mi tu zaraz dac przzepis na biszkopt! ja nie znam dobrego biszkoptowego przepisu
a chętnie takie ciasto upiekę.