|
|
#31 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Matura- Historia sztuki
up up up !
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a jesli juz zdalas, to jak Ci poszlo, gdzie studiujesz?
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Rozeznanie
|
[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;12940055]czesc dziewczyny
planuje zdawac w tym roku H.S na poziomie R, ale nie wiem za co zabrac sie najpierw, wiem ze pisalyscie o roznych ksiazkach, pomocach, ale ja nie wiem w co rece wlozyc. najgorzej, ze ze sztuka nie mam wiele wspolnego, ale bardzo chce sie nauczyc i zdac ta mature na 80 % (to moje takie marzenie maturowe )a ksiazki sztuka i czas-lepiej kupowac w nowym, czy starszym wydaniu? moze ktos chce ich sie pozbyc? bo nie mam nigdzie na allegro calego kompletu 4 czesci... ![]() moglaby mi ktoras przegrac i przeslac te kanony? bo teraz ich na allegro nie ma...[/QUOTE] ja się uczyłam od listopada czyli 7 miesięcy, więc ty także sobie poradzisz. Jutro mam wyniki, jestem dobrej myśli, zwłaszcza, że oglądałam klucz odpowiedzi i na razie straciłam tylko 2 %. Ciekawi mnie, jak ocenią wypracowanie. Zdecydowanie Osińska to podstawa, wydaje mi się, że egzaminatorzy, którzy układają test, przede wszystkim czerpią inspiracje ze "Sztuki i czasu". Moim zdaniem najpierw powinnas poczytać te pozycje, najlepiej parę razy, czyta się szybko, tekst nie jest trudny. Mało jest książek typowo podręcznikowych, więcej tych hobbystycznych- tych drugich nie polecam [np. genialna książka Gombricha, która niestety nie pomoże w nauce do matury]. Z ambitniejszych tytułów polecam za to "Sztuka cenniejsza niż złoto", jest napisana naprawdę interesująco, przyda się przede wszystkim do wypracowania, dużo w niej kontekstów, analizy formalnej, tła historycznego. Nowsza wersja Osińskiej jest w dwóch tylko częściach, więc na allegro można znaleźć komplety [niestety po 90 zł zazwyczaj]. Ja uczyłam się ze starej 4-częściowej wersji i nie narzekałam. Co prawda jest czarno-biała, ale nie miałam problemu ze znalezieniem dzieła w internecie w celu dogłębnego zbadania. Kolorowa jest poręczniejsza, ale merytorycznie nie różni się niczym. Jeśli chcesz, mogę się pozbyć moich starowinek i wysłać na twój adres [płaciłabyś tylko za przesyłkę]. Ja też wcześniej nie miałam ze sztuką nic wspólnego, z woku w pierwszej klasie ledwo wyciągałam na czwórkę, w ostatniej klasie celujący . I cieszę się, że wybrałam akurat ten przedmiot, bo odkryłam w sobie nową pasję. W ten sposób nauka do matury nie była mordęgą, ale wielką przyjemnością [zdawałam jeszcze francuski, który kocham bardzo]. Wszystkim niezdecydowanym więc ten przedmiot polecam, bo moim zdaniem jest milion razy prostszy niż np. oblegany co roku wos .
|
|
#34 |
|
Konto usunięte
|
ja sprawdzalam,ze osinska-sztuka i czas w wersji kolorowej jest normalnie- w 4 czesciach...
a jak najlepiej wg Ciebie przygotowywac sie do wypracowania? bo z tym chyba bede miec najwiekszy problem. no i problem moze byc tez w porownywaniu dziel, bo kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac... a gdzie skladalas na uczelnie podania? ![]() trzymam kciuki zeby powiodlo sie jak najlepiej ![]() gdybys byla tak dobra, to chetnie przygarne twoje ksiazki,ale skontaktuje sie z toba po 7 lipcam, b w srode wyjezdzam i nie mam na razie pieniedzy na karcie,by Ci przelac. |
|
|
|
|
#35 |
|
Rozeznanie
|
faktycznie, chyba jednak jest w czterech częściach
.wypracowanie chyba nie jest takie straszne, oczywiście zależy to od tematu, tegoroczne były bardzo ogólne, więc można było się porządnie rozpisać. Bałam się, że wymyślą mi jakieś motywy, dlatego próbowałam w ten sposób porządkować swoją wiedzę. Zrobiłam listę tematów wraz z przykładami, motyw muzyki, matki, pasyjne itp. Ponadto czytałam Białostockiego "Sztukę cenniejszą niż złoto" i Ałpatowa "Historię sztuki". A zaczęłam od przejrzenia poprzednich matur, chciałam zobaczyć, o co egzaminatorom chodzi i jak się okazało- nie oczekiwali wcale specjalistycznej wiedzy. Wypracowanie to zazwyczaj bardziej rozbudowana forma analizy formalnej z poprzedniego zadania. Trzeba stosować odpowiednią terminologię- opisać sposób budowania przestrzeni, sens dzieła itp. Porównywanie dzieł- moja bolączka. Mój korepetytor z historii sztuki uznał chyba, że sama sobie z tym poradzę, dlatego nie otrzymałam od niego żadnych wskazówek. Przeglądałam milion razy poprzednie matury, analizowałam klucze odpowiedzi a potem próbowałam sama to wszystko odnaleźć na obrazach. Byłam ciężkim przypadkiem, bo na początku nie wiedziałam nawet, co to znaczy kontrast temperaturowy. Wypisałam wszystkie słowa-klucze i na podstawie pewnego schematu analizowałam kolejne dzieła. Wystarczy się przyjrzeć obrazowi i wszystko staje się od razu proste i czytelne. prawdopodobnie wybieram się na uw na kulturoznawstwo bądź filologię polską, czyli zero praktycznej sztuki, a raczej tylko teoretyczna wiedza na jej temat, bo plastycznie uzdolniona jestem umiarkowanie. Jak zwykle się rozpisałam, ale to dlatego, że trafiłaś na podatny grunt w związku z jutrzejszymi wynikami , a więc temat dla mnie jak najbardziej aktualny i na czasie
|
|
#36 |
|
Konto usunięte
|
To chyba jest na wizażu zabronione?
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2009-08-29 o 23:44 |
|
|
|
|
#37 |
|
Przyczajenie
|
spam
you said I must eat so many lemons 'cause I am so bitter Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2010-03-29 o 22:26 |
|
|
|
|
#38 |
|
Przyczajenie
|
hey wiem jak trudno znalezc materiały do nauki z historii sztuki dlatego polcam do sprzedania fantastyczne vademecum, mi osobiscie pomogło zdac mature na 84% roz.
Jesli ktoras by była zainteresowana prosze pisac na meila kolkab77@wp.pl pozdrawiam i zycze powodzenia na maturze |
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Widzę, że temat dość dawno był odwiedzany, ale świeższego nie znalazłam.
Mam wielki problem. Ogólnie jestem typową humanistką-jestem bardzo dobra w języku polskim, z łatwością przyswajam sobie języki obce, uczę się angielskiego, niemieckiego, łaciny i rosyjskiego. Do tej pory nie wiedziałam co chce studiować, teraz zdecydowałam się na MISH, jestem tego pewna w 100%. Czytałam jednak mnóstwo o tym kierunku, ludzie, którzy zdawali rozszerzoną maturę na ponad 80% nie przechodzili, albo ledwo przechodzili do drugiego etapu. Dostaje się 20 osób z kraju, poziom jest bardzo wysoki. Doszłam do wniosku, że jeżeli naprawdę wezmę się za angielski i polski-zdam dobrze rozszerzenie. Jednak problem jest z trzecim przedmiotem, który obowiązkowo trzeba zdać na poziomie rozszerzonym, mam do wyboru: historię, historię sztuki, historię muzyki lub łacinę i kulturę antyczną. Historia mnie przeraża, poza tym mam tylko 2 lekcje tygodniowo i nienawidzę się uczyć historii. Łacina i kultura antyczna odpadają-łacińska gramatyka to kosmos przecież. o historii muzyki to nawet nie myślę. nie wiem co tam jest wymagane, bo historii (jako samej pamięciówki) mogłabym się nauczyć, ale nic więcej. W sumie zdecydowałam, że najlepszym wyborem będzie matura z historii sztuki, jednak musiałabym ją zdać najlepiej na ponad 90%. Jeżeli chodzi o zapamiętywanie-pamięć mam świetną, poza tym dużo czasu, bo kończę właśnie 1 liceum, po świętach mam plan iść do nauczycielki od woku i spróbować namówić ją na jakieś dodatkowe lekcje. Ale gorzej z analizą..czy tego da się wyuczyć, jeżeli nie ma się takiego wyczucia (że tak to określę), bo mi nigdy w życiu interpretacja obrazu czy danego dzieła łatwo nie przyszła? Sądzicie czy w moim przypadku jest sens podchodzenia do tej matury i czy mam szansę ją zdać na tyle procent? Mam plan zacząć uczyć się po świętach, a najintensywniej w wakacje. Bardzo mi zależy na dostaniu się tam.
Edytowane przez Essali Czas edycji: 2010-03-29 o 00:46 |
|
|
|
|
#40 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyno, nie martw się! matura to pikuś. pisałam już o tym pewnie, ale powtórzę, ja zaczęłam się uczyć w listopadzie w 3 klasie, z woku wcześniej miałam słabe oceny, bo wszyscy ten przedmiot olewali. w rezultacie nie wiedziałam, kim był rembrandt, a teraz mogę wyrecytować całą jego biografię
. po prostu historia sztuki mnie szalenie zafascynowała. Z analizą formalną też miałam wielki problem, bo nie wiedziałam, jak to ugryźć, ale przejrzałam wszystkie wcześniejsze matury i jakoś intuicyjnie się nauczyłam. mogę przesłać Ci pomocną tabelę, którą sama przygotowalam. Ah, no i matura na 96 procent, więc bardzo dobrze .co do Mishu, wiesz, że na większości mishowych kierunków trzeba jeszcze przejść egzamin ustny, który jest decydujacy? poza tym sporo kandydatów ma laureata z dwóch olimpiad, skoro jesteś w 1 klasie to postaraj się wziąć za rok udział. Ja polecam j.polski, jeżeli jesteś z niego dobra. olimpiada łatwa i przyjemna, napocić się na laureata nie trzeba , a nawet finalista zapewni Ci już 100 procent, więc będziesz do przodu .
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
mnie przeraża nie tyle matura, co sama ilość osób przyjmowanych na te studia! przecież to masakra jest, a ja chciałabym do Wrocławia właśnie.
a temat egzaminu ustnego i bibliografię wybiera się samemu, także nie jest źle...z pamięciówką nie mam problemów, poza tym mam polonistkę (mama skończyła UAM w Poznaniu ze średnią jakoś...4,87, gdzie 5 to była najwyższa ocena wtedy), więc raczej mi pomoże, jakby co. z olimpiadą z polskiego też mam zamiar próbować, szczególnie, że pierwszy etap to praca pisemna, nic mi to nie da poza 100%, ale dobre i to. ![]() i właśnie nie boję się samej historii, bo mogę się uczyć nawet kiedy, kto, gdzie i co jadał na śniadanie, ale przeraża mnie ilość obrazów na maturze i interpretacja. jestem w niej naprawdę bardzo kiepska. kurcze, byłabym wdzięczna bardzo za taką tabelkę! jakby co: anxa@grzenda.pl i z góry dziękuję.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 |
|
Rozeznanie
|
ja myślę, że gdy będziesz miała z każdego przedmiotu powyżej 90 %, a z polskiego 100, to bez problemu się dostaniesz.
Interpretacja jest moim zdaniem najłatwiejszą częścią. Jeżeli jesteś dobra z polskiego, to na pewno dasz radę, bo tam chodzi trochę o ładne lanie wody. Wiedza oczywiście jest potrzebna, ale ja się wszystkich formalnych rzeczy uczyłam dwa dni przed maturą. Reszta to pamięciówka, a skoro mówisz, że zapamiętywanie nie sprawia Ci problemu, to nawet te 200 obrazów nie będzie takie straszne . Ja zrobiłam sobie katalog w komputerze, z podziałem na style, wpisałam tytuł obrazu, autora, często technikę i rok.Wszystkiego można się nauczyć. Jak wrócę do domu, to prześlę Ci, co mam .
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Tylko, że w sumie matura to loteria. Nigdy nie wiadomo na co się trafi, zresztą ja mam tendencję do robienia głupich błędów.
Jeszcze olimpiada z historii sztuki zwalnia z matury i daje 100%, więc też mogę spróbować, bo chcę się zacząć uczyć już po świętach. ;> Z tą interpretacją to dziwna sprawa, mi to naprawdę nie wychodzi, nie potrafię zauważać takich szczegółów, np. ostatnio był obraz, na którym był koń (lekko mu grzywa na bok odstawała), no i pierwsze skojarzenie to wiatr, ale okazuje się, że to tak naprawdę oznaka stresu i zdenerwowania była, bo po trawie widać, że wiatru nie ma. ^^
|
|
#44 |
|
Przyczajenie
|
Historia sztuki wcale nie jest taka trudna dla tych, których to fascynuje. Prawda,że nie sposób się nauczyć wszystkiego w dwa miesiące, bo na sam materiał ilustracyjny trzeba się napatrzeć i uczyć systematycznie. Uważam,że książki Osińskiej to minimum dla kogoś kto chce mieć pojęcie o tym co to jest historia sztuki, ale na maturę niestety za mało. to podręczniki dla liceów plastycznych napisane wtedy, gdy nikt jeszcze nie myślał o maturze z tego przedmiotu, a egzaminy wstępne na studia były o tyle łatwe,że uczelnia dawała zestaw zagadnień, które można było sobie opracować. Ja wam polecam stronkę xxx
Tam jest wiele potzrebnych i niezbędnych rad i informacji do matury, bo to chyba pierwszy serwis dla maturzystów zdających historię sztuki. pozdrawiam i życzę powodzenia
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-02-20 o 11:57 Powód: Link. |
|
|
|
|
#45 |
|
Przyczajenie
|
oh ja tez mam zamiar pisac mature z historii sztuki! szczerze to przeraza mnie ilosc materialu (ale dopiero zaczynam mysle, ze jak poogladam wiecej arkuszy matur z zeszlych lat- to bede wiedziala do czego rece wlozyc.
Mam jednak problem, wiem ze jednym z zadan jest przyporzadkowanie cytatów do autora-artysty- cos na zasadzie: kto to powiedział. Nie wiecie moze gdzie moge to znalezc. Rowniez korzystam i polecam te stronkę co truskomalina ![]() pozdrawiam
|
|
|
#46 |
|
Przyczajenie
|
ja zdaje w 2011! aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! i dopiero od tego roku mam wok, i to jedną godzinę. ile mialyscie %? poleciacie bardziej wos czy hs?
|
|
|
|
|
#47 |
|
Przyczajenie
|
ja tez zdaje w tym roku!!troche sie boje tej matury,strasznie duzo materialu..ale mam juz korepetycje +3h zajec w innej szkole no i w pazdzierniku rozpoczelam juz nauke samodzielna;p wok mialam w 1kl LO a tak to zero kontaktu z tym przedmiotem.ale naprawde jest ciekawy i z przyjemnoscia sie go ucze.korzystam z osinskiej,zestawu ksiazek historii sztuki ktora dolaczona jest do gazety i wyborczej pozostaje mi jeszcze kupno tego slownika
|
|
|
|
|
#48 |
|
Przyczajenie
|
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAAAAAA!
Chciałabym zdawać na psychologię na UW. Piszę maturę w 2012. Widziałam że tegoroczni maturzysci mogli zdawać na psycho historię sztuki, ale teraz są tam głównie rpzedmioty ścisłe + historia/wos. Myślicie że jak ja będę zdawać mogę HS? Czy to się jakoś zmieni czy już tak będzie?! Ratunkuuu
|
|
|
|
|
#49 |
|
Przyczajenie
|
Z historią sztuki to jest tak, że jak się to pokocha, to matura idzie jak z płatka
![]() Ja jestem zeszłoroczną maturzystką. Podstawa nauki to przede wszystkim podręcznik B. Osińskiej "Sztuka i czas", na maturze pojawiają się przede wszystkim ilustracje do rozpoznania z tego podręcznika. Polecam też bloga http://artfolie.wordpress.com/ gdzie ostatnio pojawiła się rewelacyjna notka na temat tego JAK zaplanować sobie czas na naukę przed maturą )) Polecam też przeglądanie jak największej ilości albumów czy reprodukcji w internecie, po to żeby nawet tylko opatrzeć się ze stylem jakiegoś artysty. Najważniejsze, to mieć ogólne pojęcie o każdej epoce, kojarzyć nazwiska, a dopiero potem zgłębiać swoją wiedzę... To tak na dobry początek Ale ostrzegam WCIĄGA ![]() Pozdrawiam, jako studentka historii sztuki UW
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
hej
ktoś w tym roku zdaje maturę z Historii Sztuki?
|
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
w sensie, że w następnym? ja
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.

a jesli juz zdalas, to jak Ci poszlo, gdzie studiujesz?