|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Patriotyzm.
Cytat:
Moim zdaniem patriotami sa ludzie którzy pracuja na rzecz swojej Małej Ojczyzny, którzy bezinteresownie oddają swój czas sąsiadom, za darmo sa trenerami piłki nożnej na osiedlu, prowadzą kurs tańca dla osób starszych czy ozdabiają klomb pod blokiem. Teraz nie chodzi o to, żeby oddać życie ale swój czas, swoje zdolnosci, swoje chęci dla dobra społeczności w kórej mieszkamy a w ogólnym rozrachunku dla dobra kraju. I wbrew pozorom mozna byc patriotą nawet żyjąc na emigracji Mozna włączyc sie w życie jakiejś społeczności w kraju, mozna wspomagać (nie tylko finansowo). W dobie internetu wszytsko jest mozliwe
|
|
|
#32 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
jak czasami slysze jakie glupoty ludzie opowiadaja o Polsce chociaz w zyciu tam nie byli, nie znaja historii itp to az mnie nerwica strzela tym z ktorymi da sie pogadac rozmawiam, zapraszam do Polskitym z ktorymi sie nie da - no coz, to ze obcokrajowiec nie znaczy ze od razu inteligentny ![]() na Litwie Polacy nie sa lubiani, mimo roznych glupich tekstow przyznaje sie do kraju pochodzenia, mimo ze sporo osob radzilo mi tego nie robic
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Strasznie mnie to wkurza. Pomijając fakt ile francuzi piją. Odpowiedź na taki tekst jest tylko jedna "Prosze nie wierzyć w powiedzenia. U nas w Polsce mówi się miły jak francuz". Kopary opadają.
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że niektóre osoby mylą pojęcia. Mówią, że drażni ich Polska. Mnie nie drażni, kraj tylko politycy którzy chrzanią wszystko czego się dotkną. Właśnie dlatego mnie drażnią bo depczą godność i dobre imię mojej ojczyzny.
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co zazwyczaj odpowiadają?
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Zwykle są bardzo zmieszani i zmienają temat. Tylko raz jeden, mój dobry kolega (Belg) sam zaczaił że mnie to w jakiś spsoób obraża i przeprosił.
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem można spotkać dzisiaj prawdziwych patriotów.
Nie trzeba wcale sięgać po szablę, by móc nazwać się patriotą. Według mnie patriotą jest się wtedy, gdy przede wszystkim nie wstydzi się swojego kraju, pochodzenia, dba się o jego dobre imię. Nigdy nie będę w stanie zrozumieć wypowiedzi typu "Wstyd w tym momencie być Polakiem". Ja jestem dumna z bycia Polką i przy każdej nadarzającej się okazji, zaznaczam to. Wiadomo, Polska to nie Eldorado, jak już to ktoś napisał, ale gdy ktoś obraża mój kraj lub rodaków jestem w stanie oczy wydrapać Ważna jest też działalność na rzecz kraju i społeczeństwa, choć samo pójście na wybory nie załatwia sprawy. Moim zdaniem można to wypełniać np. poprzez wolontariaty. Równie ważna, jak dla mnie, jest elementarna znajomość historii Polski. Do niej bardzo często się nawiązuje, powraca, no i wstyd chyba nie znać historii własnego kraju. Sama, mając Tż-ta obcokrajowca ukazuję mu Polskę i Polaków w jak najlepszy sposób. Poza tym, myślę, że byłabym w stanie poświęcić wiele dla kraju w sytuacji zagrożenia. Co do wypowiedzi Nati02 Ludzie, którzy wyjechali "za pieniądzem" bardzo często nie mieli szansy, by wzbogacać gospodarkę naszego kraju, dlatego właśnie wyjechali. Ja sama wyjeżdżam za granicę, jednak nie za chlebem, ale mimo wszystko nie zamierzam rezygnować z bycia patriotką. Zresztą, wydaje mi się, że właśnie za granicą przechodzi się swego rodzaju próbę. Powstaje wtedy wiele sytuacji, w których można wykazać się patriotyzmem. Przecież za granicą nie przestaje się być Polakiem
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
#38 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdzie nie napisałam, że Polak ma być ślepym osłem, który się na wszystko zgadza, ale niech wie, że by nasza gospodarka była w takim stanie jak krajów zachodnich potrzeba czasu i wysiłku, każdego, nie tylko polityka, ale również zwykłej Kowalskiej. I właśnie jak kocha swój kraj to przyjmuje go w takim stanie w jakim jest i dąży do jego poprawy. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Pewnie, że ludzie nie wyjeżdżają tylko za pieniądzem. I nie chodzi tu o osoby wyjeżdżające na kilka miesięcy, ale o emigrantów. Generalnie proszę o czytanie całej wypowiedz- w pierwszym swoim poście zaznaczyłam, że dla mnie nie jest osoba, która spełnia kryteria, które wypisałam wcześniej. Migrujące osoby są tylko jednym kryterium. Cytat:
Każdy ma swoją definicję patriotyzmu.
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem Twojego rozumowania, ale ok.
Dla mnie nie trzeba mieszkać w Polsce i płacić podatki, żeby zostać patriotą. Patriotyzm wyznacza miłość do ojczyzny i do co się ma w sercu. Wyjazd za granice jak już tu ktoś napisał jest raczej próbą naszego patriotyzmu, czymś co sprawdza w jakim stopniu patriotyzm jest tylko na papierku a w jakim w praktyce.
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.To nie patrioyzm, to wymówka i czekanie z założonymi rękami aż manna z nieba spadnie.
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Nati02, poza tym, to o czym piszesz, to jest patriotyzm gospodarczy, a odmiany patriotyzmu są różne, więc myślę, że trochę niesprawiedliwie skreślasz emigrantów.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokladnie tak, jak piszesz ![]() Nati a mozesz napisac, coz takiego robisz, aby polepszyc sytuacje w PL ???
|
|
|
|
|
|
#43 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Krotko - akceptujesz Polske w calej rozciaglosci to sobie w niej radz i rzeczywiscie akceptuj niskie place, jak sama napisalas, i nie pros o pomoc. Ja na Twoim miejscu chyba jednak wolalabym zakasac rekawy w Londynie na zmywaku niz czekac az ktos da pieniadze na potrzeby mojej rodziny. Cytat:
Czytalam uwaznie posty w tym watku, Twoje wypowiedzi rowniez. |
||
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#45 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Co do rodziny, to jeśli nie jesteś w takiej sytuacji to nie wypowiadaj sie tak rozlegle. Jeśli jesteś to możemy pogadać o tym, w przeciwnym razie nie ma sensu. Tak dla przykładu: pomyślałaś, że jeśli ktoś z najbliższej rodziny wyjechałby za granicę do pracy to automatycznie siostra musi zostać oddana do ośrodka? Pewnie nie, dlatego nie wypowiadaj się na temat niezrozumiały dla Ciebie.
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co mi się ciśnie na usta kiedy czytam "potrzeby mojej rodziny"? Czy Nati02 prosi żebyś jej fundowała bilety do cyrku? Zastanów się co piszesz, widzę że pojęcie empatii nie istnieje w swoim słowniku. Przegięłaś moim zdaniem i to ostro. Nie masz prawa w ten sposób się wyrażać o czyimś nieszczęściu. Wygrzebujesz czyjeś prywatne sprawy z innych wątków. Nie potrafisz dyskutować fair- to Twój problem, ale takie uwagi zachowaj dla siebie. |
|
|
|
|
|
#47 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeciez nie pisze ze to zle, ze pragniesz pomocy dla siostry, ale Ty sobie dziewczyno sama zaprzeczasz a zarzucasz mi ze nie czytam tego co piszesz. Tez Ci moge napisac: "jak nie jestes emigrantka to nie wypowiadaj sie tak rozlegle". To Ty wypowiadasz sie na temat niezrozumialy dla Ciebie. Cytat:
Ten watek nie jest o empatii ani o cyrku. To, ze ktos ma chora siostre nie oznacza automatycznie, ze ma racje, ani ze moze sam sobie przeczyc a wszyscy maja mu przytakiwac. |
||
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie każdemu odpowiada wyjazd z kraju, być może jest bardziej potrzebna tu na miejscu? Co możesz o tym wiedzieć, żeby ją oceniać? Może ma stanąć pod latarnią żeby tylko sama zarobić zamiast prosić o pomoc? W dyskusji używasz niesmacznych argumentów. Ok to wszystko co miałam do powiedzenia, nie robię OT. |
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie kazdemu odpowiada wyjazd z kraju, nie kazdemu tez odpowiada pozostanie w nim tylko po co te dalekosiezne wnioski na temat patriotyzmu... Zapytam: A co Nati moze wiedziec o emigrantach? |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
no ale chyba to, ze krytykuje panstwo i emigrantów nie ma zadnego związku z jej siostrą? idąc twoim rozumowaniem polowa dyskusji na wizazu nie mialaby sensu.
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#52 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czuje się jakbym rozmawiała z 5cio letnim dzieckiem. Temat jest zrozumiały dla mnie. To, że Ty wyjechałaś i widać źle Ci z tym, to oznacza, że musisz się wyżywać na innych. Moja sytuacja rodzinna nie powinna Cie obchodzić w ogóle. Jesteśmy w tym wątku i piszemy na ten temat. Dalej, nigdzie nie napisałam, że zgadzam się na niskie płace w Polsce. Myślę, że powinnać nauczyć się czytać ze zrozumieniem: Cytat:
Jak już napisałam polecam maturę z polskiego, bo widocznie na emigracji zabrakło Ci tej podstawowej umiejętności. A jeśli masz zamiar napisać, że mam sobie darować złośliwość wobec Ciebie, to poczytaj sobie swoje posty. Nie mam zamiaru z Tobą dyskutować na ten temat, bo nie potrafisz.
|
|
|
#53 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoda mojego czasu na ta bezsensowna dyskusje.Cytat:
Moze powinnas sie nauczyc pisac ze zrozumieniem, po kilku postach zaponinasz co napisalas i sie tego wypierasz. Wklejam cytat Twojej wypowiedzi zebys sobie mogla przypomniec co wczesniej napisalas. Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że ta matura jak i studia nic Ci nie dały i czytasz tylko te wiadomości, które uważasz za odpowiednie.
Słowa, które przytoczyłaś padły, ale jako myśl odpowiadająca na pytanie Fresy. I doskonale wiem co piszę, ale wydaje mi się, że brakuje Ci argumentów i musisz się jakoś ratować poprzez moją sytuację rodzinną. Btw cieszę się,że nie wszyscy są zamknięci na czyjeś nieszczęście i nie są takim obłudnikami jak Ty.
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Nati czy Ty aby czasem tez nie przesadzasz ??????
|
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Oj dziewczyny dajcie juz spokoj, bo zbaczamy z tematu
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
A Ty, insomnieux wypowiesz się w temacie jakoś konkretniej, czy tylko tego typu komentarze będziesz dorzucać?
|
|
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Raczkowanie
|
wracając do tematu, wielu Polaków (zdecydowanie nie patriotów) wykazuje postawę: "ja mam prawo wymagać od państwa, ale nie muszę nic z siebie dawać" lub/i wymaga natychmiast, żeby w naszym kraju było idealnie, a przynajmniej jak "na wielkim Zachodzie". a przecież nasza demokracja jest bardzo młoda i była wprowadzona w dosyć nieudolny, do tego gwałtowny, nieprzemyślany sposób (mamy pecha do polityków). zamiast twierdzić że "w Polsce jest do (...)" i siedzieć na (...), moglibyśmy przynajmniej odrobinkę się starać, żeby polepszyć sytuację. i to nasza (jako ogółu) wina, że rządzą nami tacy ludzie.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:40.

tym z ktorymi da sie pogadac rozmawiam, zapraszam do Polski

.

Moze powinnas sie nauczyc pisac ze zrozumieniem, po kilku postach zaponinasz co napisalas i sie tego wypierasz. Wklejam cytat Twojej wypowiedzi zebys sobie mogla przypomniec co wczesniej napisalas.