ślub kościelny a antykoncepcja - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-10, 18:43   #31
skorpionica3
Raczkowanie

Dot.: ślub kościelny a antykoncepcja

ło ale się rozpisałyście Kobiety..
Cytat:
A co do tabletek (księża polecają kalendarzyk czy tam coś, ale ja w to nie wierzę), to wcale nie uważam tego za złe
zdarzają się wypadki że ksiądz nie da rozgrzeszenia dopóki nie przestanie się zażywać tabletki, no bo w końcu musi być jakieś postanowienie poprawy, a sami nakłaniaja do kalendarzyka, a to też jest forma antykoncepcji!! Jednak co do kalendarzyka to już są bardziej ulegli... nie kumam tego. Powinny być zakazane wszystkie formy antykoncepcji i rozmnażamy się jak króliczki, tylko po to rzeby spłodzić dzieci.

Cytat:
Skorpionica3, a po ślubie będziesz używała tabletek? Bo to też grzech A spowiadając się mówisz "postanawiam poprawę". Kurcze, jakie kazanie normalnie walnęłam Hihi ja bym do tego na twoim miejscu na luzie podeszła A jeśli jesteś bardzo religijna (absolutnie cię nie obrażając to pewnie tak jak ja - że seksiliśmy się przed ślubem), to możesz iść do spowiedzi, zaprzestać współżycia do ślubu, żałować poprzednich zbliżen(hihihi), no i po ślubie oczywiście nie stosować pigułek
hehe zamierzam stosować tabletki, aż zdecydujemy się na dziecko i właśnie obawiam się reakcji księdza na moje podejście do tematu. Czy da mi rozgrzeszenie? hmm..

Cytat:
Wiara to nie jest supermarket, gdzie wybieramy, co nam się podoba
ale czy mamy slepo we wszystko wierzyć i się ze wszystkim zgadzać?

Cytat:
Więc po jakiego licho ten ślub kościelny, skoro oparty jest na nieszczerej spowiedzi?
my chcemy ślubu, chcemy wychowywać nasze dzieci w wierze katolickiej. Czy spowiedź będzie szczera...hmm, żałować nie będę.. bo kocham, jak już ktoś napisał, żałuję, że obraziłam tym Boga. Ale chyba o wiele bardziej żałowałabym tego że mam gromadkę dzieci i nie mam je czym nakarmić, za co wykształcić... czy to by bylo ok?
skorpionica3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-10, 18:51   #32
evil minded
BAN stały

Cytat:
Napisane przez doloresd Pokaż wiadomość
Oczywiście masz rację, tyle że wszyscy coś powinni, ale nie zawsze tak pięknie wychodzi- takie życie
Problem w tym, że większośc się w ogóle nie stara, żeby wychodziło...

Cytat:
Napisane przez skorpionica3 Pokaż wiadomość
my chcemy ślubu, chcemy wychowywać nasze dzieci w wierze katolickiej. Czy spowiedź będzie szczera...hmm, żałować nie będę.. bo kocham, jak już ktoś napisał, żałuję, że obraziłam tym Boga. Ale chyba o wiele bardziej żałowałabym tego że mam gromadkę dzieci i nie mam je czym nakarmić, za co wykształcić... czy to by bylo ok?
No i właśnie w tym cały ambaras
evil minded jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-10, 20:41   #33
Brook
Zakorzenienie

ja z pewnoscia nie bede przepraszac za cos czego bym nie zalowala
nie da mi rozgrzeszenia jego sprawa pojde do innego
Cytat:
"czy dochodzi pomiedzy wami do grzechu")
spytalabym jak glupia o co ksiedzu chodzi bo nie bardzo rozumiem

Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-10, 20:55   #34
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:

hehe zamierzam stosować tabletki, aż zdecydujemy się na dziecko i właśnie obawiam się reakcji księdza na moje podejście do tematu. Czy da mi rozgrzeszenie? hmm..
Ale czemu sie obawiasz? Przeciez lejesz cielym porannym na nauki Kosciola wiec co cie obchodzi opinia jego przedstawiciela? Nawet, jesli ci powie, ze jest OK, to i tak bedziesz w grzechu, bo wystepujesz przeciw doktrynie. To czy ksiazulo, powie tamto czy siamto nie ma tu znaczenia. Grzeszysz i bedziesz sie smazyc w piekle.
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-10, 21:30   #35
marcela23
Raczkowanie

nie rozumiem podejścia niektórych - jestem wierzący, ale to, to i to mi się w mojej wierze nie podoba, więc nie będę tego przestrzegać. nie można być wierzącym wybiórczo. albo przyjmujesz swoją religię i wszystkie jej zasady takimi, jakie one są, albo nie przyjmujesz wcale.
to tak, jakby ktoś był koszykarzem powiedzmy, grał w drużynie, ale uważał za absurdalne to, że poruszanie się z piłką jest możliwe tylko, kiedy zawodnik kozłuje np. i biegał po boisku z piłką w rękach, bo to jest dla niego bardziej logiczne. czy ktoś taki jest koszykarzem? nie. czy działa tu argument TO PO CO mamy umiejętność biegania z piłką w rękach? nie, jest śmieszny.

może za bardzo to uprościłam. ale mniej więcej o to chodzi, czyż nie?
marcela23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-10, 21:46   #36
akurat
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
Ale czemu sie obawiasz? Przeciez lejesz cielym porannym na nauki Kosciola wiec co cie obchodzi opinia jego przedstawiciela? Nawet, jesli ci powie, ze jest OK, to i tak bedziesz w grzechu, bo wystepujesz przeciw doktrynie. To czy ksiazulo, powie tamto czy siamto nie ma tu znaczenia. Grzeszysz i bedziesz sie smazyc w piekle.
Jesli dobrze kojarze cytat to "którym odpuścicie grzechy, sa im odpuszczone, a którym zatrzymacie, sa im zatrzymane"- wiec zdecydowanie MA znaczenie co powie "ksiezulo" bo jak jednak da rozgrzeszenie to jest ono ważne również, ze tak powiem - w oczach Boga

Poza tym: praktycznie awykonalne jest szczere zalowanie za czyn, ktory nie dosc ze nie skrzywdzil nikogo, to jeszcze byl przyjemny...
Zazwyczaj chyba jest tak, ze czlowiek powiela grzechy i ciagle spowiada sie z tego samego.. (niestety czlowiek jest tylko czlowiekiem).. wiec co z mocnym postanowieniem poprawy? wtedy ten warunek tez nie jest spelniany nalezycie.. Wychodzi na to, że chyba nikt nie jest w stanie osiagnac idealu przy spowiedzi..
Stary 2008-11-10, 22:05   #37
goldenphoenix
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marcela23 Pokaż wiadomość
nie rozumiem podejścia niektórych - jestem wierzący, ale to, to i to mi się w mojej wierze nie podoba, więc nie będę tego przestrzegać. nie można być wierzącym wybiórczo. albo przyjmujesz swoją religię i wszystkie jej zasady takimi, jakie one są, albo nie przyjmujesz wcale.
Podpisuję się pod tym. To tak jakbym powiedziała, że jestem wagetarianką, ale nie praktykuję. Albo jestem wegetarianką, ale jem szynkę i schabowe, bo to lubię
goldenphoenix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-10, 22:18   #38
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez akurat Pokaż wiadomość
Jesli dobrze kojarze cytat to "którym odpuścicie grzechy, sa im odpuszczone, a którym zatrzymacie, sa im zatrzymane"- wiec zdecydowanie MA znaczenie co powie "ksiezulo" bo jak jednak da rozgrzeszenie to jest ono ważne również, ze tak powiem - w oczach Boga
.
Ze tak powiem, nieprawda. Sa warunki waznej spowiedzi np postanowienie poprawy. Wiec to, czy ksiezulo powie odpuszczam czy nie, nie ma znaczenia jesli nie sa spelnione warunki spowiedzi ze strony spowiadajacego. Ponadto przytoczony przez ciebie cytat pochodzi z Pisma Swietego. A, choc wielu katolikow o tym nie wiem, podsawowym zrodlem wiary i wskazowek nt postepowania dla katolika NIE JEST BIBLIA tylko KATECHIZM KOSCIOLA KATOLICKIEGO. Kosciol ma monopol na interpretacje Biblii i jako katoliczka, nie mozesz sobie jej po prostu wziac i czytac i interpretowac. Obowiazuje cie akceptowanie interpretacji Watykanu. Proste? Watykan ustala swoja wersje i interpretuje fragment dla ciebie (masz na tacy, nie czepiaj sie ). Powyzszy fragment, zgaduje, jest zrecznie poszerzony przez doktryne KK o rozne elementa spowiedzi. Dodam, ze Kosciol od ktoreos soboru sredniowiecznego uczynil swym zrodlem Biblie ORAZ tradycje. Na rowni. Moze ci sie to nie podobac - przejdz na Luteranizm.

Cytat:
J
Poza tym: praktycznie awykonalne jest szczere zalowanie za czyn, ktory nie dosc ze nie skrzywdzil nikogo, to jeszcze byl przyjemny...
Zazwyczaj chyba jest tak, ze czlowiek powiela grzechy i ciagle spowiada sie z tego samego.. (niestety czlowiek jest tylko czlowiekiem).. wiec co z mocnym postanowieniem poprawy? wtedy ten warunek tez nie jest spelniany nalezycie.. Wychodzi na to, że chyba nikt nie jest w stanie osiagnac idealu przy spowiedzi..
To, ze cos jest trudne, nie znaczy ze nalezy to w ****u rzucic. Tak samo, to ze ideal w czyms nie jest osiagalny nie znaczy, ze nalezy w ogole nic nie robic. Jasne, lepiej isc na latwizne i powiedziec " w koncu nikt tak nie potrafi..." to po co ja mam sie wysilac W OGOLE? Hipokryzja.pl. Uzywajac metafory z koszykarzem - po co w ogole grac mecz z sielniejsza druzyna - w koncu i tak szanse na wygranie sa marne. Zenada.
Stary 2008-11-10, 22:55   #39
evil minded
BAN stały

Santos, masz rację.
Ciekawa jestem, czy dożyję czasów, kiedy ludzie będą w stanie sobie samym uczciwie powiedzieć: "Nie, nie uznaję zasad kościoła katolickiego, uprawiam seks przedmałżeński, stosuję antykoncepcję, na mszy od święta jestem, więc nie jestem godzien wziąć ślubu kościelnego, a poniżej mojej godności jest hipokryzja i pójście po najmniejszej linii oporu".

Ale nie. Bo ludzie przeważnie naginają te zasady, wymyslają setki usprawiedliwień z tchórzostwa, co rodzina powie i z prostego pójścia na łatwiznę.
Nasza wiara jest dość powierzchowna, liczą się głównie zachowane pozory.
Taki skrajny przykład: moja znajoma zaszła w ciążę ze swoim chłopakiem, on jej się oświadczył, a mimo tego jej rodzice nie pozwalali spać im w jednym łóżku, gdy on przyjechał do niej z wizytą. Bo ślubu nie było i to tak nie "po bożemu". Czy to nie szczyt absurdu i hipokryzji? Płytkiego i powierzchownego patrzenia?
Cóż. Wzięli ślub kościelny i teoretycznie jest wszystko w jak najlepszym porządku, prawda?
Stary 2008-11-10, 22:57   #40
akurat
Rozeznanie

Cytat:
Ze tak powiem, nieprawda. Sa warunki waznej spowiedzi np postanowienie poprawy. Wiec to, czy ksiezulo powie odpuszczam czy nie, nie ma znaczenia jesli nie sa spelnione warunki spowiedzi ze strony spowiadajacego. Ponadto przytoczony przez ciebie cytat pochodzi z Pisma Swietego. A, choc wielu katolikow o tym nie wiem, podsawowym zrodlem wiary i wskazowek nt postepowania dla katolika NIE JEST BIBLIA tylko KATECHIZM KOSCIOLA KATOLICKIEGO. Kosciol ma monopol na interpretacje Biblii i jako katoliczka, nie mozesz sobie jej po prostu wziac i czytac i interpretowac. Obowiazuje cie akceptowanie interpretacji Watykanu. Proste? Watykan ustala swoja wersje i interpretuje fragment dla ciebie (masz na tacy, nie czepiaj sie ). Powyzszy fragment, zgaduje, jest zrecznie poszerzony przez doktryne KK o rozne elementa spowiedzi. Dodam, ze Kosciol od ktoreos soboru sredniowiecznego uczynil swym zrodlem Biblie ORAZ tradycje. Na rowni. Moze ci sie to nie podobac - przejdz na Luteranizm.

To, ze cos jest trudne, nie znaczy ze nalezy to w ****u rzucic. Tak samo, to ze ideal w czyms nie jest osiagalny nie znaczy, ze nalezy w ogole nic nie robic. Jasne, lepiej isc na latwizne i powiedziec " w koncu nikt tak nie potrafi..." to po co ja mam sie wysilac W OGOLE? Hipokryzja.pl. Uzywajac metafory z koszykarzem - po co w ogole grac mecz z sielniejsza druzyna - w koncu i tak szanse na wygranie sa marne. Zenada.
To jaka jest wg Ciebie interpretacja KKK tych slów? bo ja nie wiem co tu mozna innego interpretowac niz to ze ksieza maja moc odpuszczania lub nie grzechow.

Hmm i po co wogole sa ksieza i po co spowiadaja? skoro fakt ze ksiadz da mi rozgrzeszenie nie znaczy jeszcze wg Ciebie ze faktycznie jestem rozgrzeszona?..
Ja wcale nie pisze ze trzeba sprawe olac, tlumaczac sie ze i tak nigdy nie bede idealna.. oczywiscie ze trzeba sie starac spelniac wszystkie nakazy kosciola, ale nie oszukujmy sie, jest to bardzo trudne w praktyce.. to ze pisze tak jeszcze nie znaczy ze jestem hipokrytka... jestem realistka.
Poslugujac sie metafora z koszykarzem: Warto a nawet trzeba zagrac z silniejsza druzyna, bo skoro nawet przegram to trzeba sie starac, ale to jeszcze nie znaczy ze nie mam grac w koszykowke wogole albo tym bardziej przerzucic sie na siatkowke bo tam nie ma tak silnych druzyn i latwiej jest wygrac.

Edytowane przez akurat
Czas edycji: 2008-11-10 o 23:00
akurat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-10, 23:14   #41
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
To jaka jest wg Ciebie interpretacja KKK tych slów? bo ja nie wiem co tu mozna innego interpretowac niz to ze ksieza maja moc odpuszczania lub nie grzechow.
Kup sobie Katechizm Kosciola Katolickiego - to podstawa Twojej wiary, uswiadamiam cie, bo chyba ci to umknelo. Jak wiekszosci wielkich katolykuf w Polsce. Interpretacje jest taka, ze sa odpuszczone POD WARUNKIEM. Nie moja wina, ze KK dodaje jakis tam wrunek typu postanowienie poprawy. Skargi skladac do nich.
Naprawde jest to tak tudno pojac?

Cytat:

Hmm i po co wogole sa ksieza i po co spowiadaja? skoro fakt ze ksiadz da mi rozgrzeszenie nie znaczy jeszcze wg Ciebie ze faktycznie jestem rozgrzeszona?..
J
Jakie wg mnie??!!! AKURAT to wg kosciola. Pretensje do nich. Po co spowiadaja? Wytlumacze ci, bo widac nie pojmujesz. Spowiadaja zeby ludzie mogli dostac rozgrzeszenie. Ale rozgrzeszenia to nie ulotki na rynku, nie mozna sobie po prostu jednego wziac, nawet jesli ksiadz daje. Zeby rozgrzeszenie bylo wazne, musza byc zachowane warunki spowiedzi. Ergo spowiadaja po to, by ci bardziej rozumni i wytrwali katolicy byli faktyczni rozgrzeszeni. Cala reszta klamcow (bo jak nazwac osobe, ktora przysiega poprawe wiedzac, ze ma ja w dupie?) faktycznie rozgrzeszona nie jest, bez wzgledu na to, co powie im ksiadz. Ksiadz nie siedzi ci w glowie i nie wie, czy klamiesz, czy nie. To wie Bog i wg kosciola on uznaje za wazne rozgrzeszenie jesli nie klamiesz.
Swoja droga, nie jest ci ani troche lyso, ze podstawy TWOJEJ wiary tlumaczy ci na internetowym forum ATEISTKA????
Stary 2008-11-10, 23:50   #42
akurat
Rozeznanie

Cytat:
Kup sobie Katechizm Kosciola Katolickiego - to podstawa Twojej wiary, uswiadamiam cie, bo chyba ci to umknelo. Jak wiekszosci wielkich katolykuf w Polsce. Interpretacje jest taka, ze sa odpuszczone POD WARUNKIEM. Nie moja wina, ze KK dodaje jakis tam wrunek typu postanowienie poprawy. Skargi skladac do nich.
Naprawde jest to tak tudno pojac?

Jakie wg mnie??!!! AKURAT to wg kosciola. Pretensje do nich. Po co spowiadaja? Wytlumacze ci, bo widac nie pojmujesz. Spowiadaja zeby ludzie mogli dostac rozgrzeszenie. Ale rozgrzeszenia to nie ulotki na rynku, nie mozna sobie po prostu jednego wziac, nawet jesli ksiadz daje. Zeby rozgrzeszenie bylo wazne, musza byc zachowane warunki spowiedzi. Ergo spowiadaja po to, by ci bardziej rozumni i wytrwali katolicy byli faktyczni rozgrzeszeni. Cala reszta klamcow (bo jak nazwac osobe, ktora przysiega poprawe wiedzac, ze ma ja w dupie?) faktycznie rozgrzeszona nie jest, bez wzgledu na to, co powie im ksiadz. Ksiadz nie siedzi ci w glowie i nie wie, czy klamiesz, czy nie. To wie Bog i wg kosciola on uznaje za wazne rozgrzeszenie jesli nie klamiesz.
Swoja droga, nie jest ci ani troche lyso, ze podstawy TWOJEJ wiary tlumaczy ci na internetowym forum ATEISTKA????
Oj nie badz dzieckiem. To, ze pisze w formie pytajacej to jeszcze nie znaczy, ze sie Ciebie pytam jakie sa podstawy mojej wiary Wiesz, to taka forma prowadzenia dyskusji.
Wiem co to jest rozgrzeszenie i oczywiscie, ze szczerosc w konfesjonale to podstawa.
Przyklad: Jesli zdarzy sie taka sytuacja zyciowa ze np sklamie ewidentnie dla czyjegos dobra, to trudno bym tego zalowala a wciaz klamstwo jest klamstwem i jest grzechem. Czyli co, poki nie poczuje w sobie skruchy nie moge isc do spowiedzi? (uwaga to pytanie retoryczne ) I wiem ze slepe i bezmyslne interpretowanie zasad to nie jest to o co Kosciolowi chodzi. Spowiedz nie jest dla chodzacych po ziemi swietych bo to by sie mijalo z celem.
Tobie sie wlasnie chyba wydaje, ze tylko idealni katolicy maja prawo do kosciola katolickiego nalezec. A Ci co grzesza to niech spadaja.
Stary 2008-11-11, 00:02   #43
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

A ja, puki to było możliwe, starałam sie żyć zgodnie z zasadami kościoła. Fakt, że każda moja spowiedz wyglądała tak samo (przeważnie drobne grzeszki, które same sie robiły) ale za każdym razem żałowałam (tzw. żal niedoskonały) i za każdym razem postanawiałam poprawę (chociaż długo mi to sie nie udawało )
Ale przez te tabletki i zakaz dot. kochania się oddaliłam sie od kościoła Mam już dosyć słuchania na kazaniach jaką to ja jestem grzeszniczką, dla tego w kościele już dawno nie byłam, a jeśli chodzi o spowiedz... To pare lat już nie byłam w konfesjonale, bo nie mam zamiaru sie poprawić (chyba że po ślubie, chociaz wtedy będę robic to samo ) Trochę mam z tego powodu wyrzuty sumienia, bo wolałabym, żeby wszystko było zgodnie z tym w co wierzę, ale jest to zbyt trudne...
Tabletki tez brałam. Niestety żyjemy w takich czasach, że ślub wcale nie jest taką prostą sprawą, kiedyś to było dużo łatwiej z mieszkaniem, utrzymaniem rodziny, a teraz wiele osób żyje w wieloletnich związkach, mieszkając osobno u swoich rodziców, bo nie maja wyboru

Ja do spowiedzi pójdę przed ślubem i wtedy moja spowiedź będzie ważna, bo będę chciała się poprawić. Księża raczej nie robia wtedy problemu, bo waruniki dobrej spowiedzi zostaną tu spełnione.

Poruszyłyście też tu kwestię katechizmu. Ja też sie nie zgadzam z niektórymi rzeczami. I nie jest to hipokryzja bo niektóre ustalenia zostały w nim spisane bardzo dawno temu, kiedy ludzie żyli inaczej, mieli inne warunki. Czas leci do przodu, dla tego wiele spraw również powinno być nowelizowanych. Kiedyś 14-latki rodziły i mogły normalnie jak na tamte czasy wychowywać dzieci, ich mężowie byli od nich 2 razy starsi. Czy ta sytuacja tez pasuje do naszych czasów?
Katechizm może być w każdej chwili zmieniony przez papieża. Uważanie, że ta zmiana powinna już nastąpić nie jest zabronione

Cytat:
bzdura, a brzmi jak wyrocznia
Stary 2008-11-11, 00:32   #44
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez kasia083 Pokaż wiadomość
Niestety żyjemy w takich czasach, że ślub wcale nie jest taką prostą sprawą, kiedyś to było dużo łatwiej z mieszkaniem, utrzymaniem rodziny, a teraz wiele osób żyje w wieloletnich związkach, mieszkając osobno u swoich rodziców, bo nie maja wyboru
A kiedy to niby byly czasy, kiedy tak nie bylo? Bo jak pamietam z historii to nie przez ostatnie 2000 lat. No chyba, ze komus rodzice wczesnie marli na jakies powszechne choroby to mial dom. LOL

Cytat:
Poruszyłyście też tu kwestię katechizmu. Ja też sie nie zgadzam z niektórymi rzeczami. I nie jest to hipokryzja bo niektóre ustalenia zostały w nim spisane bardzo dawno temu, kiedy ludzie żyli inaczej, mieli inne warunki. Czas leci do przodu, dla tego wiele spraw również powinno być nowelizowanych.
Katechizm jest nowelizowany co troche, popatrz na numer wydania. To nie Biblia zeby byl napisany 2 tys lat temu i niezmienny.

Cytat:
Kiedyś 14-latki rodziły i mogły normalnie jak na tamte czasy wychowywać dzieci, ich mężowie byli od nich 2 razy starsi. Czy ta sytuacja tez pasuje do naszych czasów?
Nie, bo mamy medycyne i ludzie dozywaja wiecej niz 30 lat. Nijak to sie ma jednak do seksu przed slubem

Cytat:

bzdura, a brzmi jak wyrocznia
Zdaje sie, ze KK dalej wierzy w pieklo, z wyjatkiem dzieci wszyscy urodzeni przed Chrystusem dalej sie tam znajduja. CHyba nawet Benedykt "wydobyl" z czyscca dzieci.

Cytat:
I wiem ze slepe i bezmyslne interpretowanie zasad to nie jest to o co Kosciolowi chodzi. Spowiedz nie jest dla chodzacych po ziemi swietych bo to by sie mijalo z celem.
Tobie sie wlasnie chyba wydaje, ze tylko idealni katolicy maja prawo do kosciola katolickiego nalezec. A Ci co grzesza to niech spadaja.
Gdyby tak bylo, w ogole nie dyskutowalabym o spowiedzi, bo przeciez ktos, kto nie grzeszy jej nie potrzebuje. TO po 1.
Po 2 jest zasadnicza roznica miedzy zbladzeniem, klamaniem w dobrej wierze, a klamaniem z pobudek tak przyziemnych i egostycznych jak pare orgazmow.
Poza tym tu nie chodzi o to, czy ktos grzeszy, ale o to CO uwaza za grzech. To jest spora roznica. Jesli ktos rozmija sie w kwestiach moralnych z Kosciolem i dalej do niego uczeszcza KLAMIAC to jest hipokryta, chocbys nie wiem jak go tlumaczyla.
Stary 2008-11-11, 00:52   #45
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

Akurat przykłąd, który podałąm pasuje do tematu, bo te 14-latki były już po ślubie, a teraz ludzie mają po 25lat i dalej żadnych perspektyw na to, ale sa oni na tyle dojrzali, że już nie potrafia sie powstrzymywać (w przeciwieństwie do tych 14-latek).

A czasy w których ludziom było łatwiej być razem wcale nie sa takie odległe! Jeszcze za czasów naszych rodziców państwo dawało prawie wszystkim parom mieszkanie komunalne. A teraz to niestety trzeba samemu sie o to starać...

Wiem, że Katechizm jest nowelizowany, ale za rzadko. Brakuje w nim jeszcze kilku poprawek. A sprawa antykoncepcji nie jest naszym nowym wymysłem, bo biskupi już zastanawiali się nad tym, ale JP II i Benedykt to odrzucili, ale kolejny papież, to kto wie...

Cytat:
...pobudek tak przyziemnych i egostycznych jak pare orgazmow...
może i przyziemne, ale za to jakie przyjemne

Ale faktycznie nie jest to powód do kłamstwa
Stary 2008-11-11, 01:36   #46
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
A czasy w których ludziom było łatwiej być razem wcale nie sa takie odległe! Jeszcze za czasów naszych rodziców państwo dawało prawie wszystkim parom mieszkanie komunalne. A teraz to niestety trzeba samemu sie o to starać...
Ojjj za komuny to tych mieszkan ciagle brakowalo i czekalo sie latami. Wystarczy poogladac prlowskie filmy zeby zobaczyc jak ludzie sie cisneli

Cytat:

może i przyziemne, ale za to jakie przyjemne
Zgadzam sie Ale ja nie mam na tym tle dylematow moralnych, bo jestem ateistka, a TZ luteranem
Stary 2008-11-11, 10:26   #47
evil minded
BAN stały

Cytat:
Ale przez te tabletki i zakaz dot. kochania się oddaliłam sie od kościoła Mam już dosyć słuchania na kazaniach jaką to ja jestem grzeszniczką, dla tego w kościele już dawno nie byłam, a jeśli chodzi o spowiedz... To pare lat już nie byłam w konfesjonale, bo nie mam zamiaru sie poprawić (chyba że po ślubie, chociaz wtedy będę robic to samo )
To ja nie rozumiem, po co Ci w takim razie ślub kościelny, skoro sama przyznajesz, że oddaliłaś się od Kościoła?
Może trzeba zdobyć się na szczerość i odwagę, a nie postępować jak wszyscy i wymyślać setki usprawiedliwień?
Stary 2008-11-11, 10:35   #48
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez evil minded Pokaż wiadomość
To ja nie rozumiem, po co Ci w takim razie ślub kościelny, skoro sama przyznajesz, że oddaliłaś się od Kościoła?
Może trzeba zdobyć się na szczerość i odwagę, a nie postępować jak wszyscy i wymyślać setki usprawiedliwień?

dokładnie. ślub kościelny jest dla tych co wierzą i zgadzają się z punktami swojej wiary a nie robią z tego zwyczajny show.

w pierwszym rzucie myślałam o ślubie kościelnym.przez sekundę. dla kiecki,dla otoczki dla rodziny.ale nie stać mnie taką hipokryzję i nerwy.
Stary 2008-11-11, 10:37   #49
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Dla rodziny, znajomych, na pokaz, "bo tak trzeba", "bo jak to bez ślubu w kościele?!". Bezrefleksyjne chodzenie do kościoła, powtarzanie schematów, sloganów, pustych haseł, a i tak robimy w życiu jak nam się podoba.

Każdego dnia dziękuję Bogu, że się wyrwałam z tego wszystkiego.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 10:54   #50
biia
Wtajemniczenie

grzechem jest seks bez ślubu, ale skoro ktoś chce wziąść ślub, to jest to postanowienie porprawy przeciez potem nie bedzie grzeszyl. no chyba ze tabletkami...
po to jest spowiedz aby oczyscic sie z grzechu. wiec jak ma sie ona i slub nie liczyc?
biia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 11:24   #51
Deede
Zakorzenienie

Wg mnie, jeśli ktoś naprawdę wierzy, potrzebna mu ta wiara, kościół itd. to jest ok - jego wybór i święte do niego prawo. Tylko, że powinien się tej wiary trzymać - albo albo. Inaczej to przypomina mi się autentyczny list jednej dziewczyny do seksuologa - ona była bardzo wierzącą katoliczką (i tu jest ok), miała narzeczonego. On naciskał na seks, ona nie chciała stracić dziewictwa do ślubu ( bo wiara i jej zasady), tak więc spytała w tym liście, jak to jest z seksem analnym..? No ludzie...

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 13:27   #52
evil minded
BAN stały

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
w pierwszym rzucie myślałam o ślubie kościelnym.przez sekundę. dla kiecki,dla otoczki dla rodziny.ale nie stać mnie taką hipokryzję i nerwy.
Ja miewam podobne wątpliwości...ale to chyba nie mój cyrk i nie moje małpy, że tak brzydko powiem.
Trzeba w życiu wykazywać się odwagą i być konsekwentnym, a nie wszystko naginać tak, aby tylko nam było wygodnie.

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Dla rodziny, znajomych, na pokaz, "bo tak trzeba", "bo jak to bez ślubu w kościele?!". Bezrefleksyjne chodzenie do kościoła, powtarzanie schematów, sloganów, pustych haseł, a i tak robimy w życiu jak nam się podoba.
No wiesz, w sumie moje pytanie było retoryczne
Lekko żenują mnie wypowiedzi właśnie w stylu kasi083, czyli taka powszechnie wyznawana wśród młodziezy ideologia, gdzie ogólnie Kościół i jego zasady są na nie, ale ślub kościelny to jak najbardziej na tak, bo przecież się wyspowiadam (i tak dalej, setki usprawiedliwień).
Albo ktoś wierzy w to, w co Kościół każe, albo tworzy swoją ideologię - wygodną dla siebie. Tylko wtedy niech daruje sobie szopkę ze ślubem kościelnym.

Cytat:
Napisane przez biia Pokaż wiadomość
grzechem jest seks bez ślubu, ale skoro ktoś chce wziąść ślub, to jest to postanowienie porprawy przeciez potem nie bedzie grzeszyl. no chyba ze tabletkami...
po to jest spowiedz aby oczyscic sie z grzechu. wiec jak ma sie ona i slub nie liczyc?
A żal za grzechy?
Stary 2008-11-11, 16:08   #53
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

Cytat:

w ślubie nie chodzi mi o zrobienie show, ale właśnie o to, by skończyć z tym, że robie coś co nie jest zgodne z ta ideologią w którą wierzę. Nie zależy mi na jakiejs super imprezie, raczej na spotkaniu się w ten dzień z najblizszymi i świętowaniu z nimi tego wydażenia (chciaż z TŻ planujemy zrobić taką małą imprezę z tej okazji, ale bez wynajmowania orkiestry, limuzyny i całej reszty ceregieli).
Kocham się ze swoim facetem, bo instynkt jednak bierze górę i nie potrafię się powstrzymać.

A pisząc o oddaleniu się od kościoła, miałam namyśli to, że przestałąm chodzić do spowiedzi (bo wiadomo nie ma ona sensu), przestałam więc przystępować do komuni św i nie chodzę w każda niedzielę do kościoła (co nie znaczy, że go całkiem omijam). Nie widzę tu hipokryzji, ponieważ nie robię nic na pokaz, np nie idę za wszystkimi do komunii. Chciałabym zmienić swoją sytuację, więc jeśli wezmę ślub, to nikt mi nie będzie mógł zarzucić, że nie umiem się powstrzymać od grzechu, który jest tak bardzo piętnowany przez kościół, bo go poprostu nie będzie
Stary 2008-11-11, 16:24   #54
larva
Wtajemniczenie

Cytat:

ale czy mamy slepo we wszystko wierzyć i się ze wszystkim zgadzać?

Na tym polega wiara, że człowiek stara się wdrożyć wszelkie jej zasady do swego życia Negowanie poszczególnych zasad wiary, traktowanie jej wybiórczo "Panie Boże, ja wierzę, ale tak jest mi wygodniej; ale ja się wyspowiadam" może podchodzić pod grzech przeciw Duchowi Świętemu, a ten jest niewybaczalny na ziemi, ale w niebie również
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 16:44   #55
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Zdaje sie, ze KK dalej wierzy w pieklo, z wyjatkiem dzieci wszyscy urodzeni przed Chrystusem dalej sie tam znajduja. CHyba nawet Benedykt "wydobyl" z czyscca dzieci.
Skad taki pomysl?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 17:00   #56
Hvid
Zakorzenienie

Nie jestem mocna w tym temacie, nie dysponuje ogromna wiedza, ale w jezyku wloskim istnieje slowo limbo. Limbo nie oznacza ani czyscca, ani piekla. Jest to miejsce, w ktorym znajduja sie dusze ludzi, ktorzy nie zostali ochrzczeni.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 17:35   #57
evil minded
BAN stały

Cytat:
Chciałabym zmienić swoją sytuację, więc jeśli wezmę ślub, to nikt mi nie będzie mógł zarzucić, że nie umiem się powstrzymać od grzechu, który jest tak bardzo piętnowany przez kościół, bo go poprostu nie będzie
Dla mnie jest to pokrętne rozumowanie i mające niewiele wspólnego z wcielaniem w życie zasad wiary katolickiej.
To tak, jak katolik w Wielki Post powiedziałby: "A, idę w Wielki Piątek na imprezę, a potem się wyspowiadam i będzie wszystko ok". Czy rzeczywiście będzie?
Bo moim zdaniem, nie.
Stary 2008-11-11, 19:08   #58
bas318
Przyczajenie

Talking Dot.: ślub kościelny a antykoncepcja

Edytowane przez bas318
Czas edycji: 2008-11-11 o 21:24
bas318 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 19:23   #59
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez bas318 Pokaż wiadomość
A mnie nurtuje pytanie gdzie to jest napisane że nie wolno tabletek jeść?Tabletki tylko zaślepiają normalne procesy w ciele kobiety to nie jest zabijanie zarodka bo go nie ma.Jak on ma się wytworzyć kiedy nie ma owulacji?Dlatego ja nie do końca wierzę że to jest ciężki grzech.Zdaję sobie sprawę że niszcze sobie żołądek bo tabl.niestety to nie witaminki i swoje robią.Także to czy się dostanie rozgrzeszenie to już tylko nasze sumienie,nasz grzech, nasze szczere żałowanie a nie tłumaczenie się przed Księdzem.
Nastepna niedoinformowana. Na bilogie nie uczeszczalas? Jednym z dzialania tabletek jest zageszczanie sluzu wewnatrz macicy i szyjki macicy. To sprawia, ze jesli nawet dojdzie do zaplodnienia to zarodek moze sie nie zagniezdzic w sciance macicy. A to juz dla Kosciola zabojstwo, bo czlowie jest czlowiekiem od momentu polaczenia komorki jajowej z plemnikiem. Jasne, ze naukowcy udowodnili, ze co drugi zarodek jest wydalany z ciala kobiety w pierszych tygodniach, tak ze kobieta nawet nie wie, ze byla "w ciazy", bo dostaje normalnie okres. Dla Kosciola ten niuans wazny nie jest. Kosciol twierdzi, ze to jest grzech ciezki, a czy ty sobie powiesz "ze nie do konca" i inne *******y to naprawde nie ma znaczenia. Wg kosciola tlumaczenie sie przed ksidzem jest niezbede do otrzymania rozgrzeszenie (zapewne sa uwzglednione sytuacje, w ktorych nie ma dostepu do ksiedza, np bezludna wyspa, ale chyba nikogo tu nie dotycza)
Stary 2008-11-11, 19:25   #60
Brook
Zakorzenienie

Cytat:
.Także to czy się dostanie rozgrzeszenie to już tylko nasze sumienie,nasz grzech, nasze szczere żałowanie a nie tłumaczenie się przed Księdzem.
o kurcze pierwszy raz cos takiego od katoliczkiprzeczytalam pnkt dla ciebie

Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości