evra - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-03-23, 11:08   #31
wersta
Zakorzenienie

Re: evra

wróciłam jednak do evry po 2 mies łykania jeanine. po ok 2-3 mies cera poprawila sie. nie przytylam. a teraz to juz jestem po ponad 8-9 mies brania. nadal waze tyle co przedtem. libido mniejsze, ale nie tragiczne .
wersta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-13, 14:09   #32
lucja25
Raczkowanie

Dot.: evra

Ja tylko dodam, że 3 lata temu zaczęłam brać Cilest - było ok, może trochę libido mi spadło, poza tym cera i waga bez zmian (świetnie), prawie rok temu przeszłam na Evrę, libido mi spadło do zera, a ostatnio uparcie walczę z pryszczami na brodzie, które wyskakują co parę godzin!? Raczej nie przytyłam, ale przez te krostki zastanawiam się czy nie odstawić Evry. Poza tym plastry to super sprawa, cena dwukrotnie wyższa od pigułek, ale nieporównywalny komfort stosowania. Pierwszy przykleja sie w 1 dniu miesiączki i od tego dnia jesteśmy zabezpieczone.
lucja25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-12, 10:39   #33
*Aga*
Raczkowanie

Kurcze,dziewczyny, a ja już myślałam,że ze mną coś nie tak,a tu się okazuje,że wszystkiemu winna ta evra. Począwszy od libido na tyciu skończywszy i jeszcze piersi mnie bolą. Ale musiałam zacząć stosować bo pigułki niszczyły mi wątrobę.
*Aga* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 11:14   #34
hefalumpa
Rozeznanie

na dnaich mam zaczac stosowac evre..po tych wszsytkich postach mam mieszane uczucia..eh nie wiem jak zareaguje moj organizm,ale mam nadzieje (a kto jej nie ma ) ze bedzie dobrze i jesli wystapia skutki uboczne to po kilku dniach ustapia, bo nie chce miec depresji czy pryszczy na brodzie na wlasnym slubie ;/
hefalumpa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-22, 18:41   #35
elganja
Rozeznanie

witajcie! ja stosuje 4 opakowanie plastrów evra i jestem bardzo zadowola. Wcześniej stosowałam tabletki:logest i harmonet,ale niestety powodowały u mnie stany depresyjne ... teraz nie mam tego problemu.I jestem też zadowolona z działania anty-to najwazniejsze. na początku troszkę przytyłam z jakieś 3kg ale teraz waga sie zatrzymala!głowna wada to cena ale mam nazdieje ze wkrotce spadnie
Stary 2005-10-16, 02:50   #36
Beatafar
Przyczajenie

Czesc dziewczyny! Mam pytanie odnosnie 'nie odklejania' sie evry w bardziej wymagajacych warunkach. Po ostatnich zawirowaniach z pigulkami postanowilam sie przerzucic wlasnie na plastry ale nie wiem czy wytrzymaja one prawie codzienne wizyty na basenie (co oznacza niestety tez duza dawke chloru).. Jesli ktoras z was ma jakies doswiadczenia w tym zakresie to bede bardziej niz zobowiazana za info
Beatafar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-28, 00:11   #37
odkiedy
Raczkowanie

Drogie panie!!
ja stosuje plasterki od dwóch miesięcy. Jeżeli chodzi o antykoncepcje to napewno są lepsze od tabletek. Przykleja się je raz na tydzień, raz na lewą, raz na prawą ręke(bądz udo czy pośladek), potem tydzień przerwy.osobiście mi sie nie odklejają chociaż trenuje sporty walki.pozdrawiam
odkiedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-27, 17:00   #38
Astridd
Rozeznanie

Moje ponad 3 letnie doświadczenie z Evrą to droga przez mękę. Mój ukł. pokarmowy powiedział pigułkom nie, więc plastry przyjęłam jako zbawienie. Niestety. Plastry są strasznie nieestetyczne, brzegi brudzą się nawet jeśli nosi się je pod jasnymi ubraniami, bielizną etc bo wycieka spod nich klej. Dzieje się tak juz po pierwszym dniu używania. Brzegi odlepiają się, co jak stwierdził mój ginekolog nie wpływa na skuteczność. Fakt, w ciążę nie zaszłam ale wstydziłam sie rozebrać przed swoim facetem. W nocy nie spałam na boku, na którym miałam plaster tzn. początkowo naklejałam go na ramieniu, później na pośladku. Nieraz miałam taką sytuację, że przy niekontrolowanym przewracaniu się z boku podejrzanie się pofalował. Przy seksie też ograniczało to fantazjęBasen, wysiłek związany z poceniem się odpadały, bo pot pod plastrem powodował czasowo większą "odklejalność". Wystarczyło lekko zahaczyć o ubranie. Generalnie paranoja. Dodam jeszcze, że nie mam ociekającej tłuszczem skóry i nie tylko u mnie plaster miał duże tendencje do brzegowego odlepiania się. Na kilku forach już o podobnych przygodach czytałam.

A na koniec najlepsze - ponad 8kg na plusie Od prawie roku już nie biorę i walczę z tym nadmiarem, ale jak narazie idzie mi słabo. Za to wreszcie mogłam sie bez strachu zapisać się na siłownię Co ciekawe przytyłam w specyficzny, nowy dla mnie sposób. Zawsze przybywało mi raczej na dole, a tu nagle tłuste łapy, otłuszczone plecy, opona w górnej częsci brzucha Nawet sporo większy biust mnie nie pociesza.
Nie mówię, że jestem bez winy bo z powietrza się nie tyje, ale plaster wyraźnie zwiększył mi apetyt na węglowodany. Byłam po nim mniej ruchliwa - jak mucha w smole.

Spróbować można, ale dziewczyny nie dajcie się nabrać na to co widzicie w tv. Kobitki, które promujowały plaster albo nosiły atrapy i codziennie przyklejały nowy żeby ładnie wyglądał, albo dostały od jenssena szafę prawdziwych plastrów. Jak ja miałabym reklamować Evrę to byłaby antyreklama z tym klejem cieknącym spod niego.

I jeszcze pytanie do producenta. Czy Evra nie mogłaby być przezroczysta jak plastry do HZT? Tak wygląda jak prymitywny prlowski plaster.
Astridd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-02, 00:24   #39
Stasia1203
Przyczajenie

Dot.: Re: evra

Pierwszy plaster przykleja się w pierwszy dzień miesiączki , co tydzień przykleja się go w innym miejscu ( ramiona,łopatki,pośladki o podbrzuszu nie słyszałam) na pośladki nie przyklejałam większe prawdopodobieństwo odklejenia się. Nie miałam żadnych skutków ubocznych skuteczne w 100% lecz teraz moim jedynym problemem jest to że nie mogę zajść w ciążę po plastrach.
Stasia1203 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-01, 13:01   #40
julia_218218
Przyczajenie

Witam jestem tu nowa osoba... ja równiez stosowałam Evrę- przez 1.5 roku, na poczatku mdłosci, bole glowy, migreny trwajace 30 minut, do tego stopnia ze ogladajac wiadomosci potrafiłam sie rozpłakac- to sie nazywa hustawki hormonów- kazdy organizm reaguje inaczej zarowno na plasty jak i na inne witaminy, leki, czy preparaty, balsamy do ciałam, czy tusze do rzes. Uwazam ze antykoncepcja jest sprawa indywidualna, moja siostra po Evrze sie strasznie roztyła, ja natomiast schudłam 6 kilogramów poprawiła mi sie cera itd, . Jednakze po 1.5 roku stosowania dostałam reakcji alergicznej na skorze w przyklejonym miejscu, swedzenie i puchniecie tego tez miejsca, wydaje mi sie ze producent poprostu zmienił specyfike kleju!, bo same w sobie hormony nie uczulaja- ewentualnie doprowadzaja do zmian " wewnatrz nas".
Jesli chodzi o " zle przyjelejenie plastra", " brudzenie sie" " brak mozeliwosci kapieli czy opalania"- dla mnie to mit. Ja chodziłam na solarium, byłam z plastrami w Egipcie gdzie był on narazony na działanie słoneczne i wysoka temperaturę- nic kompletnie sie nie działo, tak samo z basen kapielami. jesli chodzi o to ze dookoła plastra zbiera sie brud- hmmm,,,, trzeba czyscic jak wszystko!!!!moj był czysciutki, bo gdy tylko zbierały sie kawałki ubrania , czy brudzik- w trakcie kompieli, zrapywałam pazurkiem czy szorstka gabeczka delikatnie ten ów" brud";-)znajdujacy sie dookoła plasterka- bo rozumiem ze o taki brud chodzi.
Natomiast jesli chodzi o suchosc skory- naturalne zawsze gdy sie cos przyklei do skory- potem jest suchosc, jak sie przykelja normalny plaster takze, ale ta skora nie jest wysuszona doszczetnie tylko moze delikatnie- istnieje cos takiego jak oliwka czy balsam do ciała wiec nie problem posmarowac, poza tym zawsze sa jakies skutki uboczne cos za cos niestety.

p.s co do naklejania plastra - trzymajcie sie ulotki, najpierw sie nakleja poł , dociska a potem cała reszta a nie jak zwykły palster odrazu cały,,,,, ah szkoda ze nie moge Wam tego pokazac.

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

jesli chodzi o skutecznosc- jest skuteczny, hormony dostaja sie do krwioobiegu uwalniajac mili setne hormonu anie jak tabletki raz na dobe wieksza ilosc, no i duzy plus ze nie trzeba pamietac o tabletce na godzine- a ile razy zdarza sie ja wziac pozniej czy nastepnego dnia bo sie zapomni - to jest bardzo nie zdrowe dla całej gospodarki hormonalnej, heh mam nadzieje ze tym razem keli mni enie uczuli, bo dzis znow wracam do plasterków a odstawiam yasminelle.
Z reszta nie ma co tu mowic o tabletkach czy innej antykoncepcji, to niestety jest indywidualne, jeden organizm reaguje na bodźe tak inny inaczej, tak samo jak z kosmetykami, jednen jednego uczula a drugiego nie. Aczkolwiek popieram " pojscie z duchem czasu" i stosowanie najnowszych " wynalazków" jesli juz nawet kosztuja one 60- 70 a nie 8- 10 zł, warto zainwestować, z reszta zawsze mozna porozmawiac z partnerem zeby on " dofinansował".....;-) w koncu on korzysta;-) hihihi, pozatym w przeliczeniu na paczki prezerwatyw wychodzi w skali miesiaca taki sam badź porownywalny koszt.

Na pytanie czy stosujac hormonalna antykoncepcje uzywa sie prezerwatyw powiem krotko jesli ma sie stałego partnera i sie mu ufa, czasem sie przebada itd, jest małe ryzyko, ale zmieniajac czesto partnerów proponowała bym jednak uzywanie prezerwatyw- i tu nie chodzi o zajscie w ciaze bo jest to mało prawdopodobne tylko, ze wzgledu na wsytapienie zakazen wirusów, - a przeciez nie zna sie całej przeszłosci seksualnej przypadkowego partnera! skad wiemy ze nie chodzi do ......bure....u..... dziewczyny my musimy dbac o siebie , bo jestesmy delikatne " tam w srodeczku". Trzeba wtedy pomyslec co bedzie jak dostaniesz, grzybicy, opryszczki, czy zakazenia drog rodnych, czy ta chwila zapomnienia była tego warta?!.......
Moj narzeczony po powrocie z misji gdzi nie widzielismy sie ponad 7 miesiecy nie został" ruszony" ;-) i sie nie dałam dotkna do poki nie miałam badan na ktorych wynik czekalismy trzy tyg.....;-)

p.s mam nadzieje ze moje uwagi sa dosc cenne.

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

hih i prosze nie wytykac mi błedów ort;-)
julia_218218 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości