Problem z psychiką - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-22, 00:43   #31
euforia112
Raczkowanie

Dot.: Problem z psychiką

Cytat:
Napisane przez annclaire Pokaż wiadomość
ilusione jesteś lekarzem? O tym czy ona potrzebuje leczenia farmakologicznego czy nie zdecyduje lekarz. Psychiatra nie tylko wypisuje recepty, również kieruje do psychologa, więc od niego należy zacząć.

Mój mąż jest psychiatrą. A to co zacytowałam z wypowiedzi kotecka to typowy objaw psychotyczny.
Więc nie piszcie, że Waszym zdaniem psychiatra nie jest konieczny, bo nie można diagnozować kogoś na forum na podstawie jednego postu szczególnie jeśli się opiera swoje diagnozy... no właśnie, na czym??? Na "wydaje mi się"?

pozdrawiam
Śmieszy mnie, że po tak krótkim opisie wysyłasz dziewczynę od razu do psychiatry, Równie dobrze może odwiedzic psychologa a ten w oceni sytuacje i doradzi psychiatrę bądź nie. Dla mnie dziewczyna może mieć nerwicę, która prowadzi do stanów lękowych, depresje któ¶ej nie do konca moze być świadoma. Nie zawsze jest to groźne i wymaga leków czy wizyt u psychiatry. Czasem i psycholog może poradzić. A to, że Twoj mąż jest psychiatrą nie ma nic do rzeczy, twoja wiedza jest ograniczona więć nie stawiaj konkretnych diagnoz, bo to śmieszne.
euforia112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-22, 00:58   #32
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez euforia112 Pokaż wiadomość
Śmieszy mnie, że po tak krótkim opisie wysyłasz dziewczynę od razu do psychiatry, Równie dobrze może odwiedzic psychologa a ten w oceni sytuacje i doradzi psychiatrę bądź nie. Dla mnie dziewczyna może mieć nerwicę, która prowadzi do stanów lękowych, depresje któ¶ej nie do konca moze być świadoma. Nie zawsze jest to groźne i wymaga leków czy wizyt u psychiatry. Czasem i psycholog może poradzić. A to, że Twoj mąż jest psychiatrą nie ma nic do rzeczy, twoja wiedza jest ograniczona więć nie stawiaj konkretnych diagnoz, bo to śmieszne.
No a gdyby poszła do tego psychiatry, to myślisz, że on jej zaszkodzi, to jakaś ujma- odwiedzić psychiatrę, czy co? Moim zdaniem nie ma takiej wielkiej różnicy, jeśli woli może zacząć od psychologa, jeśli od psychiatry, to od psychiatry. Najważniejsze żeby zrobić cokolwiek, zamiast czekać i się bać albo wstydzić. Jeśli jej rzypadłość nie będzie wymagała leczenia u psychiatry, to ten lekarz powinien to zauważyć i odesłać pacjenta na terapię u psychologa. Nie rozumiem dlaczego się tak oburzasz.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-22, 11:47   #33
euforia112
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
No a gdyby poszła do tego psychiatry, to myślisz, że on jej zaszkodzi, to jakaś ujma- odwiedzić psychiatrę, czy co? Moim zdaniem nie ma takiej wielkiej różnicy, jeśli woli może zacząć od psychologa, jeśli od psychiatry, to od psychiatry. Najważniejsze żeby zrobić cokolwiek, zamiast czekać i się bać albo wstydzić. Jeśli jej rzypadłość nie będzie wymagała leczenia u psychiatry, to ten lekarz powinien to zauważyć i odesłać pacjenta na terapię u psychologa. Nie rozumiem dlaczego się tak oburzasz.
Nie oburzam się ale przez jakiś czas pracowałam jako terapeutka, znam kilku psychaiatrów. Wiem, że lecza oni głownie farmakologicznie. Idąc gdzie do psychaitry na kase chorych lekarz nie bedzie się jakoś szczególnie skupiał( nie chcę generalizować, ale byłam już świadkiem takich przypadków) gdzie lekaez zapisuje antydepresanty praktycznie od razu. Dlatego polecam psychologa najpierw długa rozmowa a potem ewentuaclnie pomoc psychiatry. Po prostu uważam też, że nie ma co straszyć dziewczyny w poprzednim poście napisała"czyli jestem chora..."
Dziewczyna się teraz beðzie męczyć i rozmyślać czy z nią napwno coś jest nie tak na podstawie opinii wizażanek, które nie mają pojęcia o chorobach psychicznych. I jeszcze jedno nie uważam żeby chodzenie do psychaitry maiało być czymś wstydiwym, wręcz przeciwnie jak wcześniej pisałam znam ich wielu, ale nie sądzę, że powinno sie latać po szpitalach z powodu przeziębienia, tak samo nie powinno się od razu wysylac dziewczyny do psychiaytry która opisała w jednym krótkim poście swój problem, który nie brzmi jakoś srtasznie.
euforia112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-22, 12:42   #34
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

No ale niektórzy mniej się obawiają psychiatry niż psychologa (nie wiem czemu, ale tak bywa), dlatego jeśli autorka wątku bardziej komfortowo by się czuła zaczynając od psychiatry właśnie, ja nie będę jej od tego odwodzić

Poza tym, koteciek - nie bój się, to co opisałaś nie brzmi "strasznie" i nie można na podstawie tego postu powiedzieć, że jesteś chora. Tak samo kiedy kogoś boli brzuch i pyta na forum co mu jest, zwykle się odpowiada "Idź do lekarza, to sprawdzi czy coś Ci jest, bo my nie możemy sprawdzić przez internet". I identycznie jest w Twoim wypadku - źle się czujesz, jesteś zaniepokojona - więc przejdź się do lekarza, w tym wypadku odpowiedni będzie psycholog, niech ten lekarz sprawdzi czy masz się czym martwić.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 13:54   #35
kermitowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SandriXx Pokaż wiadomość
Podejrzewam iż są to zaburzenia psychiczne, które z czasem miną.
zaburzenia psychiczne nigdy same nie mijają, jedynie co nie leczone mogą sie pogorszyć.
kermitowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-13, 03:26   #36
agajasmin
Przyczajenie

Pomoc moze lekarz- psycholog, psychiatra - ktory albo rozwieje Twoje obawy albo Ci pomoze.

Szafowanie pojeciami, ktore dla uzytkownika jezyka polskiego nie bedacego psychologiem czy psychiatra sa zazwyczaj "czarna magia" albo brzmia conajmniej groznie i zlowieszczo ( oraz zapowiadaja straszliwa chorobe ) jest nieodpowiedzialne.
Na podstawie 5 zdan nie mozna niczego stwierdzic ( nawet jezeli jakies zdanie moze cos sugerowac)!!! Najlepsza rada na forum to nie quasi diagnoza a odeslanie do profesjonalisty.
agajasmin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 19:35   #37
koteciek
Raczkowanie

GG do koteciek

dziekuje wam wszystkim za pomoc

http://www.suwaczek.pl/cache/29e66f2461.png
koteciek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości