|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Efekty po noszeniu aparatu ruchomego :)
Hej! nosiłam aparat ruchomy na górę i dół. Zle wspominam tamten czas... miałam rany na dziąsłach
bardzo bolało kiedy go zakładałam po rozkręceniu. Męczyłam sie tak przez 3 lata. Jutro zakładam hyraxa do poszczerzenia szczęki a potem aparat stały, bo ruchomy już nie skutkuje. Troche zeby wyrównał.
„Ponieważ drogi jesteś w moich oczach, nabrałeś wartości i Ja cię miłuję” ( Iz.43,4) Aparat stały góra i dół 25.11.09r. 59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm ![]() paznokcie; włosy; skóra ![]() cellulit; tłuszcz; rozstępy
|
|
|
|
|
#32 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Jestem wlasnie w trakcie leczenia aparatem ruchomym i jest b. zadowolony. Nosze juz 5 miesiac i roznica jest kolosalna. Oczywiscie nosze go nie tylko w nocy ale takze sporo w ciagu dnia. Jesli chodzi o bol to u mnie sprawa wyglada tak, ze tez nie boli ale to nie znaczy ze sie nic nie dzieje. Ortodontka powiedziala mi, ze jesli nosze wiecej niz 14h dziennie to moge czesciej podkrecac ta srube np. co 5dni. Aha bol u mnie raz wystapil ale to moze z mojej winy bo bylem zbyt zachlanny i poprostu za czesto podkrecalem ![]() Co do szpary to tez mi sie lekka robi pomiedzy jedynkami. Wczesniej tez mi sie robila ale troche zanikla, a teraz znowu sie troche powiekszyla. Mysle, ze tak juz musi byc. No i mam nadzieje, ze pod koniec leczenia bedzie wszystko jak nalezy. |
|
|
|
|
#33 |
|
Przyczajenie
|
Dziś dostałam aparat ruchomy. Nie wiem czy będą jakieś efekty mam nadzieję że efekt będzie pozytywnie zadziwiający. Odpowiedźcie czy to boli i czy pomaga proszę...
|
|
|
|
|
#34 |
|
Przyczajenie
|
No cóż...
Ja nosiłam aparat ruchomy przez 3 i pół roku ;D I muszę przyznać ze pomógł mam teraz ładne proste zęby ale niestety noszenie takiego aparatu jest dosc uciążliwe tz. juz pod koniec mialam dości i chcialam przerwać prostowanie moich krzywych ząbków bo ból był straszny ![]() Ale czego się nie robi dla bycia piękną? ;p |
|
|
|
|
#35 |
|
Przyczajenie
|
Ja noszę aparat ruchomy od dziecka..-dokładnie mija 8 lat!! nigdy nie miałam dużej wady zgryzu i teraz zęby mam prościutkie.
Ale 2 miesiące temu moja orto powiedziała ,że musze nosić stały bo wychodzą mi zęby 'mądrości' i wada na nowo wraca.. tak więc myśle,że lepiej dorzucić więcej kasy i od razy założyć stały aparat i mieć po 2 latach proste zęby niż przez 8 lat wykładać kase na wizyty i nagle okaże się że i tak musisz nosić stały !!cóż..tak więc będę nosić aparat nawet na studiach!!!! |
|
|
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam krzywego kła i dwójkę oraz mega szparę pomiędzy jedynkami ok 2 mm było to bardzo widoczne, to górna szczęka z dolną jest lepiej bo tylko szpara i jedynka nachodząca na dwójkę nie jest to tak zauważalne jak góra. Na razie mam aparat na górę bo z dołem ortodonta jeszcze każe czekać jak stwierdził "wszystko w swoim czasie". Po 4 latach noszenia aparatu kieł jest prosty, szpata zniknęła jeszcze pozostała dwójka ale ona była prawie ustawiona tak: l do reszty zębów wyglądało to tragicznie. Teraz jest na skos mniej więcej tak: / no może trochę mniej . Cały czas myślę o aparacie stałym bo było by szybciej. Może zdecyduje się prostować tym aparatem dół bo po co inwestować w aparat stały jak efekty są po ruchomym.
|
|
|
|
|
#37 |
|
Przyczajenie
|
Dzien Dobry Wszystkim
![]() Czytajac wasze komentarze co do watku nasunelo mi sie pewne pytanie.. (rowniez nosze aparat ruchomy od paru dobrych miesiecy, do szkoly sciagam, choc wiem, ze nie powinnam) Czy moglabym nie wziasc aparatu na impreze Sylwestrowa i nie zakladac go na te cala noc? Czy moga byc tego zle skutki jakies? Bardzo prosze o rade.. POzdrawiam, Ola
|
|
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie się zastanawiam nad tym ruchomym aparatem. zależy mi tylko na wyprostowaniu jednego zęba. konkretnie prawej jedynki która nachodzi mi na lewą jedynkę. Nic więcej. Czytałam juz na kilku stronkach, że aparat ruchomy jest dla małych dzieci, które jeszcze mają mleczaki wymieszane ze stałymi, albo nowe stałe. Ja mam 15 lat i dlatego zastanawiam się czy wgl ortodonta będzie chciał mi zakładać taki aparat. Wiem, że nawet starsze osoby odemnie go noszą, ale ortodonci są rózni. Dlatego mam pytanie czy te aparaty dzielą sie moze na takie dla małych dzieci i dla starszych?? I jak myślicie ile mogłoby zająć leczenie mojej wady?
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Nosiłam ruchomy aparat przez ok. 2 lata. Mogę śmiało powiedzieć, że pieniądze zostały wyrzucone w błoto. Nie było żadnych efektów.
Obecnie jestem posiadaczką stałego aparatu
|
|
|
|
|
#40 |
|
Przyczajenie
|
patiicheer , ja mam prawie to samo . Moja lewa jedynka lekko nachodzi na prawa. W sumie tak bardzo nie rzuca się w oczy ale jednak. Tak jakby ząbki po prawej stronie były bardzo ściśnięte. Wolałabym aparat ruchomy, bo czas nie gra dużej roli a wada nie jest jakaś kolosalna. Ale boje się ze teraz będę mieć ruchomy może wada zniknie , ale kiedy wyjdą mi ósemki znowu ząbki się ścisną.
|
|
#41 |
|
Przyczajenie
|
niwiem ... właśnie zaczełam nosić aparatat
mój ortodąta powiedzial że gdy będe systematycznie nosiła będa efekty i wystarczy pół roku lecz calą noc i 4 -5 godzin dziennie . mam 11 lat i załapalam sie jeszcze na nie placenie za aparat (do 12 roku życia bezpłatny pózniej trzeba płacic 500 zł
|
|
|
|
|
#42 |
|
Przyczajenie
|
ja zaczełam nosić aparat od wczoraj i szukam także wiadomości na ten temat...
![]() dużo osób mówi mi że warto.... ![]() powodzenia |
|
|
|
|
#43 |
|
Przyczajenie
|
czesc,
mam pytanie od miesiąca noszę aparat ruchomy. Moja wada polega na tym, że mam cofniętą dolną jedynke z powodu wyrzynającej się ósemki (której już nie mam). Ortodontka założyła mi aparat ruchomy, choć myślałam że mimo wszystko będę nosić stały z powodu mojego wieku, mam 25 lat. Teraz poczytałam trochę opini na ten temat i mam pytanie czy ten aparat coś pomoże, czy to raczej już są pieniądze wyrzucone w błoto? drugie pytanie - zastanawiam się też nad założeniem aparatu na górne zęby tutaj mam lekko skrzywioną trójke, czy aparat tez ruchomy sobie z tym poradzi jeśli wogóle daje efekty?? |
|
|
|
|
#44 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
Ja ogólnie nosiłam aparat ruchomy 10 lat i efekty były znikome, więc jestem strasznie anty. Ale może u Ciebie będzie poprawa. Choć niewykluczone, że nawet jeżeli wada się zmieni to może powrócić.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:39.

bardzo bolało kiedy go zakładałam po rozkręceniu. Męczyłam sie tak przez 3 lata. Jutro zakładam hyraxa do poszczerzenia szczęki a potem aparat stały, bo ruchomy już nie skutkuje. Troche zeby wyrównał.

!!