Naturalne skóry - owca i muflon - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-29, 21:36   #31
sunshain
Wtajemniczenie

Dot.: Naturalne skóry - owca i muflon

torby ekologiczne w sklepach maja to do siebie że muszą po zuzyciu trafic na kompostwonię
pokaż mi miejsca przy sklepach gdzie stoją takie pojemniki (przy nielicznych i są to zazwyczaj hipermarkety i to nie wszystkie nawet biorąc pod uwagę jedną sieć) i przelicz sobie ile kompostowni jest w tym kraju
jak chce się żyć ekologicznie to trzeba mieć zaplecze do tego
w tym kraju jest bum na ekologię (patrz np. torby) a zaplecze "pożal się boże"
ja to nazywam "sraczką" bo jak to można inaczej nazwać - gdyby komus zależało to swtorzył by cały łańcuch a tak ... mamy psudoekologię

vilandra skoro coś się sprzedaje w dużych ilościach to znaczy że jest na to popyt, czyli nie tylko ja lubię mieć "skory w domu"

nie zabija się dzikich zwierząt tylko zwierzęta hodowlane (przeznaczone na okreslony cel) pamiętaj o tym jedząc pyszne mięsko na obiad, zakładając skorzane buty, kurtkę, kupując meble skorzne (kanapy, fotele) itd
takie jest życie i nie każdemu musi podobać się to co innym
hodowla to wybor (nie zawsze zwierzęta mają decydujący głos)
Zwierzęta hodowlane - zwierzęta udomowione lub dzikie, które chowane w odpowiednich warunkach (gospodarstwo rolne, ogród zoologiczny, specjalistyczne fermy) służą jako źródło żywności (mięso, mleko, tłuszcz, jajka) i innych materiałów (skóra, futro, wełna, pierze), a także jako siła pociągowa, do jazdy wierzchem, jako zwierzęta juczne lub pełniące inne funkcje użytkowe. Osobniki o szczególnych walorach użytkowych i hodowlanych hoduje się jako materiał reprodukcyjny - zwierzęta zarodowe.

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2009-03-29 o 21:55
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 10:03   #32
żurawinka
Zakorzenienie

Nie bardzo mi się podoba, jedna skóra jeszcze w porządku ale gdybym weszła do takiego mieszkania miałabym dziwne wrażenie, trudno to wytłumaczyć, jak w fabryce skór :-/ bez obrazy , co za dużo to niezdrowo.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 12:30   #33
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
torby ekologiczne w sklepach maja to do siebie że muszą po zuzyciu trafic na kompostwonię
pokaż mi miejsca przy sklepach gdzie stoją takie pojemniki (przy nielicznych i są to zazwyczaj hipermarkety i to nie wszystkie nawet biorąc pod uwagę jedną sieć) i przelicz sobie ile kompostowni jest w tym kraju
jak chce się żyć ekologicznie to trzeba mieć zaplecze do tego
w tym kraju jest bum na ekologię (patrz np. torby) a zaplecze "pożal się boże"
ja to nazywam "sraczką" bo jak to można inaczej nazwać - gdyby komus zależało to swtorzył by cały łańcuch a tak ... mamy psudoekologię

vilandra skoro coś się sprzedaje w dużych ilościach to znaczy że jest na to popyt, czyli nie tylko ja lubię mieć "skory w domu"

nie zabija się dzikich zwierząt tylko zwierzęta hodowlane (przeznaczone na okreslony cel) pamiętaj o tym jedząc pyszne mięsko na obiad, zakładając skorzane buty, kurtkę, kupując meble skorzne (kanapy, fotele) itd
takie jest życie i nie każdemu musi podobać się to co innym
hodowla to wybor (nie zawsze zwierzęta mają decydujący głos)
Zwierzęta hodowlane - zwierzęta udomowione lub dzikie, które chowane w odpowiednich warunkach (gospodarstwo rolne, ogród zoologiczny, specjalistyczne fermy) służą jako źródło żywności (mięso, mleko, tłuszcz, jajka) i innych materiałów (skóra, futro, wełna, pierze), a także jako siła pociągowa, do jazdy wierzchem, jako zwierzęta juczne lub pełniące inne funkcje użytkowe. Osobniki o szczególnych walorach użytkowych i hodowlanych hoduje się jako materiał reprodukcyjny - zwierzęta zarodowe.
Hodowla muflonów znajdz mi taką...........
Nie jem mięsa, w mieszkaniu nie ma nic z martwego zwierzęcia.
Wkleiłas definicje zwierząt hodowlanych. Nie porównuj zwierząt, które dają mleko, wełne etc. do zwierząt , które hoduje się po to, żeby je zabić.
O ile jeszcze jestem w stanie zrozumiec osoby jedzące mięso, to za chiny, nie rozumiem, jak można ozdabiać dom w coś co kiedyś żyło.Jak można dobrze czuć się w mieszkaniu pełnym skór?
Osobiście w takim pomieszczeniu czułabym sie podobnie jak na tej wystawie ludzkich zwłok.
"Zwierzęta istnieją dla siebie samych. Nie stworzono ich dla ludzi, tak samo jak czarnych nie stworzono dla białych, a kobiet dla mężczyzn."
Alice Walker

"Zwierzęta są moimi przyjaciółmi, a ja nie zjadam swoich przyjaciół."
G.B. Shaw
vilandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 12:39   #34
sunshain
Wtajemniczenie

5 skór razi

ale wypoczynek z fotelemi uszyty ze skór jest OK

hodowle, np. Ośrodek hodowli muflona. Leśnictwo Bardo Śląskie
dalej fermy hodowlane - oprócz muflonów maja np. renifery BioGospodarstwo z Mieszkowic
itd itd

przeczytaj definicje hodowli dokładnie - na skóry też sie hoduje, nie tylko krówka czy królik to zwierze hodowlane

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2009-03-31 o 12:41
Stary 2009-03-31, 13:16   #35
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
5 skór razi

ale wypoczynek z fotelemi uszyty ze skór jest OK

hodowle, np. Ośrodek hodowli muflona. Leśnictwo Bardo Śląskie
dalej fermy hodowlane - oprócz muflonów maja np. renifery BioGospodarstwo z Mieszkowic
itd itd

przeczytaj definicje hodowli dokładnie - na skóry też sie hoduje, nie tylko krówka czy królik to zwierze hodowlane

Cytat:
Napisane przez vilandra Pokaż wiadomość
Nie porównuj zwierząt, które dają mleko, wełne etc. do zwierząt , które hoduje się po to, żeby je zabić.
meble ze skóry nie są dla mnie OK
fotki z podanego linku zostawie bez komentarza
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg akcja-przeciwko-potracaniu-losi.jpg (41,5 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg z-wilkiem.jpg (36,0 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg traperzy-ze-skorami.jpg (39,5 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg jokkmokk-targowisko.jpg (37,2 KB, 17 załadowań)
vilandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-31, 13:58   #36
sunshain
Wtajemniczenie

chcesz dotrzec do mojego sumienia ....

wiem dobrze, że tak a nie inaczej sie to dzieje

to samo dotyczy zwierząt hodowanych na mięso itd

sorry każdy w życiu podejmuje decyzje i zdania nie zmienię jak nie ja to ktos inny kupi

skóry to nie przestepstwo
Stary 2009-04-07, 22:12   #37
paleta1
Raczkowanie

Cytat:
a oto mój zakup
ok wstawiam zdjecia moich kotkow jak mowie i dywaniku uprzedzam ze maja swoj czas uzytkowania i uzytkuje je codzien siedzimy na nich na dywaniku polweguje pies
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0343.jpg (154,4 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0344.jpg (157,2 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0345.jpg (146,7 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0113.jpg (151,0 KB, 10 załadowań)
paleta1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-08, 09:13   #38
sunshain
Wtajemniczenie

fajne

podoba mi się

ja jeszcze muszę zakupić poduszki - jaski obszyte futrem i zastanawiam sie nad dywanem
Stary 2009-06-11, 08:34   #39
sunshain
Wtajemniczenie

kolejne nabytki - tym razem tkane:

- legowsiko dla kota na szfce
- makatka

takie same odcienie bo w tym samym pomieszczeniu (przedpokój)

czekam na reszte rzeczy - mają dojść
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02898.jpg (35,1 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02921.jpg (20,3 KB, 7 załadowań)

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2009-06-11 o 08:36
Stary 2009-08-28, 17:03   #40
aaaaniusia
Raczkowanie

widze ze sa posiadaczki skór, moze powiecie mi jak wyczyscic taki dywanik ze skory owczej??? czy sa jakies specjalne specyfiki. Moj lezy juz pare miesiecy i troszke sie skołtunił i zdeptał, mam zamiar go wyczesac-jaka szczota najlepiej? i chciałabym tez go odswiezyc, ale nie mam pojecia jak.
Stary 2009-08-28, 21:35   #41
sunshain
Wtajemniczenie

czesanie - kupiłam szczotkę o szerokim rozstawie zębów, z jednym rzedem a końcówki się chowają (do pielęgnacji zwierząt w sklepie zoologicznym) świetnie się sprawdza do czesania skór
Stary 2009-08-29, 06:41   #42
paleta1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aaaaniusia Pokaż wiadomość
widze ze sa posiadaczki skór, moze powiecie mi jak wyczyscic taki dywanik ze skory owczej??? czy sa jakies specjalne specyfiki. Moj lezy juz pare miesiecy i troszke sie skołtunił i zdeptał, mam zamiar go wyczesac-jaka szczota najlepiej? i chciałabym tez go odswiezyc, ale nie mam pojecia jak.
A JA CZESZE swoje takim grzebieniem z kosmwetycznego ma rozstaw miedzy igielkami ok 2 cm caly z plastiku NI I JA CZESZE je co tydzien gora raz w miesiacu a jesli idzie o odswiezenie to nasyp na niego puder taki dzieciecy lub talk do kupienia w aptece tak sporo miejsce przy miejscu i niech tak polezy z 15 min /uprzedzam ze sie kurzy/ po 15 min ja wytrzepuje za balkon i wtedy czesze powtornie mozna odkurzyc i wyczesac sa czystrze i odzyskuja kolor trzepanie powtorzyc codzien bo ten talk wychodzi jeszcze z tydzien po troszku i takie talkowanie robie raz na miesiac gora co 3 miesiace swierzy zapach jest wtedy z nich pozdrawiam
paleta1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 10:57   #43
flower power
Przyczajenie

Odnośnie "ekologi"- pani która się tak burzy, podobnie jak większość osób w tv źle używa tego pojęcia. Ekologia to nauka o środowisku - a nie "ochrona" środowiska. Co więcej bardziej "eko" (profesorowie by mnie zabili za używanie takiego pojęcia) czy raczej bardziej pro środowiskowe jest używanie produktów naturalnych: len, bawełna czy taż wymieniane tu futra i skóry - 100% degradowalne w krótkim czasie. Sztuczne futra czy skóry rozkładają się znacznie dłużej a na domiar złego do ich produkcji wykorzystuje się masę surowców, a później wiele szkodliwych substancji jest emitowanych do środowiska - czytaj zatruwa je! A wszystko to mechanicznie i bezrobocie rośnie Tak więc warto przemyśleć kupno skórzanej kurtki która posłuży nam wiele lat, dzięki czemu ktoś zyska pracę a środowisko naturalne skorzysta. To że jedna świnia czy owca którą i tak zjemy zostanie powiedzmy poświęcona to mniejsza strata niż globalna degradacja środowiska i wymieranie gatunków
flower power jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 14:47   #44
kalwinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paleta1 Pokaż wiadomość
sztuczne czy prawdziwe trzeba wyczesywac bo te muflony rowniez sie wygniataja trzeba czesac trzepac bo nie oszukujmy sie sa to zbieracze kurzu mam je juz 2 lata i nadal chce je miec ale trzeba o nie dbac
Swoje owieczki wyczesuje średnio raz na miesiąc, czasem 2 szczotką o szerokim rozstawie zębów, często wytrzepuję i wietrzę. Raz na jakiś czas odświeżam szamponem dla zwierząt w talku.
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości