|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pomóżce wybrać psa
Rottki to nie sa psy dla początkujących.
Co goldenów - mam o nich takie samo zdanie jak o labach Tzn oczywiscie kazdy zwierz jest wspaniały, ale te psy wydają mi sie takie.... nijakie? Po prostu jak mam miec psa to chce, żeby to był mój pies, a nie wszystkich wokół... Dlatego tak kocham ONki - wierne bestie.
|
|
|
|
|
#32 |
|
Przyczajenie
|
ON-ki moze i kochają najbardziej jednego pana to i tak do wszytskich sie p[rzymilają jak goldeny...
ale onki nie nadają sie do ciaglego biegania..faktycznie nie przeczytalam ze jestes początiująca... jak dla mnie nnajlepsze bedą wiec dla ciebie charty: Chart angielski whippet , chart perski saluki , chart rosyjski borzoj, chart polski czyinne charty jak np. chart szkocki-ale te są rzadkie... Charty potrzebują duzej dawki codzinnego ruchu i dlatego mysle ze charty to najodpowiedniejsze psy dla ciebie.. Edytowane przez iandyou Czas edycji: 2009-04-10 o 09:43 |
|
|
|
|
#33 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No co ty - ONki potrzebują dużo ruchu. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#34 |
|
Zadomowienie
|
chcesz dużego psa to husky i labrador to miniaturki dla mnie :P
ja proponuje najlepsze psy an świecie czyli dog niemiecki jestem nimi zafascynowana od 4 lat teraz obecnie mam 2 dogi jeden ma rok i 9 miesiecy a drugi 11 miesiecy ale jest większy od tego starszego. są to bardzo fajne i przyjacielskie pieksi uwielbiają dzieci i różnego rodzaju zabawy, a latem nad jeziorko i razem sobie z nim pływasz ![]() naprawde jak masz duży dom to są najlepsze pieksi ale wymagąją dużo opieki i miłości mój ,,maluszek'' najmłodszy się ze mną wcale nie rostaje a jak gdzieś wychodze to ,,płacze'' za mna
|
|
#35 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam boksera i jeśli szukasz psa, który będzie energiczny i lubi biegać to chyba coś dla Ciebie. Boksery nie mają umiaru, zawsze zadowolone i chętne na spacer
I myślę, że stosunkowo łatwe do wychowania, przynajmniej mój słucha
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja odradzam doga chocby ze wzgledu na to ze nie powinien (zwlaszcza w okresie wzrostu) sie przemeczac, a pilnowanie tak ogromnego szczeniaka zeby nie przesadzil z hasaniem jest dosc uciazliwe, choc moze to byc tez pewnego rodzaju aktywnosc fizyczna. Do tego dochodza olbrzymie koszty utrzymani, bo badz co badz dog potrzebuje wiecej jedzenia niz taki labrador
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
więcej jedzenie wątpie moje dogi są alergikami i fakt ze dostają bardzo drogą karme ale jedzą 3 razy dziennie samą karme jak chyba każdy pies
a dziewcyzna szuka dużego psa a labrador to za duży to nie jest :Pale tak sama wybierze najlepszą dla niej rase
https://www.facebook.com/KaminiMakeUp Edytowane przez kinga898 Czas edycji: 2009-04-10 o 14:27 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
Proponuje owczarka niemieckiego.Bardzo madre , wierne, lubiace dlugie spacery , bieganie, piekne psy.
Polecam
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A masz mniejsze psy zeby porownac koszta? bo ja przez krotki czas zajmowalam sie dogiem niemieckim znajomych, gdy ci wyjechali na wakacje i pomine juz fakt ze karme musial jesc z wyzszej polki bo mial cos z ukladem trawiennym (kto wie czy to moze nie byla alergia- dzisiaj juz nie pamietam niestety), ale porcje male tez nie byly przynajmniej porownujac do porcji ktore zjada moja suka.Szuka duzego psa a nie olbrzymiego
|
|
|
#40 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#41 |
|
Wtajemniczenie
|
Ehhh dogi cudne są, moim takim skrytym marzeniem jest posiadanie psa tej rasy..moze kiedys jak bedzie duzo kasy, duzo czasu i duzo miejsca
|
|
#42 |
|
Przyczajenie
|
Onki potrzwbują wybiegu ale ni takiego zeby długie trasy pokoywac z nimi
sama mam On-ka i wiem ze kiedy tylko przejdzie troche wiecej to juz kuleje i ją wszytko boli...wiec to nie jest pies do "ciaglego" biegania..
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zadomowienie
|
To moze ci sie trafił taki 'egzemplarz' - sprawdzałaś czy przypadkiem nie ma dysplazji?
Wszystkie ONki, które znam i które znałam kochają długie spacery i są niezmordowane - prędzej zmeczy się właściciel niz pies. |
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
przychylam się do opinii kukis. Miałam kiedyś owczarka alzackiego, ten pies wymagał ciągłego ruchu i faktycznie prędzej ja się zmęczyłam niż ona, więc w grę wchodziły nawet długie spacery na rowerze.
a co do tematu, to polecam labradora. W każdej rasie może się trafić adhd, albo wyjątkowo głupi egzemplarz, ale ja w tej akurat rasie znam same świetnie wyszkolone i inteligentne zwierzaki, które dostarczały swoim właścicielom mnóstwa radości. Co do innych ras, mogę polecić sznaucery, posokowce, wyżły. Wyżła niemieckiego ma moja mama. Psica jest inteligenta i wystarczy jej zmęczenie w wolnym bieganiu w jednym długaśnym spacerze po lesie dziennie, choć z wiekiem widzę, że nie zawsze ma na to ochotę. Mały psiak też może przysporzyć wiele radości, zwłaszcza w mieszkaniu, a nie domu. Ja mam cairn terriera i to chodząca błyskawica: wszędzie go pełno, a na spacer nie wystarczy wyjść na 15 minut, bo pies domaga się conajmniej godzinnego biegania. |
|
|
|
|
#45 |
|
Przyczajenie
|
moj pies nie ma dysplazji...ale wszytskie onki jakie znam to straszne lenie....wiec ja proponuje falabelli charta
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 |
|
Zadomowienie
|
ONki leniami?
![]() Bardzo dziwne... ONki to wulkany energii. Pies od mojej cioci jest niezmordowany - ja juz mam dosc zabawy z nim, jestem wykończona, a ten dalej prosi tymi swoimi oczkami, żeby sie pogonic ![]() Ten pies padł dopiero po calodniowej wycieczce w górach. Tak to 2/3 h spacer to dla niego mało ![]() Musisz mieć wielkiego pecha, że na same lenie trafiasz...
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zadomowienie
|
Może nie lenie a spaślaki? Bo ja coraz częściej widzę spasione psy, które ledwo chodzą
|
|
#48 |
|
Wtajemniczenie
|
jedna uwaga oby był z prawdziwej hodowli a nie pseudohodowli (wciskającej kity)
|
|
|
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
Też kocham większe psy (no moze nie jakieś takie mega
) Zwłaszcza Goldeny. Sama mam 3. No w tej chwili 10, bo urodziły się szczeniaki. Co odróżnia je od Labradorów to przede wszystkim z reguły spokojniejszy charakter Bo Labki chociaz tez kochane, czesciej zdarza się u nich małe (lub większe :P ) ADHD ;p Nie wiem czy ktoś z was widział może film "Marley & Me"? Ot, taki hardcorowy przykład, co one potrafia Goldki są łatwe do ułożenia, uwielbiają ruch, a zwłaszcza pływanie. Moje nawet późną, zimną jesienią potrafią mi zrobić "numer" i wskoczyć do jeziora ) No jedyny minus, to zagrożenie dysplazją, bo u tej rasy to niestety częste.
|
|
|
|
|
#50 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj, goldenka mojego kuzyna to jest dopiero wulkan energii, moje pierwsze spotkanie z nia wygladalo tak ze zostalam zgnieciona przez prawie 40 kg cielsko szalejacego goldena probujacego oblizac mi cala twarz- prawie jak z jakiegos filmu o.O skolej labrador babci nigdy nie byl zbyt zywiolowy.
Naprawde wiele zalezy od charakteru samego psiaka, dlatego najlepiej poradzic sie przed wyborem szczeniaka hodowcy, ktory przez te dwa miesiace poznal jako tako charakter psiakow i wie ktory bedzie raczej spokojny, a ktory bedzie wyjatkowo energiczny.
|
|
#51 |
|
Przyczajenie
|
moj pies tez chce sie ciagle bawic itp. ale wielogodzinne bieganie to nie dla nich....a poza tym co innego jak saie widzi psa na codzien a co innego jak raz na jakis czas...
zgadzam sie z tym ze on-ki potrzebują duzo ruchu jednak nie tyle zeby biegac godzinami bez zatrzymywania się.... np. czemu to charty biegają w róznych zawodach a nie ON-ki?? bo porpostu te 2 by tyle nie wytrzymaly ile chrty...
Edytowane przez iandyou Czas edycji: 2009-04-13 o 11:14 |
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nikt normalny nie będzie kazał psu biegać wiele godzin bez zatrzymania się! Spacer ma być przyjemnością i dla psa i dla właściciela. Ja swojemu zabierałam michę i butlę z wodą, jakieś psie smakołyki. Szkoda, że masz leniwego owczarka, ale zapewniam Cię, że większość ON to na pewno nie są lenie, a tak jak była już tu mowa: wulkany energii. Dlaczego biegają charty? Bo to rasa właśnie do tego przystosowana Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2009-04-13 o 11:29 |
|
|
|
|
|
#53 |
|
Rozeznanie
|
co do owczarków,to chodzi o prawdziwego przedstawiciela rasy, czy psa w typie, których jest dużo, bo to różnica? charty są psami biorącymi udział w zawodach, bo wytrzymują takie biegi, mają opływowy kształt, płaską głowę, są chude i mają mocne łapy, mięśnie, lubią gonić za zwierzyną,ale to nie oznacza,że tylko one mogą biegać, a co do goldenów, to znam wiele psów tej rasy, które są szkolone do terapii, mądre psy,ale wulkany i gdy są młode to dostają głupawki i kojarzy mi się z nimi praca i jeszcze raz praca,by były ułożone i grzeczne, jedna taka dziewczyna rozpuściła swojego goldena i dosłownie właził jej a głowę i atakował inne psy, więc to nie są psy dla początkujących,a labki za jedzenie zrobią wiele, zależy czy się trafi na flegmatyka,czy na energicznego, moja znajoma ma dwa,jeden potrafi leżeć długo i jest grzeczny, za jedzenie zrobi wiele,a drugi skacze przez hopki, uwielbia zabawę piłeczką, druga znajoma ma dwa, labke i goldena,oba szkoli, z labką, poszło spokojnie, wpatrzony pies w przewodnika,łatwo się skupia, goldena to żywioł, chodzenie z nim polega na lataniiu za smyczą,nie może się skupić, znajoma w jego szkolenia pochłania dużo czasu no i ma nadzieje,że gdy wyrośnie i dorośnie to będzie dobrze
|
|
|
|
|
#54 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
Ja posiadam owczarka niemieckiego długowłosego.... są to psy szalenie wierne, mądre i oddane, owczarki niemieckie moga mieszkać w bloku o ile zapewnisz mu odpowiednią dawkę ruchu, spokojnie można samemu go wytresować, ja ze swoim biegiam i nei ma problemu, pilnuje się nogi i nie zwraca uwagi na innych; jako szczeniak nabrudził nam w domu tylko 3 razy szybko zaczął wołać na spacer szczeknięciem pod drzwiami, jest to zwierze stadne więc niestety woczarki neimeickie nie nadają się to trzymania w kojcu i spuszczania na noc an podwórko, potrzebują poczucia przynależności do stada, niewiele owczarków próbuje zdominować rodzinę, z reguły same siebie ustawiają na samym dole hierarchi tka więc są posłuszne wobec wszystkich członków rodziny... no chyba, że ktoś go wyraźnie rozpieszcza i pozwala na wszystko... heheh co zabawne widać po moim psie dosknale wie na co może sobie wobec różnych członków rodizny pozwolić ....
Da się psa wytresowac idealnei na zasadzie pozytywnych wzmocnień, najgorszą kara dla psa jest odsunięcie od stada, czyli nie pozwolić do siebie dojść... ta zasada sprawiła że mój pies stał się "ideałem" nie tzreba używać siły i walczyć z psem o swój status... jak sie wychodzi z psem wieksza grupą pies pilnuje wszytskich ... hehe gdy się ktoś odłączy angania spowrotem gdy jest na smyczy ciągle obraca sie za osobą która odeszła... aha ejdyny mankament, ze owczarki neimieckie, któe słyną ze swoją intelihencji syzbko się nudzą, więc musi mieć zajęcie jelsi nei cchesz by CI w domu broił..... Jednym słowem polecam owczarki... jansy kazdy piezs jest inny i zależy od wychowania... jakiegokolwiek psa weźniesz, skoro masz ochotę na dużego weź z dobrej hodowli, duże psy min rónież labradory mają skłonnośc do dysplazji... więc szybko psiak może stać się zneidołężniały jeśłi się to zaniedba lub w porę nie zauważy A co do rodziców ja do swoich napisałam list i poskutkowało, z tym, że sama za niego zapłaciłam.... mieszkam również w bloku.... Sprawdź czy nei ma dysplazji bądź innego problemu kostno-stawowego, bo to nei ejst naturalne dla owczarków niemieckich z resztą dla większości młodych psów neizależnie cyz dużych czy małych, coś musi być nie tak
Edytowane przez boxia Czas edycji: 2009-04-18 o 12:38 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:48.

Tzn oczywiscie kazdy zwierz jest wspaniały, ale te psy wydają mi sie takie.... nijakie? Po prostu jak mam miec psa to chce, żeby to był mój pies, a nie wszystkich wokół... Dlatego tak kocham ONki - wierne bestie.

bo ja przez krotki czas zajmowalam sie dogiem niemieckim znajomych, gdy ci wyjechali na wakacje i pomine juz fakt ze karme musial jesc z wyzszej polki bo mial cos z ukladem trawiennym (kto wie czy to moze nie byla alergia- dzisiaj juz nie pamietam niestety), ale porcje male tez nie byly przynajmniej porownujac do porcji ktore zjada moja suka.