|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: U.S.A or Calgary chce tam wyjechac!
.
Edytowane przez Reign of light Czas edycji: 2012-08-14 o 18:23 |
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
Hm.. Ja jestem jeszcze mloda. Mi chodzi bardziej o szkole High School. Placi sie cos za nia? A jesli chce po prostu wyjechac i na razie chodzic do High School, a nie studiowac, ani pracowac, to jak z ta wiza? Tak samo? Reign of light sluchaj powiedz mi na jakiej zasadzie jest ta wiza na lotnisku, jak to przebiega? Zaluje, ze nie urodzilam sie tam, lecz w Polsce.
Wczoraj dowiedzialam sie, ze mam rodzine bodajze w Chicago, tylko od strony taty. Tam chyba bardziej wolalabym pojechac.. ;P
|
|
#33 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja nie mialam problemow, ale pamietam ze kolezanke dosc dlugo meczyli;p ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Cytat:
przeciez pisze ze mialam wize turystyczna - to jak moglam byc tam nielegalnie w takim wypadku![]() nic nie bredze tylko wiem co pisze i nie mam zamiaru nikogo wprowadzac w blad. mialam wize turystyczna na 3miesiace i pracowalam przez ten czas w hotelu - nie wiem na jakiej zasadzie to bylo i czy obejmuje wszystkie rodzaje pracy, ale moje studenckie praktyki obejmowalo. wszystko bylo legalnie - zeby nie bylo watpliwosci. nie slyszalas nigdy o praktykach studenckich w stanach? odbywa sie je wlasnie posiadajac wize turystyczna. i numer ubezpieczenia tez musialam zalatwic koniecznie zanim zaczelam pracowac. najwyrazniej to Ty posiadasz zle informacje. ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- nie chodzi o to w jakim srodowisku ja sie tam obracalam, tylko o to ze widzialam jak zachowuja sie ludzie ktorzy przychodzili do restauracji hotelowej w ktorej pracowalam i jak sie zachowywali ludzie na ulicach - poziom kultury bardzo niski i bardzo czesto brak zrozumienia najprostrzych spraw.
keepin' your love lockdown... Edytowane przez eloania Czas edycji: 2009-09-30 o 10:57 |
||
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Otóż dowiedziałam się, że można dostać wizę turystyczną na 10 lat i, że jest ją w miarę łatwo zdobyć. To prawda?
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o swoich przebojach w Ambasadzie moglabym napisac ksiazke... ale kiedy juz potrzymalam wize - czekala mnie wspomniana juz rozmowa na lotnisku amerykanskim ![]() Tam rowniez pytaja Cie do kogo jedziesz, w jakim celu - ja w czasie studiow, kiedy przylecialam do NY- w papierach mialam napisane, ze jade do Bostonu - pytano dlaczego w takim razie wysiadam w NY - odpalilam, ze skoro jestem w US nie moglabym nie zobaczyc NY pan z okienka usmiechnal sie szeroko i wbil mi pieczatke z zezwoleniem na sześciomiesięczny pobyt 6 w US.Aby otrzymac wize turystyczna musisz udowodnic, ze - mowiac krotko - masz do czego wrocic w Polsce - studia, konto, nieruchomosci - to wszystko dziala na Twoja korzysc... Wszystkiego dowiesz sie wchodzac na strone Ambasady Amerykańskiej - i wlasciwie od tej strony powinnas zaczac swoje przygotowania... http://polish.poland.usembassy.g ov/visas/nonimmigrant_visas/niv_how_to_apply.html Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2009-09-30 o 12:32 |
|
|
|
|
|
#36 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w USA nie ma czegos takiego Cytat:
i o jakim obowiazkowym ubezpieczeniu ty piszesz, cos takiego tutaj nie istnieje Cytat:
i jakis najprostrzych spraw ci niekultularni amerykanie nie moge zrozumiec? Jacy sa ludzi to wszystko zalerzy w jakim srodowisku sie przebywa |
|||
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
majac wize turystyczna pracuje -oczywiscie na czarno-maaasa ludzi
czesto pracuja tez "na numer" ubezpiecznia kogos, kto pracuje legalnie - znam wiele takich przypadkow...oczywiscie jest to "przekret"...
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
resorts hotel w atlantic city - jeden z drozszych hotel kasyn gdzie tez niby przyjezdzaja 'bogacze'. raczej za godzine sie tam nie placi mimo waszych glupich uwag
![]() eh dobra widze ze nie przemowie wam do rozumu, ja tam bylam i wiem jak tam jest ale widze ze wy mimo wszystko wiecie lepiej... ja pracowalam legalnie na umowe o zatrudnienie dla studentow, zostalam tam wyslana przez biuro turystyczne ktore zajmuje sie zalatwianiem pracy w stanach dla studentow. www.stany.pl tu mozna o tym poczytac jak ktos dalej nie wierzy ![]() tam na stronie jest na napisane; Spędzenia fantastycznych wakacji w USA, połączonych zlegalną pracą u amerykańskich PRACODAWCÓW. ale pewnie i tak wiecie lepiej jak nawet na koszu na smieci musi byc dla nich instrukcja jak z niego korzystac, np zeby dzieci nie wchodzily do srodka - to chyba swiadczy o tym ze zbyt inteligentni nie sa... social security number - chodzi mi o ten numer, potrzebny jest do ubezpieczenia...
keepin' your love lockdown... Edytowane przez eloania Czas edycji: 2009-09-30 o 16:52 |
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
nie rozumiem dlaczego korzystasz z liczby mnogiej - "nie przemowie wam do rozumu"
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zadomowienie
|
dlatego ze 2 dziewczyny kwestionuja to co pisze, one dobrze wiedz ze o nich mowa.
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Wracając do tematu. Czy płaci się tam coś za High School. Jak ja chcę wyjechać na stałe, a w Polsce niestety nie ma loterii, to co zrobić?
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez Reign of light Czas edycji: 2012-08-14 o 18:18 |
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Jesli wrocimy do tematu... W zwiazku z wiza. Jesli ja chcialabym zamieszkac tam na stale, ale w Polsce nie ma loterii do wizy imigracyjnej, to co zrobic?
|
|
#44 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a te uwagi sa wszedzie nie dla tego ze spoleczenstwo amerykanskie nie wie o tym by nie wchodzic do kosza tylko by chronic firmy przed skargami bo oczywiscie znajdzie sie przypadek jeden na milioin ze dziecko wejdzie do tego kosza zrobi sobie krzywde i rodzice od razu beda skarzyc firme hotel i kogo tylko jeszcze moga, amerykanskie spoleczenstwo bardzo lubi skarzyc bo mozna zebrac ogromna $$$$$, takze firmy robia wszystko by sie jakos zabezpieczyc 2 mieisiace to zdecydowanie za malo by poznac ludzi czy kraj ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Cytat:
jaka studentka HS nie masz szans na legalny pobyt Edytowane przez OYE Czas edycji: 2009-09-30 o 18:07 |
|||
|
|
|
|
#45 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na ta moja tez potocznie wszyscy mowili ze to turystyczna ---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- bylam 3 miesiace a nie 2 ale chyba w tym przypadku to nie robi roznicy;p nie twierdze ze dobrze poznalam kraj czy kulture, swoja opinie opieram na tym co udalo mi sie zaobserwowac przez te 3 miesiace. pauladragon13 niestety w temacie szkoly nic nie wiem wiec nie jestem w stanie pomoc.
keepin' your love lockdown... Edytowane przez eloania Czas edycji: 2009-09-30 o 18:55 |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czy znasz powiedzenie, ze trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie plotu ??? Dlaczego tak sie uparlas na te stany??? Dlaczego nie skupisz sie teraz na gimnazjum, czy liceum, gdziekolwiek jestes. Miej dobre wyniki w nauce, a moze kiedys w przyszlosci przylecisz tutaj na wymiane studencka, lub cos podobnego. System szkolnictwa tutaj jest beznadziejnie niski, lepiej wyjdziesz majac skonczone liceum w Polsce Nie porywaj sie z motyka na ksiezyc, i nie napalaj sie na cos czego tak naprawde za bardzo miec nie mozesz. Skup sie na terazniejszosci
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
aniany dobrze napisane
![]() ja ja troszkie rozumiem po czescie, tzn rozumiem ze kazdy wiek rzadzi sie wlasnymi prawami i w kazdym okresie zycia wszystk widzi sie inaczej. Wnioskuje ze jest w liceum badz gimnazjum. Taki mlody czlowiek nie widzi negatywnych ston swoich decyzji, po prostu wazne jest tu teraz zaraz! wazne jest to ze chce cos tam zobaczyc, najwyrazniej ciagnie ja do czegos nowego. Nie mysli o przyszlosci, nie wie co to zarobic na zycie, oplacic rachunki, spalac kredyt, wychowywac dzieci i z tym zwiazane problemy, bo wszystko to robia jej rodzice ![]() i mysle ze stad taka chec wyjazdu ... ja osobiscie kiedys jak bylam sama tez mi sie marzylo USA w ogole wzdychac aby dolary itp hehehe ale teraz moj maz czesto bywa w Usa i stad wiem ze chyba bym sie nie zdecydowala z dzieckiem tam jechac. Ludzie narzekaja na Polske itp ale mimo wszystko uwazam ze nie jest tak zle, jak by nie bylo mamy jakas opieke medyczna, moze nie extra ale w razie czego jest tam natomiast niby co z tego ze masz ubezpieczenie skoro i tak naeet czesto przy tym musisz sprzeda dom bo ubezpieczenie nie pokryje wiekszsci. Wizyty lekarskie u nas sa jeszcze cenowo znosne a tak cena u ginka to kosmos, do tego szkoly jak by nie patrzec raz ze poziom wyzszy u nas dwa ze mamy chodz pasnstwowe uczelnie i jesli ktos bardzo sie postara nie musi placic za studia a w USA niestety ludzie biora kredyty by wyslac dziecko na studia przykre. do tego przestepczosc zapewne wieksza z racji wielkosci kraju i wielu ras. dlatego uwazam ze decyzje o takim wyjezdzie pwinnas podjac wtedy kiedy bedziesz juz samodzielna, nie uzaleznioan od portfea rodzicow ale poznala chodz ciut co to zycie i czy wlasnie tam chcesz poszukac szczescia, Gwarantuje ci ze widzi sie to zupelnie wtedy inaczej, a co do twojego pytania to chyba najprosciej jest zlapac meza z Usa
|
|
#48 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i tu tez jak ktos sie bardzo postara to nie musi placic za studia, ja skonczylam studia i moi rodzicie nie musieli brac kredytu, zreszta ja tez nie |
||
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
oye oczywiscie ze nie wszyscy musza brac kredyty i na pewno sa jakies mozliwsci by nie placic az tyle no ale raczej panstwowych tam uczelni nie ma?
co do opieki medycznej nie wiem tak tylko slyszalam od wielu osob.
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
nie zgadzam sie z opinia aniany i jej podobnym - uwazam, ze gdyby czlowiek nie porywal sie z motyka na slonce - nic by nie mial... dlaczego trzeba kazdy wybuch mlodzienczych marzen deptac - "nie przesadzaj", "a dlaczego to, a dlaczego tamto"... to wielki blad!
jelsi czujesz Droga Autorko tego watku, ze chcesz tam zyc, chcesz sie uczyc, pracowac - to zrob wszystko, zeby dowiedziec sie jak mozesz to zrobic - po drodze uslyszysz wiele slow krytyki - nie przejmuj sie - zbieraj informacje, wyciagaj wnioski z zaslyszanych historii - ale kieruj sie wewnetrznym glosem.... nie idz tez na latwizne - nie oczekuj podania gotowych rozwiazan i walcz o swoje marzenia - dostac sie do Stanow wcale nie jest niemozliwe... Byl pewien okres w moim zyciu, kiedy przestalam wierzyc, ze uda mi sie spelnic marzenia zwiazane z praca i miejscami, w jakich przyszlo mi ja wykonywac... a jednak sie udalo - niestety kilka lat pozniej - poniewaz przez te kilka lat wstrzymywaly mnie opinie bliskich i dalszych osob... ktore - moze z troski, z obawy przed moim rozczarowaniem - troche podcinaly mi skrzydla. Do roboty dziewczyno - czytaj, szukaj, dzwon, pytaj, dowiaduj sie - DZIAŁAJ!!! Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2009-10-01 o 16:41 |
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak sie chce uczyc i ma sie dobre oceny to nie jest to takie trudne Ale chodz by nawet kredyt musisz wziasc jak skonczysz szkole to prace znajdziesz (teraz troszke trudniej bo kryzyz) ale i tak znajdziesz. Pensja wystarczy ci na ok zycie. Z PL znam wielu magistrow co w USA sprzata lub domy buduje I co im ta darmowa panstwowa uczelnia zapewnila czy dala?A co do opieki medycznej to pewno jest najlepsza na swiecie, i nasz rzad chce to zmienic
|
|
|
|
|
|
#52 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ludzie narzekaja, bo Polacy lubia narzekac. Tutaj tez narzekaja, jak bardzo im zle, itp, itd.. Fakt, zycie w Polsce ma inne wymiary, chociazby pod wzgledem wychowywania dzieci, codziennego zycia. Cytat:
Nie wiem jak na studiach, ale w liceum, w Polsce napewno poziom jest wyzszy. Nie raz widzialam uczniow po szkole w Polsce przyjezdzajacych tutaj, i smiejacych sie z tego czego my sie tutaj uczymy - np. na matematyce. Cytat:
Ale po pierwsze, nikt autorce nie podcina skrzydel, i nie niszczy jej marzen. Tak, dostac sie do Stanow, masz racje, nie jest niemozliwe, ale chyba w wieku 16/17 lat, jest to raczej nieosiagalne, w takim stopniu o jakim autorka marzy - przyjechac, zostac, chodzic do szkoly, i myslec ze pieniadze posypia sie z nieba.Piszac moja wypowiedz, nie zniechecalam autorki do zapomnienia o Stanach czy ogolnie zagranicy, ale sorry, jesli ktos nie umie dobrze zrozumiec jezyka urzedowego na stronie konsulatu to chyba ma jeszcze troche do zrobienia, przed zabraniem sie za konkrety Cytat:
Znasz magistrow, takich ktorzy pokonczyli normalne uczelnie na studiach dziennych, czy takich ktorzy magistra robili 10 lat, zaocznie, ktos im prace napisal, itp. a teraz sie szczyca tytulem, i ubolewaja nad swoim losem, ze maja mgr a pracuja w sklepie ? Opieka medyczna, najlepsza na swiecie??? Sprzet, i lekarze moze tak, ale system opieki medycznej, napewno nie. |
||||
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
Amwiza studencka jest tylko i wyłącznie dla studentów? Cieszę się, że choc jedna osoba mnie zrozumiala.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pewnie powie ze tak z grzecznosci ale watpie zeby chcial sobie wziac na wychowanie malolate ktora jeszcze nie wie co to zycie a obraz ameryki ma bardzo wyidealizowany
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
ja rowniez jej nie chce podcinac skrzydel ja uwazam ze jesli bardzo chce ma prawo leciec ale jak wlasnie bedzie samodzielna! niech pierw sie przekona ciut jak wyglada zycie na miejscu i wtedy jadac tam bedzie miala porownanie i mogla wybrac to co dla niej lepsze
na tego wujka to ja bym nie liczyla ja osobiscie nie chciala bym "dodatkowego" czyjegos dziecka, co innego na wakacje 2 tyg czy mc ale na stale az osiagnie pelnoletnosc?? w ogole to nie wiem nawet o czym mowa b pierwsza sprawa to czy rodzice w ogole sie zgdza na ten wyjazd??? bo przeciez bez ich zgody to raczej nigdzie nie polecisz
|
|
#56 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najbardziej mnie smieszy to jak ktos ma komurke, televizje kablowa, plazme itp a szkoda mu na ubezpieczenie i narzeka ze drogie albo ze musi placic, szkoda na $$$ na zdrowie.....Troszke odpowiedzialnosci za wlasny byt... Cytat:
![]() s Cytat:
nie widze nic zlego w braniu kredytu, to tez uczy odpowiedzialnosci a tak na marginesie to rodzizce powinni planowac na studia dziecka, moja corka ma od samego urodzenia konto na studia Ja stawiam na jakosc nawet jak trzeba za nia placic, co z tego ze za darmo jak jakos kiepska zawsze tak jest ze jak cos jest za darmo to jest do d... a co do tych magistrow to tak po dziennych Cytat:
zreszta jaki inny system na swiecie oferuje nielegalnym immigrantom darmowa opieke medyczna? jak jestes w ciazy i dzieciom nikt statusu nie sprawdza takze tak system nei jest idealny Edytowane przez OYE Czas edycji: 2009-10-01 o 19:37 |
||||
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
oye oj nie zgodze sie ze jak uczelnia za darmo to do dupy.. moze w usa w Polsce politechnika ktora jest bezplatna jest bardziej ceniona niz nie jedna prywatna uczelnia
![]() co do tego lozenia na studia no moze tak rodzice powinni co nie co zapewnic ale bierz pod uwage ze nie kazdy ma tak do dobra prace by odlozyc taka sume. ![]() co do tego pziomu nauczania to moze nie chodzi o to ze jest nizszy troszkie jest chodzi tu bardziej o to ze w Polsce czlowiek uczy sie roznych rzeczy i ma wiekszy program natomiast w usa z tego co wiem jest bardziej ograniczony w tym sensie ze ludzie ucza sie w danych specjalizacjach tak to rozumiem. zreszta nie ma tu o czymdyskutowac ![]() autorka chce jechac niech jedzie jak uda jej sie wize dostac, i rodzice sie zgodza to juz jej sprawa kazdy tu napisal jak to wyglada a co ona zrobi to juz trudno stwierdzic
wiosna!! Edytowane przez Ray Czas edycji: 2009-10-01 o 20:00 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez Reign of light Czas edycji: 2012-08-14 o 18:19 |
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Z ta inwestycja w nauke to tak nie do konca prawda...zalezy jakie zawody..
Oplaca sie studiowac zeby byc lekarzem,pielegniarka,inz ynierem,ksiegowa np Jednak co jak ktos chce byc nauczycielem czy pracownica socjalna? Przeciez ta kasa sie nie zwroci nigdy-szczegolnie teraz w czasie kryzysu trzeba sie dobrze zastanowic przed taka inwestycja... Co do opieki zdrowotnej to nie zycze nikomu powazniej zachorowac w USA Usa to nie raj jaki sie widzi na filmach.Kraj jak kazdy inny.Ma plusy i minusy. Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2009-10-02 o 01:10 |
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez Reign of light Czas edycji: 2012-08-14 o 18:20 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:54.

Wczoraj dowiedzialam sie, ze mam rodzine bodajze w Chicago, tylko od strony taty.
Tam chyba bardziej wolalabym pojechac.. ;P

przeciez pisze ze mialam wize turystyczna - to jak moglam byc tam nielegalnie w takim wypadku
i jakis najprostrzych spraw ci niekultularni amerykanie nie moge zrozumiec?