|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rewolucja pogrzebowa
Cytat:
Ja nie obchodze tego swieta, sama tez nie chce miec grobu. To jest logiczne. Najbardziej to nie lubie niekonsekwencji.
|
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zadomowienie
|
Prochy po kremacji to same niepalne minerały, są sterylne i napewno w żaden sposób nie zanieczyszczą środowiska. Nie wiem, czy sama bym się zdecydowała na rozsypanie pozostałości mojej osoby, ale jeśli ktoś chce, to może sie rozsypywac i absolutnie mi to nie przeszkadza. Chocchyba wolałabym, żeby resztki bliskiej mi osoby lezały w urnie, a nie tułały się po całym świecie
![]() Cytat:
Edytowane przez Wredonisia Czas edycji: 2009-10-19 o 15:21 |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Nie, no patrzac ile osob chce byc wysypanych nad morzem, albo inna woda, to jestem jeszcze bardziej przeciw, moze to banalne, ale ja sie bede brzydzic takiej wody wiedzac, ze non stop ktos umiera i co rusz go do wody![]() ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jestem na nie, nie mam ochoty kapac sie w morzu do ktorego "wsypano" juz tysiace ludzi ;p
|
|
|
|
#36 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Przecież ile ludzi umarło przez utonięcie itp. Ale rozumie, kazdy indywidualnie to odbiera
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
ja tez jestem za, niech mi po smierci wytną co sie komu przyda-serce, nerki itd a potem spalą i niekoniecznie rozsypują gdzieś, nie chce srodowiska zanieczyszczac...
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
Myślę, że skoro taka jest wola zmarłego, którą oczywiście wyraził przed śmiercią, to rodzina powinna ją uszanować...
Sama osobiście jestem na tak
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Trzymanie prochow zmarlego w domu uwazam za cos dziwnego...rozsypywanie w plenerze...czemu nie byleby sasiad nie obsypal mnie przypadkiem jak przechodze, totez i w tym wypadku przydalyby sie jakies regulacje...
pochowek kosztuje, ale przeciez ZUS zwraca koszty pogrzebowe, a nie slyszalam ani nie bylam swiadkiem by ktos zmojej rodziny placil roczna oplate za grobowiec... |
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też jestem jak najbardziej na tak
W Ameryce na filmach zawsze tak robią
|
|
#41 |
|
Uzależnienie
|
A moje prochy mogliby zmieszać z ziemią i na niej zasadzić jakieś długowieczne drzewo (np. mój ukochany miłorząb), na drzewie zrobić tabliczkę co i jak a pod nim mogliby się zbierać, wspominać mnie i zapalać światełko
![]() Z pewnością nie chciałabym by wysypali moje prochy do wody albo gdzieś tak na wiatr by się rozpierzchły po świecie.
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
Zdecydowanie jestem na TAK.
|
|
#43 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
Jestem jak najbardziej za tym, żeby oddawać prochy zmarłych ich rodzinom (oczywiście jeżeli wyrażą taką potrzebę, nic na siłę). Ja nie chciałabym zmuszać moich dzieci i wnuków do chodzenia co najmniej raz w miesiącu na cmentarz, sama tego nie cierpię. Poza tym to, co jest w urnie, to tak naprawdę sam popiół. Jak rozpalisz ognisko na łonie przyrody, to nie wynosisz resztek na wysypisko. To są wszystko szczątki organiczne.
No a temat szacunku... Ile można zobaczyć zaniedbanych, zarośniętych i rozsypujących się grobów? O których nikt nie pamięta, mimo że bliscy jeszcze żyją? Zdecydowanie wolę przetrwać w myślach i wspomnieniach najbliższych, a nie w symbolicznym nagrobku. Chcę, żeby dla moich dzieci jakieś miejsce w Polsce, np. góry, były miejscem o znaczeniu sentymentalnym. Bo w cmentarzach nie ma nic sentymentalnego...
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
W ostatnim numerze Focusa był temat właśnie o tym. Pisali, że można nawet z prochów zmarłego zrobić diament, który będzie w pierścionku. Ciekawe.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:58.

Ja chyba jestem przeciw.