TO Imie w Polsce. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-15, 18:52   #31
Dzika Ropucha
Zadomowienie

GG do Dzika Ropucha
Dot.: TO Imie w Polsce.

Syriusz ładne imie. Nie wydaję mi się żeby się ktoś z niego śmiał.
Inne są o wiele wymyślne..

12.03.2015 II Kreski
Dzika Ropucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 19:01   #32
smieszka250
Zakorzenienie

GG do smieszka250

Syriusz ładne imię, ale jak juz jedna Wizażanka zauwazyła, w szkole będą mówili na niego Syrek? Nie wyobrażam sobie tego zdrobnić.

Moja znajoma ma syna Brajana
smieszka250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 19:09   #33
Wyrak
Zakorzenienie

Ludzie, dyskusja jest, czy to imie mozna nadac w Polsce, a nie czy sie wam podoba czy nie, czy jest lepsza od innych imion i czy sie krzywdzi dzieci dajac im takie imie Dajcie innym zyc jak chca, nie rozumiem po co te teksty w ogole.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 19:33   #34
ejMala
Zakorzenienie

GG do ejMala

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
ejMala - Czym innym jest rzadkie imię jak Amelia, a czym innym bardzo obco i nienaturalnie brzmiący i wyglądający w pisowni Bryan lub, co gorsze, Brajan.
Jonatan wcale nie wygląda naturalnie, a nikt przykrości z tego powodu nie robi

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Eurydice Pokaż wiadomość
Można. I kompletnie nie rozumiem, dlaczego niektórzy uważają to za krzywdzenie dziecka lub siłą sie na ideologię, ze takie imiona to nadają ludzie niewykształceni czy z marginesu. Sama mam bardzo nietypowe imię. Też chodziłam do szkoły, też bawiłam sie z kolegami - problemów nie było. Przynajmniej nie wiecej , niż miały inne dzieci, bo rymy odimienne wyśpiewuja dzieci do każdego imienia,a do tych najpopularniejszych to już są one kanonem wręcz. I tak była " Ania - s*ania", Iza - daje liza, Rebeka- gruba beka, Ala - głupia lala itp itd". Całym sercem jestem za nadawaniem dzieciom mało znanych, nieznanych, staropolskich czy też właśnie zagrnicznych imion - tzn - oczywiście , istnieją granice, jak czytam, że rodzice nazywaja dziecko E ;-) ( tak, też bym chciała wiedzieć, jak to się czyta...), Superman, 4real czy Dinozaur, to tezx uważam to za głupotę. Ale co jest złego w imieniu Syriusz? tak samo jakoś wcale nie drażnią mnie Angeliki czy Andżeliki, Dżesiki, czy Brajanowie - ogromna ilośc nawet w języku angielkim ma różną, dość dowolną pisownię i nikogo to nie dziwi. A co do pasowania do nazwiska - wymówcie 150 razy i nagle zaczyna pasować. Ot, do takich zestawień nie jesteśmy przywyczajeni i tyle. Moje imię zazwyczaj na początku zaskakuje, ale jak sie drugi czy trzeci raz z kimś widzę, to już nie wywołuje wrażenia.
zgadzam się. oryginalne imię w tych czasach NIE JEST JUŻ KRZYWDZĄCE

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Ludzie, dyskusja jest, czy to imie mozna nadac w Polsce, a nie czy sie wam podoba czy nie, czy jest lepsza od innych imion i czy sie krzywdzi dzieci dajac im takie imie Dajcie innym zyc jak chca, nie rozumiem po co te teksty w ogole.
zdaje się, że przy wszystkich dyskusjach zbacza się trochę z głównego tematu.
a ja próbuje tylko skrytykować błędne poglądy, że dzieci przez oryginalne imiona są wyśmiewane
Stary 2009-11-15, 19:40   #35
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
Napisane przez peggy_blue Pokaż wiadomość
Bryan Smith czy Jones może brzmi fajnie ale Kowalski czy dajmy na to Pędrak już groteskowo jak dla mnie
Tak?
A dla mnie brzmi normalnie. Czy to Brian Jones czy Brian Brzeczyszczykiewicz.
Nie lubie 'spolszczonych' wersji - jak wlasnie Brajan czy Dzesika ale same imiona w sobie nie robia mi roznicy. Jeden chce Kasie inny Pawelka, ktos tam Juliana a inny Briana. Tyle.

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Można, ale po co tak krzywdzić dziecko?
Uwazasz, ze Syriuszem skrzywdzi dziecko? Fakt, imie jest inne, nie jest popularne ale nie widze w nim nic krzywdzacego.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 19:54   #36
peggy_blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hecate Pokaż wiadomość
Tak?
Nie lubie 'spolszczonych' wersji - jak wlasnie Brajan czy Dzesika ale same imiona w sobie nie robia mi roznicy. Jeden chce Kasie inny Pawelka, ktos tam Juliana a inny Briana. Tyle.
no dobra, może przesadziłam z tą groteskowością
trochę inaczej też pewnie wygląda to np. w Anglii, gdzie Stasiu czy Grażynka to raczej "ciężkie" imiona

A Juliana to bym chciała, ale Julka już nie.
peggy_blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 20:02   #37
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
Napisane przez peggy_blue Pokaż wiadomość
no dobra, może przesadziłam z tą groteskowością
trochę inaczej też pewnie wygląda to np. w Anglii, gdzie Stasiu czy Grażynka to raczej "ciężkie" imiona

A Juliana to bym chciała, ale Julka już nie.
No. Nawet moje Magdalena jest masakrowane niekiedy.

Dla swojego dziecka planujemy dwa imiona - jakies 'angielskie' (zeby tatusiowi bylo milo i by latwo mu sie wymawialo ) i drugie polskie by podkreslic, ze dziecie to (no jak sie akurat tak stanie, ze my bedziemy miec to dziecie razem) jes pol krwi Polskiej narodowosci
Zreszta imiona - Za Chiny ludowe nie nazwalabym swojego syna Sebastian bo to imie kojarzy mi sie z chlopcem, kolega z podstawowki. jest juz nacechowane - negatywnie.

Dla kogos to moze byc najpiekniejsze imie. Ja sobie od razu przypominam tamtego Sebka.

Zaloze sie tez, ze po sukcesie Sagi Zmierzchu przybedzie nam Edwardow

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
Stary 2009-11-15, 20:19   #38
peggy_blue
Zakorzenienie

Cytat:
No. Nawet moje Magdalena jest masakrowane niekiedy.

Dla swojego dziecka planujemy dwa imiona - jakies 'angielskie' (zeby tatusiowi bylo milo i by latwo mu sie wymawialo ) i drugie polskie by podkreslic, ze dziecie to (no jak sie akurat tak stanie, ze my bedziemy miec to dziecie razem) jes pol krwi Polskiej narodowosci
Zreszta imiona - Za Chiny ludowe nie nazwalabym swojego syna Sebastian bo to imie kojarzy mi sie z chlopcem, kolega z podstawowki. jest juz nacechowane - negatywnie.

Dla kogos to moze byc najpiekniejsze imie. Ja sobie od razu przypominam tamtego Sebka.

Zaloze sie tez, ze po sukcesie Sagi Zmierzchu przybedzie nam Edwardow
fajny patent z dwoma imionami
oj nad Edwardem ubolewam, bo u mnie jest rodzinne i bardzo chciałam tak nazwać mojego syna(w dalekiej przyszłości oczywiście). Ale się teraz na Juliana przerzuciłam, chociaż nie mogę znaleźć fajnego zdrobnienia, bo Julek jest dla mnie okropne
Stary 2009-11-15, 20:23   #39
Hultaj
BAN stały

Chyba mozna.
Bardzo ładne, szczerze, ale tym Syrkiem to bym się z leksza pochlastała.
Mówcie co chcecie, ja tam swoje dobrze wiem , że dla rowiesnikow 'Fabian' to 'Pawian' i takim ''kontrowerchom'' mówię niet. Ale tego Syriusza to bym mogła zaryzykować.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2009-11-15 o 20:25
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 20:31   #40
Elladorea
Rozeznanie

Syriusz Black, nie ma innej opcji. I zdrobnienie - Syrek , czytając onetowe blogi o młodym Blacku ^^

Nie jestem zwolenniczką nadawnaia dzieciom specjalnie wymyślnych imion, taki Syriusz strasznie zwraca uwagę, i trochę dziwnie brzmi. Może i lepszy niż tandetne Brajanki czy Dżessiki, ale wątpię, żeby dziecko było wdzięczne za takie imię.

Aczkolwie przyznaję, że po przeczytaniu Harryego Pottera bardzo spodobały mi sie dwa imiona: Remus i Ginewra
(wiem, że mitologiczne, ale dopiero wtedy zwróciłam na nie uwagę ^^)
Elladorea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 20:33   #41
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mademoiselle jeanne Pokaż wiadomość
A co jest złego w imieniu Bryan? Sama chętnie nazwałabym tak synka
Musiało by to być imię Brajan, chyba, że Twój facet jest obcokrajowcem.

Troszkę obciach, brzmi jak z patologicznej rodziny. To już Syriusz lepszy.

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
ejMala - Czym innym jest rzadkie imię jak Amelia, a czym innym bardzo obco i nienaturalnie brzmiący i wyglądający w pisowni Bryan lub, co gorsze, Brajan.
Amelia to obecnie bardzo popularne imię.
Córka Cezarego Pazury i tej jego młodej panny ma tak na imię, to już dyskwalifikuje imię na wieki

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2009-11-15 o 20:36
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 20:36   #42
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
Napisane przez Elladorea Pokaż wiadomość
Nie jestem zwolenniczką nadawnaia dzieciom specjalnie wymyślnych imion, taki Syriusz strasznie zwraca uwagę, i trochę dziwnie brzmi. Może i lepszy niż tandetne Brajanki czy Dżessiki, ale wątpię, żeby dziecko było wdzięczne za takie imię.
Ale to zaden argument. Zreszta - skad wiesz? Moze maly Syriusz bedzie sie czul wyjatkowy, moze uzna, ze rodzice mieli super pomysl.

Zreszta nadajac dziecku 'bezpieczne' imie wcale nie gwarantujesz, ze bedzie wdzieczne. Bo moze takie najzywklejsze imie bez udziwnienien nienawidzic.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
Stary 2009-11-15, 20:38   #43
arrabbiata
Zadomowienie

Syriusz? No pewnie można....

Dziecko na pewno będzie zachwycone I nie ma opcji, żeby się dzieci z tego imienia w przedszkolu, czy nawet w podstawówce nie śmiały. Wiadomo, jakie są dzieciaki. Nie można normalnie?
Ja tam też nie lubię pospolitych imion, ale ze zwykłych, normalnych można coś wybrać..
arrabbiata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 20:39   #44
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Musiało by to być imię Brajan, chyba, że Twój facet jest obcokrajowcem.

Troszkę obciach, brzmi jak z patologicznej rodziny. To już Syriusz lepszy.
Brian z patologicznej? Czemu?
Nie czaje, serio.

Mnie te Dzesiki i Brajany jedyne co przywodza na mysl, to to, ze rodzicom podobaly sie zagraniczne imiona. Tyle.
A co nie maja prawa?
Dla mnie to samo co nazywanie dzieci imionami naszych dziadkow - powracania do Frankow itp.

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Cytat:
Napisane przez arrabbiata Pokaż wiadomość

Dziecko na pewno będzie zachwycone I nie ma opcji, żeby się dzieci z tego imienia w przedszkolu, czy nawet w podstawówce nie śmiały.
Ale argument...

imie Agata - dziwne? Nie.

A ilez Agat sie nasluchalo 'Agata noga zamiata' itp bezdet.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
Stary 2009-11-15, 20:43   #45
peggy_blue
Zakorzenienie

niespotykane imię nie jest złe, czasem lepsze od pospolitego, czasem mam żal do rodziców, że się bardziej nie postarali, bo w mojej grupie na 16 dziewczyn jest 10 Kasiek

z nabijaniem dzieciaków nie utrafi, Anka skakanka to było ulubione "wyzwisko" w mojej zerówce
Stary 2009-11-15, 20:44   #46
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Brian z patologicznej? Czemu?
Nie czaje, serio.

Mnie te Dzesiki i Brajany jedyne co przywodza na mysl, to to, ze rodzicom podobaly sie zagraniczne imiona. Tyle.
A co nie maja prawa?
Dla mnie to samo co nazywanie dzieci imionami naszych dziadkow - powracania do Frankow itp.
Wzięło się to stąd, że ubogie rodziny chcą w jakiś sposób wyróżnić swoje potomstwo i zapewnić im poważanie, a nie mają jak, więc nadają im "oryginalne" imię. Dlatego kojarzy się to z patologią i marginesem społecznym.
Była kiedyś głośna sprawa chłopca o imieniu Brajan, którego rodzice zachlali i zaczęło palić się mieszkanie. Chłopiec zadzwonił po straż pożarną, sam zginął. Stąd też takie skojarzenia.

Znam dziewczynkę o imieniu Vanessa, rodzice ledwo pokończyli zawodówki, żyją w ubogim mieszkaniu, a córeczka ma imię niczym księżniczka. To się "trochę" gryzie.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 20:50   #47
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
Wzięło się to stąd, że ubogie rodziny chcą w jakiś sposób wyróżnić swoje potomstwo i zapewnić im poważanie, a nie mają jak, więc nadają im "oryginalne" imię. Dlatego kojarzy się to z patologią i marginesem społecznym.
Była kiedyś głośna sprawa chłopca o imieniu Brajan, którego rodzice zachlali i zaczęło palić się mieszkanie. Chłopiec zadzwonił po straż pożarną, sam zginął. Stąd też takie skojarzenia.

Znam dziewczynkę o imieniu Vanessa, rodzice ledwo pokończyli zawodówki, żyją w ubogim mieszkaniu, a córeczka ma imię niczym księżniczka. To się "trochę" gryzie.

Jest w tym sporo racji i ja tez to zauwazylam:/

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 20:53   #48
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
A ja, bedac wtedy jeszcze z Polakiem tez moje dziecko planowalam nazwac Amber a chlopca tez w takim klimacie.
Nie pochodze z rodziny patologicznej, ukonczylam studia, mam dobra prace... Moze nie mieszkalam i nie mieszkam na palacu i nie mam pieknego zlotego kibla ale wciaz do marginesu mi daleko. Jednak dziecko moje bedzie miec 'niepolskie' imie. (Teraz to na 100% bo jestem z Brytyjczykiem). Chcialam tak wtedy jako mlodsza dziewoja i chce tak teraz.
Nie dla rzekomej wyjatkowosci ale dlatego, ze tak mi sie podoba.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
Stary 2009-11-15, 21:17   #49
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Tak?

Uwazasz, ze Syriuszem skrzywdzi dziecko? Fakt, imie jest inne, nie jest popularne ale nie widze w nim nic krzywdzacego.
Nie no, niepolskie imiona brzmia nienormalnie z polskimi nazwiskami, przynajmniej wg mnie.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-11-15, 21:22   #50
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Nie no, niepolskie imiona brzmia nienormalnie z polskimi nazwiskami, przynajmniej wg mnie.
Wg Ciebie.

Dla mnie nie ma w tym nic dziwnego. Tak samo jako John Kowalsky tez nie brzmi dla specjalnie odjechanie.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
Stary 2009-11-15, 21:44   #51
Wyrak
Zakorzenienie

No wiem, ze dla Ciebie nic dziwnego, pisalas to juz wczesniej. Napisalem tylko, ze dla mnie cos dziwnego.

Stary 2009-11-15, 22:09   #52
marrellic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esolinka Pokaż wiadomość
Z tymi imionami w PL, to jest dziwnie, często to zalezy od "widzi mi się" Kierownika USC, mój wujek np.nie mógł dać córce na imię Ela (Pani powiedziała, że nie ma takiego imienia, bo to zdrobnienie!) Ale np, jest imie Magda i Magdalena. Pokićkane to wszystko, powinno być tak, że dajemy takie imiona, jakie Nam się podobają!
A swoją drogą, Syriusz, ładne imię
Dokładnie. Ktoś ostatnio zwrócił mi uwagę, że mam na imię Magdalena a nie Magda

!9 lat nie miałam o tym pojęcia

"jeśli chcesz mieć ciało jak kocica, najpierw musisz się spocić jak świnia".
marrellic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 22:14   #53
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
Napisane przez marrellic Pokaż wiadomość
Dokładnie. Ktoś ostatnio zwrócił mi uwagę, że mam na imię Magdalena a nie Magda

!9 lat nie miałam o tym pojęcia
No ale to dwa rozne imiona
Ja lubie to moje Magdalena i ciesze sie, ze tak wlasnie mam na imie.
Choc jako dziecie zalowalam, ze moi rodzice nie nazwali mnie ... Roma

Teraz bardzo sie ciesze, ze ich kreatywnosc ograniczyla sie do Magdaleny.

Zreszta, mojego brata, ktory okazala sie na szczescie siostra planowali nazwac... Stefan. Dla mnie to bylo nie do ogarniecia ale nie mam 19 letniego brata o imieniu Stefan. Po dziadku.
Mam siostre o nudnym, polskim, popularnym imieniu.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
Stary 2009-11-15, 22:21   #54
Agrippinilla
Rozeznanie

Syriusza zdrabnia się tak samo, jak Janusza, Mariusza, Juliusza itd. Głównie "Syriuszek", raczej nie "Syrek". Chociaż nastolatek to już raczej Mario, Julo, to może też Sirio czy Siri?
Stary 2009-11-15, 22:23   #55
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
Napisane przez Agrippinilla Pokaż wiadomość
Siri?
Fajnie

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
Stary 2009-11-15, 22:28   #56
marrellic
Zakorzenienie

Cytat:

Zreszta, mojego brata, ktory okazala sie na szczescie siostra planowali nazwac... Stefan. Dla mnie to bylo nie do ogarniecia ale nie mam 19 letniego brata o imieniu Stefan. Po dziadku.
Tak ale rówieśnicy nie powinni mówić do mnie w tym wypadku Magda.. bo tak na imię nie mam Albo Magdalena albo Magdalenka.. bo chyba Madzia to zdrobnienie od Magdy??

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Agrippinilla Pokaż wiadomość
Syriusza zdrabnia się tak samo, jak Janusza, Mariusza, Juliusza itd. Głównie "Syriuszek", raczej nie "Syrek". Chociaż nastolatek to już raczej Mario, Julo, to może też Sirio czy Siri?
Siri okej. Tylko gorzej jak nikt na to nie wpadnie i od podstawówki będą go całe życie Srelek Wafelek przezywać.

"jeśli chcesz mieć ciało jak kocica, najpierw musisz się spocić jak świnia".
marrellic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 22:31   #57
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
Tak ale rówieśnicy nie powinni mówić do mnie w tym wypadku Magda.. bo tak na imię nie mam Albo Magdalena albo Magdalenka.. bo chyba Madzia to zdrobnienie od Magdy??
No ale to juz 'wariacje na temat'
Magda, Madzia, Magdzia (az mi sie zeby zaciskaja od tego... ), Magdalenka, Lenka, Magdunia, Dunia...

A teraz to dla wiekszosci i tak jestem Maddie

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
Stary 2009-11-15, 22:32   #58
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
Magda, Magdusia, Magdalenka, Madzia, Madziunia, Madzieńka, Magdunia, Maga, Lenka, Lena... jest tego sporo

Magda funkcjonuje jako osobne imię, jednak jest pochodne od Magdaleny. Podobnie jak Aneta, Anita, Hanna od Anny. Na Annę też można mówić Anitka, Anetka, Hanka.
Stary 2009-11-15, 22:37   #59
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

Nie wiem co teraz za cuda niewidy powymyslali, ale Magda to nic innego jak zdrobnienie od Magdaleny, moze teraz funkcjonuje oddzielnie, nie wnikam.

Stary 2009-11-15, 22:37   #60
hania207
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Bez przesady

A co, ma nazwac dziecko np Kacper? Tych Kacprów jest już masa
a ja sie ostanio spotkałam z imieniem Kasper

imię faktycznie skojarzyło mi sie z Harry Potterem i pierwsza mysl jaka mi przemknęła to to że jestes fanką Harry`ego

hania207 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości