Co wziąć na porodówkę? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-22, 08:27   #31
gosia261282
Gang Iren

Dot.: Wyprawka do szpitala dla mamy i dziecka... :)

Na watkach w poczekalni sa wlasnie takie listy brane z doswiadczenia wizazanek.Stosujac sie do nich powinnas miec wszystko co potrzeba.Ja po porodzie bylam w szpitalu tylko 16 godz,duzo z rzeczy ktore zabralam nie wykorzystalam.
Stary 2012-11-22, 08:49   #32
kia_mia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez myaja Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
ostatnio tyle czytam o waszych pełnych listach rzeczy które należy kupić wybierając się do szpitala...
zarówno dla mamy jak i dla dziecka...

oczywiście piżamy, bieliznę, podpaski, ciuszki, rękawiczki - itd. itd.

dla mnie jest to pierwszy poród... jestem 'lekko' zestresowana czy wszystko będę miała, czy o czymś nie zapomnę albo o czymś nie wiem że powinnam mieć a nie będę miała...

może pomożecie stworzyć listę 'wyprawki do szpitala' dla mamy i malucha?

wiem, że takowe listy istnieją już w gotowych zestawieniach, ALE uważam że opinie z pierwszej ręki są najlepsze... a może doradzi ktoś kto już był i z własnego doświadczenie doradzi co faktycznie jest potrzebne?
Najlepiej dowiedzieć się w swoim szpitalu co trzeba zabrać w niektórych trzeba brać ciuszki dla dziecka, a w innych szpital zapewnia i bierze się tylko na wyjście do domu... więc na prawdę różnie z różnymi rzeczami bywa najlepiej zadzwon, albo poszukaj na stronie szpitala lub po prostu się przejdz i spytaj co będzie potrzebne

kia_mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 10:42   #33
e_vel
Wtajemniczenie

napewno oprócz tych rzeczy co na większości list są to nie zapomnij sobie wziąć skarpetek do szpitala, bo mimo, że w szpitalu gorąco to stopy marzną, zarówno w trakcie porodu jak i po. I weź sobie nawilżającą szminkę do ust dla siebie. Dobrze też mieć maść bephanten na brodawki
e_vel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 11:48   #34
wrily_curly
Rozeznanie

Powiem Ci z mojego doświadczenia. Jest trochę tych list wyprawek i bywa z nimi różnie, chociaż generalnie są ok. Byłam z córką tydzień w szpitalu z powodu małych problemów z karmieniem ale generalnie to:
- weź ze 3 - 4 koszule - do porodu ja używałam podkoszulków męża, potem jak dziecko Cię ubrudzi albo Tobie się zdarzy to żebyś nie była skrępowana, po porodzie 2 - 3 koszule się przydadzą
- zabierz kilka podkładów na swoje łóżko - żebyś nie czuła się skrępowana, że pobrudziłaś łóżko
- na wypadek, gdybyście mieli zostać z dzieckiem trochę dłużej, resztę rzeczy zostaw w jakimś miejscu, gdzie mąż czy inna osoba, która będzie się Tobą zajmowała, łatwo je znajdzie. Pamiętam jak z mężem wisiałam 1,5 godziny na telefonie tłumacząc mu, gdzie co jest.
- nie miałam rożka a przydawał się (pożyczyli nam szpitalny)
- weź ciuszki w różnym rozmiarze dla dziecka - i takie małe 50, i takie duże 50
- jeśli masz możliwość to kremy do pupy weź w próbkach kilku firm - jednej z dziewczyn u nas mały dostał strasznego uczulenia po kochanej firmie J&J, chodziła potem i szukała innego na gwałt
- mężowi ugotuj kilka potraw i zamroź - ja miałam straszne wyrzuty sumienia, że beznadziejnie się odżywia, zostawiłam mu tylko jakąś zupę, pierogi i krokiety a przez to, że mnie długo nie było, jadł byle co. Facet też musi mieć dużo siły. A, i jeśli zrobisz trochę takich gotowców to uwierz, przyda Ci się na po porodzie, jeśli nie masz osób do pomocy. Przez tydzień po powrocie do domu z powodu takiego zasiedzenia w szpitalu nie byłam w stanie czasem iść do kuchni po coś do picia, ledwo co jadłam, gdybym miała wtedy gotowe jedzenie to wszystko wyglądałoby lepiej i szybciej bym doszła do siebie.
- mnie brakowało płynów w szpitalu, więc duuuużo wody i jakieś neutralne herbatki (ja piłam roiboosa - bez kofeiny i teiny, dla mnie był idealny) do zrobienia sobie - i jak dziecko będzie spało to ruszaj się, idź się umyć, idź po herbatę, ja się tak zasiedziałam i potem miałam duży problem dojść do siebie

Nie przejmuj się za bardzo, przed porodem człowiek szykuje się na koniec świata a tak serio to wchodzi się w swoją rolę instynktownie. Nie bądź jednak zbyt ambitna, nie musisz dwa dni po porodzie latać na 5 km spacery, dbaj przede wszystkim o siebie bo matką nie będziesz przez tydzień tylko przez całe życie.

I pamiętaj, bądź silna, myśl i wymagaj od innych, jesteś odpowiedzialna za was dwoje.

Życzę Ci, żebyś była w takim szpitalu jak my (św. Zofia w Warszawie). Gdyby nie atmosfera i ludzie tam pracujacy, ja bym się chyba załamała totalnie i gdzie indziej pewnie by nam wepchnęli MM. Teraz czasem myślę o tym, ile by mnie cudownych rzeczy ominęło gdyby nie ludzie, którzy tam nam pomagali w dzień i w nocy z uśmiechem na ustach, ile razy położna w nocy siedziała ze mną, przystawiała córkę i głaskała po głowie, żebym była silna...
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 12:21   #35
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

na każdym wątku ciązowym w poczekalni (zapraszam na mamusie listopadowo-grudniowe) jest zamieszczona na pierwszej stronie lista wyprawkowa, można tez jak juz moje poprzedniczki radzily, zadzwonic do szpitala lub jesli mają stronę (mój nie ma ) wejśc i tam powinna byc taka lista

w każdym szpitalu to wygląda inaczej, tam gdzie ja się wybieram (jestem w 41 tygodniu), nie trzeba brac pieluszek, podkładów , ręczniczkow bo wszystko daja, wiec naprawde biore mało , jedynie mąz mi dowiezie , ciuszkow tez nie potrzebuje dla dziecka, dla siebie biore dwie koszule (do porodu wezmę szpitalną), podkład na łózko w razie W (taki ceratkowy), klapki gumowe (do porodu zeby sie nie zabrudzily), i zwykle, skarpetki, stanik do karmienia, wkładki laktacyjne, majtki siatkowe (chociaz niby nie pozwalają nosić) no i wode mineralna do porodu, balsam do ust, maśc na sutki (ja mam maltan), czopki glicerynowe na wypadek jakby po porodzie mi było cięzko, kosmetyki typu żel pod prysznic, szampon ale w małych buteleczkach (kupilam w rossmanie i przelałam), mała pasta do zębow itp
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 14:15   #36
MiciaKicia
Zakorzenienie

Dokładnie, wszystko zależy od szpitala więc najlepeij udac się tam gdzie rodzisz, bądź zadzwonić i zapytać o taką listę.
U mnie np nie trzeba brać nic oprócz pieluszek i chusteczek nawilżanych...
W innych szpitalach znowu trzeba brać ciuszki i inne rzeczy

Kroimy: 2016(?)
MiciaKicia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 20:58   #37
Almariel
Zakorzenienie

Właśnie, najlepiej dowiedziec się w "swoim" szpitalu. Tam, gdzie ja rodziłam dla dziecka nie musiałam miec praktycznie nic, oprócz chusteczek nawilżanych i ew. kosmetyk do pupci. Podkłady higieniczne dla mam też były udostępnione przez szpital, więc nie musiałam tego brać.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-24, 08:08   #38
Marika_1987
Rozeznanie

Najlepiej dowiedzieć się w szpitalu.
Ja nie musiałam brać ciuszków i kosmetyków dla dziecka, bo wszelką pielęgnację i przebieranie dziecka wykonywały pielęgniarki na noworodkowym. Nawet powiem szczerze nie przydały się przywiezione pieluszki, bo wytyczne z noworodkowego były takie, żeby przewijać również u nich ( obserwacja kupki dziecka do 3 doby).
Dla siebie miałam oczywiście środki higieny osobistej, 3 koszule ( do porodu poprosiłam o szpitalną) na zmianę, bo dość szybko się brudzą po porodzie, szlafrok, stanik do karmienia sztuk 2, wkładki laktacyjne, majtki siatkowe ( oj się położne nakrzyczały na mnie ), podkłady poporodowe Bella, bo te szpitalne były takie jak by sztywne, klapki, ręczniki. Wzięłam maść bepanthen ale nie była potrzebna. Wody i jedzenia ze sobą nie taszczyłam, bo na dole sklepik była, a w czasie porodu kategoryczny zakaz picia to raz, a dwa u mnie trwało to zaledwie 15 minut. A i jeszcze miałam swoje sztućce, talerzyk i kubek, bo jakoś nie bardzo chciałam jeść na szpitalnych.
Także wszystko zależy od szpitala, w którym chcesz rodzić. Lepiej się zorientować, niż taszczyć wielką torbę i połowy rzeczy nie użyć. Zawsze mąż może dowieźć potrzebne rzeczy, ciuszki na wyjście dla dziecka.

Moje maluchy

większy maluch
Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030

mniejszy maluch
Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560

Marika_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-24, 16:57   #39
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

To co piszecie ma sens choć nie w każdym szpitalu w moim mówili że zasadniczo dla dziecka mogę mieć wszystko i nie muszę mieć nic, wiele rzeczy miało być nie potrzebne bo szpital to gwarantuje blablabla jak już urodziłam okazało się że mąż szybko musiał pędzić do domu bo pielęgniarki zrobiły wielkie oczy i uparcie czekały na ubrania pieluszki itp że o kąpaniu dzieci w chusteczkach do tyłka nie wspomnę

Autorko dowiedz się od doświadczonych co im się przydało pomyśl co Tobie może się przydać i weź wszystko, kto nosi ten się nie prosi

Magdalenka 5.11.2014

i wystarczy nam tego miodu
irmith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 00:13   #40
Katee27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
Powiem Ci z mojego doświadczenia. Jest trochę tych list wyprawek i bywa z nimi różnie, chociaż generalnie są ok. Byłam z córką tydzień w szpitalu z powodu małych problemów z karmieniem ale generalnie to:
- weź ze 3 - 4 koszule - do porodu ja używałam podkoszulków męża, potem jak dziecko Cię ubrudzi albo Tobie się zdarzy to żebyś nie była skrępowana, po porodzie 2 - 3 koszule się przydadzą
- zabierz kilka podkładów na swoje łóżko - żebyś nie czuła się skrępowana, że pobrudziłaś łóżko
- na wypadek, gdybyście mieli zostać z dzieckiem trochę dłużej, resztę rzeczy zostaw w jakimś miejscu, gdzie mąż czy inna osoba, która będzie się Tobą zajmowała, łatwo je znajdzie. Pamiętam jak z mężem wisiałam 1,5 godziny na telefonie tłumacząc mu, gdzie co jest.
- nie miałam rożka a przydawał się (pożyczyli nam szpitalny)
- weź ciuszki w różnym rozmiarze dla dziecka - i takie małe 50, i takie duże 50
- jeśli masz możliwość to kremy do pupy weź w próbkach kilku firm - jednej z dziewczyn u nas mały dostał strasznego uczulenia po kochanej firmie J&J, chodziła potem i szukała innego na gwałt
- mężowi ugotuj kilka potraw i zamroź - ja miałam straszne wyrzuty sumienia, że beznadziejnie się odżywia, zostawiłam mu tylko jakąś zupę, pierogi i krokiety a przez to, że mnie długo nie było, jadł byle co. Facet też musi mieć dużo siły. A, i jeśli zrobisz trochę takich gotowców to uwierz, przyda Ci się na po porodzie, jeśli nie masz osób do pomocy. Przez tydzień po powrocie do domu z powodu takiego zasiedzenia w szpitalu nie byłam w stanie czasem iść do kuchni po coś do picia, ledwo co jadłam, gdybym miała wtedy gotowe jedzenie to wszystko wyglądałoby lepiej i szybciej bym doszła do siebie.
- mnie brakowało płynów w szpitalu, więc duuuużo wody i jakieś neutralne herbatki (ja piłam roiboosa - bez kofeiny i teiny, dla mnie był idealny) do zrobienia sobie - i jak dziecko będzie spało to ruszaj się, idź się umyć, idź po herbatę, ja się tak zasiedziałam i potem miałam duży problem dojść do siebie

Nie przejmuj się za bardzo, przed porodem człowiek szykuje się na koniec świata a tak serio to wchodzi się w swoją rolę instynktownie. Nie bądź jednak zbyt ambitna, nie musisz dwa dni po porodzie latać na 5 km spacery, dbaj przede wszystkim o siebie bo matką nie będziesz przez tydzień tylko przez całe życie.

I pamiętaj, bądź silna, myśl i wymagaj od innych, jesteś odpowiedzialna za was dwoje.

Życzę Ci, żebyś była w takim szpitalu jak my (św. Zofia w Warszawie). Gdyby nie atmosfera i ludzie tam pracujacy, ja bym się chyba załamała totalnie i gdzie indziej pewnie by nam wepchnęli MM. Teraz czasem myślę o tym, ile by mnie cudownych rzeczy ominęło gdyby nie ludzie, którzy tam nam pomagali w dzień i w nocy z uśmiechem na ustach, ile razy położna w nocy siedziała ze mną, przystawiała córkę i głaskała po głowie, żebym była silna...
Jej,jak to pięknie napisałaś
też rodziłam na Żelaznej już drugi raz,super.
Każdy szpital wymaga co innego,choć wiadomo lepiej mieć swoje.
A tak co do wyprawki...prócz tych podstawowych rzeczy dobrze mieć przy porodzie wode mineralną niegazowaną w butelce z dziubkim,by było łatwiej pić(mnie przynajmniej taka bardziej odpowiadała),balsam do ust(ja miałam nivea w tubce taki chłodzący,dla mnie super,bo czułam i nawilżenie i orzeźwienieskarpety też się przydały,bo w pewnym momencie znalazłam się tylko w nichkoszula była zbędna.
A jak się boisz kupy przy porodzie,czy lewatywy,zrób sobie w domu eneme,lepsze niż czopki.I jeszcze podkłady na łóżko,prócz tych bella w majtki(o majtki też te siateczkowe co przepuszczają powietrze),wkładki laktacyjne.Jak czegoś zapomnisz,zawsze ktoś dowiezie.
Jakby coś służę radą,pisz na pw

Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy...

Edytowane przez Katee27
Czas edycji: 2012-11-25 o 00:16
Katee27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-26, 17:32   #41
Darunia269
Przyczajenie

Cytat:
hej dziewczyny
ostatnio tyle czytam o waszych pełnych listach rzeczy które należy kupić wybierając się do szpitala...

dla mnie jest to pierwszy poród... jestem 'lekko' zestresowana czy wszystko będę miała, czy o czymś nie zapomnę albo o czymś nie wiem że powinnam mieć a nie będę miała...

wiem, że takowe listy istnieją już w gotowych zestawieniach, ALE uważam że opinie z pierwszej ręki są najlepsze... a może doradzi ktoś kto już był i z własnego doświadczenie doradzi co faktycznie jest potrzebne?
Mi bardzo przydały się koszule do karmienia nawet jak ktoś był w sali w odwiedzinach bez skrepowania mogłam karmić
Darunia269 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-27, 17:08   #42
landi0909
Zakorzenienie

ja rodziłam w zeszły czwartek, i powiem Ci tylko tyle że na pewno przydadzą Ci się ogromne ilości podkładów poporodowych u mnie szpital nie zapewniał np podkładów na łóżko, więc też musiałam dokupić - miałam 4 sztuki i poszły w pierwszy dzień. A podkłady te w formie jakby dużej podpaski szły jak woda - mi poszło w ciągu dwóch dni 5 paczek Bella Mamma i dużo wody, po porodzie strasznie suszy, a jak jeszcze karmisz piersią to już jakbyś kaca miała
landi0909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 11:07   #43
Margosia__
Zakorzenienie

Dziewczyny a do porodu to wystarczy wziąć stary podkoszulek męża?
Bo zastanawiam się jak zaraz po porodzie kładą Maluszka na brzuchu mamy to na koszulę czy się ją ściąga? Bo podkoszulków się nie rozpina?
Naoglądałam się porodówki na tlc, ale w Polsce to wygląda zupełnie inaczej...
a ja nigdy w życiu w żadnym szpitalu nie byłam
I wystarczy jedna czy trzeba mieć więcej?

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 12:55   #44
Almariel
Zakorzenienie

U mnie do porodu można było skorzystać z koszuli szpitalnej, która była zawiązywana na piersiach. Ja bym wolała chyba jednak jakąś koszulę, niż podkoszulek.
Stary 2012-11-28, 13:01   #45
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Almariel Pokaż wiadomość
U mnie do porodu można było skorzystać z koszuli szpitalnej, która była zawiązywana na piersiach. Ja bym wolała chyba jednak jakąś koszulę, niż podkoszulek.
Tylko nie posiadam żadnych rozpinanych koszul, a kupowanie czegoś na poród, żeby to zaraz wyrzucić mija się wg mnie z celem... ale zobaczymy

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-07, 21:35   #46
Sovilo
Zakorzenienie

Też mnie ciekawi wątek koszul Sama nie używam, śpię w pidżamach, ale przymierzałam się do zakupu 2-3 koszul, takich czaderskich, z targu... Tylko nasłuchałam się, że faktycznie, póxniej najczęściej są do wyrzucenia, no chyba że ktoś lubi spać i będzie chciał i umiał doprać... Ja zamierzam rodzić w podkoszulku mężowskim, a później przebrać się w koszulę z guzikami do karmienia.

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Cytat:
Napisane przez landi0909 Pokaż wiadomość
ja rodziłam w zeszły czwartek, i powiem Ci tylko tyle że na pewno przydadzą Ci się ogromne ilości podkładów poporodowych u mnie szpital nie zapewniał np podkładów na łóżko, więc też musiałam dokupić - miałam 4 sztuki i poszły w pierwszy dzień. A podkłady te w formie jakby dużej podpaski szły jak woda - mi poszło w ciągu dwóch dni 5 paczek Bella Mamma i dużo wody, po porodzie strasznie suszy, a jak jeszcze karmisz piersią to już jakbyś kaca miała
A ja kupiłam jedną paczkę i kilka paczek normalnych duzych podpasek juz na powrót do domu myślałam, że starczy
Stary 2013-01-08, 20:19   #47
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Wszystko zależy od gojenia się Twojego organizmu ja też zużyłam niepoliczalną ilość tych wielkich podpasek i na początku rzeczywiście idą po dwie paki dziennie.

Magdalenka 5.11.2014

Stary 2013-01-08, 21:01   #48
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sovilo Pokaż wiadomość
Też mnie ciekawi wątek koszul Sama nie używam, śpię w pidżamach, ale przymierzałam się do zakupu 2-3 koszul, takich czaderskich, z targu... Tylko nasłuchałam się, że faktycznie, póxniej najczęściej są do wyrzucenia, no chyba że ktoś lubi spać i będzie chciał i umiał doprać... Ja zamierzam rodzić w podkoszulku mężowskim, a później przebrać się w koszulę z guzikami do karmienia.

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

A ja kupiłam jedną paczkę i kilka paczek normalnych duzych podpasek juz na powrót do domu myślałam, że starczy
Ja nie śpię w ogóle w koszulach, ale jakoś mimo wszystko w wyciągniętym podkoszulku nie czułabym się dobrze, nawet podczas porodu, ale jak kto lubi Ja do porodu miałam koszulę szpitalną, a potem zakładałam swoje.Fakt, faktem, koszul, które kupiłam do szpitala nie używam teraz.

A co do podpasek, ja tych wielkich używałam tylko w szpitalu, zaraz po powrocie do domu używałam normalnych podpasek.
Stary 2013-01-08, 21:48   #49
Sovilo
Zakorzenienie

Szczerze mówiąc nie wiem jak wyglądają koszule szpitalne... Mama mówiła, że jak ona rodziła, było toto jakieś takie przykrótkie, cienkie i w ogóle...
Stary 2013-01-09, 10:08   #50
irmith
Wtajemniczenie

GG do irmith

Nie każdy szpital daje koszule, w moim nie dawali nic, najlepiej żeby rodząca przyszła z własnym łóżkiem porodowym także przed porodem warto dokładnie się dopytać co szpital oferuje.

Magdalenka 5.11.2014

Stary 2013-01-09, 10:16   #51
Sovilo
Zakorzenienie

A tak z innej beczki- miałyście jedną torbę? Jak mam taką zwykłą torbę, nie za dużą, nie za małą, le po włożeniu podstawowych rzeczy, tj. szlafroka, ręczników, ogromnych BELLA, butelki z wodą, kosmetyczki i kapci, resztę chyba w zęby wezmę Mam też wieeelką torbę ze studiów, ale głupio z taką iść Koleżanka brała 3 torby, to się na nią dziwnie patrzyli Myślałam, żeby po prostu rzeczy typu kosmetyczka, woda, coś na ząb wziąść po prostu to zwykłej torebki damskiej, szczególnie, że moja torebka jest z tych wiekszych. A, własnie- brałyście torebkę na poród?
Stary 2013-01-09, 22:11   #52
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze mówiąc nie wiem jak wyglądają koszule szpitalne... Mama mówiła, że jak ona rodziła, było toto jakieś takie przykrótkie, cienkie i w ogóle...
Zwykła, biała koszula, wiązana na piersiach. Tyłek zakrywa :P Przynajmniej tam, gdzie ja rodziłam taka była. Ja miałam ją tylko do porodu.

Cytat:
A tak z innej beczki- miałyście jedną torbę? Jak mam taką zwykłą torbę, nie za dużą, nie za małą, le po włożeniu podstawowych rzeczy, tj. szlafroka, ręczników, ogromnych BELLA, butelki z wodą, kosmetyczki i kapci, resztę chyba w zęby wezmę Mam też wieeelką torbę ze studiów, ale głupio z taką iść Koleżanka brała 3 torby, to się na nią dziwnie patrzyli Myślałam, żeby po prostu rzeczy typu kosmetyczka, woda, coś na ząb wziąść po prostu to zwykłej torebki damskiej, szczególnie, że moja torebka jest z tych wiekszych. A, własnie- brałyście torebkę na poród?
Ja miałam dwie, jedną duża z wszystkimi potrzebnymi rzeczami, a drugą mniejszą którą miałam pod ręką z dokumentami, wynikami badań, właśnie jakaś butelką wody etc.
Stary 2013-01-10, 20:38   #53
Sola1
Zakorzenienie

Ja miałam 2 torby, bo do jednej nie dało się zapakować - np. pampersy, ręczniki zajmują masę miejsca.
W jednej torbie były rzeczy dla mnie na poród, dokumenty oraz bezpośrednio po porodzie jak jeden komplet ubrania dla maluszka, jeden pampers, które miałam dodatkowo w osobnej reklamówce w tej torbie. Warto to zapakować tak, że jak rodzimy z tż to żeby nie szukał po torbach (bo to oni zwykle podają ubrania położnej) - to są emocje i warto mieć to przygotowane. Zresztą wielu facetów nie rozróżnia pajacyka od śpioszków itp., a tłumaczenie gdzie co jest jak np. szyją Ci krocze może być irytujące
Z tą torbą weszłam na porodówkę, a druga została w bagażniku i jak urodziłam to tż doniósł.

W drugiej torbie - rzeczy na resztę pobytu.
Ja korzystałam ze szpitalnych koszuli przez cały pobyt. Nie wygląda się w nich pięknie, ale jak się ubrudzi to wymieniają. U mnie były takie przed kolano i luźne. Szkoda było mi moich ładnych koszul.

---

Warto wziąć ze sobą ręcznik papierowy do wycierania krocza po prysznicu - będzie bardziej higienicznie oraz papier toaletowy, bo podobno w niektórych szpitalach jest z tym problem.

Edytowane przez Sola1
Czas edycji: 2013-01-10 o 20:42
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 13:03   #54
Sovilo
Zakorzenienie

Właśnie, czytałam, że i papier i ręczniki do osuszania krocza, naprawdę chyba 2 torba konieczna
Stary 2013-01-26, 21:46   #55
KaskaKati
Przyczajenie

Cytat:
hej dziewczyny

na www każdego szpitala jest lista co powinna mieć matka, dziecko i ojciec . Rzeczy do higieny, ręczniki itd, to co zawsze. To co najważniejsze to dużo podpasek dla mamy, do kupienia w aptece, z dwie koszule ( plus ta co do porodu bo idzie do kosza ), kometyki, którymi będziesz mogła myć okolice intymne, ręcznik, weź sobie lusterko , smartfona - bo może być nudno , duuużo wody, to bardzo ważne. Żeby mieć pokarm musisz dużo pić!!!!! I jakieś jedzenie, bo nie w każdym szpitalu zostawią Ci żebyś zjadła po porodzie, a nie wiadomo o której urodzisz. Z resztą jedzenie szpitalne jest .... piiip . Weź rożek bo jest przydatny, ale moje dziecko spało tylko w spiochach i woombie bo w szpitalu było bardzo gorąco. Powodzenia!
KaskaKati jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 20:32   #56
Sovilo
Zakorzenienie

Nadmienię tylko, że na stronie mojego szpitala niestety nie ma listy potrzebnych rzeczy:-( Trzeba dzwonić i się pytać o każdą pierdołę Ja rożka nie biorę, bo jak byłam na ''wizytacji'' na porodówce, to było tam jak w ukropie i dzieciaczki były owinięte takimi szpitalnymi cienkimi kocami
Stary 2014-02-28, 21:25   #57
eewella
Przyczajenie

Dot.: Podzielcie się mamuśki wrażeniami z porodu :)

Wrażeniami z porodu podzielę się końcem czerwca-początkiem lipca, niemniej jednak mam dość nurtujące mnie pytanie: co spakować do torby do szpitala na poród? Czytałam już na kilku forach i stronach, doświadczonych mam też pytałam i mam wrażenie, że muszę specjalnie kupować jakąś wielką walizkę bo do torby się nie zmieszczę
eewella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-28, 21:33   #58
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eewella Pokaż wiadomość
Wrażeniami z porodu podzielę się końcem czerwca-początkiem lipca, niemniej jednak mam dość nurtujące mnie pytanie: co spakować do torby do szpitala na poród? Czytałam już na kilku forach i stronach, doświadczonych mam też pytałam i mam wrażenie, że muszę specjalnie kupować jakąś wielką walizkę bo do torby się nie zmieszczę
Zapytaj w szpitalu, w którym planujesz rodzić co by nie brac niepotrzebnie miliona rzeczy. Najwazniejsze pytanie to czy szpital daje ubranka dla dziecka na pobyt w szpitalu, podkłady poporodowe i podkłady higieniczne, czy kosmetyki dla dziecka masz mieć swoje czy szpital zapewnia.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-28, 21:43   #59
kinia656
Zadomowienie

no właśnie, musisz zapytać co jest potrzebne do szpitala w szpitalu, bo w niektórych ubierają w swoje ciuszki dziecko a w niektórych trzeba mieć własne ciuszki, pieluchy itp.

Ja miałam ze sobą podkłady dla siebie i majtki takie z siateczką żebym mogła normalnie chodzić a nie jak "kaczka" z wystającym podkładem między nogami...

Piżamę dla siebie, ubranka do wyjścia dla dziecka (ale to potem TŻ dowiózł) ogólnie dla dziecka szpital wszystko zapewniał, kosmetyki także, pieluchy też więc tyle co miałam dla siebie (wyniki badań, dokumenty, piżama, kosmetyki dla siebie no i te podkłady i majtki swoje, ręcznik,klapki pod prysznic)

Nie ma co brać wielkiej torby i tak pewnie max 2 dni będziesz w szpitalu , ja wyszłam na następny dzień chyba że cc będziesz miała to troszkę dłużej.

Jeżeli dla dziecka będziesz musiała mieć swoje rzeczy to kilka pieluch, body/pajace odpinane (łatwiej ubrać dziecko), kosmetyki, chusteczki do pupy.. nie wiem co jeszcze mogłoby być przydatne..

Edytowane przez kinia656
Czas edycji: 2014-02-28 o 21:45
kinia656 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-28, 21:53   #60
żurawinka
Zakorzenienie

Mąż Ci zawsze może następnego dnia przywieść co Ci się do torby nie zmieści, ja na pierwszy poród wzięłam ( o ja naiwna) nawet gazety po poczytania w razie chwili wolnego czasu.
Jeśli szpital nie zapewni ( u mnie nie zapewniał nic) to na pewno pampersy, ciuszki dla małej/młodego np. pajacyki rozpinane z przodu bardzo wygodne są, pieluchy tetrowe, podkłady do przewijania, krem na odparzenia, leko do odkażania pępka ( lub coś innego na alkoholu rozcieńczonym) Dla siebie cienki szlafroczek, koszulę nocną 2X, podkłady poporodowe, ja miałam też na łóżko zwykły podkład dla dzieci Babydream, majteczki siateczkowe, krem na pogryzione sutki w razie czego, ja miałam nawet laktator , ręcznik dla siebie, kapcie,klapki pod prysznic, swoje kosmetyki, grzebień I tak potem do męża esemesowałam że czegoś mi brakuje np. szczoteczki do zębów
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości