|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Planowanie dzidzi na rok 2010 - juz czekamy na maluszka:)
Kakusiu nie wiem czemu - tak mi powiedziala polozna, ze szpitala w ktorym rodze.Nie wiem kiedy kupie lozeczko.
WAGA DZIDZI Dla dziewczyn, które nie mają jeszcze dzieci i doświadczenia w siatkach centylowych - 10 centyl oznacza, że 10% dzieci waży tyle samo lub mniej, 50 centyl, że 50% dzieci waży tyle samo lub mniej, a 90 centyl, że 90% dzieci waży tyle samo lub mniej. A więc 10 centyl to chudziaczek, 50 centyl to absolutny średniak, a 90 centyl to duże dziecko. Mozna w sumie założyć, że jeśli na usg w 2 tygodniu dziecko było na 90 centylu, to podczas dalszych również będzie wysoko - można sobie oszacować mniej więcej wagę w następnych tygodniach. To oczywiście taka bardziej zabawa, a nie wytyczne... 22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl) 23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl) 24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl) 25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl) 26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl) 27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl) 28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl) 29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl) 30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl) 31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl) 32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl) 33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl) 34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl) 35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl) 36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl) 37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl) 38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl) 39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl) 40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl) |
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze do Was długo nie dołączę, ale będę Was czytać i oglądać z zapartym tchem
Aldii pięknie wyglądasz ) pozostałych dziewczyn też cudne Spokojnej ciąży i niebolesnego porodu życzy Tity
|
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Lindsley co tak milczysz widzę Cię
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Teraz mam falvit mama a wcześniej centrum materna... I przyznam się, że nie łykam codziennie bo zapominam. No i tam jest kwas foliowy i nie wiem co z tym zrobić
![]() Witaj. Napisz nam coś o sobie bo my tu wszystkie się już znamy... Cytat:
Stworzę listę ale jednak nie dziś bo od rana posiedziałam trochę z Tz w pracy, potem odwiedziłam babcię, wpadłam na chwilę na wizaz bo ciekawa byłam testu Lenki i uciekam na zakupy. Chwile po powrocie umówieni jesteśmy ze znajomymi... Zdjęcie też może dopiero jutro... Przepraszam ![]() Odpisałam na razie na pierwszą stronę... Może zdążę jeszcze i drugą Od pn będę miała więcej czasu to będę się z obietnic wywiązywać![]() ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Czytałam co naskrobałyście... Nie umiem tak ekspresem... No i wcześniej wpadłam na planować Ale już z domku wychodzę także nawet nie przeczytałam Pomidorki pamiętnika dzidziusia... Nadrobię później. Wybaczcie...
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja słyszałam, że po maternie ponoć duże dzieci się rodzą nie wiem czy to prawda - wie to z dośw. kuzynka której to potwierdził też lekarz.Miałam sobie kupić w następnej kolejności (czyli za jakieś 20dni) Falvit Mama, sprawdzone witaminki i były na rynku najtańsze, ale teraz widzę, że cena tak podskoczyła, że nie wiem czy nie wyjdą drożej niż moje olbrzymie opakowanie Prenatalu ![]() Oki, Przebaczam, ale od poniedziałku to chcę Cię spowrotem czynnie przebywającą na wątku Edytowane przez Kakusia Czas edycji: 2009-12-30 o 14:39 |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
Pomidora opowieść jak z bajki
![]() Aldi dzięki za rady, fajnie przetestujesz wszystko wczeniej a my będziemy korzystać z Twoich doświadczeń ![]() Mnie lekarz kazał przez I trymestr brać kwas foliowy a póżniej witaminki ale powiedział że też nie muszę brać tak sztywno co dziennie i że wystarcy nawet co drugi dzień. A teraz łykam Prenatal. A jak jest u Was z witaminami? Bierzecie od samego początku i co dzienie czy macie jakieś inne zalecenia? |
|
|
|
#39 | ||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Ja łykam codzinnie na wieczór
Lindsley udanego wypadu Aldii łóżeczko pierwsza klasa ![]() Pomidorko, nie ma to jak wyobrażenie co sobie w danej chwili myśli dziecko
|||||||||||||||||||||
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
też łykam na wieczór (dokładnie mówiąc tuż przed snem) i właśnie zastanawiałam się czy nie robię źle
|
|
|
|
#41 | |||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W dzień nie udaje mi się tak dobrze trzzymac godziny przyjmowania tabl, jak właśnie wieczorem już będąc w łóżku
||||||||||||||||||||||
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może nawet w nd już wrócę, zależy jak moi goście wyjadą... Dzięki, jestem po zakupach i jedzonku. Chwila odpoczynku i do znajomych ![]() Na moich jest napisane, że w trakcie posiłku lub bezpośrednio po nim...
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Lindsley tez czytalam te najnowsze doniesienia, ze niby lepiej w III trym. nie brac....ale nie ma wit. dla ciezarnych bez kwasu foliowego
Olayya ja biore o roznych porach - jak mi sie przypomni Lykam od poczatku Elevit
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() biorę się za obiadek i sprzątanie kuchni co by jutro się wyrobić
|
|
|
|
|
#45 | ||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
A ja sobie zrobie kaszke manna i poczytam chemie
|||||||||||||||||||||
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
brzuszki sliczne
![]() to moze ja wstawie cos o zamrazaniu mleka mamy Zamrazanie nie pozbawia pokarmow cennych wartosci.Nalezy przechowywac go w specjalnych pojemnikach to najbezpieczniejsze.Odciag niete mleko moze stac w tem. pokojowej do 12 godzin,w lodowce(4 stopniach) 2-5 dni( ale jesli nie bedzie zuzyte w ciagu 48 godzin lepiej je zamrozic) - w zamrazalniku (-10 stopni) 2 tygodnie -w zamrazarce (-14 stopni) 3 miesiace -w -18-20 stopniach nawet 6 miesiecy Mleko najpierw trzeba schlodzic,a potem zamrozic.Rozmrazac trzeba stopniowo,powoli najlepiej wyjac pokarm z zamrazarki kilka godzin przed karmieniem i wstawic do lodowki lub postawic w temperaturze pokojowej.Gdy bedzie juz plynny mozna go podgrzac wstawiajac pojemnik z mlekiem do naczynia z ciepla woda.Mleka nie nalezy gotowac czy uzywac kuchni mikrofalowej !!Gdy sie rozwarstwi (to normalne) wystarczy je wymieszac.Temperatura pokarmu ktory podaje sie dziecku powinna byc nie wyzsza niz 37 stopni.Nie wolno ponownie zamrazac raz rozmrozonego pokarmu !!! |
|
|
|
#48 | ||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Aldii kaszka manna to moja ostatnia faza
Jeszcze nigdy nie zauważyłam takich faz w swoim żywieniu, jak właśnie będąc w ciąży ![]() Elcia przyda się
|||||||||||||||||||||
|
|
#51 |
|
Zadomowienie
|
ja tez chce do was
![]() to moj brzusio w 9 tyg :P |
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
witam się w nowym wątku i ja
![]() ja tak dziś na szybko tylko. Tak mi sie akurat przypomniało w sprawie ceratki-podkładu pod przescieradełko- ja kupiłam coś takiego http://www.allegro.pl/item857841896_...scieradlo.html (słyszałam o tym dobre opinie). Mi się ceratka źle kojarzy, sama bym na gumie spać nie chciała..... sama już prawie wszystko mam dla niuni kupione- jak będzicie chciały na all kupować to mogę niektóre rzeczy polecić (w sensie ich wygladu w realu)- sama dużo na all kupowałam, duża oszczędnośc, szczególnie jak sie więcej rzeczy kupuje. Ciuszków dużo w lumpku kupowałam- mam fajny w poblżu domu, trochę dostałam. Na pewno mam za dużo, ale z drugiej strony wydaje mi się że jaknym miała po 3 rzeczy z każdego rodzaju to bym chyba ręcznie musiała prać, albo prawie pustą pralke włączać.... w poniedziałek odebraliśmy łóżeczko (jeszcze kartonu mawet nie otwrliśmy...może jutro się złoży wstępnie...) i wózek witaminki biorę od 3-4 miesiąca- feminatal DHA, raczej rano zawsze gratuluję wszystkim mamusiom nowym, bardzo się cieszę razem z wami ![]() mój 30 tygodniowy brzuszek (niewiele sie różni od 9 tyg. brzuszka muminka )
Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2009-12-30 o 20:23 |
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
lenka widzialam na planowaniu sliczny tescik
Gratulacje dobaj o siebie teraz a widzisz tak sie smucilas ze sie nie udaje a tu taka niespodzianka na nowy rok ![]() muminek uroczy brzusio
|
|
|
|
#55 | |
|
Zadomowienie
|
śliczny masz brzuszek
![]() dziewczyny, te witaminki to najlepiej po posiłku, bo świetnie uzupełniają to co jecie, łączą się z naturalnymi witaminkami. I dużo korzystniej brać je rano, bo niektóre nie kumulują się w organizmie, tylko są wypłukiwane z organizmu w ciągu dnia itd więc lepiej wziąć taką dawkę, żeby była na cały dzień. ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#56 | ||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Lenko uwierzysz, uwierzysz
![]() ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Muminko pokaźny brzuszek
|||||||||||||||||||||
|
|
#57 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
czy któraś z was bierze luteinę? lekarka mi przepisała na II fazę tego cyklu, albo na wywołanie @, a jak nie będzie @ to na podtrzymanie ciąży. Miałam tego na 10 dni i jutro mi się kończy, mam tę luteinę dalej brać?? Boję się odstawiać.. a po drugie.. muszę do 10 stycznia zgłosić swój grafik w pracy i planowałam wziąć 2 tygodnie urlopu wypoczynkowego w lutym, na sesję. A 12 stycznia idę do lekarza i zamierzam poprosić lekarkę o L4, bo będę mieć okropną nerwówkę w styczniu/lutym (podwójna sesja na studiach, praca i pisanie pracy mgr.. zazwyczaj śpię w sesji 3-4 godziny dziennie bo z niczym się nie wyrabiam).. Obawiam się tego stresu, ale nie wiem czy lekarka na pewno L4 mi da I jeśli da, to czy nie przepadnie mi ten urlop, nie wiem jak to wtedy jest A muszę do 10.01 zadecydować
|
|
|
|
|
#58 | ||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Lenko, z przykładu mojego J. nie można mieć L4 i urlopu jednocześnie. Czyli nie może Ci lutowy urlop przepaść...
Jak gince przedstawisz sytuacje powinna Ci dać L4... Co do lutki, to niektóre dziewczyny biorą gdy są "problemy"... Myśle, że Aldii i pozostałe pomogą Ci bardziej
|||||||||||||||||||||
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Będę Was podglądać
|
|
|
|
#60 |
|
Zadomowienie
|
no wiem ze duzy brzusio ale mysle ze fajnie tak poparadowac...jak dotychczas nie tyje wiec moze sobie rosnąć :P Ostatnio troszke wolniej malal ale w 8 msc to juz mialam problem z schodami bo mi przeszkadzal :P
Co do zwolnienia to uwazam ze teraz dba sie o kobiety w ciazy bardziej i jak powiesz co i jak to dostaniesz L4 bez problemu
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:36.

Aldii pięknie wyglądasz
) pozostałych dziewczyn też cudne
Spokojnej ciąży i niebolesnego porodu życzy Tity 

Witam, to może i ja tak po cichutku do Was dołączę
dla Lindsley - nasza szefowa wątku
czyli tydzień temu.