|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: terminacja ciazy
Dziewczyny wiem, że to nic nie zmieni, ale chce napisać, że strasznie wam współczuję
![]() Jesteście bardzo dzielne, życzę wam wszystkim zdrowych dzieciaczków. Nie wiem czy wiecie ale na wizażu jest wątek dziewczyny, która się nie zdecydowała na terminacje ciąży Nabuko, także czytałam ze łzami w oczach
|
#32 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
Olka 30 GRATULUJE
dokladnie tak jest... ja rodzilam w 21 tygodniu.. nie chcieli mi robic cesarki gdyz macica byla za mala i mogli mi cos uszkodzic co rzutowaloby w przyszlosci na kolejna ciaze.. nie chcialam ryzykowac.. |
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Moja znajoma straciła dziecko w 9 miesiącu ciąży
a i tak lekarze upierali się przy sn.Bo każdy lekarz twierdzi, że sn jest bezpieczniejszym rozwiązaniem dla matki. Akurat w przypadku mojej znajomej jej tż zrobił olbrzymią wojnę w szpitalu, włączając w to, że wezwał prokuratora, i zabrano ją karetką do szpitala wojewódzkiego, gdzie zrobiono jej cc.
|
#35 | |
|
Zadomowienie
|
przeczytalam ta historie Nabuko... uryczalam sie jak bobr....
ja nieestety nie mialam szansy donoszenia ciazy... dwa tygodnie temu dostalismy wyniki histo... i z sekcji... dzialalo tylko serduszko ktore i tak mialo dziurke.... a genetycy wykryli u malego triplodie / potrojny garnitor chromosomow oraz uszkodzony chromosom 4.... wytrzeszczyli oczy gdyz z triplodia mozna donosic ciaze do max 8/10 tygodni... a nie jak ja do 21... no i szansa na to iz nie poronie przed tym czasem wynosila ... 0,001%-- a jednak na nas trafilo. teraz czekamy na spotkanie w Akademii Genetycznej w Amstedramie. musza nas przebadac. bo mogloby to byc dzielo przypadku albo cos u nas nie tak jest... i dalej czekamy jak na szpilkach.. echhhhh ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
bardzo wspolczuje... ale jednak macica w 9 miesiacu jest duzo wieksza niz w 4 tym... nie wiem czemu jej tej cesarki nie chcieli zrobic.. |
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem dlaczego, jest to tylko znajoma, i ja nigdy z nią tego tematu nie poruszałam
|
|
#37 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak tylko dostaniemy odpowiedz od genetykow ze z naszymi kariotypami jest wszystko wporzadku to ... zaufam Bogu... |
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też bym chyba nie ryzykowała, chociaż cięzko powiedzieć jeśli się nie jest w takiej sytuacji
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-07-04 o 10:44 |
|
|
|
|
#39 |
|
Zadomowienie
|
no dokladnie.. ja sama nie wiem co zrobie.. wszystko sie zmienia z dnia na dzien...
|
|
|
|
#40 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#41 |
|
Przyczajenie
|
hej,
pierwszy raz "udzielam się na forum", choć podobnie jak Wy jakiś czas temu szukałam na forach pocieszenia czytając o dziewczynach, które przeżywają to samo.... Mam cudowną córeczkę, ma teraz 2,5 roku. W wigilię zeszłego roku zrobiłam test ciążowy - i mega euforia - 2 kreski. Oczywiście powiedzieliśmy całemu światu cudowną nowinę, gęba sama się śmiała. W pracy ustaliliśmy kiedy idę na zwolnienie, zatrudniliśmy kogoś na zastępstwo - nawet mi do głowy nie przyszło, że moje plany się nie spełnią. Poszliśmy na usg w 12 tyg. Oczywiście nie spodziewaliśmy się tego co usłyszeliśmy - NT 5,3, zakwalifikowani do grupy ryzyka, ...potem PAPPa - ryzyko ZD 1:6, amniomuncja potwierdziła wyrok. Koszmarne czekanie, płacz, straszne sny (o ile się udało usnąć), kolejne USG, na których nie patrzyłam na monitor, żeby nie widzieć machających rączek i nóżek. Starałam się wyprzeć z myśli, że w ogóle jestem w jakiejś ciąży. Też szukałam w całym internecie informacji o terminacji - jak to wygląda. Łudziłam się, ze to nie może być przecież poród....Mój synek nie urodził się 30 marca 2011 po 2 dobach na porodówce. Czas ten staram się wyrzucić z pamięci, myśli, wspomnień. Lekarz zabronił mi zachodzić w ciążę do końca czerwca....2 lipca zaszłam w ciążę. Boję się strasznie tego 12 tygodnia. Tym razem nie mówimy nikomu o ciąży. Za 2 tygodnie pójdę do nowego lekarza. Mam nadzieję że 2 razy mnie nie spotka ten koszmar.....
|
|
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sylvi - trzymam kciuki za zdrowie Twojego Maleństwa. Ja staram się wierzyć, że piorun nie trafia 2 razy w to samo drzewo. Ty też wierz ze wszystkich sił, że będziecie szczęśliwi! Napisz nam dobre wieści po usg , potrzebujemy takich jak powietrza |
|
|
|
#43 |
|
Zadomowienie
|
Sylvik... tak mi przykro. wiem ze sie okropnie boisz.. ale znajdz sily dla nowego dzidziola... bedzie dobrze!!
trzymam mocno za Ciebie kciuki... prosze daj nam znac po USG
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takich rzeczy chyba nikt się nie spodziewa, ale każdy się obawia. Pomyśl o tym w ten sposób - miałaś możliwość wyboru, a co jednak z najcenniejszych spraw w życiu. Jaki to byłby szok, gdybyś o chorobie dziecka dowiedziała się po porodzie i wtedy wyboru już by nie było. A tak masz szansę na zdrowe dziecko; to zawdzięczamy nowoczesnej medycynie. Masz ogromną szansę na to, że następne dziecko będzie zdrowe, każdy lekarz Ci to powie. |
|
|
|
#45 |
|
Przyczajenie
|
Hej,
tak wiem - mam szansę na zdrowe dziecko i liczę, wierzę, że właśnie zdrowe dziecko mam w sobie. Nie byłam niestety na tyle silna i dzielna, żeby świadomie podjąć decyzję o urodzeniu chorego dziecka. Gdyby się urodziło....pewnie musiałabym tę siłę w sobie znaleźć... Też uważam, że skoro mamy możliwość robienia badań prenatalnych, to trzeba z tej możliwości korzystać...w sumie po to je wynaleziono... Boję się USG (jeszcze 7 tygodni do genetycznego) bardziej niż matury, ale w głębi serca wierzę, że będzie dobrze! Tego i Wam życzę. Życie jest takie słodko-gorzkie. "Po tamtej ciąży" znajoma mi powiedziała, że byliśmy dotąd tak szczęśliwi i zadowoleni z życia, że w końcu musiało nam się coś złego przydarzyć...co za bzdura!.... dziękuję wszystkim za ciepłe słowa! |
|
|
|
#46 |
|
Zadomowienie
|
olej znajoma
kochana wiem jak czas sie moze dluzyc... zapraszam cie do watku Aniolkowych Mam. Jestem tam z Kasiorkiem . jest tam nas duuuuzo... duzo za duzo.. ![]() dziala to jak grupowa terapia wiele z dziewczyn ma juz kolejna pchelke pod sercem.. przezywamy wspolnie strachy i radosci... testowania, usg, wizyty lekarskie ![]() wpadnij do nas Edytowane przez Toto1 Czas edycji: 2011-07-29 o 14:36 |
|
|
|
#47 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Podczytuje sobie Wasze wpisy na temat terminacji a to dlatego, że ja też przez to przeszłam. Też jestem aniołkową mamą Weszłam też na stronkę Aniołkowe Mamy gdzie wyczytałam, że teścik wykazał że jesteś w ciąży!!!! Gratuluje z całego serca!!!! Oby teraz było wszystko w porządku!!! Trzymam za Was kciuki Nadal będę śledzić Twoje wpisy - dodałaś mi wiary, że i mnie się uda zajść w ciąże. Ale się cieszę!!!!Gratuluje!!!! |
|
|
|
|
#48 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Strasznie mi przykro ze mamy wspolne doswiadczenia.. zapraszam do Aniolkowych mam. Skoro mnie wyweszylas to wiesz ze tam fajna atmosfera panuje ![]() W kupie razniej
|
|
|
|
|
#49 |
|
Przyczajenie
|
A mówią, że piorun nie trafia 2 razy w to samo drzewo. Z mojej trzeciej ciąży dzidziusia nie będzie :-( Na wizycie u gina w 7tc okazało się, ze zarodek jest za mały i nie ma akcji serca. Lekarz sugerował, ze może później zaszłam w ciążę...ale kto raz przeszedł koszmar ciąży zakończonej terminacją to już za bardzo w cuda nie wierzy...teraz czekam na poronienie samoistne, a jeśli nie nastąpi do piątku, to zabieg. Jeszcze w to nie wierzę...chyba muszę być złym człowiekiem skoro los mnie tak doświadcza. mam nadzieję, że skoro trafiło we mnie, to statystycznie Wy macie więcej szans na szczęście. Znikam, bo i tak już nic nie widzę przez łzy...
|
|
|
|
#50 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja swoja ciaze tez stracilam. Podobno biochemiczna.... czulam sie jakby ktos mnie toporkiem w gebe strzelil... cieszylam sie nia tylko pare dni... Nie wolno Ci tak myslec!! pomysl o tym z innej strony... wolalabys drugi raz przejsc przez terminacje????????? wolalabys aby twoje wymarzone dziecko bylo smiertelnie chore????? wiem ze jest ciezko. wiem bo tez to przechodzilam. i przechodze dalej. do tej pory nie mam odwagi isc na grob syna.. minely dopiero 3 miesiace a ja juz stracilam kolejne dziecko.. ale walcze! bo wierze ze jezeli przejde ta probe z pokora to bedzie mi to wynagrodzone!! Pisz do mnie jak masz ochote... zawsze to latwiej pogadac z kims kto jest w tej samej bajce... Przytulam cie z calych sil... |
|
|
|
|
#51 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie wiem dlaczego takie rzeczy nas spotykają i nie potrafię wytłumaczyć ani sobie ani nikomu innemu czemu tak się stało... czemu tak Bóg chciał.... Cieszyłam się jak wyczytałam, że jesteś w ciąży. A może lekarz ma rację, że później zaszłaś. Oby tak było!!! Trzymam za Ciebie mocno kciuki i nadal wierzę że nam się uda. Przytulam Cie! |
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Nie doświdczyłam takiej straty i nie rozumiem terminacji ciązy dziecka, które może przeżyć poród i żyć.
W ostatnim numerze Twojego Stylu jest raport na temat utraty, poronień, terminacji. Tego jakim jest to tabu i z jakimi trudnościami kobiety się spotykają również ze strony personelu medycznego. Podane również są informacje o tym, gdzie można otrzymać wsparcie i pociechę.
|
|
#53 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja odwiedzam swoją córeczkę na cmentarzu. Zebrałam na tyle siły i pojechałam... Łzy cisnęły mi się do oczu już w drodze na cmentarz a gdy podeszłam do grobu to ryczałam jak bóbr. Tak jest za każdym razem...ale później przez jakiś czas czuję się lepiej, jest mi lżej na sercu... Kochana zbierz siły i jedź na cmentarz! |
|
|
|
|
#54 |
|
Przyczajenie
|
Toto1, Dziewczęta, dziękuję za ciepłe słowa. Toto1 - zazdroszczę Ci wiary, wiary w to, że to co przechodzisz nie jest bez sensu, że zostanie Ci wynagrodzone...nie mówię, że winię JEGO za to co się stało, ale też nie spodziewam się nagrody. Teraz czekam na piątek na zabieg i mam nadzieję, że szybko wrócę do domu. Toto1 - masz rację - ta sytuacja jest niczym z poprzednią zakończoną terminacją, ale już razem stanowią ostrze wbijające się w samo serce. Nie wiem czy odważę się starać jeszcze o dziecko. Wielkim pocieszeniem jest moja córeczka, nie wiem co bym bez niej zrobiła. Trzymajcie się.
|
|
|
|
#55 |
|
Przyczajenie
|
Witam, 16 lipca urodziłam synka, to była terminacja... minęło 2,5 miesiąca i ogromnie pragnę drugiej ciąży, czy to nie za szybko? dla mnie to jest jedynym lekarstwem...
|
|
|
|
#56 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem, że wcześniej była to histeria. I chociaż Cię nie znam to śmiem twierdzic, że jesli tak bardzo Ci się spieszy to nie do końca pogodziłaś się z sytuacją... ale to tylko moje zdanie |
|
|
|
|
#57 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
one nie moze byc w zastepstwie tego straconego, musisz sie w pelni pogodzic ze strata pierwszego, one nie moze nigdy poczuc ze je urodzilas bo bylo ci smutno, bo stracilas wczesniejsze
|
|
#58 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
wątek na którym nie ma wpisów od kilku miesięcy, ale muszę się gdzieś "wypisać". Czytam Wasze historie i aż łzy same lecą po policzkach. Wiem co czułyście, bo być może sama będę musiała stanąć przed taką decyzją. w 13 tc poszłam na USG, lekarz wykrył zwiększoną przezierność karkową 2,47 mm i wysłał na dalsze konsultacje. Z polecenia znajomych, którzy robili USG genetyczne zwróciłam się z prośbą o konsultację do lekarza o bardzo dobrej wiedzy i renomie w tej dziedzinie. Robiąc badanie wykrył u maluszka zagięcie na kręgosłupie. Podejrzenie rozszczepu... Jestem po teście PAPPA, czekam na wynik... Nie wiem co będzie dalej, ale w myślach mam już najczarniejsze scenariusze. Nie mogę wykrzesać z sibie iskierki nadzieji, że będzie dobrze. To moje trzecie dziecko, upragniony syn... Bezradność dobija |
|
|
|
#59 |
|
Przyczajenie
|
witam,
czekam na wyniki amniopunkcji, najprawdopodobniej będę musiała wybierać... |
|
|
|
#60 |
|
Przyczajenie
|
Trzymam kciuki za pozytywny wynik aminopunkcji. To czekanie jest koszmarne. U mnie najgorsze jest to, że nie robi się nic w celu potwierdzenia podejrzeń. Każą mi czekać trzy tygodnie na następne USG. Lekarz uprzedził mnie, że nawet w wypadku gdy dziecko okaże się chore i podejmę i tak najkoszmarniejszą w życiu decyzję, to jeszcze czekają mnie przepychanki prawne. Tak czy inaczej trzymam koleżanko kciuki, by los choć do Ciebie się uśmiechnął, ja jakoś straciłam nadzieję na wszystko
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:22.

Ahmed 10.05.2011
a i tak lekarze upierali się przy sn.

, potrzebujemy takich jak powietrza