intercyza przed ślubem - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-20, 15:18   #31
normalnyFacet
Zakorzenienie

Dot.: intercyza przed ślubem

Cytat:
Napisane przez 33owieczka Pokaż wiadomość

Dlatego sadze, że dla dwójki kochających się ludzi (a zakłądam, że tak jest skoro planują slub) intercyza jest fajnym pomysłem, bo dziewczyna pomimo niższych zarobków bedzie czerpałą zyski z firmy swojego chłopaka w zwyczajnym życiu, ale nie będzie w razie "awarii" ponosiłą odpowiedzialnościza Jego długi i jak chłopak pójdzie na dno, to sam, a nie ciągnąc Ją za sobą.
Dla mnie to przyzwoite i sama gdyby brałą slub- podpisywałabym intercyzę własnie z tego powodu.
Margo i tak nie przekonasz mimo, że masz solidne argumenty przemawiające za intercyzą Widzisz Margo to pogrubione a szczególnie powiększone?
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 18:13   #32
33owieczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
z tego co się orientuję to jakoś niedawno zmieniły się przepisy.a wiem,bo moja szwagierka była u adwokata dopytaując sie o długi męża prowadzącego działaność.on stwierdziła,że szwagierka nie musi pokrywac kosztów,jeślinie była współwłascicielem firmy,oraz konta firmowego.
musiała jedynie splacac dług zaciągnięty na zakup samochodu,gdzie złożyła podpis.

jak to wygląda od formalnej drogi-nie wiem.wiem,jak wyglądała sprawa bliskiej mi osoby
Nie będe się upierała, bo sama nie sledze na bieżąco przepisów, zatem, jezeli zmieniły sie rzeczywiście niedawno- to pewnie tak jest jak piszesz.

Z drugiej strony, zdzwiłabym się takim obrotem sprawy, bo zaczęłaby się przepisywanie majątku firmy na zony w momencie, gdy firma się chwieje- wówczas- z majątku zony dłużnicy nie moglby odzyskac swoich wierzytelności, które jeszcze nie dawno stanowiły własnośc firmy.
No, ale żyjemy w Polsce, przepisy nie muszą być logiczne i mieć sensu.

Wiem, że pisze długie posty, jednak skracając je w cytatach postaraj się nie zgubić sensu.
Przykład:
"Monika nie jest zwolennikiem kary śmierci"
Cytat
Cytat:
Monika jest zwolenikiem kary śmierci"

33owieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 19:03   #33
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 33owieczka Pokaż wiadomość
Nie będe się upierała, bo sama nie sledze na bieżąco przepisów, zatem, jezeli zmieniły sie rzeczywiście niedawno- to pewnie tak jest jak piszesz.

Z drugiej strony, zdzwiłabym się takim obrotem sprawy, bo zaczęłaby się przepisywanie majątku firmy na zony w momencie, gdy firma się chwieje- wówczas- z majątku zony dłużnicy nie moglby odzyskac swoich wierzytelności, które jeszcze nie dawno stanowiły własnośc firmy.
No, ale żyjemy w Polsce, przepisy nie muszą być logiczne i mieć sensu.
ja sama byłam zdziwiona taką sprawą.gdyby nie ona to nie wiedziałabym o tym.

sama jestem nieraz zła,bo nie moge załatwić wielu spraw za TZ-a.kiedyś nie było problemu,ale od jakiegoś czasu(nie pamiętam,ale ze 4 lata) nie moge się dowiedzieć nawet drobnostek w banku,u operatora satelitarnego w telefonii komórkowej.normalnie traktują mnie jak obca ,a nie żonę.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 19:13   #34
201611220859
Konto usunięte

Pytanie, o co narzeczonemu chodzi: o Twoje bezpieczeństwo, czy w razie rozwodu podział majątku? Kolejne pytanie to takie, czy zaproponował Ci to, bo takie ma przekonania, czy dlatego, że ktoś (np. rodzice) naciska na niego.

W tym wypadku zgadzam się z Tobą rękami nogami - związek partnerski do momentu założenia rodziny i myśleniu o dzieciach.

Jednak jeśli Twój narzeczony nie ma przedsiębiorstwa, które jest spółką z ograniczoną odpowiedzialnością (a tu trzeba mieć ogromny wkład na dzień dobry i mało który młody przedsiębiorca się na to decyduje), to oznacza to, że ryzykuje całym swoim majątkiem.

W tym wypadku, jeśli sobie ufacie, rozsądnie by było podpisać intercyzę, a następnie wszystkie wartościowe rzeczy (samochód, MIESZKANIE/DOM, itd.) kupować na Ciebie - osobę niebędącą związaną z firmą
Tym sposobem przy ew. bankructwie lub zadłużeniu komornicy nie mogą tknąć Waszego prywatnego majątku

Mam nadzieję, że pomogłam.
201611220859 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 19:17   #35
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sunflower__ Pokaż wiadomość
Pytanie, o co narzeczonemu chodzi: o Twoje bezpieczeństwo, czy w razie rozwodu podział majątku? Kolejne pytanie to takie, czy zaproponował Ci to, bo takie ma przekonania, czy dlatego, że ktoś (np. rodzice) naciska na niego.

W tym wypadku zgadzam się z Tobą rękami nogami - związek partnerski do momentu założenia rodziny i myśleniu o dzieciach.

Jednak jeśli Twój narzeczony nie ma przedsiębiorstwa, które jest spółką z ograniczoną odpowiedzialnością (a tu trzeba mieć ogromny wkład na dzień dobry i mało który młody przedsiębiorca się na to decyduje), to oznacza to, że ryzykuje całym swoim majątkiem.

W tym wypadku, jeśli sobie ufacie, rozsądnie by było podpisać intercyzę, a następnie wszystkie wartościowe rzeczy (samochód, MIESZKANIE/DOM, itd.) kupować na Ciebie - osobę niebędącą związaną z firmą
Tym sposobem przy ew. bankructwie lub zadłużeniu komornicy nie mogą tknąć Waszego prywatnego majątku

Mam nadzieję, że pomogłam.
to jest dobre pytanie. INTENCJE przyszłego męża. Zabezpieczenie przed upadkiem firmy - to się chwali, ale to zalezy wszystko. Jest tyle możliwych zapisów,ze możemy sobie gdybać co miał na myśli...
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-21, 11:39   #36
33owieczka
Zadomowienie

Cytat:
INTENCJE przyszłego męża. Zabezpieczenie przed upadkiem firmy - to się chwali, ale to zalezy wszystko. Jest tyle możliwych zapisów,ze możemy sobie gdybać co miał na myśli...
Dokładnie!

Wiem, że pisze długie posty, jednak skracając je w cytatach postaraj się nie zgubić sensu.
Przykład:
"Monika nie jest zwolennikiem kary śmierci"
Cytat
Cytat:
Monika jest zwolenikiem kary śmierci"

33owieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości