|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem ze spaniem
Cytat:
![]() BTW ,inna funkcje pelni w zyciu dziecka pedagog/nauczyciel inna rodzic.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-01-24 o 19:08 |
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dać się wypłakać. Nadal uważam, że to nie było dla dobra dziecka, ale dla twojego dobra (bo tak łatwiej). Przecież można było stopniowo go uczyć, że łóżeczko nie gryzie...
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Przyczajenie
|
Być może, ale - jak widać - ten sposób zadziałał i żadna krzywda mu się nie stała.
Wiem, że mi nie wierzycie. Ale to nieistotne, nie o tym był ten wątek. Mały przespał dziś noc normalnie, tak jak wcześniej. Czy mam uznać to tylko za chwilową poprawę? Pediatra powiedział, że faktycznie mogą to być zęby. A jeśli to zęby, to kiedy dać dziecku maść? Przecież tych maści na dziąsła też nie można stosować zbyt często. Poza tym obawiam się, że mały ucichnie po maści nie dlatego, że mu pomogła na dziąsła, tylko dlatego, że jest po prostu słodka. |
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Mój mały po trzech tygodniach zaczął odróżniać dzień od nocy i nie potrzebował do tego płakać w samotności.
Żegnam. |
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() cos kiepsko sie do tych studiow przykladasz....
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
Będę tutaj czarną owcą ale popieram sprzedawceolowkow. Sama jestem matką dwójki dzieci- przedszkolaka i niemowlaka. Starszą córkę od początku uczyłam samodzielnie zasypiać i jak na razie nie widzę skutków ubocznych, o które tak się martwicie. Obecnie jest wesołym, rezolutnym dzieckiem, które nigdy nie miało problemów ze spaniem w swoim pokoju, w swoim łóżku ( co sobie ona sama poczytuje jako powód do dumy). Nigdy w domu nie brakowało ( nie brakuje czułości, czasu na czytanie, narty itd) ale sprawę spania postawiłam jasno- uczę zasypiać samą. I macie rację, częściowo chodziło o mnie, bym była w miarę wypoczęta i miała siłę do zajmowania się małą.
Teraz urodziłam drugą córkę, ma raptem trzy tygodnie ale powoli zasypia sama, wystarczy lekko przytulić, troszkę popłacze i już. Mąż, bardzo czuły na płacz, próbował brać na ręce gdy tylko kwięknęła, skończyło się na spazmach na rękach i dwugodzinnym koszmarze, kiedy nie mogła zasnąć. Nie przesadzajmy z tym krzywdzeniem dzieci, większą krzywdę im robimy nie ucząc żadnej dyscypliny, pozwalając na wszystko a potem sadzając na całe godziny przed komputerem albo telewizorem, bo mamy ich dość albo chcemy się zająć swoimi sprawami albo jesteśmy zbyt zmęczone po nieprzespanej nocy. Aha, jeszcze jedna uwaga, jestem nauczycielem, bo widzę że ten temat też tu odgrywa rolę. Pozdrawiam.
|
|
#37 |
|
Wtajemniczenie
|
I na prawdę nie widzisz różnicy w tym, że ty dziecko przytulasz, jesteś przy nim a tym, że ktoś zostawia płaczące dziecko samo?
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
ja powiem tylko tyle...nie zmaknełabym w pokoju płaczącego męża,przyjacółki,brata,ma my...wiec nie robię tego sowjemu dziecku. Skoro zdecydowałam się je mieć,to staram się stworzyc mu komfortowe warunki.
---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- ano wlasnie...bo nie o płacz tu chodzi,a o pozostawineie dziecka samego sobie,bez pocieszenia,bez wsparcie,po prostu "rycz az zasniesz,mam cie w d...."
|
|
#39 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Z drugiej strony, myślicie, że nasze mamy i babcie tak się rozczulały? A jednak wszyscy żyją i są normalni. Tak jak pisała ejeczka, zasady, czy nawet dyscyplina, nie oznaczają, że nie mam dla dziecka czułości. Nie znając mojego dziecka, nie wiecie, o czym mówicie. Czy możemy jednak zawiesić działalność ligi świętego oburzenia nad bestialskim krzywdzeniem dzieci i powrócić do merytorycznej dyskusji? Kiedy podawać taką maść na ząbki? Dopiero wtedy, kiedy dziąsła będą zaczerwienione i spuchnięte? |
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() np. słynne niebieskie mleko jako zwynosc dla niemowlaków,ba,nawet noworodków dziś sie go juz nie podaje,no ale skoro mamy i babcie podawały,to moze jednak wrocic do tego... Masc na zabkowanie stosowałam wtedy,kiedy widziałam,ze dziekco bolą dziąsła.
|
|
|
#42 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja swojego synka też uczyłam samodzielnie zasypiać...owszem zostawiałam w łóżeczku, ale w momencie, gdy był zdenerwowany i popłakiwał szłam ja, albo mąż, poprzytulaliśmy , ponosiliśmy i odkładaliśmy. Czasem 5, czasem 10 razy... z czasem coraz rzadziej trzeba było podchodzić do łóżeczka. Ale wydaje mi się, że moje dziecko zasypało (i zasypia do tej pory) ze świadomością, że mama i tato są blisko, że może czuć się bezpiecznie. Młody teraz zazwyczaj zasypia sam, choć zdarza mu się jeszcze oczekiwać od nas "pomocy", natomiast dla mnie nie jest to problem .Nie wiem... ja osobiście nie potrafię zrozumieć jak można słuchać, zapewne rozdzierającego serce płaczu dziecka, kiedy potrzeba tak niewiele by go ukoić i zapobiec. Cytat:
Cytat:
A dyscyplinę a właściwie zasady można wprowadzać wtedy, gdy dziecko zaczyna rozumieć co to znaczy. Do tej pory to mogą być przyzwyczajenia czy uczenie malucha na naszym przykładzie konkretnych zachowań. Jestem ciekawa czy Ty znasz swoje kilkutygodniowe dziecko, że wiesz o czym mówisz... ? |
|||
|
|
|
|
#43 |
|
Przyczajenie
|
A sprzedawcaolowkow ma rację.
Alw oczywiście wy jako przypadkowe osoby z internetu wiecie lepiej wszystko o jej dziecku niż ona sama. Urocze. |
|
|
|
|
#44 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I słusznie któraś z dziewczyn zauważyła. Ty kiedy płakałaś, miałaś wsparcie. A on sam, biedny... czemu go nikt nie przytulił ![]() Cytat:
I domyślam się, że przy takim zbiorowym ataku się średnio czujesz, ale serio, przykre to jest... Wygoda rodziców rzecz święta... Urocze, mąż założył konto aby obronić swoją żonę i wspólne działania? Edytowane przez cotynato Czas edycji: 2012-02-01 o 20:01 |
||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:20.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Dać się wypłakać. Nadal uważam, że to nie było dla dobra dziecka, ale dla twojego dobra (bo tak łatwiej). Przecież można było stopniowo go uczyć, że łóżeczko nie gryzie...

.