|
|
#31 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Bezdomny kuzyn
Cytat:
![]() Niestety doświadczenia życiowe czasem mają nie wiele wspólnego z metryką i matematyką... |
|
|
|
|
|
#32 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Cytat:
![]() Czasem tak. Ale czy ktoś może mi racjonalnie odpowiedzieć dlaczego kuzyn sam nie trafi do tego schroniska tylko woli z kumplami gdzieś na działkach, czy nie wiem gdzie z nimi pomieszkuje? Wybaczcie, ale dla mnie to jasne, że problemem jest alkohol. |
||
|
|
|
|
#33 |
|
Rozeznanie
|
Oj nie kłóćcie się tak bo nie o tym wątek. Uważam, że znalezienie miejsca w schronisku dla kuzyna to bardzo dobra pomoc i też jestem zdania, że każdy zasługuje na wyciągnięcie ręki. Ale ostrzeżenie nie zaszkodzi, ba, nawet różne zdania są potrzebne, szczególnie ludzi postronnych. Bo może w momencie, w którym kuzyn poprosi o więcej, autorka sobie przypomni o tych przestrogach. Nie wiemy na ile jest w stanie sama ocenić sytuację, ot nie widzę nic złego w ostrzejszych radach, które tu padły.
|
|
#34 |
|
Przyczajenie
|
Nie wiem czy ma problemy z alkoholem nie wykluczam ani nie potwierdzam. A czemu sie nie zgłosił do tego schroniska już wyjaśniam. W tym momencie żyje bez konkretnego celu w zyciu(wstaje, zdobędzie coś do jedzenia, pokreci się po okolicy i czeka na noc i kolejny dzień) Myslę że gdyby nie 7letni syn, z którym widuje sie raz w miesiacu dawno skończył by ze sobą. Dlatego chcę mu pomóc.
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Część z Was zachowuje się jak stare kwoki wszystkowiedzące. Mi kiedyś pani profesor od socjologii ładnie zobrazowała bezdomność. Teraz niech każda z Was to sobie wyobrazi:
- przez bezpodstawne pomówienie rodzina się od Ciebie odwraca, musisz wyprowadzić się na stancję, po kilkunastu dniach tracisz pracę i nie możesz znaleźć nic innego. Kończą Ci się pieniądze, nie masz na opłacenie odstępnego - trafiasz na dworzec. Nie masz gdzie się przez dwa - trzy dni umyć. Zaczynasz śmierdzieć, Twoje ubrania są całe brudne a ludzie patrzą na Ciebie jak na wyrzutka. I co? Stajesz się takim samym "marginesem" za jaki uważałaś wszystkich bezdomnych ![]() Pisząc, żeby autorka uważała, żeby nie pomagała, bo jedna z drugą miałyście przykre doświadczenia z taką pomocą, to tak, jakby stwierdzić "wszyscy Polacy to alkoholicy i złodzieje". Nie każdy bezdomny jest dnem totalnym, na które można tylko splunąć!! justinlada, najprostszym rozwiązaniem byłoby zadzwonić i zapytać w schronisku o warunki, na jakich przyjmują tam osoby bezdomne. Chociaż z tego, co słyszałam od wyżej wymienionej wykładowczyni, warunki w takich schroniskach potrafią być dramatyczne. Masz z kuzynem częstszy kontakt? Może zaproś go na obiad, spędź z nim jakoś dzień aby nie tylko dodać mu otuchy ale także "wybadać" czy w ogóle chce Twojej pomocy.
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
Z tego co wiem to jest zakaz alkocholu i narkotyków.
Monyczkaaa zgodzę z twoją wypowiedzią aby go zaprosić na obiad i szczerze porozmawiać jaką pomoc by chciał kuzyn .
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
monyczkaaa o ile to są bezpodstawne pomówienia, a zazwyczaj nie są.
CremaCatalana tylko o to mi chodziło, cieszę się że ktoś zrozumiał ![]() W sumie może rzeczywiście macie rację z tą chrześcijańską (nikt o tym nie napisał ale tak mi się kojarzy) dobrocią i miłością bliźniego i nie ma co burzyć tego podejścia swoim brakiem wiary w niektórych ludzi..jednak jak autorka znowu pisze z tym, że on by dawno ze sobą skończył itp..to znowu mi się lampka zapala ostrzegawcza, ale ok, cicho siedzę
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
Jest duże prawdopodobieństwo że popadł w alkoholizm.
Alkoholizm to choroba...psychiczna, warto mu pomóc . Nie dziwie się że tylko dziecko trzyma go na tym świecie... Bo co to za życie gdzie rodzina ma cie w d*** , nie masz dachu nad głową, nie masz czasem co do buzi włożyć. To jest prawdziwy dramat i na prawde żal mi takich ludzi... ![]() Autorko - w ogole rozmawiałaś z nim ostatnio? Może jednak warto się postarać o ten pobyt w szpitalu? Może ma depresje? Tam go podleczą, pokierują dalej, może znajdzie jakiś sens w życiu |
|
|
|
|
#39 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zadomowienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3490901 4]Straszne bzdury wypisujesz, czytać się tego nie da, zachowujesz się dokładnie tak jak dziewczyny pisały, jakbyś pozjadała wszystkie rozumy (a już na pewno wszystkie doświadczenia
dlatego ja już nie wchodzę z tą Panią w dyskusje..
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Szkoda, że niektórym brakuje empatii.
Każda sytuacja jest inna, a sprowadza się do tego: http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:A...MAUtQKs1vkQ1xL Autorko, ja bym zerknęła na tę stronę: http://www.bratalbert.org.pl/portal/ napisała do nich maila, zadzwoniła lub umówiła się na spotkanie. Tak będzie chyba najłatwiej dowiedzieć się, czy będziesz mogła pomóc. |
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Jak laisla gdzieś napisała, że Autorka ma NIE POMAGAĆ, to ja jestem baletnica
![]() Bo pewnie 75% bezdomnych - a gdzie tam, 90! - to właśnie ci, co tak ich los nie rozpieszczał, ojojoj, wszyscy taacy porządni i taacy pokrzywdzeni przez los, tylko schroniska puste ![]() Mdli mnie od takiego jazgotu byleby zagłuszyć trzeźwe spojrzenie na sprawę. A i jeszcze - prawdopodobieństwo, statystyka, mówi to paniom coś? ![]() Ja uważam Autorko, że dobrze by było mieć oczy otwarte, nie rzucać się teraz z wszystkimi siłami na pomoc, bo nie wiadomo, czy z porządnego człowieka nie zmienił się w zwykłego luja po takiej traumie. Dodatkowo myślę, że patrząc z dystansem, na chłodno, można udzielić konkretniejszej pomocy. Daj znać jak się coś wyklarowi |
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś będę musiała z tym żyć
![]() Co do empatii to kieruję we właściwą stronę. ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Mnie również ale każdy widać woli uczyć się na własnych błędach, to niech się uczy. |
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
I tą właściwą stronę narzucasz innym?
![]() Zadziwia mnie, że z taką łatwością oceniłaś człowieka na podstawie słowa "bezdomny". |
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisałam dlaczego oceniłam i napisałam również że nie tak musi być w przypadku kuzyna autorki, może nie doczytałaś. |
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Zakładam, że sugerowanie autorce, która oczekiwała od nas odpowiedzi na pytanie, które nie brzmiało "czy mam pomóc" a "jak pomóc", aby porzuciła ów pomysł, jest nie na miejscu, nawet jeśli ma się niemiłe doświadczenie w podobnych kwestiach.
Stosowanie argumentów ad personam jest poza tym nieładne. EOT |
|
|
|
|
#47 |
|
Konto usunięte
|
autorko wątku w bardzo ważnej sprawie odezwałam się na pw. proszę, odbierz je.
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pogrubionego to , w stosunku do mnie padły tutaj co najmniej dwie osobiste uwagi, ja nie przypominam sobie argumentów tego typu.
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Potrafię czytać, dlatego też wróć do tego, co napisałaś na początku. Niestety z samego tekstu intencji nie da się odczytać.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze ten watek to nie jest miejsce na jakieś personalne podjazdy,wywyższanie się albo przekonywanie jakim się jest mondrym i doświadczonym,więc przenieście dyskusje na pw.
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale dobra, kończę OT i się zamykam
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Przyczajenie
|
Sytuacja wygląda tak: po rozmowie z kuzynem doszłam do wniosku że mu jednak pomogę. Dzwoniłam dzisiaj do schroniska (św brata Alberta) i miejsc tam nie ma ale są wolne w noclegowni. Myślę że to rozwiązanie bardziej zmotywuje go do działania( w schronisku może cały czas przebywać a w noclegowni tylko od 20-8) Postawiłam mu warunek że jak cos pójdzie nie tak i wywalą go z noclegowni. To wraca do siebie na las i nie bede mu dalej pomagać bo widocznie tego nie chce. Miejmy nadzieje że sie uda i trzymajcie kciuki.
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A można wiedzieć, czemu akurat to jedno schronisko? Zawsze można gdzieś indziej próbować nie wiem, czy mam aktualne informacje, ale obiło mi się o uszy, że w schroniskach też pomagają szukać pracy a tak to by się nie musiał tułać do czasu otwarcia noclegowni.
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też trochę już jestem na tym świecie i przekonałam się,że życie bywa przewrotne...raz na wozie raz pod wozem
|
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko trzymaj się tego postanowienia i nie pozwól sobą manipulować
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:53.

dlatego ja już nie wchodzę z tą Panią w dyskusje..

, w stosunku do mnie padły tutaj co najmniej dwie osobiste uwagi, ja nie przypominam sobie argumentów tego typu.