|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: "Mody gniewny"
nie wiem dokladnie ile ma opuszczonych godzin ale ma, nie czepialabyhm sie gdyby to byly np tylko wagary, tylko zle oceny lub tylko klotnie z nauczycielami ale wszystko razem...
kieszonkowe to dla mnie ustalona kwota wydawana raz na tydzien/miesiac - takich pieniedzy nie dostaje, ale wiadomo jak potrzebuje to dostaje; co do wyadwania to np 400 za spodnie czy bluze dla nastolatka to wg mnie sporo a w czyms przeciez musi chodzic nie mieszkam z nimi ale to nie mi ma pomagac.. i to nie jest tak ze rodzice prosza sie mnie o pomoc, sama chce pomoc bo widze ze ich to martwi i sama sie strasznie przejmuje ... pewnie myslicie ze bylam straszna kujonka nie wychodzaca z domu tylko sleczaca nad ksiazkami, ale uwiezcie ze tak nie bylo.. postawic tez sie umiem ale jakos nigdy nie mialam problemow z nauka i umialam kombinowac
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Ale dlaczego piszecie, że ma sobie dać spokój, że nie do niej należy rozmowa z nim
? To jest RODZEŃSTWO, może siostra po prostu interesuje się bratem, martwi się o niego, ma to sobie tak olać, bo nie jest jego matką ?
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Raczkowanie
|
Autorko, ale NIC z rzeczy, które wymieniasz nie wybiega ponad normę! Jestem w wieku Twojego brata, rok starsza. I też zdarza mi się wagarować (o czym rodzice wiedzą), zdarzyło mi się mieć zagrożenie (ba! nawet kilka), bywa że pokłócę się z rodzicami, no a palenie... no zdarzyło mi się zapalić.
Zrozum jednak jedno - to są normalne zachowania osoby w jego wieku. Moim zdaniem to super o nim świadczy, że zna swoje prawa i walczy o nie. Kilka nieobecności w szkole też nikogo nie zabiło, a powiem Ci wręcz, że patrząc po koleżankach to wiele z tych, którym zdarza się opuszczać, bo np. im się nie chce - ma najlepsze wyniki w klasie. Bo umieją wybrać w które dni mogą sobie odpuścić raz na jakiś czas, zregenerować siły. Jeżeli Wasi rodzice wjeżdżają na niego i robią mu pretensje o takie drobnostki to ja nie wiem Chłopak nie robi nic karygodnego. A nawet jeśli by zawalił jakiś przedmiot - szczerze mówiąc wydaje mi się, że konieczność poprawki byłaby dla niego wystarczającą karą. Nie wiem czemu Ty, czy Twoi rodzice chcecie za wszelką cenę interweniować. Chłopak ma zdrowe podejście, jego zachowanie nikogo nie krzywdzi. A jak narobi sobie kłopotów - to jego sprawa. Jest w takim wieku, że to ON powinien za siebie odpowiadać, a nie rodzice biegać za jego sprawami. Co do wydawania kasy na ciuchy... lepiej, że na ciuchy, niż na gry komputerowe. To jest taki wiek, że człowiek chce fajnie wyglądać na tle kolegów. Poza tym droższy ciuch przeważnie jednak jest lepszej jakości i bardziej się o taki dba, więc pewnie posłużą mu dłuższy czas. ---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:59 ---------- Cytat:
A, i Grin dobrze mówi, żeby Autorka podała przykłady kłótni, gdy jej zdaniem brat nie ma racji. Edytowane przez lina_09 Czas edycji: 2012-12-05 o 00:05 |
|
|
|
|
|
#34 |
|
BAN stały
|
Jasne, jasne - wagary, jedynki, wykłocanie się - to są normalne i zrowe zachowania, nic karygodnego i nie ma co interweniować.... - to dopiero rewelacje. Szkoda tylko, że rodzice i siostra mają inne wymagania. Głupie jakieś, nie?
|
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
Nie dziwię Ci się ze sie przejmujesz i chcesz pomoc. Aż takich strasznych on rzeczy nie robi, tylko ze jest w 2 klasia no i za rok matura, ma jakies plany co potem ? Wg mnie powinnas jakos mu uswiadomic, ze powinien sie postarac zeby tych zagrozen nie miec, dla swietego spokoju, zeby nie powtarzac klasy? Czy brat chodzi na jakies dodatkowe zajecia np sport? Moze to troche pomogloby na agresje z jego strony.
|
|
#36 | ||||
|
Konto usunięte
|
ja też opuszczałam godziny, średnio 1-2 w tygodniu, więc na miesiąc wychodziło 4-8h, a teraz w grudniu to już by było 12-24h opuszczone, strrrrrrraszne
![]() Cytat:
i ponownie proszę podaj kilka przykładów kłótni kiedy brat NIE MIAŁ racji. to z WSO jest głupim przykładem, bo brat miał rację, więc dobrze, że walczył o swoje. albo jeśli nie masz dobrych przykładów, to nie pisz o tych kłótniach jako o czymś negatywnym. Cytat:
jeśli rodzice mu dają, to sobie kupuje, jakby mu nie dawali, to by nie kupował. Cytat:
nie wydaje ci się, że wyolbrzymiasz sytuację, która panuje w domu, problemy normalnego nastolatka i reakcje rodziców?Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
taaaaaakkk, nie znam sytuacji wogole i najlepiej to powinnam uciac kontakt z bratem BO CO MNIE ON OBCHODZI
czy tak trudno zrozumiec ze mi na nim zalezy i obchodzi mnie jego przeszlosc/terazniejszosc/przyszlosc!!! kazdy ma patrzec tylko na czubek wlasnego nosa? nawet rodzinie nie mozna pomoc, wesprzec? to ze Ty nie zdalas w liceum nie znaczy ze dla kogos to nie bedzie porazka
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#38 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brak konsekwencji we wcześniejszych latach teraz odbija sie czkawką, niestety. I faktycznie samo zainteresowanie szkołą, paleniem, picie nie wystarczy. Jak chlopak spędzał czas po lekcjach gdy byl młodszy? czy z rodzicami cos wspolnie robili? Zresztą w jego wieku to tylko patrzeć żeby skończył szkołe i poszedł do pracy a może po drodze zmądrzeje. A jakie ma towarzystwo ? może coś bierze i stąd agresja? ---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ---------- Cytat:
Z psychologa nie korzysta się tylko w przypadku choroby psychicznej więc nie dziwi mnie ta propozycja ale nie sądzę ab chłopak był chetny do spotkań. ---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cytat:
Kłótnie- bywaja i sa zdrowe, problemem moze być sposób wyrażania emocji ale nie kłótnie, a siedzenia cicho trzeba sie nauczyć - ja dopiero teraz to opanowuje a mam dużo lat ![]() Dużo wydaje na ciuchy- a skąd ma ? jesli dostaje kieszonkowe to ma prawo z nimi zrobić co chce, nawet jeśli wyda wg ciebie głupio-trudno. Popala - co popala ? papierosy- no trudno, marysię - wg mnie gorzej. Rodzice boją się o jego przyszłośc i wcale mnie to nie dziwi ALE czasami odpuszczenie kontrolowania dziecka na każdym kroku i głoszenia kazań jest jedynym wyjściem aby dziecko dojrzało. Może ty spróbuj nawiązać z nim lepszy kontakt ? spotykacie się ot tak "na piwo" ? Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2012-12-05 o 17:58 |
|||
|
|
|
|
#39 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko, że tak jak Grin wspomniała - nie wiadomo ani z czego te zagrożenia, ani jak do nich doszło, ani nie wiadomo ile tych nieobecności. Bo jeśli zagrożenia są z przedmiotów, z którymi od zawsze sobie kiepsko radził, albo z których ma wyjątkowo wymagającego nauczyciela, albo to z przedmiotów, które poniekąd można trochę olać (typu pp, wok, po, no tego typu). Warto też, aby Autorka napisała ILE tych nieobecności. Bo 5-10h nieobecnych to żadna tragedia, tu się autobus spóźni, tam się zaśpi i gotowe. Jak ponad 30h - tak, trzeba reagować. Tymczasem Autorka pisze bardzo niejasno i ciężko dopatrzeć się w tym opisie chłopaka czegoś, co naprawdę źle by o nim świadczyło. Ja też miałam w zeszłym semestrze chyba ze dwa zagrożenia proponowane, jedno z matmy, która zawsze była dla mnie wyzwaniem, a drugie z geografii zdaje się, bo brakowało mi ocen, była tylko jedna lekcja tygodniowo i to w taki dzień, który często odpadał (bo jakaś impreza szkolna, bo miałam wizytę u lekarza, bo pani nie było, itd.). Ale zdałam. I wiem, że gdyby rodzice nade mną stali, sapali, warczęli i obwiniali to doprowadziliby do zupełnie odwrotnego skutku niż zamierzony. A tak - powiedzieli, że mi ufają i wierzą, że się wyrobię. I tak było. I myślę, że dla brata Autorki także takie wyjście będzie najlepsze. To nie jest dzieciak, który nie wie, że jak jest zagrożenie to trzeba poprawić. Na razie to tylko proponowane, więc też bez paniki, że nie zda, nie zda. |
|
|
|
|
|
#40 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Pamietaj , że niektórzy nastolatkowie cenią sobie prywatność i chcą by ją sznowano, niekoniecznie chcą rodziców wtrącających się we wszystko.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:23.

? To jest RODZEŃSTWO, może siostra po prostu interesuje się bratem, martwi się o niego, ma to sobie tak olać, bo nie jest jego matką
?

Chłopak nie robi nic karygodnego. A nawet jeśli by zawalił jakiś przedmiot - szczerze mówiąc wydaje mi się, że konieczność poprawki byłaby dla niego wystarczającą karą.