|
|
#31 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Podejście do Kościoła
[QUOTE=madana;39817035]- toś głupia, ale ja też głupia- nie to co autorka: jest oświecona, bywa w sekcie, ale pewnie jaj czy raczej macicy nie starczy , by z sekty się wypisać, no ale poujadać o ogrzewaniu, księżej kochanicy, kwiatach- tak na jednym wydechu trzeba, no i jeszcze, ze ludzie "gupie", bo pewnie płacą ze strachu.
Nie mam nic do ateistów, nie mam nic do niewierzących czy inaczej wierzących- ale takie głupie posty jak ten, gdzie panna do kościoła łazi, bo gdzieś tę księżą kochanicę widzi (pewnie i za prześcieradło robiła), te kwiaty itp.- ale nadaje, ze sekta, świadczą o tym, ze czy to Pan Bóg czy też ewolucja, którą wielbił Darwin- o niej po drodze zapomnieli ![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- - ale ja szanuję twoje podejście do religii itp., ale teraz wróć: przeczytaj pełen błędów i emocjonalnego chaosu pierwszy post tego dziewczątka. Widzisz różnicę? Bo dyskutować można- ale niech panna chociaż pisze normalnie. za swoje słowa ja sama odpwiadam, nic Ci do nich ![]() ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- Cytat:
Dziewczynko - nie chodzę, nie płacę wiec daj na luz... |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
no akurat piszesz na forum internetowym i kazdy może cię skrytykować jesli tylko ma na to ochotę
|
|
#33 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
pssst.. autorka coś zgłasza, chyba zaraz któraś dostanie ostrzeżenie
widocznie niektórzy zakładają wątki z wizją przyklasku, wszelka krytyka zakazana.
|
|
#37 | |
|
Marszałkini II RP
|
Cytat:
Autorka wątku chyba wyczuła, że na wizazu jest sporo ateistek i właśnie, jak któraś wspomniała, liczyła na przyklaśnięcie. Ale choć nie jestem ateistką, ale można o Kościele pisać źle, ale na poziomie. |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Następny wątek - bomba. Jak nie aborcja, to homo, jak nie homo, to kościół. To tak na marginesie.
A ad meritum - mnie się wydaje, że jesteś po prostu kolejną ofiarą antykościelnej, powszechnej ostatnio, propagandy. Bo tak jak jest propaganda kościelna (w Polsce kościelno - prawicowa, ale to inny temat), tak jest i antykościelna, bardzo ostatnio przez media lansowana. Wieści na temat tych pozytywnych osiągnięć i działań KK jakoś brak (a jest ich niemało), natomiast co artykuł, to że ksiądz pedofil, że ksiądz gej, że się wpie.prza w życie. To co opisałaś - no nieładnie, ale czy ten konkretny ksiądz, który najwidoczniej minął się z powołaniem i to ostro, jest podstawą, by wysnuwać wnioski odnośnie wszystkich księży i KK w ogóle? No chyba nie za bardzo. Manipulacja - a jaką znasz organizację, która nie stosuje jej choć trochę? Zaznaczę na wszelki wypadek, że sama katoliczką się nie mam prawa nazywać z racji mojego nieakceptowania niektórych dogmatów i opinii KK w pewnych kwestiach, ale jak widzę podobnie nieprzemyślane gadki jak post założycielski, to krew zalewa, bo pewien obiektywizm należy jednak zachować. Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2013-03-17 o 16:37 |
|
|
|
|
#40 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie. Jest tyle różnych religii, jeszcze więcej róznorakich wyznań. Dla każdego coś miłego. Nie trzeba być katolikiem, można zainteresować sie prawosławiem np. i poźniej już jako świadoma osoba ochrzcić się. No chyba, że ktoś jest ateistą, agnostykiem etc.
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3981930 7]z ciekawości, moglabyś podać link do jakiegoś wiarygodnego źródła?[/QUOTE]
Ja polecam Kodeks Prawa Kanoniczego ![]() Tu jest też wywiad wyjaśniający tą kwestię, na popularnej stronie katolickiej: http://ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia...yc-katolikiem/ |
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Autorce chyba zależało, żeby wylać z siebie trochę jadu, bo gdy zaczęła się dyskusja to nic sensownego nie dorzuciła, ba, nawet miała za złe wszelkie nieprzychylne jej wypowiedzi.
Ludzie, to jest forum --> dyskusja. A nie charytatywna organizacja "wylej żale, my cię pocieszymy, przyznamy rację". A widzę, że coraz częsciej te 2 rzeczy są mylone. Już nie mówię o takich kontrowersyjnych tematach jak religia, aborcja, eutanazja. Ale krew mnie zalewa jak widzę wątek o treści: sprał mnie parę razy, ale mnie kocha. Odejdź. Nie, on sie zmieni, on mnie kocha, jak możecie go osądzać jak go nie znacie. Tu jest chyba podobnie. Autorko, nie to forum. Ewentualnie załóż jakąś grupę nienawiści czy coś
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Temat bez sensu, bo to takie bicie piany, jak temat słuszności/niesłuszności karmienia piersią czy tatuowania ciała. Zaraz się zrobią dwa obozy i będzie ostra jatka
. Nie wiem, co komu daje poruszanie takich kwestii. Żyjemy w wolnym (taką mam nadzieję) kraju i każdy ma prawo do swoich przekonań, ba nawet swojej religii, niekoniecznie katolickiej. KK - instytucja jak instytucja, ma swoje nakazy i zakazy, hierarchię itd. Można się z nim nie zgadzać albo zgadzać. Są kwestie, z którymi się nie do końca zgadzam i to tylko wedle mojego sumienia, czy je stosuje, czy nie.
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 |
|
Zadomowienie
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3982008 5]to trochę do du*y bo zostałam katoliczką wbrew swojej woli i teraz nie mogę z tym nic zrobić
[/QUOTE]Takie są zasady KK- że jak bierze sie ślub to nalezy wychowac dzieci w wierze KK, a że naciska się by jak najszybciej ochrzcić dziecko po narodzinach to już inna sprawa. Obywatelstwo takie a nie inne tez dostałaś wbrew swojej woli, rodziny i swojej rasy też nie wybrałaś. Ale możesz zmienić wyznanie, wtedy juz nie będziesz liczona jako katolik. |
|
|
|
|
#47 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
co mnie wkurza, bo zrobili głupio, nie wiem po co. Szkoda, że z tego powodu taki chrzest nie może zostać unieważniony czy coś ![]() nie chcę zmieniać wyznania, chcę nie mieć wyznania. Żadnego. z obywatelstwem jest taka różnica, że mogę je zmienić i o ile będę wpisana jako urodzona jako Polka, to obywatelstwo będę miała i tak szwedzkie i będę liczona jako Szwedka. A jak widać, apostazja umożliwi mi jedynie wypisanie się ze wspólnoty kościelnej ale nie katolickiej i to jest smutne
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zadomowienie
|
Słuchaj, jeśli tobie nie odpowiada zachowanie twojego księdza to zgłoś to do jego przełożonych. Nic tobie nie da wylewanie kubłów pomyj na kościół. Nie chcesz nie chodź, nie płać, módl się w domu, nie kłaniaj się księdzu.
|
|
#49 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chyba bardzo chaotycznie się wyraziłam....nie oto mi chodziło. Ale na pewno spotkaliście się z takim zachowaniem że za wszystko ściągają kasę nawet za pogrzeb, mimo że nie jest to miła okoliczność jak ślub. Chodzi mi o to że ( nie wszyscy - nikogo tu nie obrażam) księża ściągają z ludzi pieniądze na swoje potrzeby, a chyba tak nie powinno być. W mojej miejscowości była taka sytuacja ze ksiądz nie przyjął do kościoła nieboszczyka, ponieważ rodzina nie zapłaciła za pogrzeb, bo nie było ją na to stać! Nie obchodziło go to, co z tym idzie, ludzie sami nauczyli dawać...i dają dalej.... przepraszam że kogoś bardzo zbulwersowała moje wypowiedź. |
|
|
|
|
|
#51 | |
|
jestę wieszczę
|
Ja od kilku lat się w kościele nie pojawiam i nie czuję, by kościelni mną manipulowali. Możesz zrobić to samo.
---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja osobiście jestem ateistką, nie przyjmuję kolędy, nie płacę za tzw. "radę parafialną", nie udzielam się w życiu parafii. Ja mam swoje przekonania, ale nikomu na siłę nie chcę ich wmawiać, umiem uszanować zdanie innych, a wrzucanie wszystkich do jednego worka jest na prawdę nieodpowiedzialne.
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
Szanuję ateistów, i tego samego oczekuję od nich. Mam wrażenie, że niektórym pojęcia się pomyliły... Ateizm nie równa się antyklerykalizmowi, tak samo jak nacjonalizm nie jest patriotyzmem. Czemu większość ludzi, którzy odeszli z Kościoła, tak bardzo się tym chełpi? Tak jakby chcieli pokazać swoją wyższość... 'Odszedłem z tej sekty/kabaretu' - naprawdę nie można użyć innych słów? Tak żeby przy okazji nie obrażać innych? |
|
|
|
|
|
#55 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I być może nie wiem, o co chodzi, poza wrzuceniem wszystkich do jednego wora i patrzeniem przez pryzmat tego, ze jakiś księżulo "rżnie" gospodynię , to jednak chyba chodziło ci o antyklerykalny wyrzyg, o o coś takiego: ![]() Tyle że co to ma wspólnego z rozmową i dyskutowaniem? Bardzo ładnie podsumowała to Marysienka : Cytat:
Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-03-17 o 19:33 |
||
|
|
|
|
#56 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#58 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() Gdyby była jakaś instytucja, którą mogłabym zrównać z ziemią to byłaby właśnie instytucja kościoła
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
jestem ateistką i podejścia do kościoła nie mam żadnego.
wisi mi i powiewa, nie chodzę do kościoła, kolędy nie wpuszczam, kontaktu nie szukam. jak komuś opowiada ta organizacja, to na zdrowie. nie czuję wyższości ani tym bardziej niższości wobec wierzących
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:29.

widocznie niektórzy zakładają wątki z wizją przyklasku, wszelka krytyka zakazana.