|
|
#31 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: antyplagiat
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Skład wody morskiej: X,Y,Z. |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Sory, ale na obu uczelniach zalecali przepisywanie wstępu teoretycznego, kazali, aby 20% lic. i 40% mgr to była część własna i broń boże nie można było nic swojego przedstawić? Głupota totalna. |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Pole manewru jest zawsze ale niektóre rzeczy musisz zacytować bo inaczej się nie da, to oczywiste.
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
A co jest złego w podręcznikach akademickich, bo nie rozumiem? Oprócz tego, że jest tam wiele dobrej teorii, przeglądy definicji, których ciężko szukać po książkach z aspektem praktycznym.
|
|
|
|
|
#40 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Żeby nie było nie jestem za pisaniem pracy na żywca.
Tak jak liczba pi jestem nieobliczalna Edytowane przez dooorra Czas edycji: 2013-03-24 o 18:59 |
||
|
|
|
|
#41 |
|
Konto usunięte
|
Właśnie nie wiem. Miałam chyba z 5 podręczników akademickich w bibliografii. I było dobrze
|
|
|
|
|
#42 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#43 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie jest to literatura źródłowa na której można się opierać. Dobra praca opiera się na oryginalnych publikacjach - ale ja piszę bardziej pod kątem nauk ścisłych.
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ogólnie to uważam, że nie warto popadać w paranoję. Jeśli korzystam z danego źródła to je parafrazuję, wstawiam przypis, bo sama nie jestem (jeszcze) na tyle genialna i git. Jeśli za rok promotor by mi zrobił taką akcję, że mam niby plagiat, bo jakaś definicja się podkreśliła albo kilka zdań ma podobną treść, ale w różnych pracach - sorry memory, pokazuję ksero materiałów i walczę o swoje. Nie będę pisała pracy pod jakiś durny raport, tylko będę pisać na podstawie literatury. Fakt faktem, że temat, jaki mi w duszy gra, nie jest zbyt często podejmowany w literaturze, ale jeśli mam mieć problemy z dostępnością materiałów to być może zmienią. |
|
|
|
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
To jest minimum wkładu własnego, jaki praca powinna mieć, aby móc ją nazwać pracą samodzielną na tym poziomie. Swoje przedstawiasz w tej części, ale nie możesz napisać, że woda się nie składa z H2O, nie możesz własnych definicji tworzyć, bo nie jesteś na tyle wykształcona, żeby to miało jakąkolwiek wartość. Jeżeli natkniesz się w ksiażce na bzdury to możesz je przeciwstawić innym tekstom, ale nie możesz napisać, że dr hab. X się nie zna, bo tak twierdzi osoba mająca maturę.
Wstęp teoretyczny nie bez powodu jest nazywany analizą literatury, do tego on służy. |
|
|
|
|
#46 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#48 |
|
Konto usunięte
|
Czasem trzeba podać nawet prostą definicję czegoś. A w oryginalnych publikacjach cokolwiek to oznacza często takich definicji nie ma.
Większość prac naukowych na których się opierałam miała krótki wstęp teoretyczny ograniczony do minimum i rozbudowaną część badawczą. Więc musiałam korzystać też z książek uznawanych za pordęczniki akademickie. Dodam że w bibliografii miałam mnóstwo publikacji polskich i zagranicznych a także stron www i kilka zupełnie niebranżowych czasopism, a nawet inną pracę magisterską. |
|
|
|
|
#49 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
Tak, ale fakty są takie, że na wspomnianym przeze mnie WSiZie (może są tu jakieś studentki, to potwierdzą) współczynnik prawdopodobieństwa MUSI być niższy niż 30%. I promotora mojego znajomego nie obchodziło, że pisał o bezrobociu i że jego praca w większości opierała się na definicjach i opisach, wykorzystywanych przez tysiące ludzi. Bo jak to zmienić? Tutaj jest napisane o tym co piszę: http://wsiz.rzeszow.pl/pl/dla_region...lagiatowy.aspx
|
|
|
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
No nie chodzilo mi o doslowne przepisywanie, tylko o parafraze. Ale tam gdzie sie nie da, typu sklady, ustawy itd to sie przepisywania nie uniknie. Ale dziedzinom scislym sie wybacza takie rzeczy.
Bardziej mnie irytuja prace doktorskie skladajae sie w polowie z przypisow dolnych
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;3995860 4]a co to za uczelnia?[/QUOTE]
Normalna państwowa, nie chcę zdradzać. |
|
|
|
|
#56 |
|
Konto usunięte
|
Pierwsze słyszę, by w Polsce ktoś wymagał tylko literatury anglojęzycznej.
Opierając się na mojej pracy uważam że polskie publikacje były bardziej rzetelne. A jak ktoś nie włada biegle angielskim? Bo żeby coś napisać na podstawie zagranicznych publikacji język trzeba znać bardzo dobrze, tłumacz google nie wystarczy. Było tez tak że miałam publikację polaków tylko po angielsku bo nigdzie nie mogłam znaleźć po polsku. |
|
|
|
|
#57 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;3995872 5]Pierwsze słyszę, by w Polsce ktoś wymagał tylko literatury anglojęzycznej.
Opierając się na mojej pracy uważam że polskie publikacje były bardziej rzetelne. A jak ktoś nie włada biegle angielskim? Bo żeby coś napisać na podstawie zagranicznych publikacji język trzeba znać bardzo dobrze, tłumacz google nie wystarczy. Było tez tak że miałam publikację polaków tylko po angielsku bo nigdzie nie mogłam znaleźć po polsku.[/QUOTE] W naukach ścisłych dobre publikacje są po angielsku. Jak ktoś nie zna języka to raczej pracy nie da rady napisać..
|
|
|
|
|
#58 |
|
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;3995872 5]Pierwsze słyszę, by w Polsce ktoś wymagał tylko literatury anglojęzycznej.
Opierając się na mojej pracy uważam że polskie publikacje były bardziej rzetelne. A jak ktoś nie włada biegle angielskim? Bo żeby coś napisać na podstawie zagranicznych publikacji język trzeba znać bardzo dobrze, tłumacz google nie wystarczy. Było tez tak że miałam publikację polaków tylko po angielsku bo nigdzie nie mogłam znaleźć po polsku.[/QUOTE] Teoretycznie konczac liceum masz obowiazek znac angielski na poziomie upper intermediate. Niektore uczelnie wymagaja zdania egzaminu na I stopniu na danym poziomie. Aczkolwiek tylko i wylacznie anglojezyczne? Rozumialabym to gdyby praca tez miala byc po angielsku, no chyba ze jest, |
|
|
|
|
#59 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja tam czytałam bardzo dobre pracy oparte na polskiej literaturze. Wcale nie uważam że trzeba znać angielki by napisać dobrą pracę magisterską nawet z przedmiotów ścisłych. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:01.

. Pole manewru jest zawsze ale niektóre rzeczy musisz zacytować bo inaczej się nie da, to oczywiste.