Imię dla dziewczynki Lucyna - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-20, 19:53   #31
79 Marta
Wtajemniczenie

Dot.: Imię dla dziewczynki Lucyna

Cytat:
Napisane przez kulig Pokaż wiadomość
Hej
mam pytanie co sądzicie o imieniu Lucyna zdrobniale Luśka
podoba wam się czy raczej nie
druga opcja to Dominika ale ja nie jestem przekonana
obydwa ładne
Stary 2013-04-20, 20:23   #32
BlackSanctum
Zakorzenienie

Katakumba, ja jestem Kasia i co z tego? Dużo takich było w moim roczniku i jakoś nigdy nie miałam z tym problemu. Dopiero w wieku nastoletnim kazałam wszystkim mówić na siebie "Katia", ale tylko dlatego, że zwyczajnie nie podoba mi się moje imię, a nie, że jest popularne.

W każdym razie, ja nazwałam córkę tak, jak mi się podobało, przecież nie będę jej nazywać Kunegunda, bo jest "oryginalnie". Bezsensowne podejście.
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 20:48   #33
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Katakumba, ja jestem Kasia i co z tego? Dużo takich było w moim roczniku i jakoś nigdy nie miałam z tym problemu. Dopiero w wieku nastoletnim kazałam wszystkim mówić na siebie "Katia", ale tylko dlatego, że zwyczajnie nie podoba mi się moje imię, a nie, że jest popularne.

W każdym razie, ja nazwałam córkę tak, jak mi się podobało, przecież nie będę jej nazywać Kunegunda, bo jest "oryginalnie". Bezsensowne podejście.
Tez jestem Kasia W podstawówce były nas 4 w klasie, w gimnazjum i LO żadnej, a teraz na studiach mam 7 w grupie, ale jakoś mi to nie przeszkadza. Jeżeli komuś bardzo podoba się popularne w danym okresie imię, to niech tak nazwie dziecko. Chyba, że nie ma się pomysłu i idzie za tłumem, to wtedy faktycznie nieciekawie

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 22:41   #34
_vixen_
Zakorzenienie

Pomiędzy obiegowkami jak te wszystkie Leny, Maje, Julie, Oliwie, Kubusie, Szymony i Filipy a jakimiś Kunegundami jest mnóstwo ładnych imion. Nawet dziwi mnie, ze rodzice nie chcą ułatwić życia dziecku rzadszym imieniem tylko świadomie je skazują na bycie 5 Lena w klasie i wszystkie komplikacje z tym związane.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2013-04-20 o 22:43
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 23:06   #35
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Pomiędzy obiegowkami jak te wszystkie Leny, Maje, Julie, Oliwie, Kubusie, Szymony i Filipy a jakimiś Kunegundami jest mnóstwo ładnych imion. Nawet dziwi mnie, ze rodzice nie chcą ułatwić życia dziecku rzadszym imieniem tylko świadomie je skazują na bycie 5 Lena w klasie i wszystkie komplikacje z tym związane.
zgadzam sie, my wybierajac imie tez szukalismy takiego ktoro nie jest w pierwszej 10 najpopularniejszych imion
druga niestety na ta pierwsza 10 sie zalapuje ale to juz przez brak porozumienia miedzy mna a tz, bo on to juz wymyslal kosmiczne imiona wiec Amelia to jest niejako kompromis.
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 23:22   #36
cherry_flamme
Zakorzenienie

Z drugiej strony, jak rodzic chce dać jakieś oryginalne, rzadko słyszane imię, to zaraz się zaczyna ''po co tak wymyślać/ koledzy się będą śmiać'' Mi się podoba np. Amelia i mam nadzieję, że za 10 lat, jak zdecyduję się na dziecko (jeżeli nie później), nie będzie już tak popularne

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 23:49   #37
BlackSanctum
Zakorzenienie

Imiona oryginalne są fajne, jeśli nie są wybierane na siłę, ale ja po prostu nie rozumiem przyczepiania się do rodziców, że dają jakieś imię, które jest popularne. Wtf? Co komu do tego? To moja sprawa, czy moja córka będzie 10tą Oliwią w klasie. Jak mówię, moje imię też jest popularne... i co z tego?

A jak ktoś widzi w tym problem, to niech nie nazywa tak swoich dzieci, ale niech też odczepi się od innych, które mają popularne imiona, o.
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 11:47   #38
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Masz rację. Jakiś czas temu byłam w kościele na chrzcinach, 5 dziewczynek - 5 Majek
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 14:19   #39
kwartalinka
Raczkowanie

mnie się to imię podoba
poza tym ma ładne znaczenie a na to również zwracam uwagę przy wyborze imion
chyba rzadko w tej chwili nadawane, nie spotkałam żadnej Lucynki w najbliższym otoczeniu

Dominika też ładne imię, na pewno częściej spotykane
sama znam co najmniej kilka Dominik urodzonych w ciągu ostatnich 3 lat
wszystkie to sympatyczne dziewczynki i imię dobrze mi się kojarzy

jednak przede wszystkim imię powinno Wam odpowiadać

według mnie do rzadziej nadawanych imion trzeba być przekonanym,pewnym
inaczej imię się nie obroni i za kilka lat możesz żałować, że takie wybrałaś dla córki

*mój wiosenny promyczek*

**moje jesienne słoneczko**
kwartalinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 08:37   #40
Nehir
Raczkowanie

GG do Nehir

A mi mama dala na imie Judyta i powiem Wam, ze mi sie nigdy nie podobalo, bo bylo oryginalne i ludzie zawsze przekrecali moje imie, co mnie bardzo irytowalo. Dzis mam juz 27 lat wiec co do imienia nie mam juz zadnych uprzedzen a jak ktos nie raz przekreci to mu tylko grzecznie zwracam uwage i sie nie obrazam :P
A co do Twoich propozycji imion- zadne mi sie nie podoba, ale pamietaj, ze to tylko i wylacznie Twoj wybor jak nazwiesz swoja coreczke. Ja jestem w ciazy, ale nie znam jeszcze plci dziecka, ale jesli to bedzie dziewczynka to na pewno nazwe ja Emilka. Szukalam imienia, ktore bedzie i po pl. i po ang. gdyz mieszkam w UK i chcialam, zeby byly 2 odopwiedniki.
Nehir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 12:32   #41
NNaTT
Rozeznanie

obydwa okropne i oklepane.

Czy naprawdę nie ma już ładniejszych imion? Ludzie
NNaTT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 14:45   #42
_vixen_
Zakorzenienie

Imiona mogą się nie podobać, ale oklepane jak te z czołówki najpopularniejszych to one na pewno nie są...
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 21:59   #43
joanna1978
Raczkowanie

ja 18 lat temu uparłam się że siostra bedzie miała na imię Pamela. mamie sie spodobało reszta była mniej zadowolona. jedna babka w szpitalu była wręcz oburzona. pierwsze 4-5 lat jej życia spędzałam z nią każdą chwile i nigdy niespotkałam się z tym że jest coś nie tak. na placu zabaw była jedyna Pamela. dotej pory spotkałam tylko jedną Pamele, którą poznałam zagranica. Dla swojej córci chciałam Amelka, ale TŻ niebardzo chciał.
Wybór imienia jest trudny i musi się podobać najbliższym.
Bardzo mi się podoba imie Bogumił - tak dostojnie i Baśka ale nie Barbara.
joanna1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 12:56   #44
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
zgadzam sie, my wybierajac imie tez szukalismy takiego ktoro nie jest w pierwszej 10 najpopularniejszych imion
druga niestety na ta pierwsza 10 sie zalapuje ale to juz przez brak porozumienia miedzy mna a tz, bo on to juz wymyslal kosmiczne imiona wiec Amelia to jest niejako kompromis.
Amelia to jedno z najpopularniejszych imion nadawanych w 2012 6 lokata w nadawanych najczęściej.
Stary 2013-04-26, 22:02   #45
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monicar Pokaż wiadomość
Amelia to jedno z najpopularniejszych imion nadawanych w 2012 6 lokata w nadawanych najczęściej.
chyba masz problem z czytaniem w pierwszej czesci postu pisalam o starszej corce Blance. a w drugiej czesci, ze przy drugiej corce nie wyszlo z imieniem spoza pierwszej 10, bo Amelia sie w niej znajduje. wiec w czym rzecz?
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-28, 16:53   #46
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kulig Pokaż wiadomość
Hej
mam pytanie co sądzicie o imieniu Lucyna zdrobniale Luśka
podoba wam się czy raczej nie
druga opcja to Dominika ale ja nie jestem przekonana
ja chcialam Dominika dla drugiej cory, ale w koncu Judyta ma Dominika na drugie imie
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-28, 17:00   #47
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Bardziej mi się pdoba Doinika.
Ale znam dwie Lucyny w moim wieku (27), na obydwiemówiono Lusi, tak jeszcze ujdzie, ale Lucyna i się nie podoba

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-28, 17:32   #48
surka
Zakorzenienie

Z tych dwóch wybrałabym Luynę
\
Cytat:
Napisane przez iwonap79 Pokaż wiadomość
luśka- bosko, lucyna- nieeee, dominika - jeszcze gorzej. oczywiście to moje zdanie.
ja mam Majkę (tak wiem.....co druga) a teraz Klara (pracuję nad TZ bo się nie chce zgodzić), albo Leon
A klara też teraz popularna przynajmniej w moim otoczeniu znam 2 Klary urodzone w tym roku

Imię wbieram tak, żeby podobało się mi i mojemu mężowi, to że reszta rodziny może kręcić nosem i dalsze otoczenie, tym się nie przejmuję.
surka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-28, 18:01   #49
LueLue
Raczkowanie

Ja tam jestem Lucyna, Lusia Tyle że jestem z Ukrainy, u nas to imię jest bardzo rzadko spotykane. Wiem, że w Polsce i na Białorusi wcale nie jest egzotyczne, jest jednak odbierane jako trochę staroświeckie
Znajomy z Czech pisał mi, że niby tam co druga ma na imię Lucka.

Lucyna to po łacinie "świetlista"
LueLue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-04, 12:27   #50
patiasym
Zakorzenienie

Lucyna podoba mi się o wiele bardziej niż Dominika. A jeszcze bardziej podoba mi się imię Łucja.
patiasym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości