![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: babcia chce mnie zmusić do ślubu
Moja tez mnie namawia na drugie dziecko ale jedynie co do niej dociera to Babciu ale bedziesz mi przelewac min 600€ miesiecznie na wychowanie
![]()
![]() |
#32 |
po drugiej stronie szafy
|
Dobre
![]() ![]()
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorko, jeśli babcia nie zmieni zdania i taka już jest to zepsucie kontaktów będzie ekspresowe. Niektóre babcie już takie są. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
a skad mozna wiedziec, czy z dana osoba bedizemy robic dalekosiężne plany, jesli nie poznalo sie jej w tak zwanej prozie zycia? Dla mnie to byl konieczny warunek, zebym mogla zdecydowac, ze tak, z tym czlowiekiem chce byc dalej, mimo jego minusow, ktore nie byly widoczne na etapie randkowania.
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Chyba będę musiała to ignorować, boję się jednak, że przez to podczas wigilii będzie między nami napięta atmosfera, nie chciałabym tego, no ale to już nie zależy ode mnie.
Parę słów wyjaśnień - jeśli chodzi o finanse, to zapewne babcia by mi odpowiedziała, że przecież rodzice nam ślub zorganizują. Nawet już powiedziała, że tata mój kupi nam mieszkanie. Babcia mieszka na wsi, tam jest taka tradycja, że młodym ślub zazwyczaj finansują rodzice. Nie chciałabym jednak, żeby moi rodzice z własnej kieszeni płacili nam za cały ślub, mój tż jest tego samego zdania. Jednak nie o finanse tutaj chodzi. Co do obecnego mieszkania - to też nie jest tak, że rzuciliśmy się na głęboką wodę i bawimy się w dom. Nawet nie mamy całego mieszkania dla siebie, wynajmujemy pokój w mieszkaniu studenckim. Weekendy też spędzamy osobno, ponieważ ja wtedy pracuję w swoim mieście rodzinnym, a mój tż w mieście, w którym studiujemy. Co do problemów w związku i tego, jak go traktuję, odniosłam się już wcześniej.
www.poomoc.pl Klikamy codziennie i pomagamy! Zawsze warto wyliczać powody do szczęścia, w życiu jest tak dużo jego przeciwieństwa, że lepiej zaznaczać je zakładką, dopóki można. S. Barry Tajny dziennik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Bardzo nie lubię jak ktoś mi mówi, jak mam żyć, więc żeby zachować dobre kontakty z babcią, ignorowałabym te uwagi, albo właśnie rzuciła jakimś luźnym tekstem i urwała temat. Możesz ewentualnie tłumaczyć, że wspólne mieszkanie to okres sprawdzenia siebie nawzajem, tego, jak się razem czujecie i jak razem radzicie sobie w życiu, bo przecież jesteście jeszcze bardzo młodzi, ale nie licz na to, że nagle magicznie zmienisz jej podejście. Trochę pogada, a jak zobaczy, że macie swoje zdanie i nie ma co liczyć na zmianę scenariusza, jest szansa, że po jakimś czasie odpuści, albo przynajmniej ucichnie.
Autorka niewiele o swoim związku i partnerze napisała, nie rozumiem czemu tak łatwo przychodzą ci osądy na ich temat.
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
www.poomoc.pl Klikamy codziennie i pomagamy! Zawsze warto wyliczać powody do szczęścia, w życiu jest tak dużo jego przeciwieństwa, że lepiej zaznaczać je zakładką, dopóki można. S. Barry Tajny dziennik |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama mam inne na to spojrzenie niż obowiązujące na wizażu, ALE nie znoszę, gdy ktoś komuś ustawia życie. Twoje życie, Twoje wybory. Tyle że mam wrażenie, ze ta Wigilia i "atmosfera", której trochę jak dziecko oczekujesz, przesłania Ci widzenie. No przecież nie wyjdziesz za mąż, aby babcia była dla Ciebie miła na Wigilii, prawda? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
ehh skąd ja to znam... tyle, że moja chciałaby ślubu w ogóle, nie ze względu na wspólne mieszkanie itp, ale dlatego, że już jestem w słusznym do tego wieku (gadki zaczęły się jak miałam jakieś 21 lat
![]() ![]() parę lat spędziłam na głupich dyskusjach, w końcu po prostu awanturę zrobiłam, że nie życzę sobie komentarzy, nie dotarło, więc dzisiaj po prostu ignoruję. Daję się wygadać, kiwam głową i zmieniam temat. Babcia sobie pogada, to jej ulży, ja się nie denerwuję i żyję dalej po swojemu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Szalony Kapelusznik
|
oj babcie tak już mają czasami, dla nich czsami ślub to "gwarancja", że facet się nie wybawi i nie zostawi
![]() Ignorować polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
Miałam taką samą sytuację ze swoją babcią. Kiedy się spotkałyśmy i powiedziała jak jej się to bardzo nie podoba i jak można mieszkać ' kartę rowerową' nie wchodziłam w żadną dyskusję. Powiedziałam jej, że rozumiem jej pogląd ale to moje życie, moja decyzja i musi to zaakceptować i szanować. Nie wezmę ślubu bo ona nie chce się wstydzić przed koleżankami, że jej wnuczka mieszka bez ślubu i grzeszy. Nigdy więcej nie poruszała tematu. Tutaj nie ma co przedstawiać argumentów. Jesteś dorosłą osobą nawet jeżeli popełniasz błąd to jest to Twój błąd. To ewentualnie Ty pójdziesz do piekła a nie babcia ;-)
![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() z osobami, które nie traktują ich poważnie (i wzajemnie) mieszkają ![]() zawsze mnie właśnie śmieszy demonizowanie wspólnego mieszkania ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
To babcia pracuje na zapsucie miedzy wami relacji- moze warto jej to wprost powiedzieć. A jesli nie zrozumie uciąć kontakty lub je ignorować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4384225 4]ahh Ci wszyscy niepoważni studenci mieszkający w mieszkaniach studenckich
![]() z osobami, które nie traktują ich poważnie (i wzajemnie) mieszkają ![]() zawsze mnie właśnie śmieszy demonizowanie wspólnego mieszkania ![]() ![]() też mnie to śmieszy, że co, z chłopakiem zamieszkać nie mogę, bo to zabawa? lepszy będzie jakiś inny obcy facet ![]() Autorko, nie ma innej rady jak jednym uchem wpuszczać a drugim wypuszczać. Miejmy nadzieję, że babcia będzie miała wyczucie i nie będzie Cię atakować swoimi wywodami akurat w święta. Edytowane przez Osleidis Czas edycji: 2013-11-22 o 23:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() oczywiście kwota zawyżona, chcę się zamknąć w o wiele mniejszej, ale lekka przesada w tej sytuacji nie zaszkodzi ![]() przekazałam tżtowi, z którym mieszkam już półtora roku bez ślubu uśmiał się ![]()
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4384225 4]ahh Ci wszyscy niepoważni studenci mieszkający w mieszkaniach studenckich
![]() z osobami, które nie traktują ich poważnie (i wzajemnie) mieszkają ![]() zawsze mnie właśnie śmieszy demonizowanie wspólnego mieszkania ![]() ![]() Nawet nie chce mi się po raz kolejny kopać z koniem - myślę, że jakakolwiek dyskusja ma sens, kiedy rozmówca czyta moje odpowiedzi. Myślę, że już 4 razy zawarłam odpowiedź na te wszystkie wypisywane przez Was bzdury w stylu 'ojojoj a ja mieszkam bez ślubu, pewnie grzeszę', 'ojojoj a pewnie mam mieszkać z koleżanką a z chłopakiem za rączkę w parku'. Nie wiem co Was dopadło, ale to już drugi wątek, w którym nikt nawet nie próbuje odnieść się do tego co piszę, a jedynie cytuje moje słowa i polemizuje ze swoimi własnymi głupimi wymysłami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
uważasz, że bawimy się w dom? to dosyć ciekawe, oboje pracujemy, zarabiamy, utrzymujemy sami siebie oraz mieszkanie, w którym mieszkamy, nie mamy żadnej pomocy od rodziny, jesteśmy w pełni samodzielni, wszystkie nasze sprawy załatwiamy sami. mieszkamy razem, nie bawimy się w mieszkanie razem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo jak nie to zapytam - nazywasz go TZtem dla jaj i wątpisz czy będzie z tego coś powaznego, czy uważasz, że to Twój partner życiowy i chcesz z nim spędzić życie. Jakbyś PRZECZYTAŁA moje słowa to byś wiedziała, że mówię o pierwszym przypadku. Skoro tak się oburzasz, to też pewnie jesteś tym pierwszym, co? ![]() Nieee ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
i masz rację. Babcia wychowała się w czasach, gdy normalką było wychodzenie za mąż w wieku lat 18; czymś nie do pomyślenia - mieszkanie przed ślubem; seks z chłopakiem a nie mężem - hańbą dla dziewczyny i jej rodziny. Tu nie ma co w ogóle zaczynać dyskusji. Im szybciej to zrozumiesz, tym mniej nerwów stracisz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
dwoje dorosłych samodzielnych pracujących ludzi, mieszkających razem nie bawi się w dom. nieważne na jakim etapie związku są, ile są razem i czy myślą o wspólnej przyszłości, czy nie. Edytowane przez 201803080934 Czas edycji: 2013-11-23 o 10:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
moja też. Nie widzę powodu aby dorosłych ludzi, którzy potrafią sobie na wspólne gospodarstwo zapracować, określać mianem niepoważnych, zabawowiczów - tylko dlatego, że decydują się na wspólne mieszkanie bez śmiertelnie poważnych planów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie wspólne mieszkanie jest krokiem powagą dorównującym zaręczynom, ślubowi czy kredytowi na 30 lat. Ja wiem, że to niepopularne poglądy, bo teraz zaręczają się nawet 17latki i ze wspólnym mieszkaniem dzieje się to samo - nie ważne z kim, nie ważne czy to poważna relacja, byle pomieszkać ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:14.