|
|
#31 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zbyt wczesne zaręczyny
Aha, co do tego, czemu nie biorę pod uwagę zaręczyn 'dla siebie', otóż temu:
Cytat:
Druga kwestia: Cytat:
Zresztą co tu gadać, gdyby była pewna, to nie zakładałaby tematu na forum. Nie wiem, ja byłam pewna i takich rozkmin nie miałam (a co jeśli to nie to, a jak się rozstaniemy itd). |
||
|
|
|
|
#32 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie, nie wszystkie czynności, autorko. nie wstajecie razem do pracy, nie płacicie razem rachunków, on nie sprząta twoich skarpetek, ty nie pierzesz jego gaci [hiperbolizuję, dziewczyny nie czepiajcie się przykładów ].wystarczy z kimś zamieszkać, żeby na własnej skórze odczuć, że to nie to samo co pomieszkiwanie. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#34 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
|
|
#35 |
|
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem powinnaś poczekać do momentu kiedy będziesz pewna swojej decyzji
Tyle.
|
|
#36 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ponadto piorę i prasuję naszze ubrania, gotujemy razem, sprzątamy razem kibel i zmywamy stosy garów, razem śmimy, wykonujemy codzienne obowiązki gdy ze sobą "pomieszkujemy"to mój 2 powazny związek ![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
Edytowane przez megalaska Czas edycji: 2014-01-11 o 21:54 |
|||
|
|
|
|
#37 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Osobiście uważam zaręczyny za moment rozpoczęcia przygotowań do ślubu. Wielu moich znajomych zaręczyło się i w ciągu dwóch, trzech tygodni mieli już ustaloną datę ślubu . Też bym tak zrobiła. Nie widzę sensu w długim narzeczeństwie. Kolejną sprawą jest fakt, że znacie się bardzo krótko (mam podobny staż związku) i dopiero poznajecie się, macie różowe okulary (tak jak my ), poczekajcie aż się trochę "dotrzecie" i sprawdzicie czy w takich codziennych sytuacjach też jest Wam dobrze. Jednak nie oznacza to, że musicie długo czekać znam wiele par, które wzięło ślub w rok od poznania się (moi rodzice w czerwcu zaczęli być ze sobą, a w kwietniu, czyli po 10 miesiącach wzięli ślub - bardzo udane małżeństwo, chciałabym mieć takie ), a żyją w szczęśliwych związkach małżeńskich. Na to nie ma reguły.
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- w czasie okołozaręczynowym nie pomyślałam o tym przez sekundę - wiedziałam, że tak nie będzie, bo nie dałam im ku temu powodów, ergo uważałam, że będą się cieszyć, bo facet właściwy, staż związku spoko, my samodzielni, pracujący, mieszkający razem. Moje myślenie się sprawdziło, bo po info o zaręczynach dostaliśmy mnóstwo gratulacji i ciepłych słów, a nasze rodziny cieszą się na nasz ślub. Jestem na 100% pewna, że jakbym wyskoczyła z pierścionkiem po 5 m-cach związku, to moja matka by się popukała w głowę. |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli w ogóle zrodził ci się taki problem w głowie to znaczy, ze musisz to przełożyć. Po co robić coś co nie wypływa z ciebie w 100%. Z resztą 9 miesięcy znajomości to bardzo mało, 5 związku to już cholernie mało.
|
|
|
|
|
#40 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie o to samo chciałam spytać. Cytat:
Po zaręczynach=oficjalne, a bez zaręczyn=jakie? |
||
|
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
Ja mialam 19 lat i bylam z chlopakiem 9 miesiecy kiedy mi sie oswiadczyl. Po roku zamieszkalismy razem i sie posypalo ale ze wzgledu na zareczyny ciagnelismy beznadziejny zwiazek przez kolejne 2 lata. Mysle, ze rozeszlibysmy sie duzo wczesniej gdyby nie te zareczyny. U Ciebie nie musi oczywiscie tak byc ale z perspektywy czasu widze, ze bylam zdecydowanie na to za mloda - on oczekiwal od razu slubu i dzieci, ja majac 20 lat niekoniecznie.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
I wiesz autorko, tak ostatnio się zastanawiałam jakby tak po roku mi się oświadczył, co bym zrobila. I nie mam żadnych wątpliwości, że powiedziałabym tak, a rodzina czy też ich reakcje w ogóle przez myśl mi nie przeszły. (Tu najbardziej uderza mnie Twoja niedojrzałość) Plus, podobnie jak wiele wizażanek, nie widzę sensu zaręczania się dla samych zaręczyn. |
||
|
|
|
|
#43 |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Napisane przez Dotka90 Poza tym ja jestem z tych, którzy nie uznają zaręczania się po to, żeby być zaręczonym Argument o 'określeniu się' do mnie nie przemawia, przecież to WY między sobą macie wiedzieć, jakie macie plany życiowe, czy wspólne itd. Cytat: Napisane przez paula78 A co zmienią te zaręczyny w waszym życiu? Nic. Dokładnie o to samo chciałam spytać. Cytat: Napisane przez megalaska dlaczego wykluczasz zaręczyny dla siebie? czemu niepotrzebne? to rownie dobrze po co związek? kochacie sie to oficjalne bycie ze sobą niepotrzebne po co masz go przedstawiac jako swojego chłopaka? Czym jest "oficjalne bycie ze sobą"? Po zaręczynach=oficjalne, a bez zaręczyn=jakie? Dokładnie tak samo myślę. Sorry, ale dla mnie wygląda to jakby chłopak chciał Cię nazywać swoją narzeczoną, bo fajnie brzmi, albo nie wiem, może się boi, że uciekniesz inaczej. Zaręczyny = przygotowanie do ślubu, a nie bawienie się w kilkuletni związek z pierdzionkiem. Chcecie być razem to spoko i tak będziecie, zaręczyny was nie określają, a kiedy będzie na to pora to naturalnie wyjdzie. A nie, kochanie za pół roku w czwartek się oświadczę
|
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyno,mam 21 lat za kilka dni i opowiem Ci moją historię. Zaraz.po maturze (19 lat) mój chłopak oświadczył mi się,jesteśmy w tym samym wieku,byliśmy wtedy ze sobą jakieś dwa lata. Rozmawialiśmy o tym wcześniej,ale nie spodziewałam sie tego tak szybko,jednak.przyjęłam bez zawachania, bo tak jak ty- byłam pewna. Dostalam piękny złoty pierścionek,wszystko było cudownie. Ale tylko w naszym mniemaniu. Rodzice nie dowierzali, podejrzewam nawet ze śmiali się w duchu, znajomi tez jakoś nie brali tego na poważnie. Szczerze powiem, że załamałam się trochę.
Chodziłam z pierścionkiem 1,5 roku. Oczywiście dalej rodzice nie dowierzali, musieliśmy pokazywac im niemal na każdym kroku, że.to.wszystko jest serio,że naprawdę się kochamy. Studiowalismy juz drugi rok więc zdecydowaliśmy,że czas na oficJalne zareczyny. Oczywiście wcześniej "nastawilam" moich rodziców na taka sprawę. W.końcu pewnego wieczora moj mężczyzna przyszedł z kwiatami i.winem do moich rodziców i poprosil.ich o.moją rękę. Zgodzili się. Zareczyliśmy się na te święta. Jeśli mogę Ci doradzić,powiem.Ci tak. Wiek nie gra roli, ja nie żałuję niczego co się stalo,nawet jeśli faktycznie byliśmy trochę wysmiewani itp. Jeżeli jesteś jego.pewna to nie zastanawiaj się,bo chłopakowi może faktycznie zależy na.tobie, jest trochę.starszy.więc też ma prawo do poważnych planów i decyzji,chyba ze Ty nie jestes pewna jego. Ale z tego co piszesz, wynika że jesteś. pozdrawiam Sory.za błędy, ale pisze z telefonu:/ Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Nika, ok, nosisz ten pierścionek już 2 lata i co dalej? Przygotowania do ślubu w toku, czy będziesz nosić ten pierścionek kolejne dwa lata, bo studia trzeba skończyć, pracę znaleźć itd?
|
|
|
|
|
#46 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Facet oświadczał Ci się 2 razy? Raz nieoficjalnie i raz oficjalnie? ![]() Bez sensu. Cytat:
Edytowane przez Yenes Czas edycji: 2014-01-12 o 12:07 |
||
|
|
|
|
#47 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I właśnie tutaj się różni to od autorki, która powinna wyciągnąć wnioski z mojego postu Każdy ma tyle lat ile ma, ale wszystko zależy od tego co dalej chcemy robić...I jeszcze dodam- fakt, będę go nosić kolejne dwa lata, ponieważ przygotowania do ślubu nie trwają miesiąc czy pół roku- chyba że z przymusu, ale to chyba zgodzisz się ze mną, że nie ma sensu, nawet jeśli popiera Twoją ideologię "nie zaręczać się bez sensu kilka lat przed ślubem". ;| Yenes: Oświadczył się raz;p 1,5 roku temu a teraz zrobiliśmy oficjalne zaręczyny przy rodzinie i bliskich
"Bez człowieka szczęścia nie osiągniesz." Ja ![]() Tak, lubię życie ![]() WYMIENIĘ: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post36488238 Edytowane przez nika1401 Czas edycji: 2014-01-12 o 12:14 |
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Ale przygotowania trwają, tzn. macie datę, salę itd?
Czy to jest na etapie planowania i 'kiedyś tam będzie'? |
|
|
|
|
#49 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Poprostu chcę pokazać innym dziewczynom, aby niekoniecznie wierzyły w gadki typu "za krótko się znacie", "po co taki długi okres zaręczyn", "to nic nie zmieni". Jeśli ktoś tak uważa, to nie powinien się udzielać w takich tematach, ponieważ jest typowym singlem albo preferuje "luźne" związki. A z tego co widać, autorka ma w planach zaręczyny, ślub i wierzy w prawdziwą miłość.
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() W zasadzie jesli teraz jest oficjalnie i przygotowania dopiero ruszą to nie obraz się, ale te 1,5 roku to dla mnie taka zabawa w zaręczyny nie wiadomo po co. I ślub da się spokojnie zorganizować w rok, przy czekaniu na sale maks 2 lata, nie wyobrażam sobie dłużej czekać. Cytat:
ani nie jestem singlem, ani nie preferuje krótkich związków, wiec troszkę sie nie wpisuje w ten Twój stereotyp, prawda? A u autorki problem jest ten ze ona nie jest pewna. Jakby była to by tu nie pisała.
Edytowane przez Yenes Czas edycji: 2014-01-12 o 12:38 |
||
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Nika, ale ja Ci nigdzie nie napisałam, że się mylisz, zwyczajnie pytam, bo dla mnie jest różnica 'jesteśmy zaręczeni, planujemy ślub, ogarniamy temat stopniowo', a 'jesteśmy zaręczeni, a ślub kiedyś tam'.
Niemniej jednak, dla mnie wciąż 4letnie zaręczyny są bez sensu. Takie mam zdanie i tyle. |
|
|
|
|
#52 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jestem tego samego zdania. Chyba sa wtedy tylko po to zeby ranga związku wydawała sie wyższa i tyle. Tak to dla mnie wyglada. |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Raczkowanie
|
Yenes możesz wierzyć lub nie ale mieszkam w takim miejscu, gdzie na salę czeka się bite dwa lata. A uważam, że zaklepać datę ślubu i salę i nie zrobić zaręczyn to trochę bez sensu. Bo według moich zasad najpierw są zaręczyny, a po tym się wszystko ustala.
Po za tym, każdy ma swoje zachowania i potrzebuje określonego czasu na wszystko. Inni robią wszystko "hop siup" a inni wolą dłużej, chcą nacieszyć się okresem narzeczeństwa, w którym planują cały ślub i wesele, na spokojnie i po swojemu. ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Jakaś przewrażliwiona chyba jesteś.
Nigdzie nie napisałaś, dlatego zapytałam, proste ![]() Nie wiem, po co sobie dorabiasz jakąś ideologię do tego. EOT. |
|
|
|
|
#55 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Plus te nieszczęsne zaręczyny, dziewczyny serio, robicie po jakims czasie zaręczyny dla rodziny?! Bo dla mnie zaręczyny sa jedne, jak sie facet oświadcza...
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie też zaręczyny są jedne i nie chciałam żadnego bzdurnego 'proszenia rodziców o rękę', zwłaszcza, że wszyscy się domyślali, że niedługo się zaręczymy.
TŻ się oświadczył, pojechaliśmy do mojej mamy, powiedziliśmy jej, wycałowała nas, wypiliśmy toast i tyle, resztę rodziny i znajomych obdzwoniliśmy ![]() U nas właśnie od zaręczyn do ślubu miną prawie 2 lata - czekanie na salę, organizacja wszystkiego, a przede wszystkim: podyktowane kasą, bo wesele robimy sami, więc nie wyrobilibyśmy się np. w 8-9 m-cy ze wszystkim. |
|
|
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie, często jak widzicie wychodzi to raczej dłużej, bo się czeka na to, na tamto itd.
A kwestia zaręczyn jest indywidualna- wszystko zależy od relacji w rodzinie jak i też od tradycji- niektórym może wydać się to śmieszne, ale dzisiaj jeszcze gdzieś tam są tradycje
|
|
#58 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do samej długości związku to w sumie nic nie mam bo to kwestia szczęścia, jedni się dopasują od razu, a inni i po 10latach nie.Ale zaręczyny ciągnące się latami to jakaś zabawa dla mnie. W 2 lata da się załatwić wszystko, po co to ciągnąć dłużej? |
|
|
|
|
|
#59 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
No ale właśnie dlatego, że to poważna sprawa i wiążąca deklaracja, to nie powinno się według mnie podejmować takiej decyzji po kilku miesiącach związku.
|
|
|
|
#60 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tez tak to widzę ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:19.

nie rozumiem jak ktos potrzebuje 3> lat na "poznanie się" ludzie sie az tak nie zmieniają jak ktos po roku nadal nie jest pewny milosci oraz tego ze chce byc z daną osobą nie wieze ze po 3 latach magicznie to sie zmieni wiec skoro po roku ktos nie wie czy chce byc z daną osobą po co dalszy związek i czekanie? mówi się o mężach tyranach jak chłop ma byc zły po slubie to niewazne czy slub za rok czy 20 lat - i tak będzie, jak jest ogólnie nieodpowiedni - nie wierze ze po roku tego nie da sie zauwazyc
].
. Też bym tak zrobiła. Nie widzę sensu w długim narzeczeństwie. Kolejną sprawą jest fakt, że znacie się bardzo krótko (mam podobny staż związku) i dopiero poznajecie się, macie różowe okulary (tak jak my
), a żyją w szczęśliwych związkach małżeńskich. Na to nie ma reguły.