|
|
#31 | |||
|
sissy that walk
|
Dot.: dziecko w tym wieku
Cytat:
---------- Dopisano o 00:03 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#32 |
|
Przyczajenie
|
każdy musi sam dojrzeć do decyzji jaką jest posiadanie dziecka. Wiadomo jednak, że każdy chciałby mieć godne warunki do wychowania dziecka, dlatego stała praca, wsparcie rodziny, partnera są bardzo ważne.
ja jak się zdecyduje, to planuje dwójkę dzieci w odstępie góra 2 lat, a potem co będzie
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co z tego, że szkołę trzeba było rzucić, chłopak zarabia minimalną i jedyne co mają, to pokój u jednych czy drugich rodziców.Autorko, w ogóle się nie przejmuj. Każdy ma swój czas i porę na dziecko. Albo i nie ma w ogóle. |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Rozeznanie
|
Moim zdaniem ta koleżanka myśli mniej więcej tak "ja siedziałam w pieluchach i gotowałam obiadki misiowi, a ona pójdzie na studia,imprezy, może dobra praca - nie fair, niech też ma przerąbane".
Jeżeli byłaby szczęśliwa że w wieku 19 lat wpadła i jest zależna od męża - żyłaby tym i nie namawiała Cię na to. Identycznie jak niejaka pani Godek, o której było głośno we wrześniu/październiku : ja mam chore dziecko, inne tez zmuszę, żeby chore dzieci rodziły. Po prostu są ludzie, którzy nie mogą ścierpieć, że ktoś ma lepiej/żyje inaczej. |
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie byłabym za namawianiem kogoś do swojego sposobu życia i swoich wyborów (w tym przypadku do dzieci w tak młodym wieku). Zbyt ważna jest to decyzja. Choć są tego także duże plusy, nie tylko same minusy, prawda. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-02-13 o 03:12 |
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Fajnie,że masz swoje zdanie. Ona na inne. Nie widzę sensu postu,jak pomóc?
Wysyłane z mojego X10i za pomocą Tapatalk 2
|
|
|
#37 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
A co do namawiania - nie na miejscu, ale trzeba mieć "niezłe" koleżanki wokół siebie by być tak pewnym, że namawiają nas na coś żeby nas pogrążyć...
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2014-02-13 o 09:25 |
||
|
|
|
|
#38 |
|
Wtajemniczenie
|
Dla mnie argument o warunku "stabilizacji życiowej" niezbędnym do posiadania potomstwa jest z
Tak więc dla mnie pracujący 19-latek po technikum jest w takim samym położeniu, jak 26-latek po studiach. Dziś się nie liczy papierek czy staż pracy na jakiś marnych stanowiskach tylko umiejętność radzenia sobie samemu, elastyczność. Jedyne, co w pierwszym poście mnie uderzyło to namawianie na dziecko
|
|
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
Wszystko zależy jakie ma się priorytety, Ty chcesz skończyć szkołę, zdobyć jakieś zawodowe doświadczenie i dopiero wtedy decydować się na dziecko.
Może tak być że koleżanka trochę Ci pozazdrościła i chciała się pochwalić jak jej się dobrze wiedzie i jaka jest zadowolona ze swojego życia. Jej mąż może wcale nie chcieć na razie decydować się na 2gie dziecko. |
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie głupota, podobnie jak mowienie, że dziecko było planowane po ilus tam miesiącach bycia razem.
Mając lat naście czy nawet 20 kilku jest sie samemu dzieckiem, priorytety? a może nie proiorytety tu chodzi, ale o to, że 19 latka nie widzi innych mozliwości? |
|
|
|
|
#41 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzięki, nie spodziewałam się że moj post będzie miał taki odzew no fajnie, różne macie opinie, poglądy . dzięki
|
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
własnie maż chce
|
|
|
|
|
#44 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
Nie przeczytałam całego wątku, jedynie pierwszy wpis. Ale zaciekawił mnie, więc się wypowiem.
Moim zdaniem każdy ma jakieś priorytety - to, że koleżanka jest młoda, wcześniej wpadła, a teraz znowu z mężem planuje dziecko, to nic takiego. Powiem więcej - dobrze, że planują, dziecko będzie miało rodzeństwo, nie będzie jedynakiem przez całe życie lub długi, długi czas. Mówię to na swoim przykładzie - mama urodziła mnie w młodym wieku, byłam oczywiście nieplanowana. Żyłam bez rodzeństwa 10 lat - po tym czasie urodził się planowany już brat Ale te 10 lat to za dużo - byłam rozpieszczonym dzieckiem, choć gdy urodził się brat nigdy nie dawałam odczuć po sobie zazdrości bo po prostu jej nie przejawiałam. Głównie dziadkowie nadal mnie rozpieszczali, nie było tak, że jak pojawił się brat to wszystko było dla niego.Choć gadania, że "mają większe boleści podczas porodu" i jakieś aluzje i niepozorne przekonywania innych żeby już mieli dziecko to głupota. Niemniej jednak każdy ma swoje życie, jest kowalem własnego losu i może robić co chce (oczywiście wedle zasad i z pomyślunkiem). |
|
|
|
|
#46 | ||
|
and cigarettes
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dobra, eot, bo najwyraźniej nie rozumiem zupełnie, o co Fleur chodziło.
|
||
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) autorka wątku to bardzo młoda dziewczyna, która nie ma dochodów ani skończonej szkoły średniej, przed nią matura. Ma pracującego chłopaka, to prawda. Spotyka koleżankę, która w jej wieku została matką, która namawia ją na dziecko, gdyż według niej teraz jest do tego najlepszy czas. Do tej właśnie sytuacji się odniosłam, gdy pisałam, że namawianie na dziecko kogoś w sytuacji autorki jest nieodpowiedzialne. Teraz to wyjaśnię: 1) ciąża nie zawsze przebiega bezproblemowo, autorka może mieć więc problemy zdrowotne, które utrudnią jej naukę do matury, lub nawet w skrajnym przypadku uniemożliwią przystąpienie do niej razem z resztą maturzystów. A stres ma negatywny wpływ na rozwój płodu, niektóre maturzystki naprawdę bardzo mocno przeżywają egzamin dojrzałości. 2) Autorka ma pracującego chłopaka, nie znamy co prawda jego dochodów, mogą być wysokie, kto wie ale należy pamiętać, że to jego dochody. I niekoniecznie wszystko musi przebiec w sposób optymistyczny, czyli szczęśliwa rodzinka żyjąca razem. Może dojść do sytuacji, gdy chłopak stwierdzi, że autorka nie jest tą jedyną i co wtedy: dostanie alimenty na dziecko i to wszystko. Za co się utrzyma? Wtedy będzie musiała liczyć tylko na pomoc rodziców. Mało takich wątków się tu przewinęło? Tylko wtedy każda pisze, że trzeba było myśleć wcześniej, a nie robić dzidziusia. A teraz? Hipokrytki z niektórych Was, drogie Wizazanki.3) Namawianie na dziecko zawsze jest niewłaściwe. To poważna decyzja, powinno się ją podjąć, gdy jest się tego pewnym. Dlatego napisałam, że namawianie autorki na dziecko jest nieodpowiedzialne. Jest to moje zdanie, można się z nim nie zgodzić, ale nie wiem, czego tu nie rozumieć. Ja nie pisałam o ukończeniu studiów, o rozwoju kariery, czy też o pewnej sytuacji życiowej- takiej to chyba nikt nie ma, różne rzeczy się mogą wydarzyć. Ale jeśli wiemy, że na na to nie stać w tym momencie, to nie można iść na żywioł i liczyć, że jakoś to będzie. Nie krytykowałam wyborów życiowych opisanej koleżanki, którą tak wiele osób tu broni. Krytykowałam jej zachowanie w stosunku do autorki. Jaśniej już nie umiem. |
|
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
myślę, że 30 to jednak zbyt późno. Każdy ma jakąs swoją granicę wieku. Nie mówię, że to 19l. bez przesady, ale na pewno nie 30. Nie uważam, żeby dziecko było dumne potem , że ma starą matkę
zastanów się też nad tym , nie myśl tylko o sobie ![]() ---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Dzięki dokładnie o to chodziło ![]() No tak jak powiedziałaś, dochody chłopaka to tylko i wylączenie jego dochody. Nie ingieruję w nie, spokojnie , nie wyobrażam sobie swojej najbliższej przyszłości jako matka, myślę chyba podobnie jak większość z Was. Każdy obiera inną drogę życiową. Ale ja pragnę być niezależna, nie chcę, aby utrzymywał mnie mężczyzna. Pragnę zrealizować również siebie. Koleżanka chce mieć drugie dziecko, ich sprawa. Ale myślę, że po części któraś z Was moje drogie miała racje. Ja jestem młoda, lubię zakupy, ubrania, perfumy itp. Jestem nastolatką to chyba normalne. Lubię różne drobiazgi, zaś moja koleżanka nie może sobie na nie pozwolić. Ma dziecko i przeszła w ten dorosły etap życia że tak powiem Każdy robi co chce ale poniekąd może właśnei chce od siebie odwrócić uwagę. Mówi, że cieszy się, jest zadowolona itp ale może to tylko pozory.. dzięki za tak liczne odpowiedzi !! pozdrawiam---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- to nie było namawianie, dziewczyny ! koleżanka po prostu zapytała kiedy u nas coś będzie i żeby już działać echhh chyba ta dziewczyna mnie nie rozumie. to był jeden temat i koniec, więcej do wątku nie wróciłyśmy, ale jeśli kolejny raz się zapyta to nie wytrzymam i jej chyba coś odpale
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
dziecko będzie szczęśliwe,jesli będzie mieć MĄDRĄ matkę,czy 20 latkę czy 40latkę -to aurat nie ma znaczenia
|
|
#50 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zadomowienie
|
Autorko, take it easy
Dziewczyna po prostu zapytała, wypowiedziała swoje zdanie na ten temat i tyle, nie widzę za bardzo sensu obruszania się i nakręcania w tym temacie. Każda z was ma inne poglądy, priorytety i już.
|
|
|
#52 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ślub mają nie ma się do czego przyczepić
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie patrz się na innych,tylko żyj w/g siebie
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
|
|
|
|
#54 | |
|
sissy that walk
|
Żona zajmująca się małymi dziećmi i mająca męża, który pracuje na utrzymanie rodziny, to utrzymanka???
|
|
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
Jak ja nie lubie określenia utrzymanka. Co złego jest w tym że kobieta (nie ważne czy mająca 20 czy 30 lat) chce się zajmować domem i dziećmi? Każda kobieta musi pracować zawodowo? Skoro pasuje to jej i mężowi to co w tym złego?
|
|
|
|
|
#56 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Czy może taka młoda mama na rozmowie kwalifikacyjnej, żeby się z dobrej strony zaprezentować, mówi, że jej niewątpliwą zaletą jest posiadanie dziecka/ci, więc nie zrobi sobie kilkuletniego urlopu zaraz po otrzymaniu umowy? Mi się nie podoba ta kolejność, brakuje mi tu kilku bardziej beztroskich lat, bez takiej wielkiej odpowiedzialności, jaką jest dziecko. Dla mnie to bardzo cenne. I nie sądzę, żeby dziecko byłoby w stanie wynagrodzić mi ten czas. Z dzieciństwa, okresu nastoletniego od razu przejść w dużą odpowiedzialność i obowiązki.
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ktoś jest fajną osobą to życie po dziecku mu się nie skończy obojętnie czy będzie je miał w wieku 20 lat czy 30. Bo pierwszy odchowa i się bawi, drugi też odchowa i się bawi - mimo, że starszy.
Tak niewiele znam rodziców, którzy są zwyczajnymi ludźmi (w sensie tacy 40+) a nie zgrzybiałymi dziadami, nie wiem skąd to się bierze. |
|
|
|
|
#58 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla ciebie nie ma nic złego w byciu utrzymanką,dla mnie jest i nie dlatego,że jest to upokarzające w trakcie związku ,ale po ewentualnym jego zakończeniu ![]() ---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
![]() kochanka (partnerka) utrzymywana przez mężczyznę
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
||
|
|
|
|
#59 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
|
#60 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:02.

Co z tego, że szkołę trzeba było rzucić, chłopak zarabia minimalną i jedyne co mają, to pokój u jednych czy drugich rodziców.