O której zostawić gości i iść spać...;-) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-11, 23:48   #31
konfitura
Wtajemniczenie

Dot.: O której zostawić gości i iść spać...;-)

Aby nie być gołosłownym

konfitura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 00:00   #32
tricomi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez konfitura
A czy funkcjonuje u Was "rowerek"? Czyli konkurs (oczywiście w poprawiny) - slalom między krzesełkami na miniaturowym rowerku z kaskiem i goglach na głowie? W połowie trasy obowiązkowa wódeczka
fajna sprawa, jeszcze się z tym nie spotkałam, ale to pewnie zależy od orkiestry jakie ma przygotowane zabawy. U nas ostanio króluje zabawa "w woźnice" a wygląda to tak:
ustawia się dwa krzesła na srodku- dla króla i królowej (para młoda w rolach głównych) cztery po bokach- koła karety, jedno z przodu- woźnica i 2 przed nim- konie (para młoda wybiera sobie z gości). Ktoś z orkiestry zaczyna czytać historyjke o tym jak król z królową wybrali sie na przejażdzkę używając słow: król, królowa, woźnica, prawy koń, lewy koń, kareta i każdy słysząc przypisaną sobie funkcje musi obiec krzesełko, za każde spóźnienie karniak w postaci kielicha

ubaw po pachy jak się to ogląda, na każdym weselu woźnice trzeba zmieniać (najczęściej żoną) bo nie wyrabiają hihihi
tricomi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 00:11   #33
konfitura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tricomi
fajna sprawa, jeszcze się z tym nie spotkałam, ale to pewnie zależy od orkiestry jakie ma przygotowane zabawy. U nas ostanio króluje zabawa "w woźnice" a wygląda to tak:
ustawia się dwa krzesła na srodku- dla króla i królowej (para młoda w rolach głównych) cztery po bokach- koła karety, jedno z przodu- woźnica i 2 przed nim- konie (para młoda wybiera sobie z gości). Ktoś z orkiestry zaczyna czytać historyjke o tym jak król z królową wybrali sie na przejażdzkę używając słow: król, królowa, woźnica, prawy koń, lewy koń, kareta i każdy słysząc przypisaną sobie funkcje musi obiec krzesełko, za każde spóźnienie karniak w postaci kielicha

ubaw po pachy jak się to ogląda, na każdym weselu woźnice trzeba zmieniać (najczęściej żoną) bo nie wyrabiają hihihi
Ciut to zakręcone, szkoda, że nigdy nie widziałam U nas tego nie ma
A rowerek to u nas standard

Stary 2005-10-12, 01:01   #34
joanna26
Raczkowanie

GG do joanna26

także uważam że państwo młodzi powinni zostac do końca i żegnać gości. Jest to jedyny taki dzień w zyciu i chyba mozna sie poświęcić. Dla mnie takze bez sensem jest robienie sesji zdjeciowej w dniu ślubu podczas imprezy. Byłam u mojej koleżanki na weselu nie było ich 3 godziny-a ze była super pogoda to kazdy siedział na dworze i chodzil po parku a na sali nie było nikogo hehe-zespół obijał sie jak mogł pił i jadł- goscie za mało sie bawili a jak juz sie rozkrecali to po 3 piosenkach zespół spiewał - a teraz idziemy na jednego - lalalala- no nie porażka-ludzie nie wiedzieli co ze sobą zrobić-a państwa młodych nie było-ja osobiście wolałabym uczestniczyc cały czas w moim weselu. A Slub mojej kumpeli organizacyjnie porazka-ale co najlepsze to tam poznałam mojego obecnego TZ-trwa to juz ponad rok hihi.
joanna26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 07:08   #35
czarownicagosia
Zakorzenienie

GG do czarownicagosia

To ja o zwyczajach jeszcze
U nas (rzeszowskie) jest taki zwyczaj, ze robi sie brame czyli zagradza droge orszakowi weselnemu i mlodzi musza sie czyms wykupic (wodeczka, slodycze) jesli chca jechac dlalej (a chca zawsze) Moi sasiedzi byli "miszczami" w robieniu bram Zakladali stare lachy, kalosze wypchane sloma, zwozili snopki slomy na taczkach i takie tam, swietnie to wygladalo Czy praktykuje sie taki zwyczaj w innych czesciach Polski?
P.S "Czaskanie" jest swietne!

czarownicagosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 08:11   #36
Sovilo
Zakorzenienie

Ja mieszkam w pomorskim i u nas zwyczaj ''bramy'' jest powszechnie znany od kiedy pamietam. A ja nadal nic nie mogę poradzić, ze te wszystkie zwyczaje wydają się dla mnie bezsensu, są jakimś takim bezguściem(bez urazy ) i kombinuję nad odbiadokolacją z klasą...
Sovilo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 10:53   #37
tricomi
Zakorzenienie

u nas "bramy" również jak najbardziej (u mojego znajomego poszły na ten cel prawie 2 skrzynki wódki!) a co do reszty, to takie tradycje już powoli "konają" przez to nasze leniwe pokolenie
tricomi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-10-12, 11:31   #38
papryczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sovilo
A ja nadal nic nie mogę poradzić, ze te wszystkie zwyczaje wydają się dla mnie bezsensu, są jakimś takim bezguściem(bez urazy ) i kombinuję nad odbiadokolacją z klasą...
Sovilo, to myslimy tak samo. Gdy czytam o tych wszystkich zwyczajach (albo uczestnicze w nich bywajac na weselach), to odnosze wrazenie, ze jestem z innej bajki! Jestem w trakcie planowanai wlasnego slubu i z pewnoscia nie chce miec tego typu zabaw na imprezie po ceremonii slubnej... Sovilo, macie juz konkrety ustalone? My wciaz debatujemy nad ksztaltem uroczystosci.
Oczywiscie nie chcialam swoja wypowiedzia nikogo urazic - w koncu kazdy organizuje sobie ten dzien tak, jak tego pragnie.
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 12:58   #39
konfitura
Wtajemniczenie

U nas brama również obowiązkowa, ale to chyba w całej Polsce.
Te wszystkie zabawy zbyt mądre nie są to fakt, ale za to śmiechu co niemiara Każda może odbyć się w kulturalny sposób To jest zabawa, a przy dwustu gościach aż się prosi o coś takiego

Stary 2005-10-12, 14:28   #40
Naja84
Rozeznanie

Elu ja nie żartuje! u nas jest taki zwyczaj że w piątek ( przed slubem ) przyjaciele i znajomi młodych przychodzą do domu Panny Młodej i przed drzwiami tłuką jej porcelane ... tzn wszystko co nawet ją przypomina - nawet kafelki ... Ma to przynieść młodym szczęście na nowej drodze życia
Naja84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 15:56   #41
agatka85
Przyczajenie

Pracowałam kiedys jako kelnerka w restauraci,więc miał okazję zzobaczyc jak to jest z tym "urywaniem sie" ze swojego wesela...
W sumie z tego co pamiętam to zadna para nie została do samego końca.. a nie!! jednak jedna para mi sie przypomniała- wychodzili naprawdę ostatni..
A reszta to różnie.. Ale raczej było to tak 1-2 godziny przed końcem imprezy.. Fajnie to wygląda jak wszyscy goście robią Młodej Parze taki tunel do wyjścia i oni muszą pod nim przejść. Tylko,że czasami goście specjalnie ich nie chcą dalej puścić i oni muszą sie przedzierać do wyjścia heh
Według mnie można wyjść wcześniej,ale znowu nie kilka godzin..
agatka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-12, 16:23   #42
Yoasia 22
Rozeznanie

W Wielkopolsce też występuje taki zwyczaj( ale nie w całej- u mnie nie) - mówią na to chyba "Polter". Zwyczaj ten obecny jest też w Niemczech pod nazwą POLTERABEND- polter oznacza halasowanie, abend wieczór
Yoasia 22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 17:57   #43
Misiaczek20
Raczkowanie

Co do urywania sie z wesela na akzdym na ajkim bylam panstwo mlodzi byli do konca i my tez wytrwamy
A co do zwyczajów i tu u nas zaczynaja sie schody bo ja rodowity kujawiak z dziada pradziada takie same tradycje jak na pomorzu wiec i tluczenie szkla rodzina narzeczonego rodowici górale ( tradycje zwiazane z weselem powszechnie chyba znane) ale mieszkam juz od bardzo dawna na slasku a moj narzeczony w małopolsce wiec mamy wymieszanie 4 różnych zwyczajów i tradycji wiec ratunku jak wybrnac z tego ambarasu i postawic na swoim ? bo ja juz nic nie wiem zwlaszcza przeraza mnie lista gosci mojej tesciowej jest przerazajaca zatem RATUNKU !!!!!

Misiaczek20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 18:19   #44
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

ale jak to tłuką to co ma się w domu, czy przynoszą cos i tłuką?? Bo przeciez jakby mi stłukli moje roczne kafelki i sedes to nie ręczę za siebie! Rozmumim cos symblicznego potłuc ale przeciez taki kibelek to i koszt i zainstalowanie nowego!

A Polterabend to wieczór kawalerski.
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 18:29   #45
Naja84
Rozeznanie

ELu nie nie to nie tak - każdy kto przychodzi to przynosi ze sobą np. talerze czy wazy - sedesy tez się zdarzają ... chociaz mówią że to na zasrane życie i mam nadzieje ze mi nie ztrzaskają go hehe ... a jak już posprząta się to zaprasza się ludzików na kieliszka i ciasto
Naja84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości