Kiedy poznałyscie płeć dziecka? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-05, 13:05   #31
Klara02
Zadomowienie

Dot.: Kiedy poznałyscie płeć dziecka?

Przy pierwszym dziecku nie chcialam wiedziec. Ale w 20 tygodniu pani doktor powiedziala mojemu mezowi co bedzie i sprawdzilo sie. Przy drugim ta sama lekarka powiedziala mi w 16 tyg (!!!), ze bedzie chlopiec i jest. Jesli tylko dziecko sie dobrze ulozy i pokaze co tam ma, to juz w 4-5 miesiacu mozna byc pewnym. Dzisiejsze USG jest tak dokladne, ze sama liczylam czy moj syn ma tyle paluszkow ile trzeba i widzialam na nich pazurki...
Klara02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-05, 13:45   #32
Dorcia220
Raczkowanie

GG do Dorcia220

u mnie od poczatku miał byc chłopiec, takze ja mówiłam do brzuszka juz Bartus, w 37 tyg wylądowałam wszpitalu z wczesnymi bólami, i powiedziano mi ze na 100% dziewczynka, takze i ja i mój maz i cała roidzinka bylismy zaskoczeni, przy porodzie jak juz dzidzia wyskoczyła i tak zapytałam sie czy chłopiec czy dziewczynka, bo ja uwazam ze i tak do konca nie mozna wierzyc usg.... nio ale wyskoczyła córónia
pozdrawiam
Stary 2006-04-05, 16:31   #33
lumiaa
Rozeznanie

Jak czytam historie o "pomyłkach" usg to przyznam, że tak mi jakos dziwnie...
może dlatego, że już się bardzo przyzwyczaiłam do myśli o tym, że będzemy mieć małą córcię...dowiedziałałam sie w 20 tyg. lekarz pokazywał nam różne szczegóły anatomiczne raczej nie występujące u chłopców.Tym niemniej rzeczywiście mój mąż jeszcze chyba liczy na to, że to pomyłka bo bardzo marzył o synku.
lumiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-05, 16:53   #34
janebw
Raczkowanie

GG do janebw

W 18 tygodniu mialam usg, okazalo sie ze dziewczynka, za zdjeciu tez nie bylo widacz niczego co wskazywaloby na chlopca i urodzila sie dziewczynka
janebw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-05, 20:46   #35
Weronisia
Zakorzenienie

Wink Dot.: Kiedy poznałyscie płeć dziecka?

Ze mam dziewczynke dowiedzialam sie 6 godzin po porodzie.
Cala ciaze byla ulozona posladkowo i nie bylo widac plci, choc bardzo bylam ciekawa. Mialam cc, a ocknelam sie dopiero po 6 godzinach i wtedy powdziano mi, ze przewidywania przyjaciol i wszystko wiedzacych ciotek nie sprawdzilo sie. A ja za ich sugestia oczekiwalam Adrianka, no a wyszla Oliwka.

W drugiej ciazy dowiedzialam sie w 18 tygodniu, ze bedzie chlopak.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-08, 19:52   #36
angelikah
Raczkowanie

24 tc dowiedzieliśmy się, że będziemy mieli syneczka )
teraz jestem w 33 tc i zastanawiamy sie z mężem nad kolejną wizyta na usg, gdyz ostatnio bardzo często słyszymy i czytamy o pomyłkach.Jednak zdjęcie i inne znaki na niebie wskazuja,ze jednak będzie chłopiec.)
angelikah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-09, 00:36   #37
marcelina73
Wtajemniczenie

Na początku 5 miesiąca, lekarz po usg stwierdził, że możemy poznać płeć dziecka. Powiedziałam, że jeśli ma się mylić, to nie chcemy wiedzieć. Wtedy gin stwierdził, że tu się nie ma co mylić, jest dziewczynka. No i przez następne miesiące była Emilka. Bardzo sie cieszyłam, bo zawsze chciałam mieć dziewczynkę. Co miesiąc miałam robione usg, a przed porodem, w szpitalu chyba co 2 dzień przez 2 tygodnie. Nigdy się nie zapytałam, czy na pewno jest dziewczynka.

Urodził się Marcel - wszystkim szczęki opadły, łącznie z całą ekipą na sali (cesarka), bo im powiedziałam, że "rodzimy" dziewczynkę.

Na szczęście jakiś margines błędu sobie zostawiliśmy typu wystrój pokoju, wyprawka - w kolorach i fasonach unisex.

A przed samym porodem, jak zobaczyłam przygotowaną dla mojego dziecka opaskę na rękę, to przeczytałam: syn J., chociaż w miejscu syn były tylko kropki, na wpisanie płci dziecka. Wcześniej jakiś specjalych przeczuć nie miałam.

Teraz, myśląc o drugim dziecku, nie mam nic przeciwko drugiemu synkowi.
A co do dziewczynek - Marcel "nosi" długie włosy.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-11, 20:06   #38
iwonamysza
Zadomowienie

GG do iwonamysza

Ja poznałam płeć dopiero w 35 tc, bo wcześniej bobas odwracal sie tylkiem. Ale całą ciążę miałam wewnętrzne przekonanie, ze to bedzie chlopczyk, a tu lekarz na USG mowi, ze na 100% dziewczynka. I tak mu nie wierzylam, ale mimo wszystko troche różowych rzeczy nakupowałam. Chociaz bylam bardzo zawiedziona bo chcialam syna. Ale mam corke i jestem najszczesliwsza matka na swiecie.

iwonamysza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-12, 14:24   #39
kaarolciaa
Raczkowanie

hej my dowiedzieliśmy sie w 23 tc że bedziemy mieli synka lekarz powiedział że to nie jest jeszcze na 100% ale cos mu tak między nużkami latało ale to bedzie napewno chłopkczyk pozdrawiam
Stary 2006-04-13, 21:22   #40
Doridee
Zakorzenienie

GG do Doridee

A ja dowiedziałam sie wczoraj (23 t.c) że będzie dziewczynka!!!
Mam nadzieję, że lekarz się nie pomylił bo zawsze marzyłam o córeczce
Doridee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-15, 21:20   #41
Klara02
Zadomowienie

Doride, z okazji swiat, ciazy i w ogole z dobrego serca zycze Ci dziewczynki
Ale jak bedzie chlopczyk to sie ucieszysz tak samo. Syn dobry dla mamusi
Stary 2006-04-17, 18:22   #42
Doridee
Zakorzenienie

GG do Doridee

Klara, pewnie, że sie ucieszę!! Synek czy córeczka... Najważniejsze żeby było zdrowe!!
Doridee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 15:25   #43
Klara02
Zadomowienie

A najlepiej zdrowa coreczka
Stary 2006-04-26, 23:37   #44
Magkri
Przyczajenie

Obydwoje z mężm nie chcieliśmy znać płci dzieciątka. Jak wchodziliśmy na usg to w drzwiach mówiliśmy. Miałam przeczucie, że będzie chłopak tak też chciałam. Ludzie różnie wróżyli. Ze wszystkich imion podobało nam się jedno- męskie. Nie zdążyliśmy wybrać imienia dla dziewczynki. W czasie porodu położne i lekarze śmiali się, że to oni wybiorą inię jak będzie dziewczynka. Jak zaczęli wrzucać to... urodziłam ze złości Fajnie było. Dobrze,że się urodził Maksymilian
Magkri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-27, 22:55   #45
aniuafen
Rozeznanie

Lokalizacja: Łączkowice (25 km od słynnej Włoszczowy vel Gosiewa)
GG do aniuafen Send a message via Skype™ to aniuafen

A propos wpływania na płeć - mnie sie zdaje ze nam się to udało. (potwierdzi się za 2 miesiące). Już dawno czytałam o róznicy pomiędzy plemnikami zawierającymi chromosomy męskie ( y) i żeńskie (x). Sugerując się tymi danymi zaplanowaliśmy dzień poczęcia Najgorzej było powstrzymać się przez kolejnych kilka dni (zeby była dziewczynka trzeba współżyc 3-5 dni przed owulacją), ale lekarz twierdzi ze będzie dziewczynka więc chyba się udało Mamy już chłopca ( apropos "grzeczności" - jest super wspaniałym genialnym aniołeczkiem, ma 5 latek i po prostu jest kochany) i wtedy do końca nie znaliśmy płci i tak raczej gwoli eksperymentu postanowiliśmy sprawdzić teorię w praktyce. Jestem w 32 tygodniu i praktycznie nie ma wątpliwości że wewnątrz mnie rośnie dziewczynka (lekarz potwierdził drugi raz) - choć oczywiście zawsze pozostaje ten margines błędu. W każdym razie czekamy na Alicję
Buziaki!
aniuafen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-27, 09:42   #46
ajusia
Raczkowanie

Witam wszystkie mamusie,ja dowiedziałam się kilka dni temu będąc w 20tc, że to będzie dziewczynka. za kilka miesięcy przekonam się czy pani doktor miała rację.
ajusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-27, 13:55   #47
lila69
Przyczajenie

Z tym to bywa bardzo roznie,juz nawet w 4 miesiacu ciazy lekarze sa w stanie ocenic jaka bedzie plec dziecka wystarczy tylko ze jest dobrze ulozone.Ja jestem mamusia 2 chlopaczkow z pierwszym o ile pamietam bylo to bardzo szybko a drugi niestety nie bardzo lubil jak ktos inny go oglada i czesto na USG zaslanial sie wiec musialam troszeczke na to poczekac,moze i ty tez bedziesz miala takie szczescie jak ja mialam przy pierwszej ciazy.Pozdrawiam Cie cieplutko
lila69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-27, 14:04   #48
moee
Zakorzenienie

jak wyskoczyla nie chcialam wiedzec, chcialam niespodzianki choc w glebi caly czas liczylam ze synus, a moj TŻ ze corka no i On mial racje
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-27, 14:21   #49
jastin83
Zakorzenienie

My z mężem nie chcieliśmy wiedzieć jakiej płci będzie dzidziuś,wszyscy mówil że chłopczyk a ja czułam ze będzie dziewczynka no i moje przypuszczenia sprawdziły się
Chcieliśmy mieć niespodzianke,to nasze pierwsze dziecko i co by nie było kochalibyśmy je tak samo,myśle że przy drugim będziemy chcieli wiedzieć bo oboje marzymy teraz o chłopczyku,ale jak będzie dziewczynka też będzie wspaniale
Pozdrawiam!

jastin83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-27, 23:39   #50
foczildka
Raczkowanie

GG do foczildka

Jestem teraz w 26 tygodniu ciazy.
w 21 tygodniu w Polsce lekarz powiedzial ze raczej dziewczynka bedzie chociaz pewien nie jest.mam nagranie usg na kasecie video i ogladalam juz z 30 razy...no i rzeczywiscie na dziewuszke wyglada...no ale w 23 tygodniu mialam usg w londynie...i pan mi powiedzial ze chlopak i juz!!! w szoku bylam...pytalam czy na pewno,no bo lekarz w polsce powiedzial ze dziewczynka...a ten do mnie ze to juz moj wybor komu chce wierzyc.
nie mialam jednoczesnie okazji spojrzec dokladnie na ten ekran zeby sama zobaczyc...no wiec wlasciwie to nadal nie wiem

wszyscy mowia ze tak pieknie w ciazy wygladam wiec musi byc chlopak,ale ja w takie gadanie nie wierze

na poczatku lipca,jak bede w jakims 31 tygodniu wybiore sie polsce na kolejne usg...zobaczymy co mi tym razem powiedza...ja tak bardzo chcialabym wiedziec kto w moim brzuszku mieszka
foczildka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-28, 06:31   #51
Kate30
Zakorzenienie

Ja się dowiedziałam jak urodziłam .
Była to dla mnie przecudna tajemnica i niespodzianka, za nic nie oddałabym tej chwili, w której lekarz powiedział - ma pani syna, a mąż się rozpłakał.
Było cudownie.
W ciąży nie chciałam wiedzieć - ta niespodzianka to była moja nagroda za te miesiące z brzuszkiem. Choć muszę przyznać, że ogromnie pragnełam syna czułam, że to właśnie chłopca noszę pod sercem.
Mikołaj to moje największe szczęście . Gdybym była ponownie w ciąży - znów nie chciałabym znać płci przed porodem.
Kate30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-05, 12:38   #52
miqsia
Raczkowanie

GG do miqsia

Witam!! Ja dowiedzialam się w 23 tyg ciąży na trójwymiarowym usg,że to bedzie dziewczynka mam to nawet nagrane(cudo) no i jest ma już 5 miesięcy i jest wspaniała. Pozdrawiam cieplutkopa
miqsia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-05, 14:08   #53
Zielona Mysza
Raczkowanie

My dowiedzielismy sie na usg jak bylam w 22 tc. Pani dokor powiedziala, ze raczej jest dziewczynka i urodzila sie dziewczynka. Podobno jak na usg wychodzi chlopiec, to czesciej sie sprawdza prognoza. Natomiast im blizej porodu tym mniejsze szanse zobaczenia plci podczas usg.
Zielona Mysza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-06, 13:36   #54
Blondi2
Raczkowanie

Witam,
Jestem teraz w 34tc. a o tym, ze noszę w sobie córeczkę dowiedziałam sie podczas USG 3D w 27 tyg. Potem kolejne USG wykonane przez innego lekarza też to potwierdzają (moja gin pokazała mi na ekranie "hamburgerka" tzn. dwie podłużne, grubsze wargi sromowe i wąziutką dziureczkę pośrodku - nieźle się z tego określenia uśmiałam ale rzeczywiście podobieństwo było) . Tym samym potwierdzają się i moje przeczucia bo odkad dowiedziałam sie o ciąży to podświadomie jakoś wiem, że bedzie to dziewczynka (chociaż zawsze mówiłam, że wolałabym chłopca). Zobaczymy jak to będzie (na 20.07. mam termin) bo oczywiscie 100% pewności nadal nie mam i wolę sobie zostawić parę procent rezerwy jakby okazało się, że na ekranie to nie był "hamburgerek" tylko "parówka" , nie kupuję typowo dziewczęcych ciuszków tylko raczej takie uniwersalne na wszelki wypadek. jeśli okaże się, że urodzi się syneczek to będę równie szczęśliwa i płeć nie będzie mieć znaczenia. Najważniejsze, żeby było zdrowe!!

Pozdrawiam,
Blondi2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-07, 20:09   #55
sylwiamaria
Rozeznanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do sylwiamaria GG do sylwiamaria
Smile Dot.: Kiedy poznałyscie płeć dziecka?

Dokladnie tydzien temu 31 Maja dowiedzielismy sie, ze w srodku mieszka sobie Tomasz.To byl 20 tydzien. Pani pokazala nam zdjecie i powiedziala ze to 100% boy . Zreszta same zobaczcie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 130_3014.JPG (102,9 KB, 124 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1.JPG (41,3 KB, 136 załadowań)

1. " W życiu niewiasty rozróżnić można siedem okresów: niemowlę, dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta i młoda kobieta."
George Bernard S

sylwiamaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-08, 10:51   #56
Kejsunia
Raczkowanie

GG do Kejsunia

Ja akurat przy synku dowiedzialam sie w 24 tygodniu. Strasznie chcialam miec coreczke, wiec do konca mialam nadzieje, ze sie pomylili....no i urodzil sie synek W drugiej ciazy w 19 tygodniu powiedzieli mi, ze bedzie dziewczynka i tak tez sie stalo Jesli dzidzius nie jest odwrocony pupa to lekarz powinien zauwazyc plec juz na polmetku
Pozdrawiam
Kejsunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-29, 17:48   #57
MISIA186
Raczkowanie

Ja dowiedzialam sie w 22tyg. a potem jeszcze lekarz potwierdził w 32. A co naprawde sie urodzi dowiem sie za dwa tygodnie i trzy dni
MISIA186 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-29, 23:23   #58
kociulek
Zakorzenienie

My z mężem cierpliwie czekaliśmy aż dzieciątko się urodzi Ale ja i tak czułam,że będziemy mieli synia

My + A + K +
kociulek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-30, 21:08   #59
Ewciaak
Raczkowanie

W 1 ciazy w 25 tygodniu powiedzial ze corka (lekarz wiedzial wczesniej ale nie chcial powiedziec-on nie mowi jak nie jest pewny na 100%) chcielismy bardzo syna a szczegolnie maz, no i lekarz mial racje jest kochana CORCIA
W 2 ciazy w 24 tygodniu ten sam lekarz powiedzial ze syn (maz tez nie wiezyl bo myslal ze ma pecha i bedzie kolejna kobitka) no i znowu lekarz mial racje jest SYNUS

no i jak to mowia mamy wszystkie dzieci
Ewciaak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-01, 22:29   #60
esti1984
Wtajemniczenie

Ja dowiedziałam się że będzie córcia w 23 tyg i w 32 tyg potwierdziło się ale wszystko się okaże pod koniec stycznia. Nie mogę się doczekać
esti1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości