|
|
#31 | |
|
wańka wstańka
|
Dot.: jedzenie w pracy
Cytat:
![]() W wielu miejscach pracy w UK masz prawo do 15minut płatnej przerwy do lunchu; póniej jest czas na lunch (przerwa bezpłatna minimum 20minut), równeiż prysługuje 15 minutowa przerwa płatna po południu. W Tesco nigdy nie pracowałam, ale możliwe, że jadą tym schematem.
|
|
|
|
#32 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Konto usunięte
|
Bo nie wiem wymyslilam sobie sklepy;p
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tych 5minutowych przerw w pracy (jeśli pracujesz przed komputerem) nie można łączyć. One mają pozwolić odpocząć oczom od komputera, a nie wydłużyć Twoją przerwę, więc wtedy powinno robić się coś innego, niezwiązanego z pracą na komputerze. I to akurat wynika z przepisów bhp.
![]() Edytowane przez ewanka1989 Czas edycji: 2014-11-27 o 23:44 |
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
Jeśli pracodawca przestrzega Kodeksu Pracy, to znaczy, że wszystko jest w najlepszym porządku i nie można czuć się niezadowolonym? W takim razie nikt nie powinien narzekać na zarobki, jeśli zarabia minimalną krajową, bo przecież KP mówi o tym, że przy pełnym etacie pracodawca nie może płacić mniej, niż minimum.
|
|
#38 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Rozeznanie
|
To chyba nie mam najgorzej biorąc pod uwagę, że przychodzę do pracy kiedy chcę, na herbatkę, czy kawkę wychodzę kiedy chcę, a i na obiadek czas się znajdzie
![]() O ja niedobra, taka ponad prawem. |
|
|
|
|
#40 |
|
Konto usunięte
|
No chyba nie masz najgorzej
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
Nie ma w tym nic ponad prawem. Jeżeli Twój pracodawca wyraża zgodę na taki system pracy to dobrze. Nic niezgodnego z prawem tam nie ma. Prawo zwykle reguluje MINIMALNE warunki, które musi zapewnić pracodawca, jeżeli chce zapewnić więcej - super.
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#44 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 |
|
Rozeznanie
|
Pudło, prywatna firma
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zadomowienie
|
Raz byłam w dziekanacie w jakiejś totalnie błahej sprawie, wlazłam, zaczęłam przedstawiać problem i usłyszałam krótkie: "jem".
Więc tak, to może być to.---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:57 ---------- Twoja? |
|
|
|
|
#48 |
|
Zadomowienie
|
Ależ wyłącznie o to mi chodzi, że dziewczyna chce ponarzekać i niech ponarzeka, być może z czasem nieformalnie zmienią się te zasady, bo mnóstwo zależy od tego, kto zarządza a nie co jest w KP. W jednej firmie można trafić na szefostwo, które podchodzi do pracowników z zaufaniem, na luzie, ma gdzieś kto co i gdzie je i takie, które patrzy z zegarkiem, czy wszyscy o wyznaczonej 13:30 poszli na obiad i wrócili dokładnie o 13:45, no bo minimum to minimum, jak zwróci za wcześnie też źle.
|
|
#49 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale uprzedzając pytanie całkiem spora 400+ps. Pań z dziekanatu też nie lubię |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
Praca, ktora niedawno rzucilam: sieciowka, przerwa wpisana w grafik i tylko wtedy mozna zjesc i nikogo nie obchodzi, ze to przerwa po 2h przyjscia do pracy, czy po 7.
Obecna praca: mam godzinna przerwe na lunch, ale jak sobie skubie przy biurku kanapke czy pije herbate, to nikomu to nie szkodzi. |
|
|
|
|
#51 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale nie wyobrażam sobie walczyć o np. 4 przerwy w pracy - BO TAK. Jeżeli to prywatna firma to szef ma obowiązek przestrzegać kodeksu pracy i tyle. To co ponad tym - to już jego dobra wola. Spoko gdyby każdy szef był wyrozumiały i zgadzał się na rozmaite udogodnienia, ale nie oszukujmy się - tak nie ma i nigdy nie będzie. Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2014-11-28 o 00:04 |
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#53 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Niestety znowu pudło. Mi się w pracy nie nudzi, wolę po prostu zjeść jak mam taką potrzebę i zostać ewentualnie chwilę po pracy, dziwne? |
|
|
|
|
|
#54 |
|
Konto usunięte
|
Ja w Anglii w sieciowce mialam tak: praca dluzsza niz 4h, przysluguje mi 20 minut platnej przerwy. Praca dluzsza niz 8h, przysluguje mi 1h bezplatnej przerwy (akurat tego nie lubiłam, bo tym sposobem siedziałam w pracy 9-10h, zamiast 8). Obecnie pracuję w recepcji i mam bezpłatną godzinę lunchu, a jak idę siku czy tam zrobić herbatę, to nikt mi nie liczy tego jako przerwy itp. Jak pracowałam w Polsce na infolinii, to każde wyjście na siku było liczone do przerwy, nie znosiłam tego.
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zadomowienie
|
A ja się właśnie dziwię, bo praca powinna być miejscem, do którego chce się przychodzić i w którym traktowanym jest się przyjaźnie. Nie wierzę, że pracownik w zamordystycznych warunkach będzie pracował tak, jak w luźnej przyjemnej atmosferze. Nie wyobrażam sobie sytuacji w której np. dla kogokolwiek jest problemem, że idę zrobić sobie herbatę, bo klimatyzacja dziwacznie działa i jest zwyczajnie zimno albo gdy czekając, aż przemielą mi się dane sprawdzam swoją pocztę czy fejsa. Rozumiem, gdy wynika to z zasad bezpieczeństwa (np. banki), ale gdy pracodawca daje jasno do zrozumienia, że mam robić tak, jak on chce "bo tak", mimo że nijak nie obniża to jakości mojej pracy a wręcz przeciwnie, to nie ma co oczekiwać, że będę świetnym zmotywowanym pracownikiem.
|
|
#56 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sama pracuję zdecydowanie zadaniowo, mam po prostu deadline'y i jak jednego dnia zrobię mniej, to innego więcej, żeby tylko oddać przyzwoity projekt w określonym czasie. Też przychodzę i jem o której chcę, więc naprawdę mnie to nie zaskakuje
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Atmosfera atmosferą ale praca, która zmienia się w wieczne ploteczki, kawki i telefony to żaden biznes dla pracodawcy
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zadomowienie
|
Ostatnio miałam za dużo kontaktów z dziekanatami i "pracownikami naukowymi" i stwierdziłam, że gdybym ja tak luźno podchodziła do terminów, to raczej bym długo nie popracowała w żadnej prywatnej firmie... :/
---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano o 00:19 ---------- Cytat:
![]() Aczkolwiek mega się dziwię, że ktoś woli siedzieć po godzinach, bo się nie wyrobił z pracą w czasie, bo telefony i kawka, niż iść do domu, ale może ja dziwna jestem
|
|
|
#60 |
|
Zadomowienie
|
Ale czemu się dziwisz? Znam aż za dobrze firmę, w której to tak wygląda - z tą różnicą że to państwówka, bo żaden "prywaciarz" nie zgodziłby się na coś takiego. Ale chodzi mi o schemat: pół dnia plotki, kawa, czekoladka, obgadywanie wszystkiego co się rusza, pudelek, facebook. A później nadgodziny, nadgodziny, nadgodziny - no przecież nie za darmo. Lepiej się pracuje za więcej kasy niż za mniej, nie? Nadgodziny są lepiej płatne niż zwykły czas pracy. I tak się to kręci.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:57.

ale uprzedzając pytanie całkiem spora 400+