|
|
#31 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Kultura wypowiedzi
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
ma zielone pojęcie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49172747]Ja nie mam mozliwosci uzycia lacznika na forum. Jeslibym pisala to wlasnie z myslnikiem
.[/QUOTE]Z tego, co wiem, to nawet w sytuacjach urzędowych rolę łącznika przejmuje znak minus, dlatego jedynym poprawnym zapisem jest „Kowalczyk-Nowak”, a nie „Kowalczyk - Nowak” czy jeszcze gorsza forma z myślnikiem „Kowalczyk–Nowak” (albo „Kowalczyk – Nowak” lub „Kowalczyk — Nowak”).
|
|
#33 |
|
BAN stały
|
N forum nie stosuję wielkiej litery w zwrotach do kogoś. Uważam bowiem, że to nie list, tylko dyskusja na żywo.
Na wszystko inne zwracam uwagę i uważam, że kto nie zwraca, jest prostakiem. Tyle, że prostactwo teraz jest niestety normą i prostak pyta "o co ci chodzi", mając za głupka kogoś, kogo błędy rażą. |
|
|
|
|
#34 |
|
Konto usunięte
|
Chatul, ja odruchowo pisze nicki wielka litera, ale jak dana osoba ma mala? Na przyklad Drabineczka wyglada ok, ale juz Dacn jest dla mnie dziwne. Ona jest przeciez dacn, inaczej to zle wyglada
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#36 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Dla mnie akurat forum nie jest dyskusją na żywo, a już na pewno nie jest nią zawsze.Cytat:
Za to ortografii w szkole nauczyć się można, a jak ktoś nadal ma z nią problem, to z pomocą przychodzi opcja sprawdzania pisowni, którą można sobie w przeglądarce włączyć. Cytat:
Szkoda, że przy rejestrowaniu się człowiek nie dostaje informacji, że jest rozróżnienie wielkich i małych liter. Wtedy można by sobie wybrać taką pisownię nicka, jaka nam pasuje. [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49173027]Racja. Mialo byc odwrotnie. Nie skupilam sie wystarczajaco na odpowiedzi. Moj blad.[/QUOTE] Nie ma sprawy
|
|
|
#37 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Nicki poza początkiem zdania powinny być pisane tak, jak wyglądają. |
||
|
|
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
A to sie zgadzam. Z drugiej strony błedy i nagminne uzycie do wszystkiego minusa czesto nie wynika ze zlej woli. Na forum, mailowo czy nawet trzaskajac swoje zlote mysli z telefonu po prostu nie da sie inaczej.
|
|
|
|
|
#39 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49173223]A to sie zgadzam. Z drugiej strony błedy i nagminne uzycie do wszystkiego minusa czesto nie wynika ze zlej woli. Na forum, mailowo czy nawet trzaskajac swoje zlote mysli z telefonu po prostu nie da sie inaczej.[/QUOTE] To prawda, dlatego minus zamiast myślnika mnie nie rusza. Chodzi tylko o to, żeby wiedzieć, że łącznik łączy, a więc nie ma spacji dookoła, i służy do zapisywania nazwisk dwuczłonowych czy innych „połączonych” rzeczy, a z kolei myślnik (nawet zapisany jako minus) ma spacje z obu stron i w żadnym wypadku nie może pełnić funkcji łącznika. Jeśli ktoś tyle wie, ja nie mam nic do zarzucenia ![]() Niestety, jak się popatrzy na różne wypowiedzi to można najróżniejsze formy zapisu spotkać…
|
|
|
#40 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jakoś ja mogłam wybrać nick z wielkimi literami. Ty i tysiące wizażanek też.
|
|
|
|
|
|
#41 |
|
ma zielone pojęcie
|
Tylko wiele forów i innych portali nie różnicuje wielkich i małych liter, więc tego wyboru się nie ma. A Wizaż kiedyś na pewno podczas rejestracji nie informował o tym, że ważna jest wielkość znaków w nicku.
|
|
#42 |
|
Konto usunięte
|
Jej, Jemu... Ale Sobie? To mnie chyba najbardziej dziwi.
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
jak gadam z kims z kim jestem b.blisko na szybko to sie tym nie przejmuje zarowno jesli chodzi o mnie jak i o te druga strone. Ale ogolnie np. Przyjmijmy ze poznaje chlopaka i se z nim pisze. No to zwracam. Mocno.
Z reszta niektorzy ludzie pisza jakby byli uposledzeni i coz w realu wychodzi podobnie... Wyslane przez tapatalk 2 |
|
|
|
|
#45 |
|
astro-loszka
|
Przeszkadzają mi błędy ortograficzne i gramatyczne, nie przeszkadzają - literówki, brak polskich znaków, różne skróty.
Wielkie/małe litery są mi obojętne.
|
|
#46 |
|
Konto usunięte
|
Bardzo zwracam uwagę jak ktoś pisze - zarówno od strony ortograficznej jak i ''słowotwórczej''. Są wizażanki z którymi nie zgadzam się w wielu kwestiach (także tych podstawowych) ale zawsze z przyjemnością przeczytam ich wypowiedzi.
Sama piszę bardzo chaotycznie i nieskładnie (nad czym ubolewam) i zwykle bez polskich znaków (ale to akurat zasługa pisania w pracy - często piszę jedną ręką ;-)) Za błędy ortograficzne tzw I stopnia (muj, samohód itp) człowiek jest u mnie skreślony . Mniej mnie rażą błędy interpunkcyjne bo sama jestem z interpunkcją na bakier.Osobną kwestią jest nieprawidłowe używanie słów (słynne bynajmniej i przynajmniej) i zwrotów (kończ waść, wstydu oszczędź). W służbowej korespondencji staram się być dokładna i przede wszystkim precyzyjna - bo branża mało może formalna, ale za to pozbawiona wyobraźni i wszystko trzeba przedstawiac bardzo ''akuratnie''. |
|
|
|
|
#47 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Czemu? Bo sama często piszę jedną ręką, w drugiej trzymam kubek z kawą/herbatą i ciężko mi stawiać polskie znaki i wielkie litery. Co nie znaczy, że nie szanuję reszty forumowiczów. Do pisania poprawnych form językowych nie trzeba używać dwóch rąk, więc raczej miło jest, jak szanujemy język ojczysty.
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Wtajemniczenie
|
Staram się pilnować swojej wypowiedzi, każdej, bo nie znoszę błędów. U kogoś nie robi na mnie wrażenia brak polskich znaków, jednak lubię, jak są i wielkie litery i przecinki. Jest wygodniej.
Nie jestem żadnym wielkim specjalistą, ale chyba polszczyznę mam w miarę ogarniętą i często mam tak, ze widząc tekst, gdziekolwiek (w gazecie, w jakiejś broszurze, pismo urzędowe) zaczynam go sprawdzać i wyłapywać błędy, macie tak? Nie zajmuję się tym zawodowo, to takie moje hobby, chociaż czasami doprowadza mnie do rozpaczy, że można wydać książkę z bykiem w stylu "rozwarzny". Nadmiar przecinków też wygląda okropnie, już wolę ich brak
|
|
|
|
|
#50 |
|
Life is a drink ...
|
Ogólnie rzecz biorąc to zwracam uwagę czy są błędy ortograficzne, przecinki, zwroty grzecznościowe. Wiem, że ludzie czasami specjalnie piszą z małej litery zwroty grzecznościowe. Przyznaje się, że w młodości z dyktanda nigdy piątki nie dostałam ale też nie wytykam palcami błędów ortograficznych innym osobom. Na facebooku wiele znajomych popełnia podstawowe błędy i czasami śmieje się, że nie sprawdzają dlaczego im dane słowo przeglądarka podkreśliła. Boje się pomyśleć, że wielu z Nich nie wie, że to podkreśla błędy ortograficzne. Ostatnio nawet ktoś się pochwalił, że idzie na wizytę do "hilurga" i już wtedy zwątpiłam. Moje pisanie nie uważam, za idealne ale staram się by błędów było jak najmniej.
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49182471]Mna telepie jak widze "wgl", "sb" itp
.[/QUOTE]Nwm o co tb chodzi. Nikt cb nie pytał o zdanie, c'nie?
|
|
|
|
|
#53 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Zwracam uwagę jak ktoś pisze. Jak można nie dbać o język, którym się człowiek porozumiewa? Ja sama często robię błędy, ale nad tym pracuje. Mój problem polega na złym używaniu znaków interpunkcyjnych oraz zjadaniu i przestawianiu liter (pisząc długopisem też popełniam te błędy). Każdy zrobi błąd. No nie oszukujmy się! Nikt nie jest idealny, ale jak ja widzę czasem jak ludzie piszą to mnie atrament zalewa! Taka osoba na początku jest skreślona. Większość kontaktów i związków zaczyna się od pisania: Internet, SMS, także już widzę jaki człowiek ma stosunek do języka. Kiedyś miałam sytuację w pociągu. Jechałam z przedziale z dzieckiem i jego babcią. Dzieciak, jak to dzieciak: skakał po siedzeniu, kombinował. W pewnym momencie czegoś dotknął i radosny krzyk: babciu dosięgnąłem! Nie dosięgnąłem tylko dosięgłem... Słownik w przeglądarce nie zaznaczył mi "dosięgłem" jako błąd. Mój świat się zawalił.
Uważam, że dbając o formę wypowiedzi: ortografia, interpunkcja, czy stylistyka internauta okazuje szacunek rozmówcy. Komu chciałoby się czytać post pisany ciągiem? Bez kropek, przecinków i podziału na akapity (przy dłuższym tekście). Właśnie jedna z wizażanek rozpoczęła temat takim postem. Nie czytuję i nie odpowiadam na coś takiego. Jeśli dostanę podobnego maila też na niego nie dopiszę. A jeśli chodzi o zwroty "Ci", "Tobie", "Ty" wielu językoznawców uważa, że taka forma jest zarezerwowana dla korespondencji listowej. Część uważa że w mailach, jako listach elektronicznych, także taka zasada obowiązuje. W rozmowach za pomocą komunikatorów, na forach, czy SMS powinno się pisać małą literą. Wiem o tym, jednak sama piszę z wielkiej. Chyba takie przyzwyczajenie.
|
|
|
#55 | |
|
Biała Dama
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
Konto usunięte
|
Zapłakałam.
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49184690]Wgl ,nie ,podskakuj ,ok?[/QUOTE]
Hahaha dziewczyny aż oczy krwawią
|
|
|
#59 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I jeszcze te dziwne twory typu bd, cb, wgl Brak polskich znaków męczy mnie przy dłuższej wiadomości, ale ogólnie toleruję. Za to nadużywanie wielokropków, błędy ortograficzne, brak znaków interpunkcyjnych, pisanie jednym ciągiem i automatycznie dany użytkownik ma u mnie łatkę niedbałego, niedouczonego, pozostałe epitety daruję, bo nie chcę nikogo urazić.Tak samo potencjalnych facetów skreślałam za takie 'głupoty'. Sama może nie wypowiadam się piękną polszczyzną, czasem piszę bez ładu i składu, ale staram się, zwracam uwagę właśnie na ortografię, interpunkcję itp. |
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
"Łużko". Yhhhhhh...
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:10.

Ważne dla mnie są zarówno poprawność językowa, jak i poprawność ortograficzna oraz typograficzna. Rozumiem używanie na forum minusa zamiast myślnika czy angielskiego cudzysłowu zamiast polskiego, ale błędy typu „Kowalczyk - Nowak” albo „co to jest?-zapytała” są według mnie jednymi z gorszych.
.

.