Kultura wypowiedzi - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-02, 10:16   #31
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Dot.: Kultura wypowiedzi

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dziękuję za wypowiedzi

Ja, jak wiadomo, bardzo zwracam uwagę na to, jak ktoś pisze Ważne dla mnie są zarówno poprawność językowa, jak i poprawność ortograficzna oraz typograficzna. Rozumiem używanie na forum minusa zamiast myślnika czy angielskiego cudzysłowu zamiast polskiego, ale błędy typu „Kowalczyk - Nowak” albo „co to jest?-zapytała” są według mnie jednymi z gorszych.
Ja nie mam mozliwosci uzycia lacznika na forum. Jeslibym pisala to wlasnie z myslnikiem .
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 10:20   #32
Chatul
ma zielone pojęcie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49172747]Ja nie mam mozliwosci uzycia lacznika na forum. Jeslibym pisala to wlasnie z myslnikiem .[/QUOTE]

Z tego, co wiem, to nawet w sytuacjach urzędowych rolę łącznika przejmuje znak minus, dlatego jedynym poprawnym zapisem jest „Kowalczyk-Nowak”, a nie „Kowalczyk - Nowak” czy jeszcze gorsza forma z myślnikiem „Kowalczyk–Nowak” (albo „Kowalczyk – Nowak” lub „Kowalczyk — Nowak”).
Stary 2014-12-02, 10:24   #33
kalincia
BAN stały

N forum nie stosuję wielkiej litery w zwrotach do kogoś. Uważam bowiem, że to nie list, tylko dyskusja na żywo.
Na wszystko inne zwracam uwagę i uważam, że kto nie zwraca, jest prostakiem. Tyle, że prostactwo teraz jest niestety normą i prostak pyta "o co ci chodzi", mając za głupka kogoś, kogo błędy rażą.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 10:32   #34
201604191001
Konto usunięte

Chatul, ja odruchowo pisze nicki wielka litera, ale jak dana osoba ma mala? Na przyklad Drabineczka wyglada ok, ale juz Dacn jest dla mnie dziwne. Ona jest przeciez dacn, inaczej to zle wyglada
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 10:32   #35
Konto usunięte

Cytat:
Z tego, co wiem, to nawet w sytuacjach urzędowych rolę łącznika przejmuje znak minus, dlatego jedynym poprawnym zapisem jest „Kowalczyk-Nowak”, a nie „Kowalczyk - Nowak” czy jeszcze gorsza forma z myślnikiem „Kowalczyk–Nowak” (albo „Kowalczyk – Nowak” lub „Kowalczyk — Nowak”).
Racja. Mialo byc odwrotnie. Nie skupilam sie wystarczajaco na odpowiedzi. Moj blad.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 10:38   #36
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
N forum nie stosuję wielkiej litery w zwrotach do kogoś. Uważam bowiem, że to nie list, tylko dyskusja na żywo.
Czyli słusznie rozróżniłam wypowiedzi na forach oraz listy formalne Dla mnie akurat forum nie jest dyskusją na żywo, a już na pewno nie jest nią zawsze.

Cytat:
Na wszystko inne zwracam uwagę i uważam, że kto nie zwraca, jest prostakiem. Tyle, że prostactwo teraz jest niestety normą i prostak pyta "o co ci chodzi", mając za głupka kogoś, kogo błędy rażą.
Z drugiej strony, skąd przeciętny człowiek ma wiedzieć, czym różni się łącznik, półpauza i pauza? W szkole o typografii się niewiele mówi. Dobrze, jak nauczyciele sami nie stawiają spacji przed przecinkami czy nie robią koszmarków typu „Kowalczyk — Nowak”.

Za to ortografii w szkole nauczyć się można, a jak ktoś nadal ma z nią problem, to z pomocą przychodzi opcja sprawdzania pisowni, którą można sobie w przeglądarce włączyć.

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Chatul, ja odruchowo pisze nicki wielka litera, ale jak dana osoba ma mala? Na przyklad Drabineczka wyglada ok, ale juz Dacn jest dla mnie dziwne. Ona jest przeciez dacn, inaczej to zle wyglada
Jeśli ktoś ma nick pisany małą literą i nie prosi, by pisać go wielką, to według mnie można pisać małą (poza początkiem zdania).

Szkoda, że przy rejestrowaniu się człowiek nie dostaje informacji, że jest rozróżnienie wielkich i małych liter. Wtedy można by sobie wybrać taką pisownię nicka, jaka nam pasuje.

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49173027]Racja. Mialo byc odwrotnie. Nie skupilam sie wystarczajaco na odpowiedzi. Moj blad.[/QUOTE]

Nie ma sprawy
Stary 2014-12-02, 10:43   #37
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Dlatego, że język używany w oficjalnych listach uznawany jest za odmianę pisaną języka, z kolei wypowiedzi na forach internetowych językoznawcy coraz częściej określają mianem języka mówionego zapisanego. Sposób komunikowania się na forum znacząco różni się od komunikowania się poprzez listy, stąd spore różnice w języku w listach i na forach. Dlatego też wolałam zapytać o te dwa rodzaje komunikacji
Zgadzam się. Ja np. w pismach oficjalnych piszę lepiej niż na forum.

Cytat:
Dziękuję za wypowiedzi

Ja, jak wiadomo, bardzo zwracam uwagę na to, jak ktoś pisze Ważne dla mnie są zarówno poprawność językowa, jak i poprawność ortograficzna oraz typograficzna. Rozumiem używanie na forum minusa zamiast myślnika czy angielskiego cudzysłowu zamiast polskiego, ale błędy typu „Kowalczyk - Nowak” albo „co to jest?-zapytała” są według mnie jednymi z gorszych.
Brak polskich znaków uważam za dużo mniejszy problem, choć dziwię się, że niektóre osoby, mimo że stale korzystają z jednego komputera, nie zajmą się kwestią instalacji polskich znaków.

Też tak myślę. Dla mnie czytelne redagowanie własnych wypowiedzi pisemnych jest odpowiednikiem wyraźnego mówienia. Jeśli ktoś (kto, rzecz jasna, nie ma problemów zdrowotnych) mruczy pod nosem albo odwraca się plecami w trakcie rozmowy, to komfort rozmowy z nim natychmiast się obniża. Jest więc mała szansa, że w przyszłości pokuszę się o kolejną rozmowę.

Zdecydowanie. Sama zresztą lubię „wewnętrzne żarty” i nie widzę powodu, by ich nie używać w odpowiednim towarzystwie

Ja też Chociaż w SMS-ach brak polskich znaków mi w ogóle nie przeszkadza, bo raz, że polskie znaki „ważą” więcej, więc łatwiej o dodatkowy koszt przesyłanej wiadomości, a dwa, że osoby ze starszymi telefonami mogą zwyczajnie nie mieć polskich znaków (a nie w każdym telefonie można sobie ot tak wgrać nowy system).

Mnie zawsze zastanawiało jak to możliwe, że są w Polsce osoby, którym wygodnie się korzysta z komputera bez polskich znaków. Chyba, że chodzi o sytuację przejściową albo komputery pracownicze – zwłaszcza to drugie często rządzi się swoimi prawami

Ale też kiedyś trudniej było o polskie znaki. Teraz zwykle nie stanowi problemu wpisanie ich, nawet z klawiatury.

Coś w tym jest. Nie tylko jak nas widzą, tak nas piszą, ale też to, jak piszemy ma wpływ na to, jak jesteśmy widziani

Też uważam, że poprawnie zredagowane posty są przejawem szacunku wobec czytelnika. A niepoprawnie zredagowane są przeze mnie odbierane trochę tak, jak lekceważący ton albo mówienie pod nosem. Najgorsze jest według mnie tłumaczenie „A bo ja mam mało czasu.”, kiedy wcale nie chodzi o sprawę życia i śmierci. Bardzo nie lubię, gdy ktoś oszczędza czas kosztem mojego czasu – bo jednak mnie więcej czasu zabiera przeczytanie bardzo źle zredagowanej wiadomości niż tej zredagowanej właściwie.

Ja zawsze piszę wielką literą, bo uważam, że słowo pisane to słowo pisane i nawet, jeśli jestem z kimś na „ty” to wielka litera się należy. Chociaż brak wielkiej litery w zwrotach grzecznościowych na forach mi bardzo nie przeszkadza. Za to bardzo nie lubię pisania nicka małą literą, o przekręcaniu nicka nawet nie wspominam.

Też tak mam Ludzie często zupełnie nie zdają sobie sprawy z tego, że to, jak piszą, jest dla osób uważnych bardzo charakterystyczne
Mnóstwo razy widziałam naśmiewanie się z tego tu na forum. Inna sprawa, że niektórzy nadużywają i piszą wielka literą Mąż, My itd.

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Nicki poza początkiem zdania powinny być pisane tak, jak wyglądają.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 10:43   #38
Konto usunięte

Cytat:
Z drugiej strony, skąd przeciętny człowiek ma wiedzieć, czym różni się łącznik, półpauza i pauza? W szkole o typografii się niewiele mówi. Dobrze, jak nauczyciele sami nie stawiają spacji przed przecinkami czy nie robią koszmarków typu „Kowalczyk — Nowak”.
A to sie zgadzam. Z drugiej strony błedy i nagminne uzycie do wszystkiego minusa czesto nie wynika ze zlej woli. Na forum, mailowo czy nawet trzaskajac swoje zlote mysli z telefonu po prostu nie da sie inaczej.
Stary 2014-12-02, 10:53   #39
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Mnóstwo razy widziałam naśmiewanie się z tego tu na forum. Inna sprawa, że niektórzy nadużywają i piszą wielka literą Mąż, My itd.
To prawda. Nie rozumiem tego pisania „jej” czy „jemu” wielką literą.

Cytat:
Nicki poza początkiem zdania powinny być pisane tak, jak wyglądają.
A co, jeśli ktoś ma zapisanego nicka małą literą, ale woli zapis wielką?

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49173223]A to sie zgadzam. Z drugiej strony błedy i nagminne uzycie do wszystkiego minusa czesto nie wynika ze zlej woli. Na forum, mailowo czy nawet trzaskajac swoje zlote mysli z telefonu po prostu nie da sie inaczej.[/QUOTE]

To prawda, dlatego minus zamiast myślnika mnie nie rusza. Chodzi tylko o to, żeby wiedzieć, że łącznik łączy, a więc nie ma spacji dookoła, i służy do zapisywania nazwisk dwuczłonowych czy innych „połączonych” rzeczy, a z kolei myślnik (nawet zapisany jako minus) ma spacje z obu stron i w żadnym wypadku nie może pełnić funkcji łącznika. Jeśli ktoś tyle wie, ja nie mam nic do zarzucenia
Niestety, jak się popatrzy na różne wypowiedzi to można najróżniejsze formy zapisu spotkać…
Stary 2014-12-02, 10:58   #40
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
To prawda. Nie rozumiem tego pisania „jej” czy „jemu” wielką literą.

A co, jeśli ktoś ma zapisanego nicka małą literą, ale woli zapis wielką?

To prawda, dlatego minus zamiast myślnika mnie nie rusza. Chodzi tylko o to, żeby wiedzieć, że łącznik łączy, a więc nie ma spacji dookoła, i służy do zapisywania nazwisk dwuczłonowych czy innych „połączonych” rzeczy, a z kolei myślnik (nawet zapisany jako minus) ma spacje z obu stron i w żadnym wypadku nie może pełnić funkcji łącznika. Jeśli ktoś tyle wie, ja nie mam nic do zarzucenia
Niestety, jak się popatrzy na różne wypowiedzi to można najróżniejsze formy zapisu spotkać…
To tego nie rozumiem Jakoś ja mogłam wybrać nick z wielkimi literami. Ty i tysiące wizażanek też.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 11:03   #41
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
To tego nie rozumiem Jakoś ja mogłam wybrać nick z wielkimi literami. Ty i tysiące wizażanek też.
Tylko wiele forów i innych portali nie różnicuje wielkich i małych liter, więc tego wyboru się nie ma. A Wizaż kiedyś na pewno podczas rejestracji nie informował o tym, że ważna jest wielkość znaków w nicku.
Stary 2014-12-02, 11:11   #42
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Jej, Jemu... Ale Sobie? To mnie chyba najbardziej dziwi.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 11:15   #43
Konto usunięte

Cytat:
Prawda.
Stary 2014-12-02, 12:56   #44
chwast
Zakorzenienie

jak gadam z kims z kim jestem b.blisko na szybko to sie tym nie przejmuje zarowno jesli chodzi o mnie jak i o te druga strone. Ale ogolnie np. Przyjmijmy ze poznaje chlopaka i se z nim pisze. No to zwracam. Mocno.

Z reszta niektorzy ludzie pisza jakby byli uposledzeni i coz w realu wychodzi podobnie...

Wyslane przez tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 14:47   #45
linaya
astro-loszka

Przeszkadzają mi błędy ortograficzne i gramatyczne, nie przeszkadzają - literówki, brak polskich znaków, różne skróty.

Wielkie/małe litery są mi obojętne.
Stary 2014-12-02, 15:14   #46
201712071518
Konto usunięte

Bardzo zwracam uwagę jak ktoś pisze - zarówno od strony ortograficznej jak i ''słowotwórczej''. Są wizażanki z którymi nie zgadzam się w wielu kwestiach (także tych podstawowych) ale zawsze z przyjemnością przeczytam ich wypowiedzi.
Sama piszę bardzo chaotycznie i nieskładnie (nad czym ubolewam) i zwykle bez polskich znaków (ale to akurat zasługa pisania w pracy - często piszę jedną ręką ;-))
Za błędy ortograficzne tzw I stopnia (muj, samohód itp) człowiek jest u mnie skreślony . Mniej mnie rażą błędy interpunkcyjne bo sama jestem z interpunkcją na bakier.
Osobną kwestią jest nieprawidłowe używanie słów (słynne bynajmniej i przynajmniej) i zwrotów (kończ waść, wstydu oszczędź).

W służbowej korespondencji staram się być dokładna i przede wszystkim precyzyjna - bo branża mało może formalna, ale za to pozbawiona wyobraźni i wszystko trzeba przedstawiac bardzo ''akuratnie''.
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 16:00   #47
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
jak gadam z kims z kim jestem b.blisko na szybko to sie tym nie przejmuje zarowno jesli chodzi o mnie jak i o te druga strone. Ale ogolnie np. Przyjmijmy ze poznaje chlopaka i se z nim pisze. No to zwracam. Mocno.

Z reszta niektorzy ludzie pisza jakby byli uposledzeni i coz w realu wychodzi podobnie...

Wyslane przez tapatalk 2
Tu nie zwracasz...
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 16:05   #48
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Cytat:
Temat czysto plotkowy, który mi przyszedł do głowy po lekturze wątku „Prosty chłopak.”, w którym duża część wypowiedzi dotyczyła savoir-vivre'u

Czy jest dla Was ważne to, jak ktoś pisze? W oficjalnych listach, na forach internetowych?

Zwracacie uwagę na:
  • poprawną interpunkcję, tak
  • prawidłowo stosowane znaki interpunkcyjne (spacje, przecinki, cudzysłowy, myślniki i łączniki), tak
  • rozpoczynanie zdań wielką literą, nie
  • pisanie zwrotów grzecznościowych wielką literą, tak
  • stosowanie polskich znaków, nie
  • poprawność językową? tak
Jestem za wybiórczą kulturą wypowiedzi Czemu? Bo sama często piszę jedną ręką, w drugiej trzymam kubek z kawą/herbatą i ciężko mi stawiać polskie znaki i wielkie litery. Co nie znaczy, że nie szanuję reszty forumowiczów. Do pisania poprawnych form językowych nie trzeba używać dwóch rąk, więc raczej miło jest, jak szanujemy język ojczysty.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 16:06   #49
mabi27
Wtajemniczenie

Staram się pilnować swojej wypowiedzi, każdej, bo nie znoszę błędów. U kogoś nie robi na mnie wrażenia brak polskich znaków, jednak lubię, jak są i wielkie litery i przecinki. Jest wygodniej.
Nie jestem żadnym wielkim specjalistą, ale chyba polszczyznę mam w miarę ogarniętą i często mam tak, ze widząc tekst, gdziekolwiek (w gazecie, w jakiejś broszurze, pismo urzędowe) zaczynam go sprawdzać i wyłapywać błędy, macie tak? Nie zajmuję się tym zawodowo, to takie moje hobby, chociaż czasami doprowadza mnie do rozpaczy, że można wydać książkę z bykiem w stylu "rozwarzny". Nadmiar przecinków też wygląda okropnie, już wolę ich brak
mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 20:28   #50
Selfish Girl
Life is a drink ...

Ogólnie rzecz biorąc to zwracam uwagę czy są błędy ortograficzne, przecinki, zwroty grzecznościowe. Wiem, że ludzie czasami specjalnie piszą z małej litery zwroty grzecznościowe. Przyznaje się, że w młodości z dyktanda nigdy piątki nie dostałam ale też nie wytykam palcami błędów ortograficznych innym osobom. Na facebooku wiele znajomych popełnia podstawowe błędy i czasami śmieje się, że nie sprawdzają dlaczego im dane słowo przeglądarka podkreśliła. Boje się pomyśleć, że wielu z Nich nie wie, że to podkreśla błędy ortograficzne. Ostatnio nawet ktoś się pochwalił, że idzie na wizytę do "hilurga" i już wtedy zwątpiłam. Moje pisanie nie uważam, za idealne ale staram się by błędów było jak najmniej.
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 20:33   #51
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
Przeszkadzają mi błędy ortograficzne i gramatyczne, nie przeszkadzają - literówki, brak polskich znaków, różne skróty.

Wielkie/małe litery są mi obojętne.
Mna telepie jak widze "wgl", "sb" itp .
Stary 2014-12-02, 20:49   #52
201604191001
Konto usunięte

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49182471]Mna telepie jak widze "wgl", "sb" itp .[/QUOTE]

Nwm o co tb chodzi. Nikt cb nie pytał o zdanie, c'nie?
Stary 2014-12-02, 20:53   #53
mabi27
Wtajemniczenie

Cytat:
ja juz wogle nwm o co wam obu chodzi
mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 21:05   #54
pannaatopowa
Zakorzenienie

Zwracam uwagę jak ktoś pisze. Jak można nie dbać o język, którym się człowiek porozumiewa? Ja sama często robię błędy, ale nad tym pracuje. Mój problem polega na złym używaniu znaków interpunkcyjnych oraz zjadaniu i przestawianiu liter (pisząc długopisem też popełniam te błędy). Każdy zrobi błąd. No nie oszukujmy się! Nikt nie jest idealny, ale jak ja widzę czasem jak ludzie piszą to mnie atrament zalewa! Taka osoba na początku jest skreślona. Większość kontaktów i związków zaczyna się od pisania: Internet, SMS, także już widzę jaki człowiek ma stosunek do języka. Kiedyś miałam sytuację w pociągu. Jechałam z przedziale z dzieckiem i jego babcią. Dzieciak, jak to dzieciak: skakał po siedzeniu, kombinował. W pewnym momencie czegoś dotknął i radosny krzyk: babciu dosięgnąłem! Nie dosięgnąłem tylko dosięgłem... Słownik w przeglądarce nie zaznaczył mi "dosięgłem" jako błąd. Mój świat się zawalił.

Uważam, że dbając o formę wypowiedzi: ortografia, interpunkcja, czy stylistyka internauta okazuje szacunek rozmówcy. Komu chciałoby się czytać post pisany ciągiem? Bez kropek, przecinków i podziału na akapity (przy dłuższym tekście). Właśnie jedna z wizażanek rozpoczęła temat takim postem. Nie czytuję i nie odpowiadam na coś takiego. Jeśli dostanę podobnego maila też na niego nie dopiszę.

A jeśli chodzi o zwroty "Ci", "Tobie", "Ty" wielu językoznawców uważa, że taka forma jest zarezerwowana dla korespondencji listowej. Część uważa że w mailach, jako listach elektronicznych, także taka zasada obowiązuje. W rozmowach za pomocą komunikatorów, na forach, czy SMS powinno się pisać małą literą. Wiem o tym, jednak sama piszę z wielkiej. Chyba takie przyzwyczajenie.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 21:48   #55
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
A jeśli chodzi o zwroty "Ci", "Tobie", "Ty" wielu językoznawców uważa, że taka forma jest zarezerwowana dla korespondencji listowej. Część uważa że w mailach, jako listach elektronicznych, także taka zasada obowiązuje. W rozmowach za pomocą komunikatorów, na forach, czy SMS powinno się pisać małą literą. Wiem o tym, jednak sama piszę z wielkiej. Chyba takie przyzwyczajenie.
Ja piszę z wielkiej w mailach i na gg bo znajomi zwracają na to uwagę. Jak czasami w pośpiechu nie przycisnę tego Shifta to się czują urażeni

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 22:31   #56
Konto usunięte

Cytat:
Wgl ,nie ,podskakuj ,ok?
Stary 2014-12-02, 22:42   #57
201604191001
Konto usunięte

Zapłakałam.
Stary 2014-12-02, 23:17   #58
pannaatopowa
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49184690]Wgl ,nie ,podskakuj ,ok?[/QUOTE]

Hahaha dziewczyny aż oczy krwawią

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 23:43   #59
zielonkava
Rozeznanie

Cytat:
Jak ja tego nie trawię- My, On, Mój... Mąż z wielkiej litery jeszcze ujdzie, traktuję to jak ksywę I jeszcze te dziwne twory typu bd, cb, wgl
Brak polskich znaków męczy mnie przy dłuższej wiadomości, ale ogólnie toleruję. Za to nadużywanie wielokropków, błędy ortograficzne, brak znaków interpunkcyjnych, pisanie jednym ciągiem i automatycznie dany użytkownik ma u mnie łatkę niedbałego, niedouczonego, pozostałe epitety daruję, bo nie chcę nikogo urazić.Tak samo potencjalnych facetów skreślałam za takie 'głupoty'. Sama może nie wypowiadam się piękną polszczyzną, czasem piszę bez ładu i składu, ale staram się, zwracam uwagę właśnie na ortografię, interpunkcję itp.
zielonkava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-02, 23:51   #60
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zielonkava Pokaż wiadomość
Jak ja tego nie trawię- My, On, Mój... Mąż z wielkiej litery jeszcze ujdzie, traktuję to jak ksywę I jeszcze te dziwne twory typu bd, cb, wgl
Brak polskich znaków męczy mnie przy dłuższej wiadomości, ale ogólnie toleruję. Za to nadużywanie wielokropków, błędy ortograficzne, brak znaków interpunkcyjnych, pisanie jednym ciągiem i automatycznie dany użytkownik ma u mnie łatkę niedbałego, niedouczonego, pozostałe epitety daruję, bo nie chcę nikogo urazić. Tak samo potencjalnych facetów skreślałam za takie 'głupoty'. Sama może nie wypowiadam się piękną polszczyzną, czasem piszę bez ładu i składu, ale staram się, zwracam uwagę właśnie na ortografię, interpunkcję itp.
Piątka. Jeden facet pracujący w księgarni podrywał mnie między innymi przez smsy. Naiwnie założyłam, że skoro pracuje w księgarni to jest oczytany. A ludzie, którzy dużo czytają mają mniejsze problemy z językiem, wypowiedzią. Nieźle się przeliczyłam "Łużko". Yhhhhhh...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości