|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Torty
podciągam. Szukam jakiegoś przepisu na tort dla chłopaka. Myślała coś z kokosem typu Rafaello, nie za mdły, bez kremów tylko z bitą smietaną, owocami... dzielcie się mistrzynie gotowania z laikami
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Ale pech
mi wyszło za pierwszym razem, ale... boję się drugiego, na absolutorium mojego TŻ, żeby wyszło.
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli chcesz coś kokosowego to zobacz tu http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=52699
|
|
|
#34 |
|
Rozeznanie
|
dzieki asiu, własnie upatryłam jeden przepis z tego kokosowego wątku
![]() Co do bitej smietany to własnie jak najbardziej, chodziło mi o to, że bez kremów
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
ja dzisiaj robie tort (właśnie jestem w trakcie)
przepisy wziełam z forum Cic Cin troszke nie za bardzo zasmakował mi krem czekoladowy do tortu ale jakoś go przeboleje a następnym razem nie biore gorzkiej czekolady fuuuuj
|
|
|
|
|
#36 |
|
Nutka nie gryzie!
|
Dolly wkleisz zdjecie....???
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Ale jestem szczęśliwaaa!!! Moja mama mi właśnie podesłała przepiś na przepyszny troszke nietypowy TORCIK CZEKOLADOWY poprostu miooodzio Nawet podam wam przepis Składniki: -250g czekolady (moja mama zawsze daje gorzką, a ja mleczną )-750g śmietany kremówki ( z czego 250g idzie na ozdobienie po wierzchu) -6 żółtek -6 łyżek cukru pudru -ok. 30 sztuk herbatników (tych takich najzwyklejszych prostokątnych Przygotowanie: Masa czeoladowa Rozpuścić czekoladę (mój sposób to połamać na kawałki, włożyć do szklanego naczynia,które następnie umieścić w garnku z gotującą się wodą,tak by to szklane było w wodzie,ale woda nie dostała się do czekolady<-ale zamąciłam:P) Czekolade odstawić do ostudzenia. 500g śmietany ubić i wstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do czekolady (ostudzonej) dodać masę żółtkową i wymieszać. Powolutku (najlepiej porcjami) dodawać bitą śmietanę i wymieszać dokładnie aczkolwiek delikatnie Przygotowanie (czyli już łatwo:P) Formę o pojemności ok. 1,5 litra (moja mama mówi że to keksówka ma takie wymiary<-spierać się nie będę) wyłożyć papierem do pieczenia,a na dno wyłożyć warstwę masy czekoladowej. Na nią wyłożyć warstwę herbatników. Na herbatniki znów masę czekoladową i tak aż do wyczerpanie "zapasów" Ważne by ostatnią warstwą była masa czekoladowa a nie herbatniki.Teraz już tylko wstawić torcik do lodówki (im dłużej tam przesiedzi tym lepiej-np całą noc) Póżniej wystarczy już tylko ładnie wyłożyć tort na patere (moja mama przykrywa keksowke talerzem odwraca i wyjmuje tort ) Zdejmujemy papier. Ubijamy te pozostałe 250 śmietany i wedle uznania udekorować. My z mama gdy nam się chce to dekorujemy wyciskając ze szprycy (tak to się chyba nazywa )Ten tort wspaniela smakuje a jak się go pokroi tto te warstwy robią fajne wrażenie Mam nadzieję że się wam spodoba,bo to jest łatwe do wykonanie choć może sprawiać mylne wrażenie trudnego
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() p.s. teraz już wiem że krem czekoladowy będe robić z mlecznej a nie gorzkiej czekolady
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
Na pewno Grzesiu jest zachwycony. jesteś bardzo zdolna |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuje Nutka
![]() a oto przepis na tort: -BISZKOPT: składniki 3/4 szklanki maki tortowej 3/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli sposób przygotowania Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder cały czas ucierając przy pomocy miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do średniej tortownicy nasmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką. Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu, pozostawić przez kilka minut w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjąć z formy, ułożyć na drewnianej desce, wystudzić i użyć do przygotowani tortu. -KREM: składniki 1/2 litra śmietany kremówki 36% (ja dałam 4 śmietany po 200g) 40 dag gorzkiej czekolady (u mnie następnym razem będzie mleczna czekolada, bo jak nie lubi się gorzkiej to tort nie będzie smakować )2 śmietan-fixy Śmietanę podgrzać i do ciepłej przełożyć rozpuszczoną czekoladę. Cały czas podgrzewając mieszać az masa stanie się jednolita. Nie można dopuścić do zagotowania śmietany. Masę ostudzić i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie czekoladową mase ubić na sztywno, dodając śmietan-fixy. |
|
|
|
|
#41 |
|
Przyczajenie
|
zrobiłam tort truflowy, wyszedł pyszny i alkoholwy
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
wygląda przesmacznie
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#44 |
|
Przyczajenie
|
niestety nie są to wiórki kokosowe tylko biała czekolada ale pomysł z wiórkami niczego sobie
|
|
|
|
|
#45 |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
dziewczyny, ale pyszności wklejacie
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
a to torcik który zrobiłam dla dziadka i babci...
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Tort z sera i czekolady :]
Znalazłam kiedyś ten przepiś w internecie (niestety nie pamiętam już strony
) i wczoraj go zrobiłam na imieniny cioci. No tort jest poprostu przepyszny,więc musiałam się nim z wami podzielić Oto przepis: Składniki: - 85 dag zmielonego tłustego sera twarogowego - 3 jajka - 5 dag masła - po 2 1/4 czekolady gorzkiej(ja użyłam mlecznej oczywiście - 3/4 szklanki cukru - 5 dag łuskanych orzechów włoskich - 20 dag; do wysmarowania formy: 1 łyżka masła - do przybrania: - bita śmietana - wiórki czekolady Sposób przyrządzania: Tortownicę wysmarować masłem. Orzechy posiekać lub zmiksować z herbatnikami i rozetrzeć z masłem, a następnie rozłożyć na dnie tortownicy. Ser zmiksować z jajkami oraz cukrem na gładką masę i podzielić na pół. Oba rodzaje czekolady połamać i roztopić osobno na parze. Połowę masy serowej wymieszać z ciemną czekoladą, a połowę z jasną. Do przygotowanej tortownicy włożyć jasną masę serową i przykryć ciemną, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i piec około 50min. Sernik ostudzić w tortownicy, a następnie wyjąć, posmarować z wierzchu i na bokach bitą śmietaną, posypać wiórkami czekoladowymi i wstawić na 2 godz. do lodówki.
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tort z sera i czekolady :]
wow, super przepis, na pewno skorzystam
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tort z sera i czekolady :]
aha, mam tylko jedne pytanko: czego 20dag ma byc, hę?? Tych herbatników?? bo chyba zapomnialas podac w skladnikach
|
|
#50 |
|
Rozeznanie
|
ale smakowicie wyglądają te wasze torciki ...
ja własnie poszukuje czegoś prostego i waniliowego
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Tort angielski
http://gotowanie.onet.pl/24529,ksiazka_przepis.html
co sądzicie o tym przepisie?? Chciałabym zrobić taki tort na Dzień Matki, ale jest troche skomplikowany nooo a musze sobie sama poradzić bo mama mi nie pomoże No i poza tym nie mam formy w kształcie serca... widziałam na allegro ale większość około 25 złotych a nie bede kupowała formy specalnie na jeden raz![]() Czy moge zrobić tak, że tą 1/3 biszkoptu wlać do normalnej [małej] tortownicy a potem wykroić ![]() Prosze o jakieś wskazuwki dt. przygotowania tortu...
Zatańczymy jak owady w zakurzonej żarówce, najlepiej na obcasach i po dużej wódce. Wyjedziemy gdzieś za miasto, odwrócimy się plecami, będziemy się poznawać ustami i palcami... studentka technologii chemicznej
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tort angielski
tak myślałam, że może zamiast punktu 4
Cytat:
dodam że czas przygotowania mam od około 7:30 do 16:00 razem z udekorowaniem[czas prac mamy urywam sie ze szkoły ]
Zatańczymy jak owady w zakurzonej żarówce, najlepiej na obcasach i po dużej wódce. Wyjedziemy gdzieś za miasto, odwrócimy się plecami, będziemy się poznawać ustami i palcami... studentka technologii chemicznej
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
Nutka nie gryzie!
|
Jak mozemy Ci doradzic skoro to jest przepis z innego forum i tamtejszego autora..Gdybys zapytała o ktorys z moich przepisów byla bym Ci w stanie wytlumaczyc ale tak..???? Nigdy tego tortu nie robilam ,nie wiem...
Może na tamtej stronie..na oko Ci nic nie ocenie czy tak wyjdzie czy nie..![]() Jeżeli nie jestes wprawna kuchareczka kup 2 gotowe biszkopty sa takie ,sa gotowe w proszku kremy do tortów (rozrabia sie w mleku i dodaje maslo) i zrobisz szybciutko i bez problemu dobry torcik.. |
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
czy jestem wprawną kucharką?... nie wiem... biszkopty prawie zawsze mi wychodzą, sernik na zimno też potrafie, zebre rówież,taki zwykły tort czyli biszkopt+bita śmietana zrobie...
Nutko, a masz może jakieś fajne przepisy właśnie na ciasta typu tort, ale jakieś ciekawe żeby mamcie zaszokować ![]() Pozdrowionka
|
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
ja proponuje ze swojej strony tort wegierski na ktory juz wczesniej podawalam przepis
natomiast na urodziny siostry robiilam tort wuzetkowy z bita smietana
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
nie znalazłam w wyszukiwarce ani tego tortu wegierskiego ani tego wuzetkowego
|
|
|
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
proszę,oto link do tortu węgierskiego http://www.sys21.de/viewtopic.php?t=8969...............
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
TORT WUZETKOWY
CIASTO:3 szkl mąki, szkl cukru, 4 jaja, 2 łyzki kawy zaparzonej w szkl wody, 2 łyzki kakao, 3/4 szkl oleju, 1 1/2 łyzeczki sody, 1 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia MASA: litr smietany 30%,galaretka cytrynowa, 1/2 szkl cukru, 2 opakowania zagestnika do smietany PONCZ:mocna herbata z cytryna i rumem(może być zapach rumowy) OZDOBA:starta czekolada lub kakako.płatki migdałów Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i kawę bez fusów,kakao,olej, proszek do pieczenia i sodę.Piec w 180 stopniach przez okolo 40 minut.Biszkopt po upieczeniu wystudzic i przekroic na 3 części.Nasączyc ponczem i przekładać śmietaną.wierzch obsypać czekolada,boki można obsypać płatkami migdałowymi...Biszkopt dolny można dodatkowo posmarować dżemem,najlepiej kwaskowym(ja używam a czarnej porzeczki) Śmietane ubic z cukrem i zagestnikiem.Dodać zimną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl wody.Wstawic do lodówki by czesciowo stężała.Taka masą smarować biszkopt. Jesli mi sie chce i mam brzoskwinie to daje plastry do srodka a na wierzchu układam z nich kwiat
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuje bardzo nelly
![]() ![]() chyba zrobie W-Z bo jest prostsza... skombiniowałam od kumpeli z klasy w formie w kształcie serducha ![]() hmm... znalazłam jeszcze taki przepis na W-Z ale rózni sie od Twojego http://www.sys21.de/viewtopic.php?t=...etka+cytrynowa ... a jeszcze jedno pytanko: to porcja na duza czy mala tortownice
|
|
|
|
|
#60 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo prosze
przepis prawie taki sam tylko rozni sie biszkoptem..ja wole swoj ja zawsze pieke w średniej tortownicy..a w kasztalcie serducha będzie fajnie wyglądało.
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:07.

a następnym razem nie biore gorzkiej czekolady fuuuuj
)

Na pewno Grzesiu jest zachwycony. jesteś bardzo zdolna

) i wczoraj go zrobiłam na imieniny cioci.