Problem inteligencji, nieogarnięta życiowo... - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-20, 23:55   #31
201605161428
Konto usunięte

Dot.: Problem inteligencji, nieogarnięta życiowo...

Mnie zawsze smieszy jak sie regionalizmami zgadamy Przyjaciolka dlugo nie wiedziala co niby robie jak "luksuje".
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-21, 00:28   #32
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
Mnie zawsze smieszy jak sie regionalizmami zgadamy Przyjaciolka dlugo nie wiedziala co niby robie jak "luksuje".
kocham regionalizmy. Ostatnio koleżance tłumaczyłam, co to szałerek. I nie, nie chodzi o prysznic.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-21, 06:20   #33
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Tak. Porównujcie leczenie kota, gre na instrumencie, ba, "wymiatanie" na nim i naprawienie kranu do nazwania karnisza karniszem. Ten sam poziom skilla. A facet jej chętnie naprawi, owszem, jak mu będzie umiała powiedzieć co się zepsulo.
Też w wieku 17 lat nie wiedziałam, co to karnisz. Bo u mnie się tk na to nie mowiło, po prostu. Długo nie wiedziałam, co to flizy, bo też nie funkcjonowała ta nazwa. Nie jestem nieogarnięta, na pewno. Autorko, sama się wkręcasz, by sobie udowodnić tezę z tytułu.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-21, 07:58   #34
absurdalna89
Zadomowienie

Elfir, do Ciebie chciałam tylko skierować słowa, żebyś naprawdę się cieszyła, bo miałaś szczęście. Cała reszta odnosiła się w ogóle do wątku, ktoś tam wyżej nazwał autorkę mało lotną, a ja próbuję pokazać, że są tego zupełnie inne przyczyny (takiej niewiary w siebie, ogromnej niepewności) niż jakaś wrodzona głupota, lenistwo czy cokolwiek.

No właśnie, autorka bardzo wierzy w to, że jest głupia i nieogarnięta życiowo. To ją mocno blokuje. Znam z autopsji.
absurdalna89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-21, 09:54   #35
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez absurdalna89 Pokaż wiadomość
Elfir, do Ciebie chciałam tylko skierować słowa, żebyś naprawdę się cieszyła, bo miałaś szczęście. Cała reszta odnosiła się w ogóle do wątku, ktoś tam wyżej nazwał autorkę mało lotną, a ja próbuję pokazać, że są tego zupełnie inne przyczyny (takiej niewiary w siebie, ogromnej niepewności) niż jakaś wrodzona głupota, lenistwo czy cokolwiek.

No właśnie, autorka bardzo wierzy w to, że jest głupia i nieogarnięta życiowo. To ją mocno blokuje. Znam z autopsji.
Nie wiesz jakie są przyczyny u autorki to raz. Dwa, bez złośliwości, wytłumacz mi związek między takimi bramkami w słownictwie, a psychologia. Blokuje się, bo nie wie, a nie wie bo? Bo się blokuje? Tylko to musiałoby mieć jakis poczatek. Jaki? I nie teorie domoroslych wizazowych psychologow, tylko konkret naukowy.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2015-04-21 o 10:32
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-21, 10:25   #36
Emmadlena
Przyczajenie

Właśnie niech mi ktoś powie jaka jest przyczyna tych braków, co jest nie tak z moim mózgiem? Czy to brak zainteresowania życiem codziennym to sprawił czy da się to wyjaśnić neurologicznie? Czy to brak obycia czy choroba? Nie wiem już co o tym myśleć, odbiera mi to siły i chęć do życia...
,
Emmadlena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-21, 10:28   #37
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Emmadlena Pokaż wiadomość
Właśnie niech mi ktoś powie jaka jest przyczyna tych braków, co jest nie tak z moim mózgiem? Czy to brak zainteresowania życiem codziennym to sprawił czy da się to wyjaśnić neurologicznie? Czy to brak obycia czy choroba? Nie wiem już co o tym myśleć, odbiera mi to siły i chęć do życia...
,
Ta, chybe egzystencjalna. Przestan jojczec i wez sie do zycia, kontakt z rzeczywistosci szybko cie tego nauczy.
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-21, 10:51   #38
Oliwiabb
Wtajemniczenie

Ostatnio rozmawiałam ze znajomym, on coś powiedział czego nie zrozumiałam do końca więc poprosiłam o wyjaśnienie a od do mnie "Wiesz bo to taka METAMORFOZA była"

Oczywiście chodziło mu o metaforę, aż się oplułam kawą ze śmiechu.
Oliwiabb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-21, 11:00   #39
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
,
ale kto ma Ci to powiedzieć? Domorośli eksperci z neta? Ja jestem z wykształcenia archeologiem, mam Cię diagnozować?

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

Autorko - musisz sama ocenić sytuację. Jeśli uważasz, że Twoje braki mogą być wywołane zmianami neurologicznymi, masz też inne problemy (np z kojarzeniem, rozumiem metafor, odczytywaniem emocji ludzkich albo jakieś inne, dziwne objawy) to idź to lekarza. Możesz zapytać najbliższe otoczenie, czy zauważają coś dziwnego.
Jednak bardzo możliwe, że skoro, jak sama piszesz, masz skłonność do bycia neurotykiem, do tego depresję, to sama sobie wkręcasz i wyszukujesz wszystko, czego nie wiesz. Jeśli uważasz, że to bardziej depresyjne, to pomocą może być psycholog. Dość mało napisałaś o sobie, a może np absurdalna89 trafiła z nieciekawym dzieciństwem albo innymi problemami?

Stary 2015-04-21, 11:03   #40
tesknota25
Raczkowanie

Tez tak troche mam , bo za bardzo 'zyje w swoim wnetrzu" , analizuje problemy niz stąpam twardo po ziemi.I moze tez tak masz? czasem tez sie przerazam samą sobą , wydaje mi sie ze jestem inteligentna a czasem łapie sie ze nie wiem o co chodzi w dyskusji, nie rozumiem jakiegos slowa, dlatego zapisuje sobie w tel a potem sprawdzam w necie. Zeby byc ogarnietym trzeba nauczyc sie twardo stąpać , zrob sobie moze grafik dzienny, konsekwentnie dąż do własnych celow, spisz sobie, i malymi krokami idz...do tego, czytaj ksiazki, gazety, ogladaj nowe filmy, po prostu badz ciekawa swiata jak dziecko..Swiat jest ciekawy, warto go poznawac a nie tylko zadawalac sie tym co jest

Teraz jest o tyle dobrze ze jak czegos nie rozumiemy to mozna to wygooglować I drugi raz wiedziec co sie dzieje Nie mozna tez wszystkiego wiedzieć, ale warto sie interesowac roznymi sprawami

Edytowane przez tesknota25
Czas edycji: 2015-04-21 o 11:08
tesknota25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-21, 11:06   #41
Emmadlena
Przyczajenie

Mam problemy z nerwicą i to pochłania moją uwagę od kilku lat, choć nie chcę sobie szukać wymówek. Nie będę ukrywać, nie jest mi lekko, jeszcze teraz gdy studiuję...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-21, 11:13   #42
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Mam problemy z nerwicą i to pochłania moją uwagę od kilku lat, choć nie chcę sobie szukać wymówek. Nie będę ukrywać, nie jest mi lekko, jeszcze teraz gdy studiuję...
chodzisz do psychologa? Leczysz nerwicę?

Stary 2015-04-21, 11:14   #43
tesknota25
Raczkowanie

Cytat:
Nerwica skupia cie na swoim wnetrzu, a nie na swiecie zewnetrznym. Postaraj sie duzo czytac, i interesowac swiatem Spisuj co masz zrobic, co ogarnąć, bo mozna latami wegetowac..Spojrz na moj podpis
Stary 2015-04-21, 11:15   #44
Emmadlena
Przyczajenie

Tak, chodzę na terapię, ale na razie jeszcze nie widać efektów.
Stary 2015-04-21, 12:08   #45
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Blokuje się, bo nie wie, a nie wie bo? .

Tak. Jeśli ona ma przekonanie, że cały świat zna takie słowa a ona nie, to dochodzi do przekonania , że być może jest głupia. A jak jest głupia to i tak nie zrozumie, więc po co próbować. Pojawia się blokada.

A to nie kwestia głupoty, tylko odwagi i ciekawości w poznawaniu świata. Kwestia oczytania.
No i ćwiczenia pamięci, bo warto to, co się przeczytało jeszcze chociażby ogólnikowo zapamiętać.

Ja bardzo często, gdy coś mnie zaciekawi, coś kojarzę, ale nie jestem pewna czy dobrze, sprawdzam w google. I po prostu warto sobie taki nawyk wykształcić, jeśli ma się aspiracje być na bieżąco i poszerzać wiedzę.

Polecam ćwiczenia:
- na jakiej ulicy mieszkasz? Skąd wzięła się ta nazwa? Jeśli od nazwiska, to kim był ten człowiek?
- oglądasz wiadomości telewizyjne i słyszysz o mało znanym ci państwie lub mieście. Jaka jest stolica tego państwa? W jakim języku tam mówią? Czy z czegoś słynie?
i tak codziennie po troszku wynajdywać sobie ciekawostki.

Poza tym mamy jeszcze coś takiego jak skojarzenia pop-kulturowe. Jeśli ktoś jest wyobcowany, nie śledzi mainstreamu, to potem może mieć problemy z łapaniem sensu rozmów, w których ktoś posługuje się takimi skojarzeniami.
Nigdy nie oglądałam "Doktora Who" czy marvelowskich komiksów, ale trochę sobie poczytałam, dzięki czemu nie mam problemów ze zrozumieniem żartów w serialu "Teoria Wielkiego Wybuchu" (a akurat fizyka strun i astronomia interesowały mnie od dziecka, więc się co nieco orientuję).

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

Cytat:
Napisane przez zlotniczanka Pokaż wiadomość
Ja jestem z wykształcenia archeologiem,
Złotniczanka Jones!

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2015-04-21 o 12:16
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-05-05, 13:23   #46
Emmadlena
Przyczajenie

Ta głupsza...

Czuję, że mam za małą wiedzę jak na swój wiek (Mam lekko ponad 20 lat). W szkole zawsze dobrze się uczyłam, niemniej brakuje mi takiej wiedzy praktycznej, życiowej. Może dlatego, że zawsze tyle czasu spędzałam nad książkami? Potrafię nie wiedzieć bardzo oczywistych rzeczy, np. gdzie leży dana miejscowość w okolicy miejsca mojego zamieszkania. Jeżdzę daną trasą, a później nic z tego nie pamiętam, nie skupiam się. Aż wstyd przyznać. Łapię się też na tym, że nie rozumiem niekiedy znaczenia bardzo prostych słów. Zupełnie nie znam się np. na kosmetykach. Mam wrażenie, że nie mam tak naprawdę żadnej wiedzy. Jakbym przespała całe swoje życie niczym Śpiąca Królewna. Rzadko kiedy rozumiem o czym jest mowa np. w wiadomościach, mój mózg nie nadąża nad podawanymi w nimi informacjami. Ostatnio na spotkaniu rodzinnym tylko siedziałam zestresowana, uśmiechałam się nerwowo, bo prawie nic nie rozumiałam z rozmowy, kto gdzie pracował i co w tej robocie robił (nie umiałam sobie tego wyobrazić) itd. itd. Od kilku lat mam stany lękowe, nie wiem czy to może być przyczyną. Albo po prostu nie jestem zbyt inteligentna.Wiem, że trzeba wierzyć w siebie, ale jak, skoro na każdym kroku odstaję od innych? Czy miał ktoś może coś podobnego?
Stary 2016-05-05, 13:36   #47
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Dot.: Ta głupsza...

Cytat:
Czuję, że mam za małą wiedzę jak na swój wiek (Mam lekko ponad 20 lat). W szkole zawsze dobrze się uczyłam, niemniej brakuje mi takiej wiedzy praktycznej, życiowej. Może dlatego, że zawsze tyle czasu spędzałam nad książkami? Potrafię nie wiedzieć bardzo oczywistych rzeczy, np. gdzie leży dana miejscowość w okolicy miejsca mojego zamieszkania. Jeżdzę daną trasą, a później nic z tego nie pamiętam, nie skupiam się. Aż wstyd przyznać. Łapię się też na tym, że nie rozumiem niekiedy znaczenia bardzo prostych słów. Zupełnie nie znam się np. na kosmetykach. Mam wrażenie, że nie mam tak naprawdę żadnej wiedzy. Jakbym przespała całe swoje życie niczym Śpiąca Królewna. Rzadko kiedy rozumiem o czym jest mowa np. w wiadomościach, mój mózg nie nadąża nad podawanymi w nimi informacjami. Ostatnio na spotkaniu rodzinnym tylko siedziałam zestresowana, uśmiechałam się nerwowo, bo prawie nic nie rozumiałam z rozmowy, kto gdzie pracował i co w tej robocie robił (nie umiałam sobie tego wyobrazić) itd. itd. Od kilku lat mam stany lękowe, nie wiem czy to może być przyczyną. Albo po prostu nie jestem zbyt inteligentna.Wiem, że trzeba wierzyć w siebie, ale jak, skoro na każdym kroku odstaję od innych? Czy miał ktoś może coś podobnego?
Rok temu założyłaś podobny wątek. Coś się zmieniło? Czytujesz gazety, magazyny, prasę codzienną, jakieś portale, interesujesz się tym co się dzieje w około?
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-05, 13:38   #48
adult90
Zadomowienie

Dot.: Ta głupsza...

Zbadać tarczycę.
Wykluczyć lub potwierdzić stan depresyjny
Określić poziom witaminy B w organizmie.
adult90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości