|
|
#31 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy polskie dzieci są otyłe?
Cytat:
. Kiedy mój tata czy wujek opowiada takie rzeczy - wierzę, ale pokolenie '90...? My już w dużej mierze byliśmy skomputeryzowani. Zresztą... niepotrzebny offtop. Teraz dzieci też biegają. Naprawdę. |
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
the sims miały premierę własnie w 2000 i wtedy je dostałam. |
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zadomowienie
|
Czy polskie dzieci są otyłe?
Ja też biegałam całymi dniami
Rower i wspinanie się po płotach, drzewach i bramkach, w lecie pływanie, w zimie sanki ciągle w ruchu. Do czasu aż dostałam komputer na komunię... ale nadal jestem szczypiorem ![]() Dodam jeszcze, że moja rodzina miała sklep więc darmowe słodycze pod dostatkiem, 3 snickersy dziennie. To zależy od skłonności. Jedni tyją szybko a jedzą tam samo co ci co nie tyją. Mimo to nie miałam otyłych ludzi w szkole w latach 97-2003. Na wf-ie wszyscy chętnie ćwiczyli. Ba! W podstawówce wf był ulubionym przedmiotem całej klasy, graliśmy w ringo, w nogę, w halówkę, siatkę. Często na świeżym powietrzu jak tylko była pogoda. Jestem szczęściarą, że wychowałam się na wsi, bawiłam się na łące i zbierałam truskawki. Koleżanki mieszkały dwa domy dalej i zawsze mięliśmy pełno pomysłów. Łapanki, podchody, skakanka, gra w gumę i nawet bieganie i rzucanie patykami. Rodzice wyganiali z domu! Ten przeklęty komputer wszystko zepsuł i nadal zabiera ludziom cenny czas. Dlatego chyba jest tyle ludzi z depresją i brakiem znajomych bo wszystkie relacje skupiają się na wirtualnym świecie "zgadamy się na fejsie" itp.
You are not alone dear loneliness. Edytowane przez cassie91910 Czas edycji: 2015-06-03 o 23:33 |
|
|
|
|
#35 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A właściwie to co jest teraz twoim problemem? Napisałam jak to odczuwalam, nie było cały czas latania, tylko po prostu zabawy, nie mieliśmy komp. Czy PS bo były za drogie, wiec zajmowaliśmy czas na zabawie w grupie.. Nie pisałam pamiętnika, to co nie powiem jak to dokładnie wyglądało, ale tak to pamietam... Nie rozumiem tylko, dlaczego mnie tak atakujesz, było pytanie, dałam odpowiedz, jak się nie zgadzasz, to ok, ale po co uderzać zaraz w prześmiewczy ton? |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wpadałabym więc w przesadę.
|
|
|
#37 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- Cytat:
za to jak mieszkałam na nowym osiedlu, przyjaznym rodzinom, to dzieci było po dziurki w nosie czasem
|
||
|
|
|
|
#38 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki czyli jednak nie jestem nienormalna..,Poza tym pisałam to rocznik 90 i wcześniej, czyli DO 90... |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Och, ale przecież ja tego w tym tonie nie napisałam! Może się troszkę rozrzewnilam, ja sobie wspominałam, bo był to wspaniały okres, ale już nie przesadzajcie, ze to było tak pretensjonalnie... Poza tym jak jeszcze mieszkałam w pl(dwa lata temu) to dzieci w ogóle na podwórkach nie widziałam, a w Niemczech to samo, stad moj wniosek... Prawda, nie przeszukalam wszystkich osiedli, wiec może się gdzieś pochowali:/ |
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w klasie było zawsze tak ok 2 pulchniejszych dzieci, u mojej córki jest tak samo, w przedszkolu i w obu szkołach, do których chodziła, tak więc ze swoich obserwacji takiego wyraźnie bijącego na alarm problemu nie dostrzegam
![]() Co do pytania o sposób karmienia dzieci: przesadnie idealny vs tłuste fast foody mogę tylko powiedzieć, że najlepiej jest aby dziecko od wczesnego dzieciństwa miało szansę spróbowania zdrowego jedzenia, wszystkich warzyw, owoców, kasz itp ponieważ wtedy są większe szanse, ze chętniej będzie po nie sięgać w przyszłości, pojawią się pewne pozytywne nawyki. Stąd, jak myślę, pomysł z wodą, aby wyrobił się nawyk jej picia i aby to ona smakowała, a nie przesłodzone soki z dodatkiem dziwnych składników, czy cola. Jedzenie z mc donalds raz na jakiś czas oczywiście nikogo nie zabije, jednak dzieci przyzwyczajone do zdrowej kuchni często po prostu za takim jedzeniem nie przepadają. Pewnym problemem jest moim zdaniem nagradzanie dzieci jedynie za pomocą słodyczy czy innego jedzenia ponieważ może utrwalić się negatywny mechanizm na późniejsze nagradzanie siebie, czy pocieszanie właśnie słodyczami i w sprzyjających warunkach mamy gotowe kompulsy później jako dorosłe osoby
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2015-06-04 o 02:11 |
|
|
|
|
#42 | |
|
Raróg
|
Ja dziś sobie siedziałam na laweczce i czekalam, aż lek zadziala, żeby dowlec sie od lekarza i przychodni do domu (gorsze dni) i nie zauważylam ani jednego grubaska, a kończyly akurat zajecia w szkole miedzynarodowej.
No ale nie ma co generalizować. Mam spaśną kuzynke, takiegoż jej męża i ich dzieci, tylko jedna córka jest szczupła no i od razu glupie komentarze, że po listonoszu...
🌹14 lat z Wizaż.pl Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc... ![]() Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2015-06-04 o 04:28 |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj wróciłam z kilkudniowego pobytu w Polsce. Nie, polskie dzieci zdecydowanie nie sa otyłe, co az rzuciło mi sie w oczy
Wysłano przez tapatalk |
|
|
|
|
#44 | |
|
Raróg
|
A co do komputerów, weźcie mi te wrzaski spod okna, nawołujace kolezankę z onka i mnóstwo dzieciaków oblegających plac zabaw w parku ; P
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Mam w pobliżu stado dzieciaków w wieku 5-10 lat biegających prawie dzień w dzień po ulicy, odkąd tylko zrobiło się cieplej. Różnica jest taka, że dzisiejsze dzieciaki biegają pod nadzorem matek i ojców, tzn. często wygląda to tak, że mamy za nimi latają, angażują się w zabawy itd
![]() Jeden z chłopców jest ewidentnie z nadwagą. Z trójki rodzeństwa tylko on jest grubszy, chociaż całe popołudnia zasuwa na rowerze
|
|
#46 |
|
Konto usunięte
|
Tak, są otyłe. Najbardziej przeraża mnie to, że to nie tylko starsze dzieci, ale i np. pierwszaki, czyli 6-7latki obecnie.
|
|
|
|
|
#47 |
|
Konto usunięte
|
Ja byłam na dworze 10-22, z przerwą na obiad tak do liceum, ale byla kasa w kieszeni i sie zbierało owoce z sadow, nie było problemu jakos
PC mieliśmy, ale ich sie używalo w roku szkolnym w pn-pt. Teraz na blokowisku widzę dokładnie 5 dzieci na placu, mimo ze obok jest kilka szkół Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2015-06-04 o 10:05 |
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
wg mnie troche prawda z tą otyłoscią, widac to szczególnie na plaży. 12 latka z cellulitem to standard.
|
|
|
#49 |
|
Konto usunięte
|
no ale cellulit pojawia sie w tym wieku wlasnie
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
W sumie znam tylko dwie osoby w moim wieku, które są naprawdę dramatycznie otyłe. To moje dwie koleżanki z podstawówki, które były własnie tymi dwiema "grubymi w klasie"
|
|
|
|
|
|
#51 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W rezultacie po maturze, zaraz po wyprowadzce z domu uruchomił się cały festiwal zupek chińskich i kebabów Nie utyłam, ale zdrowym odżywianiem zainteresowałam się dopiero po dłuższym czasie.Cytat:
|
||
|
|
|
|
#52 |
|
.
|
przecież cellulit maja też szczupłe osoby, więc to żaden wyznacznik.
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A teraz na tym samym osiedlu można zobaczyć bawiące się dzieci raz na ruski rok. A ostatnio wiedziałam dwójkę może 10-latków jak siedzieli na huśtawkach i jeden się bawił komórką, a drugi tabletem. Tak że tego... Aha, jestem rocznik '85. Co do samego tematu, to tak, uważam, że więcej jest dzieci z nadwagą i otyłych niż było 10 czy 20 lat temu. W mojej rodzinie jest dwóch chłopaków, którzy od dziecka są otyli (teraz mają 13 i 14 lat). Ich młodszy brat i kuzyn są szczupli, ale mają dopiero 3 i 4 lata. Więc obawiam, że to się zmieni. Ale nie uważam, że to jest epidemia. Epidemia, to jest w Wielkiej Brytanii albo w Stanach Zjednoczonych.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2015-06-04 o 12:45 |
|
|
|
|
|
#54 |
|
Konto usunięte
|
Mysle ze polskie dzieci nie sa jakos strasznie otyle. Dzieci ktore widuje na ulicy raczej sa szczuple, czasem sie zdarzy jakies z nadwaga, ale z otyloscia widuje naprawdę rzadko. Moze dlatego ze chodze do fast foodow raz na pare lat. Ostatnio bylam w McDonald i sie przerazilam. Tam chyba tylko zobaczylam dzieci ktore byly otyle, albo niewiele im do tego brakowalo.
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam koło siebie szkołę i przedszkole i stwierdzam, że na pewno tych dzieci z problemami wagowymi jest więcej niż kiedyś. Jak chodziłam do szkoły to zdarzało się że takie osoby w roczniku można było policzyć na palcach jednej ręki i zazwyczaj nadwaga wiązała się z tym, że dzieci przyjmowały jakieś leki. Teraz to mam wrażenie, że wszyscy rodzice odchudzają swoje dzieci. Dlaczego? Bo jak kupię jakiemuś dziecku czekoladę czy coś słodkiego to często zaraz słyszę od rodzica, coś o diecie dziecka. Teraz staram się nie kupować takich rzeczy.
Hitem dla mnie była kuzynka, zwróciła mi uwagę że kupiłam czekoladę jej córce, bo ta powinna trochę schudnąć i ona stara się jej trzymać dietę, a po jej samochodzie walały się paczki po chipsach . Nie wiem czyje to packi ale czyje by nie były to odchudzanie dziecka powinno się zaczynać od dawania mu dobrego przykładu i odpowiednich nawyków żywieniowych.
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby moje dziecko miało mieć zajęcia z babą z mojej podstawówki (co ciekawe - sama przy wzroście z 1,67 ważyła na oko z 85 kilo ), sama bym załatwiała lewe zwolnienie.
|
|
|
|
|
|
#58 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż słyszałam ostatnio w radio, że to ma się zmienić i mają oceniać właśnie chęci i zaangażowanie dziecka. Ponoć coraz częściej dochodzi do przypadków, że rodzice uczniów którzy nie radzili sobie z wfu i którym wf zaniżał średnią załatwiają im zwolnienia. ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#59 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Cytat:
jak mogłam to jak ognia unikałam wfu od lat 90, a potem w gimnazjum i liceum miałam zwolnienia. jak pół mojej klasy |
||
|
|
|
|
#60 | |
|
Biała Dama
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:18.

. 

Nie utyłam, ale zdrowym odżywianiem zainteresowałam się dopiero po dłuższym czasie.