|
|
#31 | |
|
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Dot.: Jak spędzacie dzień Wszystkich świętych?
Cytat:
Ale napisałaś tylko, że dziwi Cię, że rodziny spotykają się w ten dzień, więc nasza reakcja jest całkiem zrozumiała. |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Jutro wcześnie rano pojadę zapalić światełka na grobach moich ukochanych zmarłych. Jest to pierwsze takie święto, kiedy nie ma z nami Taty. Jutro. Bardzo wcześnie.
Natomiast w sam dzień 1 listopada nie wychodzę z domu. Drażnią mnie tłumy na cmentarzu, rewia cmentarnej mody, licytacje i obserwacje, który pomnik ładniejszy, gdzie jest więcej światełek, plotki, ploteczki, nawoływania, checheszki itp. Pewnie moja postawa jest aspołeczna, ale naprawdę wolę w tym dniu w spokoju i skupieniu powspominać tych, którzy odeszli niż zamiast tego denerwować się ludźmi na cmentarzu bez żadnej refleksji czy głębszej myśli. Dlatego nie lubię tego święta i nigdy w dniu 1 listopada nie chodzę na cmentarz. EDIT Jeśli chodzi o obiady rodzinne to nie uważam, żeby w tym dniu to było niewłasciwe. Jeśli rodzina jest zżyta to w tym dniu chce się spotkać, by powspominać. To, że ja tego też nie lubię to inna sprawa.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2015-10-30 o 23:05 |
|
|
|
|
#33 | |
|
Animal Liberation
|
Cytat:
Jak ktoś kiedyś spotka zamyśloną, wysoką i bladą jak śnieg dziewczynę spędzającą wieczory samotnie na cmentarnej ławce proszę się nie bać, nie gryzę :P Edytowane przez Snowdrop_ Czas edycji: 2015-10-30 o 23:09 |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
OK. Większość. Nie zauważyłam u nikogo takiego spędzania tego "swieta"
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Konto usunięte
|
Ale to ktoś komuś nie wybaczył czy teoretyzujesz?
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zadomowienie
|
Od kilkunastu lat 1.11 siedzę w domu i nie jeżdżę po żadnych grobach. Jak ktoś słusznie wspomniał, ludzie dostają małpiego rozumu.
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ja się właśnie zbieram na cmentarz, czekam tylko aż mgła trochę opadnie. O tej porze będzie pusto. Jutro siedzę w domu i żadna siła, żadna burza mnie nie wyciągnie z niego.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() My tez sie we WS spotykamy w rodzinnym gronie przy obiadku i kieliszku. Mamy tyle wesolych wspomnien o zmarlych, nikt sie wtedy nie smuci, a wrecz przeciwnie smiejemy sie do rozpuku wspominajac gagi Dziadka, Babci
Edytowane przez 201607121236 Czas edycji: 2015-10-31 o 07:20 |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Idziemy na cmentarz, a potem obiad u rodziców-może sztampowo, ale miło i nie widzę w tym nic złego
|
|
|
|
|
#40 |
|
Konto usunięte
|
Nie robię nic innego niż zwykle. Nigdy niczego nie świętuję.
|
|
|
|
|
#41 |
|
Biała Dama
|
Mieszkamy w miejscu, skąd pochodzi nasza cała rodzina, więc nie pielgrzymujemy na groby na drugi koniec kraju, to do nas zjeżdżają się bliscy.
Mieszkamy blisko cmentarza, więc mnóstwo ludu się tego dnia kręci, każdy skrawek wolnego miejsca jest zastawiony samochodami. Mama lubi chodzić na procesję i spotykać wszystkich mniej lub bardziej znajomych przy grobach, ja wolę iść wieczorem, kiedy cmentarz wygląda magicznie. Nie czuję wtedy smutku, te świece, kwiaty i ozdoby dają taki świąteczny klimat, może nie w stylu Bożego narodzenia ale przytulny i przyjazny. Jak się już rodzina zjeżdża, to owszem, jest wspólny obiad, ciasto, kawa. |
|
|
|
|
#42 |
|
Konto usunięte
|
Jak mieszkalam w Polsce, to chodzilam na groby, a potem przychodzila do nas rodzina na obiad.
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Wieczorem wyprawa na Powązki, te stare, gdzie są rzezby, pomniki. W sumie bardziej ze względu na mojego męża, bo w Danii czegoś takiego nie ma i on co roku chce jechać o tej porze na Powązki właśnie.
|
|
|
|
|
#44 |
|
Konto usunięte
|
Jak każdy inny wolny dzień, z takim dodatkiem, że jak jest ładna pogoda to idziemy wieczorem na cmentarz
|
|
|
|
|
#45 |
|
jestę wieszczę
|
najpierw kłócę się z rodzicami, jak w każde święto. Później oglądam Znachora. Później jedziemy na cmentarz, gdzie z prędkością światła zapalamy kilka zniczy i znikamy, chyba że spotkamy ciocię Zeldę i kuzynkę Hildę z synkiem Jeremiaszkiem, to stoimy i słuchamy plot. Wracam do domu. Zamykam się w pokoju. Zapalam świeczki, piję herbatę i rozmyślam. Zawsze zostawiam na parapecie zapaloną świeczkę.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
. I nie wiem skąd pomysł, że nazwa na to wskazuje .W obiedzie rodzinnym nie widzę kompletnie niczego złego/dziwnego. Jedynym dniem, w którym jakiś szczególnie rozpasany obiad rodzinny byłby niepasujący, to Wielki Piątek, a i oczywiście wyłącznie dla ludzi wierzących. Zdziwiło mnie w ogóle podejście do rodzinnego obiadu jak do czegoś niestosownego .
|
|
|
|
#47 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jadę do rodziny (w moim mieście nie mam nikogo na cmentarzu), spotykamy się zawsze w tym samym gronie, po mszy idziemy na obiad. Mało tego, na deser jest zawsze tort, bo w tym dniu są urodziny mojej siostry
|
|
|
|
#48 |
|
sajkolidżist
|
Ja zawsze jadę do rodziców na to święto, idziemy do kościoła i na cmentarz, wracamy do domu i spędzamy razem czas, nawet ten nieszczęsny obiad jemy (!), a wieczorem jedziemy jeszcze na cmentarz, gdzie są pochowani dziadkowie mojej mamy.
|
|
|
|
|
#49 |
|
Konto usunięte
|
pójdziemy na cmentarz, odwiedzimy naszych zmarłych, później na obiad do rodziny , wieczorem może znów na cmentarz, bedzie pięknie
|
|
|
|
|
#50 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiaj byliśmy na cmentarzu z rodziny męża, potem obiadek i spotkanie u teściowej, a jutro jedziemy do innej miejscowości do mojej rodziny, najpierw obiad u moich rodziców a potem jedziemy na 2 cmentarze. Tak więc czas ten poświęcamy dla rodzinnych spotkań, często stojąc na grobem wspominamy zmarłą osobę, coś o niej opowiadamy, często spotkamy dalszą rodzinę przy danym grobie i jest to też okazja do krótkiej rozmowy. Bardzo lubię ten czas spędzać w ten sposób
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Nie obchodze. Na grob taty ide jak jestem w Krakowie czyli kilka razy do roku w zasadzie ale nigdy nie wypada to akurat 1 listopada.
|
|
|
|
|
#52 |
|
BAN stały
|
Zwykle siedzę słuchając bzdur i bezsensownych rozmów o tym, co jest w sklepach jeśli chodzi o artykuły spożywcze, dywagacji o zniczach i kwiatach czy o jakiś obcych ludziach wokół babci. Potem bieganie na cmentarz, obiad i tak dalej.
Do tego nauczony jestem odsiadywania i nieodzywania się albo trzymania się instrukcji co mówić, żeby był spokój. Nigdy w czasie święta zmarłych nie było wspominania o członkach rodziny co dla mnie czyni to święto zupełnie bezsensownym. Może jutro podzielę się taką sentencją, jak będę miał zły humor? Chociaż zastanawiam się czy dzisiaj nie pójść w melanż ostateczny i spędzić jutrzejsze święto mile w łóżku. |
|
|
|
|
#53 |
|
Szef ds. Wymianek
|
Tematem wątku jest dzień Wszystkich Świętych, a nie Zaduszki.
|
|
|
#54 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do tematu. Ja nie świętuje tego święta w zaden sposob bo nie mam tu nikogo. Chyba ze z moim tż pójde na cmentarz
|
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
|
|
|
|
#56 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
Konto usunięte
|
Ano, dla mnie zaproszenie rodziny na obiad w tym dniu jest o wiele bardziej logiczne niż wiele innych zwyczajów, świątecznych czy nie.
|
|
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
no teraz tak myśle to macie racje, rodzina zjezdza z różnych stron więc "miejscowi" robią obiad. ale dopiero teraz w sumie o tym tak pomyslałam, bo tak jak pisałam wczesniej ani ja ani moi znajomi nie jedza z rodziną obiadu, bo wszyscy są "miejscowi" i tez byłam zdziwiona ze tak wiele z Was to robi. Chociaż ja to mam taką rodzine że aż dziwne że w Boże Narodzenie siedzimy razem
|
|
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
Dzień przed odwiedzam groby z mojej rodziny w mieście którym mieszkam a 1 listopada jadę z mężem do miejscowości pod miastem na groby z jego rodziny i tam odwiedzamy przy okazji jego rodzinę w domu. A jak wracamy do domu swojego to później trochę świętuję bo akurat w taki dzień mam urodziny
. Nawet w taki dzień robiło się imprezy haha
|
|
|
|
|
#60 |
|
Konto usunięte
|
TŻ jedzie na groby ze swoimi rodzicami (ale głównie jako kierowca). Ja siedzę w domu i jak dokładnie rok temu jestem chora (naprawdę chora, nie że wymówka).
Zdarzało mi się w ten dzień odwiedzać groby rodziny TŻ, a nawet brać udział w rodzinnym obiedzie, ale generalnie raczej unikam. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:59.

. I nie wiem skąd pomysł, że nazwa na to wskazuje
.