Pomagać niemowlakowi ćwiczyć czy nie? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-01-19, 21:27   #31
Monaana
Przyczajenie

Dot.: Pomagać niemowlakowi ćwiczyć czy nie?

Moja mała właśnie skończyła 3 miesiące i dziś dostałam od lekarki skierowanie na rehabilitacje, bo za chiny nie chce leżeć na brzuszku i podnosić główki, a już powinna...;/
Monaana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-19, 22:32   #32
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SylwiaSP Pokaż wiadomość
Dziewczyny, po co tyle jadu?
Moim celem nie jest absolutnie przyspieszanie rozwoju i do niczego dziecka nie zmuszam. Napisałam przecież, że zdaję sobie sprawę z tego, że dzieci rozwijają się w swoim tempie. Jedną rzecz będzie umiało wcześniej, inną później.

Dziecko ma 4 miesiące już skończone, niedługo będzie 5.
Nie mówię, że dziecko samo siada, tylko siedzi, a to jest duża różnica. Poza tym nie siedzi godzinami tylko chwilkę. I nie przy meblach. Skoro chce i potrafi, to chyba znaczy, że jest już gotowe? Nie garbi się żałośnie, tylko siedzi zupełnie prosto- z tego, co czytałam, jeśli się nie garbi, to znaczy, że jest już gotowy.
Czytałam parę książek i artykułów o rozwoju dziecka i wyczytałam, że niektóre dzieci już w tym wieku siedzą i to zupełnie normalne.

I nigdzie nie pisałam, że dopiero co nauczył się główkę trzymać. To kolejna rzecz, o którą wszyscy się kłócą. Młody trzymał główkę jak skończył 1 miesiąc. Zarówno pediatra, jak i znajoma pielęgniarka mówiły, że po prostu jest silny. I nie, nie ma wzmożonego napięcia mięśniowego.

Czy możemy już porzucić temat siedzenia i wrócić do obracania, bo tego dotyczyło moje pytanie?
Kwestia taka, że dopóki sam z leżenia nie usiądzie to NIE POTRAFI. Przestań sadzać dziecko, niech leży. Ćwiczcie leżenie na brzuchu, ty też się połóż obok, pokazuj zabawki-stopniowo wydłużaj czas leżenia. Przyzwyczai się. To leżenie jest kluczowe dla dalszego rozwoju. Nie chodzi tylko o to, by dziecko nie przewracało się na boki jak posadzisz czy czymś podeprzesz (choćby podająć jedną rękę) tylko o naukę wielu rzeczy-cały rozwój ruchowy to cos więcej niż wstać i pójść. Mogą z tego yniknąć problemu już u starszego dziecko-skrzywiony kręgosłup, wykrzywione nogi-po co dziecku szkodzić. Tak samo jak zacznie stawać sam przy meblach-niech staje ale sam, bez waszej pomocy czy prowadzania za rękę. Nauczy się w swoim czasie. Nie słuchaj rad rodziny, że sadzanie czy prowadzanie jest ok-nie jest już od dobrych kilkunastu lat. I pamiętaj, nikt nie ma prawa prowadzać dziecka dopóki samo nie będzie sprawnie chodzić
Jeśli chcesz mogę wysłać na priv zdjecia kręgosłupa po prlowskich technikach przyspieszania pt sadzanie i chodziki. Niestety, mama chciała dobrze a wyszło tak że boli i boleć już nie przestanie. Może straszę, ale dziecko ma tylko 1 szansę. Jak ją zniszczycie to konsekwencje będą towarzyszyć całe życie.

Cytat:
Dziewczyny, przekonałyście mnie, że sadzanie dziecka może być szkodliwe. Nie potrzebuję już więcej argumentów.

A propos artykułu, który cytuje pani22ka - czy ja dobrze zrozumiałam, że według autora nie powinno się wkładać dziecka, które samo nie umie siadać do leżaczków i fotelików? W jaki sposób w takim razie przewozić je samochodem i karmić po wprowadzeniu pokarmów stałych? Czy to już nie lekka przesada?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Fotelik samochodowym masz praktycznie w pozycji leżącej. Dziecko jest w nim krótko tylko na czas koniecznego transportu. Nie ma innej opcji bezpiecznego przewiezienia dziecka. Ale niektóre kreatywne inaczej mamy robią z fotelika np kołyskę w domu.
Ja dziecku niesiedzącemu nie dawałabym stałych pokarmów, dopiero jak usiądzie. Ale moja córka z tych siadających wcześnie (6mcy, to nawet za wcześnie), więc może gdyby miała np 8mcy i nie siedziałaby to bym zmieniła zdanie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Choćby po to, by dziecko mogło sobie poleżeć mając lepszą widoczność w miescach gdzie leżenie na podłodze nie jest wskazane.
Fotelik samochodowy nie służy do zapewniania lepszej widoczności ani zapewniania bezpieczeństwa w domu. A jakie to miejsca gdzie dziecko nie może leżeć?
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-19, 22:46   #33
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
W domu raczej podłoga powinna byc bezpieczna dla dziecka, prynajmniej dopóki się nie przemieszcza mozna co jakiś czas zmieniać miejsce i zadbać o bezpieczeństwo.
Tak jak pisałam, w wieku dziecka autorki mój syn był trzymany od czasu do czasu niezbyt długo w pozycji półleżącej, ale na zakup leżaczka nie zdecydowałam się, bo bałam się pokusy trzymania go tam dłużej niż można.
A poza tym nawet w linkowanym artykule jest informacja, że dopóki dziecko nie siedzi takie trzymanie w bujakach jest niezbyt zdrowe. Zresztą dziecko i tak spędza w ten sposób czas podczas przemieszczania autem czy powyżej 6 miesiąca podczas jedzenia.

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość

Fotelik samochodowy nie służy do zapewniania lepszej widoczności ani zapewniania bezpieczeństwa w domu. A jakie to miejsca gdzie dziecko nie może leżeć?
Miałam na myśli leżak.

Podłoga w kuchni podczas gotowania czy ziemia w ogrodzie niekoniecznie jest dobrym miejscem do rozłożenia kocyka dla dziecka.
I nie, nie mówię o długotrwałym przetrzymywaniu dziecka w bujaku czy też w innym tego rodzaju urządzeniu.
Stary 2016-01-19, 22:55   #34
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam na myśli leżak.

Podłoga w kuchni podczas gotowania czy ziemia w ogrodzie niekoniecznie jest dobrym miejscem do rozłożenia kocyka dla dziecka.
I nie, nie mówię o długotrwałym przetrzymywaniu dziecka w bujaku czy też w innym tego rodzaju urządzeniu.
Zależy od metrażu kuchni. A ogrodu to nie rozumiem, o zimno się obawiasz? O wilgoć? Są koce z folią pod spodem i na to drugi kocyk i można leżeć. No chyba, że martwisz się o robale, które mogą wejść i zostać skonsumowane (ale za to malec ćwiczyć chwyt pęsetowy na ruchomych obiektach ).
Stary 2016-01-19, 23:15   #35
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Zależy od metrażu kuchni. A ogrodu to nie rozumiem, o zimno się obawiasz? O wilgoć? Są koce z folią pod spodem i na to drugi kocyk i można leżeć. No chyba, że martwisz się o robale, które mogą wejść i zostać skonsumowane (ale za to malec ćwiczyć chwyt pęsetowy na ruchomych obiektach ).
Tak o zimno i wilgoć, jesienną i zimową porą. W tym przypadku koce mnie nie przekonują.
Dodatkowym plusem leżaka jest dość duża swoboda w przenoszeniu dziecka.
Oczywiście, ze zalezy od metraza mieszkania/ domu/ kuchni/ łazienki czy też tego jaka jest podłoga.
Mnie się sprawdzał zarówno jak i w kuchni, w ogrodzie, łazience jak i salonie.
Stary 2016-01-19, 23:22   #36
Glodomorek
Zakorzenienie

Pytanie ile to dziecko w tym leżaku jest czy 15min by wziąć przysznic czy 3h by mamuśka odpoczęła bo nie chce jej się pilnować dziecka.

z tel.

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ----------

Do ogrodu można wziąć wózek-w gondoli ciepło i wygodnie oraz lepiej dla pleców niż leżak

z tel.
Stary 2016-01-19, 23:24   #37
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Pytanie ile to dziecko w tym leżaku jest czy 15min by wziąć przysznic czy 3h by mamuśka odpoczęła bo nie chce jej się pilnować dziecka.

z tel.
Pisałam, ze nie mówię o długotrwałym przetrzymywaniu dziecka w leżaku. Trzy godziny to dla mnie jest totalny kosmos i zwyczajnie ociera się o zaniedbanie dziecka.
Oczywiście, ze mówię o korzystaniu krótkotrwałym.
Stary 2016-01-19, 23:25   #38
wika82
Zakorzenienie

Cytat:

z tel.

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ----------

Do ogrodu można wziąć wózek-w gondoli ciepło i wygodnie oraz lepiej dla pleców niż leżak

z tel.

Zgadzam się.
Stary 2016-01-19, 23:26   #39
ajah
wańka wstańka

Cytat:

z tel.

z tel.
Można wziąć, ale mnie było wygodniej wziąć bujak Dziecko leżące pod kątem miało szanse na przyglądaniu się bratu, który grał np. w piłkę i innym atrakcjom.
Swoją drogą bujak mieliśmy bardzo stabilny.
Stary 2016-01-19, 23:33   #40
wika82
Zakorzenienie

Pomagać niemowlakowi ćwiczyć czy nie?

Cytat:
Pisałam, ze nie mówię o długotrwałym przetrzymywaniu dziecka w leżaku. Trzy godziny to dla mnie jest totalny kosmos i zwyczajnie ociera się o zaniedbanie dziecka.

Oczywiście, ze mówię o korzystaniu krótkotrwałym.

Każda mama, którą znam posiadająca leżak zostawiała w nim dziecko na co najmniej godzinę, dwie. I to od początku, od okresu noworodkowego. Oczywiście, to nie znaczy, że wszystkie tak robią, ale osobiście jak słyszę leżaczek, mam wizję zbyt długiego trzymania w nim dziecka, często bezwiednie, np. zagadałam się z koleżanką, a dziecko w bujaku.

U nas świetnie sprawdziła się mata.
Stary 2016-01-20, 08:22   #41
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Każda mama, którą znam posiadająca leżak zostawiała w nim dziecko na co najmniej godzinę, dwie. I to od początku, od okresu noworodkowego. Oczywiście, to nie znaczy, że wszystkie tak robią, ale osobiście jak słyszę leżaczek, mam wizję zbyt długiego trzymania w nim dziecka, często bezwiednie, np. zagadałam się z koleżanką, a dziecko w bujaku.

Moje dzieci nie wytrzymałyby tyle w bujaku, nawet gdyby przyszł mi do głowy je tam tyle trzymać
matę mieliśmy, rozkładanie koca też praktykowaliśmy.
Stary 2016-01-20, 09:44   #42
Natala84
Zakorzenienie

Ja jeszcze tylko dodam od siebie, że dla takich maluchów leżenie na brzuchu jest oczywiście najważniejsze ale ważne jest gdzie to dziecko na brzuchu leży. Odradzam łóżka, kołdry itd, najlepsza ( i najbezpieczniejsza!) jest podłoga. Na miękkim podłożu bardzo trudno małemu dziecku złapać dobry podpór, a jak nie wychodzi to się denerwuje i nie chce dalej ćwiczyć, na twardej powierzchni podpór jest łatwiejszy i stabilniejszy. Świetnie sprawdzają się maty z puzzli piankowych rozłożone na podłodze.

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-20, 13:55   #43
Ingrid80
BAN stały

Te puzzle podobno zawierają jakieś toksyczne związki.
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-20, 18:28   #44
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Te puzzle podobno zawierają jakieś toksyczne związki.
można kupić też nietoksyczne

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-20, 23:26   #45
newelwa
Raczkowanie

Cytat:
Mój synek od urodzenia nie cierpi być kładziony na brzuszku.
Ortopeda kazał kłaść go 7 godzin dziennie na brzuszku, mimo, że bioderka są ok. Dla nas to niewykonalne.
Od kiedy maluch skończył 4 miesiące(2 tygodnie temu), pozwala się położyć na brzuszku na chwilę, ale tylko się rozgląda, nie sięga po zabawki, nie próbuje się obracać.

Mały dobrze trzyma główkę, coraz lepiej idzie mu siedzenie. U mnie na kolanach siedzi sam, na płaskiej powierzchni siedzi trzymany za 1 rączkę.
Teściowa mówi, że wszystkie jej dzieci ominęły etap pełzania i raczkowania i od razu chodziły. Może on będzie miał tak samo?

Nie martwię się tym brakiem zainteresowania obracaniem i pełzaniem w tym wieku, w końcu każde dziecko rozwija się we własnym tempie, a inne rzeczy robi nawet wcześniej niż rówieśnicy, ale zastanawiam się czy powinnam z nim trochę ćwiczyć - np. turlać go itd., czy wystarczy położyć zabawki dookoła i czekać aż sam załapie o co chodzi.
Jak myślicie?
z córką i leżeniem na brzuchu miałam tak samo. nie dało się dłużej niż 5 minut (mimo usilnych prób). wrzask. prawdopodobnie w związku z tym do 6 miesiąca nie przewracała się. neurolog, u którego byłyśmy na konsultacji, kazał się tym nie przejmować i określił Młodą jako dziecko dobrze zapowiadające się (przepraszam, ale trochę bawi mnie to określenie - pozytywnie oczywiście).
i tak, Młoda była sadzana. po prostu inaczej się nie dało. jako starszy niemowlak szybko się nudziła na plecach, była też noszona w chuście - często, długo i wszędzie, ale kręgosłup zwyczajnie mi wysiadał. bujaka nie mieliśmy, fotelik samochodowy był używany w aucie. gondola na spacerze? - matko jaki to był ryk. tylko chusta.
bardzo szybko nauczyła się stabilnie siedzieć. później sama siadać (mimo, że z przewracaniem się na plecy, brzuch było krucho), stać, chodzić przy czymś, następnie praktycznie równocześnie raczkować i chodzić sama.

obecnie ma 3,5 roku. wad postawy nie stwierdzono, zaburzeń typu SI również.

to tyle naszej historii. ;-)
tak jak napisałaś, każde dziecko jest inne. nie wszystkie idą zgodnie ze schematem.

co do ćwiczeń, to czemu nie. pomysł z fizjoterapeutą jest niezły. na pewno coś Ci podpowie. czasami drobna uwaga może bardzo dużo zmienić.

Edytowane przez newelwa
Czas edycji: 2016-01-20 o 23:31
newelwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-21, 18:20   #46
maminka1
BAN stały

Ja chodziłam na zajęcia dla maluszków prowadzone przez wspaniałą fizjoterapeutkę. Diagnozowała ewentualne wady, ale przede wszystkim uczyła jak prawidłowo nosić, podnosić, jakie zabawy są dobre i czego absolutnie robić nie wolno super sprawa!
maminka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-23, 11:57   #47
suszarka
Buc

Cytat:

kurczę, mieliśmy leżaczek (ale z funkcją rozkładania na płasko) i młody był w nim maks 20 minut dziennie kiedy wpadał do kuchni sobie zrobić kanapkę. dla mnie zostawienie dziecka w tym na 1-2h (pomijająć, że nie powinno się absolutnie ze względów fiz i psych tak robić) jest kosmosem- młody bo 20 minutach prawie z nudów ten leżaczek rozwalał.

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
można kupić też nietoksyczne

dokładnie np. skip hopy.
Stary 2016-01-23, 12:41   #48
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
kurczę, mieliśmy leżaczek (ale z funkcją rozkładania na płasko) i młody był w nim maks 20 minut dziennie kiedy wpadał do kuchni sobie zrobić kanapkę. dla mnie zostawienie dziecka w tym na 1-2h (pomijająć, że nie powinno się absolutnie ze względów fiz i psych tak robić) jest kosmosem- młody bo 20 minutach prawie z nudów ten leżaczek rozwalał.
U nas tak samo. Rzadko używałam leżaczka i wkładałam młodego na krótko np. jak brałam prysznic. Używałam go też na początku rozszerzenia diety, kiedy syn jeszcze nie siedział. I tyle.
Zauważyłam, że leżaczki są często w użyciu przy drugim dziecku, jak trzeba ogarnąć starszaka.
Stary 2016-01-23, 17:28   #49
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
U nas tak samo. Rzadko używałam leżaczka i wkładałam młodego na krótko np. jak brałam prysznic. Używałam go też na początku rozszerzenia diety, kiedy syn jeszcze nie siedział. I tyle.
Zauważyłam, że leżaczki są często w użyciu przy drugim dziecku, jak trzeba ogarnąć starszaka.

Z matą wyjdzie na to samo i jest zdrowiej.
Stary 2016-01-23, 18:37   #50
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Racja. Mata o wiele fajniejsza. W sumie nie rozumiem, skąd ta popularność leżaczków. Ja czasem używałam, bo dostałam, nie wiem czy sama bym kupiła.
Stary 2016-01-23, 19:10   #51
Ninquelote
Wtajemniczenie

Moja mając 2-3 miesiące dawała się odłożyć do huśtawki na ok 10 min. Tyle żeby zjeść śniadania. Na macie w tym wieku nie chciała leżeć w ogóle.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-24, 12:14   #52
suszarka
Buc

Cytat:

tylko, że maty nie miałabym możliwości rozłożyć w kuchni, no chyba, ze pod stołem.
Stary 2016-01-24, 13:07   #53
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
tylko, że maty nie miałabym możliwości rozłożyć w kuchni, no chyba, ze pod stołem.

U mnie mata była rozłożona w pokoju, jak szlam gdzieś to tylko na chwilę, dziecko jeszcze nie umiało raczkować ani pełzać.

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości