|
|
#571 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!
Cytat:
Nie ma za co, służę pomocą ![]() A co do tych różnych opinii to wiadomo, że każdy lekarz ma swoje zdanie, każdy mówi co innego i tak naprawde to każdy ma troche swojej racji. I w każdej wypowiedzi jest ziarenko prawdy i tak naprawde to tylko od nas samych zależy co z tą wiedzą zrobimy Również pozdrawiam
|
|
|
|
|
#572 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Na forum jest cały watek na temat od kiedy jest zabezpieczenie: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ight=pigu%B3ki Jeżeli masz ulotkę Yazu to spójrz na stronę np.26 i zobacz co jest tam napisane o sytuacji, jeśli w poprzednim miesiącu nie stosowałas preparatu antykoncepcyjnego zawierającego hormonów. Pisze jak byk: ,,(...) Jeżeli pacjentka zacznie przyjmowac Yaz w pierwszym dniu mentruacji, jest natychmiast chroniona przed ciążą'' Dalej jest napisane: ,,Można też rozpocząc przyjmowanie leku w dniach 2-5 cyklu, ale wtedy trzeba stosowac dodatkowe środki ochronne ( na przykład prezerwatywy) przez pierwsze 7 dni." Moim zdaniem wprowadzasz w błąd. Jeżeli byłoby tak jak twierdzisz w ulotce musiał by byc taki zapis. Lekarze również uprzedzali by swoje pacjentki, że nalezy uważac i stosowac dodatkowe zabezpieczenie przy pierwszym opakowaniu. A tak przecież nie jest. Mnie i wielu innym osobom powiedziano, że od początku stosowania jesteśmy bezpieczne. Nie po to stosuje się antykoncepcję hormonalną - tabletki antykoncepcyjne, które mają bardzo wysoką skutecznosc (wskaźnik Pearla tabletek dwuskładnikowych przy prawidłowym stoswaniu 0,1-1,25 źródło wikipedia) by stosowac dodatkowe zabezpieczenia. Kwestia przyzwyczajenia organizmu do hormonów jest zupełnie osobną kwestią i nie ma wpływu na skutecznosc., jesli prawidłowo zażywa się tabletki. Można odczuwac skutki uboczne, krwawienia itp. podczas pierwszych 3 opakowań ale mimo to jest się zabiezpieczonym. Według mnie te opinie o skuteczności dopiero po drugim opakowaniu wynika jedynie z nieracjonalnych pobudek. Czyli jeszcze nieprzekonania do stosowania tych pierwszych w życiu tabletek. Czy braku wiary w tabletki. Jeżli ktos nie jest przekonany może oczywiście stosowac również prezerwatywę, i dalej przekonywac innych. Ale to jest raczej MIT to co piszesz. Nie zawsze warto wierzyc lekarzowi, przecież nie jest Alfą i Omegą. Naprawde nie każdy lekarz się dokształca, jeździ na szkolenia itd. a przecież medycyna idzie bardzo do przodu. Jeżeli się mylę co do tej skuteczności to może warto poszukac jakiś racjonalnych przesłanek czyli badań, potwierdzeń naukowych o tym niepełnym zabezpieczniu przy pierwszym opakowaniu. |
||
|
|
|
#573 |
|
Raczkowanie
|
Wydaje mi sie ze tą kwestię już sobie ustaliliśmy, napisałam wyraźnie, że to co jest opinia lekarza u którego byłam i że każdy lekarz ma swoje własne zdanie więc to co zrobimy z tą wiedzą to jest nasza własna sprawa. Masz rację, że w ulotce jest napisane że ochrona przed ciążą jest gwarantowana i na pewno mój lekarz to wszystko wie, ja mu po prostu zaufałam.
Przepraszałam także wcześniej za jakiekolwiek wprowadzanie w błąd i robię to ponownie. Myślę że nie warto tego ciągnąć dalej, każdy ma swoje zdanie na ten temat, ja chciałam wam tylko przekazać to co mi przekazał mój ginekolog. |
|
|
|
#574 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w porządkuZgadzam się z Tobą. Każdy ma wybór i może podejmowac swoje decyzje. Po prostu chciałam wyjasnic tą sprawę. Bo może znaleźc się jakaś osoba, która niepotrzebnie wpadnie w panikę. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#575 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Sorry za chamstwo, ale ile Ty masz lat i skąd masz takie durne info? Ja czuję się w pełni kobietą i po tabletkach jest łatwiej zajść w ciąże niż przed ich przyjmowaniem. A co do bolesnych miesiączek to lekarz ma rację. Jest wiele kobiet, które przyjmują z tego powodu hormony. Jest to ostateczność bo bardzo rzadko przepisuje się je "tylko" w celu "przeciwbólowym" co innego jeżeli to ma być tylko uzupełnieniem antykoncepcji. |
|
|
|
|
#576 |
|
Przyczajenie
|
hej,jestem tu nowa i mam nadzieje że znajde tu odpowiedzi na nurtujace mnie pytania.mi własnie lekarz przepisał Yaz, pierwszą tabletkę wezmę za ok 2 tyg.jestem bardzo ciekawa jak zareaguje mój organizm na tą NOWOŚĆ.kiedyś brałam logest i fatalnie się czułamprzeczytałam cały wątek i nic nie znalazłam na teamt wpływu tych tabletek na libido.ciekawa jestem jak na was wpływaja te tabletki.
|
|
|
|
#577 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nie "miałam" libido na Yasmine Za to na yaz hymmm chyba mam większe niż przed tabletkami (przerwe w tabletkach mnialam 10 miesiacy), może to tylko moja opinia ale kończę pierwsze opakowanie Yaz i nie moge narzekac na moje libido Ogole sie czuje na nich dobrze
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#578 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nadal biore tabletki, choć teraz już mam trochę więcej ,,powodów" ![]() Jestem po 12 tabletkach YAZu i póki co wszystko jest w porządku, żadnych skutków ubocznych
|
|
|
|
|
#579 |
|
Przyczajenie
|
SkarMisia => to ja może wrócę jeszcze do wątku pierwsze/drugie opakowanie zabezpiecza. nie jestem ginekologiem, jednak z mojej wiedzy fizjologicznej i o tabletkach wynika inaczej niż powiedział Twój lekarz.
hormony, które przyjmujemy, mają za zadanie blokowanie owulacji. wystarczy więc, że przyjmujemy je odpowiednio wcześnie (zaczynamy podczas okresu), więc spokojnie poziom się ich zrobi na tyle wysoki, żeby tę owulację powstrzymać. a że pozi0m hormonów wraca u kobiet do normy po bardzo krótkim czasie (=> stąd obniżenie skuteczności tabletek w przypadku ich zapomnienia), to kobieta, która nie brała nigdy tabletek nie różni się niczym od kobiety, która miała np. dwa miesiące przerwy. wiem, że nie chciałaś nikogo wprowadzić w błąd i przekazujesz słowa lekarza, więc nie mam pretensji itd. chciałam tylko napisać, jak ja to widzę, może komuś pomoże inny punkt widzenia i tak jak napisała MissMiss => skutki uboczne to zupełnie inna bajka, tutaj organizm musi się przestawić na stały poziom hormonów, a przyzwyczajony jest do ich fluktuacji ja jestem po 8. tabletce, czuję się fizycznie bardzo dobrze, mam tylko plamienia |
|
|
|
#580 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No mi pośrednio również na to lekarz przepisał tabletki Yaz. Narazie nie zauważyłam zmiana na lepsze - koncze 1 opakowanie. Pewnie trzeba wziąć pare opakowań zeby stwierdzic zeby czy działają na nadmierne owłosienie. Pzdr Edytowane przez miranda1000 Czas edycji: 2009-03-11 o 12:28 |
|
|
|
|
#581 | |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny mam pewien problem i mam nadzieję że któraś z was miała podobną sytuacje. Otóż jestem w połowie II opakowania i pojawiło się u mnie krwawienie śródcykliczne. W ulotce napisane jest że na początku może takie krwawienie występować , ale czy mogło wystąpić nagle przy II opakowaniu ?
Cytat:
|
|
|
|
|
#582 |
|
Rozeznanie
|
ja dziś biorę 21 tabletkę i przed chwilą dostałam plamienia ;/
|
|
|
|
#583 |
|
Zadomowienie
|
Witam! Biore tabletki Yaz pierwszy raz i skonczylam 24 tabletki aktywne dzis mam bra 4 niekatywna a nadal nie mam krwawienia
czy to normalne czy powinnam sie martwic? Dodam ze mialam zaburzenia hormonalne - nieregularne okresy lub ich brak i lekarz namowil mnie na branie tabletek anty by wszystko uregulowac. Jutro mam zaczac nowy blister, zrobic to nawet mimo braku okresu?
|
|
|
|
#584 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Lekarz mi powiedział ze leczenie nadmiernego owłosienia to proces długotrwały, a ja się nie zapytałam jak długo to potrwa:// więc nie wiem, może następnym razem zapytam. I niestety nie ma pewności czy tableki zadziałają na ten problem. Dla mnie YAZ jest troche drogi ale lekarza stwierdził, że te tańsze pigułki nie pomogą- nie wiem czy chciał mnie na nie naciągnąć (bo ma prowizję z tego) czy rzeczywiście to prawda. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#585 |
|
Raczkowanie
|
[quote=miiilenka;11391145]Witam! Biore tabletki Yaz pierwszy raz i skonczylam 24 tabletki aktywne dzis mam bra 4 niekatywna a nadal nie mam krwawienia
czy to normalne czy powinnam sie martwic? Dodam ze mialam zaburzenia hormonalne - nieregularne okresy lub ich brak i lekarz namowil mnie na branie tabletek anty by wszystko uregulowac. Jutro mam zaczac nowy blister, zrobic to nawet mimo braku okresu?[/quoTO PODOBNIE JAK JA MIAŁAM , tez sie zamartwiałam, ale zrobiłam test, wyszedł ujemny i zaczełam nowe opakowanie, plamienia pojawiły sie po zazyciu 1 rozowej z drugiego opakowania , teraz jestem przy 4 rozowej, okres jak na mnie to baaaardzo skapy az sie dzwie, zobacze jeszcze jak długo bedzie trwał bo na YASMIN miałam do 9 dni i dlatego lekarka zmieniła mi na YAZ
|
|
#586 |
|
Zadomowienie
|
Pytanie nieakutualnie dostalam okres
![]() |
|
|
|
#587 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny!
Obiecałam relacje z mojego samopoczucia, więc oto jestem. ![]() Dziś będę brała 9. tabletkę. I powiem szczerze, że czuję się strasznie. Pierwszego dnia strasznie mi się chciało wymiotować ( nawet tu się żaliłam ). Potem 3-4 dni lepiej, a od kilku znowu. Budzę się rano - chce mi się wymiotować, wczoraj nawet zrobiło mi się słabo. Ciągle coś mi się przewraca w żołądku, a raczej się niczym nie zatrułam, bo zatrucia pokarmowe przechodzę tragicznie. Tylko tak ciągle mnie coś ściska w żołądku. Okropieństwo. Staram się normalnie funkcjonować, niemniej jest to uciążliwe. Czekam, aż mi przejdzie, choć nie wiem jak szybko, jeśli objawy weszły mi w sfery " żołądkowe ". Trochę bolą mnie piersi, zawrotów głowy nie mam. |
|
|
|
#588 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#589 |
|
Raczkowanie
|
masaba333
Wielkie dzięki kochana, że mi to wyjaśniłaś. Do ulotki niestety nie mogłam zajrzeć gdyż jeszcze tabletek nie zakupiłam. Buźka
|
|
|
|
#590 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny!
ja mam takie dość dziwne pytanie: czy zaczęła Wam się wysuszać skóra? Bo w skutkach ubocznych w ulotce pisze, że może coś takiego nastąpić,ale jest to bardzo rzadkie bo u 1 na 1000 kobiet. Ja od niecałych 2 tygodni (a jestem po 12 tabletkach, dziś 13) mam bardzo wysuszoną skórę na czole (a zawsze miałam tłustą w strefie T), przy nosie i niestety na głowie, pod włosami zrobiły mi sie małe rany, które bardzo bolą i szczypią podczas np. mycia głowy, a niestety musze to robić codziennie, więc każdego wieczoru przeżywam katusze Jutro wybieram się do dermatologa, ale tak mi przyszło do głowy , że może to właśnie skutek uboczny YAZu. co o tym myślicie?
|
|
|
|
#591 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie ma za co
|
|
|
#592 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie ledwo się skończył okres, plamienia na razie nie mam. Będę obserwować swój organizm. Bo póki co jestem trochę zniesmaczona. Ginekologa mojego polecało tyle osób, a on nie zrobił ze mną nawet wywiadu przepisując tabletki. Nie zapytał o choroby i chyba trochę " losowo " przepisał YAZ.
|
|
|
|
#593 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja lekarz powiedziała ze tabletki Yaz moga odwadniac i trzeba uzupelniac plyny w miare mozliwosci. Ja koncze 3 tydzien brania tabletek i czuje sie ok.
|
|
|
#594 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też należe do tych,którzy piją bardzo dużo płynów. Najwięcej pije wody i herbaty (kilka litrów dziennie- tak,tak kilka litrów Chyba jedynie dermatolog mi pomoże
|
|
|
|
|
#595 |
|
Przyczajenie
|
[quote=agata2905;11400417]dziewczyny!
Ja od niecałych 2 tygodni (a jestem po 12 tabletkach, dziś 13) mam bardzo wysuszoną skórę na czole (a zawsze miałam tłustą w strefie T), przy nosie i niestety na głowie, pod włosami zrobiły mi sie małe rany, które bardzo bolą i szczypią podczas np. mycia głowy, a niestety musze to robić codziennie, więc każdego wieczoru przeżywam katusze Ja od niecałych 2 tygodni (a jestem po 12 tabletkach, dziś 13) mam bardzo wysuszoną skórę na czole (a zawsze miałam tłustą w strefie T), przy nosie i niestety na głowie, pod włosami zrobiły mi sie małe rany, które bardzo bolą i szczypią podczas np. mycia głowy Biorę Yaz od kilku tygodni własnie kończę pierwsze opakowanie i tez pojawil sie u nie ten problem z tym ze nie skojarzylam tego z tabletkami myslalam ze to moze wina szamponu...Skora wysusza mi sie na czole i przy uszach (mam male ranki pod wlosami). |
|
|
|
#596 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja miałam podobne problemy nie będąc na tabletkach, dodatkowo mnie bardzo swędziały uszy byłam u dermatologa i mi powiedział ze to od szamponu, zmieniłam szampon ale wcześniej zastosowałam sobie kuracje Nizoralem. Moj dermatolog powiedzial rowniez ze skora glowy sie przyzwyczaja do szamponu i czasami trzeba go zmieniac. Ja rowniez przegrzane mieszkania doprowadzja do wysuszania skory i wlosow To jest tylko moja rada, wizyta u dermatologa napewno nie zaszkodzi.
|
|
|
#597 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie forumowiczki
ja zaczęłam brać YAZ miesiąc temu. Są to moje pierwsze tabletki anty. Po kilku pierwszych pigułkach czułam się dobrze, nie było żadnych skutków ubocznych, dopiero po ok tygodniu pojawiły się plamienia, które trwały do końca opakowania, bóle piersi i głowy. Miesiączkę dostałam po 3 tabletce placebo i nie było zbyt obfite )Ogólnie jestem zadowolona z YAZU .Pozdrawiam
|
|
|
|
#598 |
|
Przyczajenie
|
Hej powiedzcie mi jak to wkońcu jest z tym paleniem i braniem tabletek yaz?Naprawde może mi to poważnie zaszkodzić?pali któraś z was?bo ja niestety tak i cięzko mi idzie rzacenie....
|
|
|
|
#599 |
|
Przyczajenie
|
Co do nadmiernego owlosienia...no coz ja tez u siebie zauwazylam taki problem ale nie zalilam sie na ten temat lekarzowi...gdy zaczelam brac tabletki anty (biore je od poltora roku) zauwarzylam ze faktycznie owlosienie sie zmniejszylo...ale faktycznie skutki byly dopiero widoczne po jakis 6-7 miesiacach stosowania(przez poltora roku bralam mercilon) yaz zaczelam dopiero od tego miesiaca jetem przy 8 tabletce...i szczerze nie mam pojecia jak on wplywa na ten "problem" mam nadzieje ze i wam pomoga tabletki jak i mi pomogly pozbyc sie tego wstydliwego dla kobiety problemu...pozdrawiam i czekam na wasze relacje
|
|
|
|
#600 |
|
Przyczajenie
|
cześć dziewczyny
mam małe wątpliwości co do leku yaz ...to moje pierwsze leki anty i od stosuję ten lek od 3 tyg... zaczęłam pierwszego dnia cyklu no i od tego czasu cały czas mam okres czyli 3 tyg. ... nie wiem co mam z tym zrobić;( pomóżcie proszę ...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:51.

Chcialam dodac, ze nie podwazam wiedzy Twojej czy Twojego lekarza, na pewno mozna spotkac rozbiezne opinie na kazdy temat. Pozdrawiam 

Za to na yaz hymmm chyba mam większe niż przed tabletkami (przerwe w tabletkach mnialam 10 miesiacy), może to tylko moja opinia ale kończę pierwsze opakowanie Yaz i nie moge narzekac na moje libido
jestem tutaj nowa.