QLAIRA - wątek zbiorczy - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-19, 17:42   #571
kruszynelka
Raczkowanie

GG do kruszynelka
Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez stranalandia Pokaż wiadomość
Ja też bardzo liczyłam na qlairę..... Tym bardziej, ze to już któreś z kolei tabletki... Niestety po qlairze plamienia nie tylko się nie normują, ale wręcz pogarszają się z cyklu na cykl... masakra. Fajnie Ci, że możesz brać jasmin. Przynajmniej wiesz do czego wrócić Pozdrawiam
hmmmmm.. no to mamy tak samo, jest coraz gorzej

ide do gina we wtorek zobaczymy co poradzi.
pewnie zmieni na inne i znowu bede krolikiem doswiadczalnym: mur:
kruszynelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 21:09   #572
emika11
Przyczajenie

Witam
Biorę Qlaira od dwóch tygodni, na początku wystąpiło u mnie krwawienie (coś w rodzaju miesiączki). Myślałam że to normalne, ponieważ brałam wcześniej inne proszki i po ostatnim opakowaniu zaczęłam nowe opakowanie właśnie Qlaira. Niestety minęło już tyle czasu a dalej występuje u mnie plamienie Nie jest ono obfite , natomiast tego końc nie widać... Nie wiem czy to jest normalne, bo nigdy przy braniu proszków antykoncepcyjnych z czymś takim się nie spotkałam.
emika11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 21:41   #573
*moonlight eyes*
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emika11 Pokaż wiadomość
Witam
Biorę Qlaira od dwóch tygodni, na początku wystąpiło u mnie krwawienie (coś w rodzaju miesiączki). Myślałam że to normalne, ponieważ brałam wcześniej inne proszki i po ostatnim opakowaniu zaczęłam nowe opakowanie właśnie Qlaira. Niestety minęło już tyle czasu a dalej występuje u mnie plamienie Nie jest ono obfite , natomiast tego końc nie widać... Nie wiem czy to jest normalne, bo nigdy przy braniu proszków antykoncepcyjnych z czymś takim się nie spotkałam.
to się niestety często zdarza przy zmianie pigułek na inne. nie ma powodu do niepokoju
*moonlight eyes* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 20:55   #574
emika11
Przyczajenie

Bardzo uspokoiła mnie ta odpowiedź, niestety do czasu... W dniu dzisiejszym plamienie przeszło w krwawienie, jak przy normalnej miesiączce. Nie wiem co mam robić Zadzwonić do lekarza, czy może odczekać do drugiego opakowania? I jeszcze jedno chodzi mi po głowie, czy w takiej sytuacji w dalszym ciągu jestem zabezpieczona przed ciążą,tzn. czy może mam pamiętać o dodatkowym zabezpieczeniu.
Stary 2010-03-21, 01:39   #575
*moonlight eyes*
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emika11 Pokaż wiadomość
Bardzo uspokoiła mnie ta odpowiedź, niestety do czasu... W dniu dzisiejszym plamienie przeszło w krwawienie, jak przy normalnej miesiączce. Nie wiem co mam robić Zadzwonić do lekarza, czy może odczekać do drugiego opakowania? I jeszcze jedno chodzi mi po głowie, czy w takiej sytuacji w dalszym ciągu jestem zabezpieczona przed ciążą,tzn. czy może mam pamiętać o dodatkowym zabezpieczeniu.
jeśli bierzesz prawidłowo to jesteś zabezpieczona. Jeśli bardzo się denerwujesz to rzeczywiście zadzwoń do lekarza, chociaż wg mnie na pewno Ci powie, żebyś brała dalej i poczekała, aż organizm się przyzwyczai.
U mnie podczas pierwszego opakowania było super, żadnych plamień, potem nawet brak krwawienia w przerwie. Za to plamić zaczęłam przy w środku 2go opakowania, teraz biorę 3cie i znowu plamię przy 12stej tabletce Także sama widzisz jak to jest
*moonlight eyes* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 06:48   #576
emika11
Przyczajenie

Ajj nie podoba mi się to wszystko. Proszki miały mi pomóc a nie utrudniać życie. Dziękuję za odpowiedź.
Stary 2010-03-21, 07:24   #577
dominiczkaaa7
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aniolek8900 Pokaż wiadomość
Witam
Ja biore juz 4 opakowanie Qlairy i jestem bardzo zadowolona. Okres mam regularnie, zawsze przy czerwonych tabletkach. Do tego zadnych bólów głowy itp. Nastrój tez ok. Jedynym problemen jest suchosc no ale od czego są żele, np durexa
Z tego co tu czytam to widac ze te tabletki wiekszosci nie odpowiadaja... Cieszę sie ze u mnie wszystko gra
Pozdrawiam

P.S. Jak macie jakies pytanka to chetnie odpowiem

Ja mam pytanko - okres miałaś regularny już od pierwszego opakowania? Żadnych plamień, np w połowie blistra?
Widzę, że jednak komuś Qlaira służy, zobaczymy jak będzie u mnie.
dominiczkaaa7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 11:04   #578
_maggie
Przyczajenie

Hej dziewczyny czytałam to forum zanim zaczęłam brać Qlaire, więc pomyślałam, że też opowiem o wrażeniach.
Jestem przy 10. tabletce drugiego opakowania i co do zalet: zupełnie bezbolesny okres, brak problemów z suchością i skutków ubocznych w postaci złego samopoczucia, czy bólów głowy, ale niestety na tym kończą się pozytywy. W zasadzie od połowy pierwszego opakowania pojawiły się plamienia, miesiączka zaczęła się w prawdzie tak jak powinna - przy drugiej czerwonej tabletce, ale trwała 6 dni, no i rzecz dla mnie najważniejsza - cera, nigdy wcześniej nie miałam z tym większych problemów, a teraz nie mogę sobie poradzić z rozmaitymi wypryskami i o wyjściu gdziekolwiek bez makijażu nie ma nawet co myśleć. No cóż.. za tą cenę i od tego producenta spodziewałam się dużo więcej.
_maggie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 14:41   #579
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _maggie Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny czytałam to forum zanim zaczęłam brać Qlaire, więc pomyślałam, że też opowiem o wrażeniach.
Jestem przy 10. tabletce drugiego opakowania i co do zalet: zupełnie bezbolesny okres, brak problemów z suchością i skutków ubocznych w postaci złego samopoczucia, czy bólów głowy, ale niestety na tym kończą się pozytywy. W zasadzie od połowy pierwszego opakowania pojawiły się plamienia, miesiączka zaczęła się w prawdzie tak jak powinna - przy drugiej czerwonej tabletce, ale trwała 6 dni, no i rzecz dla mnie najważniejsza - cera, nigdy wcześniej nie miałam z tym większych problemów, a teraz nie mogę sobie poradzić z rozmaitymi wypryskami i o wyjściu gdziekolwiek bez makijażu nie ma nawet co myśleć. No cóż.. za tą cenę i od tego producenta spodziewałam się dużo więcej.
Tego to Ci zazdroszczę... zaczęłam brać pigułki głównie ze względu na bolesne miesiączki, ale niestety, cały weekend zdycham z powodu bólu... Chyba Qlaira jednak mi nie służy.
Co do plamień - też miałam przy 2. opakowaniu, przy 3. już nie.
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 16:02   #580
_maggie
Przyczajenie

Przyznam, że dla mnie też było to sporym zaskoczeniem, bo zwykle w ciągu pierwszych 2-3 dni miesiączki na ból pomagał tylko Ketonal i to brany zwykle po 3 razy dziennie, teraz obyło się nawet bez no-spy. Jednak problem z cerą chyba przekona mnie do zmiany tabletek.
Stary 2010-03-21, 16:49   #581
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _maggie Pokaż wiadomość
Przyznam, że dla mnie też było to sporym zaskoczeniem, bo zwykle w ciągu pierwszych 2-3 dni miesiączki na ból pomagał tylko Ketonal i to brany zwykle po 3 razy dziennie, teraz obyło się nawet bez no-spy. Jednak problem z cerą chyba przekona mnie do zmiany tabletek.
A ja nadal Ketonal i Nospę muszę brać Być może te dawki hormonów w Qlairze są dla mnie po prostu za niskie.
Co do cery - u mnie właściwie w porządku, jakieś pojedyncze krostki są, ale to mi aż tak nie przeszkadza.
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-21, 19:01   #582
marthe89
Przyczajenie

witam czytam uwaznie wszystko co piszecie o Q i powiem szczerze, ze troche sie juz niepokoje do tej pory bralam Mercilon- przez ponad 1,5 roku. Nagle gin zaproponowala mi zmiane na niby super extra Q. Zgodzilam sie.. wlasciwie nie wiem czemu, bo Mercilon mi pasowal, nie mialam zadnych skutkow ubocznych, a wrecz cera mi sie poprawila, bo zawsze mialam lekki problem z nia. Biore Q od 12 dni.. 2 dnia mialam okropną migrene, co nie zdarzalo mi sie przy Mercilonie. Potem pare dni pozniej jeszcze bolala mnie glowa ale juz nie tak bardzo na szczescie. Niestety 9 dnia pojawily sie plamienia:/ wiem, wiem, to normalne przy zmianie tabletek. jednak czytajac wasze opinie to juz sie boje ze te plamienia nigdy sie nie skonczą generalnie jak na razie cera bez zmian, tzn ok, apetyt jakby wiekszy ale nie wiem czy to przez tabletki.
Jest jeszcze jedna niepokojąca rzecz.. Czuje wlasnie cos dziwnego w lydkach, tak jak tu niektore dziewczyny pisaly, jakby mrowienie, ale to jest troche inne uczucie. Mam to tez w srodowym palcu dloni (?!).Jak na razie troche zaluje zmiany, ale poczekam jeszcze troche.. Jesli z łydkami bedzie nadal problem to na pewno wroce do mercilonu.
marthe89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-23, 09:36   #583
cb4f5ffaf57e20df9ee4e2d0ab40072d3e70b02c_5ea21df28819a
Konto usunięte

Hm... ja biorę Qlairę od pazdziernika. i powiem,ze nie widzę zadnych skutków ubocznych, na samym poczatku wszystko było pod kontrolą. tylko zastanawiam się zy np teraz te skutki uboczne się nie pojawiły, np nie moge schudnąć, waga stoi w miejscu . mam wrazenie jakby włosy mi sie bardziej zaczeły przetłuszcać i nie wiem czy to bardziej wina hormonów czy moje chore urojenia? hę? ...
cb4f5ffaf57e20df9ee4e2d0ab40072d3e70b02c_5ea21df28819a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-23, 22:08   #584
_maggie
Przyczajenie

skoro cera może się przetłuszczać pod wpływem hormonów to skóra głowy chyba tez ja nic takiego nie zauważyłam, może dlatego, że z przyzwyczajenia myje włosy codziennie. Z wagą, czy nadmiernym apetytem też nie mam problemów, no ale już drugi miesiąc Qlaira funduje mi wypryski i "okres" co 14 dni, więc będę w zmuszona ją sobie odpuścić.
Stary 2010-03-23, 22:27   #585
aaaaankaaaaa
Przyczajenie

Witam dziewczyny
Dziś ostatnia tabletka 2-giego opakowania.
Tragedia.
Oprócz humorków i okropnie bolesnych miesiączek doszły plamienia a do tego przytyłam. Czuję się gruba nie mieszczę się w spodnie ;| a do tego ciężko mi oddychać............... Odstawiam to gówno mam już dość chemii...... Nie polecam absolutnie nikomu.
Pozdrawiam
aaaaankaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-24, 10:13   #586
natalka881
Przyczajenie

I ja tez dołączam się do grono nie zadowolonych na początku było ok, chociaż miałam słabe paznokcie i wypadały mi włosy, to raczej zwalałam całą winę na zimę ale teraz biorę 4 opakowanie i od 2 mniej więcej zaczęła mnie boleć prawa pierś zaczyna gdy biore tych 16 żółtych tabletek przestaje na placebo:/ dodatkowo problemy z cerą, ciągle jestem zmęczona brak mi energii i miewam zmiany nastroju to najgorsze tabletki jakie brałam niestety, wczesniej 1,5 roku regulon było ok ale na koniec zaczeły mnie boleć piersi, zmieniłam na yasminelle brałam 3 miesiace i zrobiłam sobie całkiem przerwę od hormonów później wróciłam do yasminelle ale po pół roku zaczeły mnie boleć piersi i dostałam Qlaire i znowu musze zmienić
Stary 2010-03-27, 15:36   #587
_maggie
Przyczajenie

a czy którejkolwiek z Was te nieprzyjemne skutki uboczne faktycznie minęły po 3 miesiącach? bo zastanawiam się czy ginekolog nie będzie próbowała wmówić, że wszystko się unormuje, a nie chcę się męczyć kolejne 2 opakowania jeśli nic się nie zmienia.
Stary 2010-03-27, 19:51   #588
little_susie
Przyczajenie

Arrow Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

Witajcie dziewczyny,
QLAIRA to moje pierwsze tabletki i nie jestem pewna czy wszystko jest w porządku dlatego bardzo gorąco proszę o Wasze opinie.

Zacznę od tego, że pewien czas temu podczas stosunku, pękła prezerwatywa. Szybko poszłam do lekarza, który przepisał ESCAPELLE (tabletka z serii "72h po"). Wzięłam ją, "dziwny" okres pojawił się dokładnie w terminie mojego standardowego cyklu (30 dni). Piszę "dziwny" ponieważ krew była brunatna, prawie czarna, wiem że niektórym dziewczynom się to już zdarzało po zażyciu tej tabletki. W pierwszym dniu tej "dziwnej" miesiączki zażyłam pierwszą pigułkę QLAIRA jak zalecono w ulotce. Biorę regularnie, ostatnio uprawiałam seks i jako że "Q" to moje pierwsze tabletki, jestem nieco niespokojna czy wszystko jest w porządku (tj. czy nie jestem w ciąży ).

Dziś mija 13 dzień brania QLAIRY a dwa dni temu wystąpiły u mnie brązowe plamienia. Właściwie nie wiem czy takowe mogą być podciągnięte pod kategorię "plamień" czy też miesiączki. Czy to możliwe by wystąpiła już w 13 a nie (jak napisano w ulotce) 26 dniu? Może to efekt ESCAPELLE plus QLAIRY - zbyt dużo hormonów w ostatnim czasie? Co o tym sądzicie, czy uważacie że wszystko w porządku i mój organizm musi się po prostu przyzwyczaić?

Będę niezwykle wdzięczna za każdą odpowiedź!!
little_susie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-28, 12:49   #589
aniolek8900
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dominiczkaaa7 Pokaż wiadomość
Ja mam pytanko - okres miałaś regularny już od pierwszego opakowania? Żadnych plamień, np w połowie blistra?
Widzę, że jednak komuś Qlaira służy, zobaczymy jak będzie u mnie.
Tak, od pierwszego opakowanie wszystko było regularnie Zadnych plamien, tylko przy pierwszej czerwonej tabletce dostałam okres I zaznaczam ze to moje pierwsze tabletki anty takze ciesze sie ze tak od razu moj lekarz dobre mi zapisał
aniolek8900 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-29, 00:28   #590
Villemooo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez little_susie Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny,
QLAIRA to moje pierwsze tabletki i nie jestem pewna czy wszystko jest w porządku dlatego bardzo gorąco proszę o Wasze opinie.

Zacznę od tego, że pewien czas temu podczas stosunku, pękła prezerwatywa. Szybko poszłam do lekarza, który przepisał ESCAPELLE (tabletka z serii "72h po"). Wzięłam ją, "dziwny" okres pojawił się dokładnie w terminie mojego standardowego cyklu (30 dni). Piszę "dziwny" ponieważ krew była brunatna, prawie czarna, wiem że niektórym dziewczynom się to już zdarzało po zażyciu tej tabletki. W pierwszym dniu tej "dziwnej" miesiączki zażyłam pierwszą pigułkę QLAIRA jak zalecono w ulotce. Biorę regularnie, ostatnio uprawiałam seks i jako że "Q" to moje pierwsze tabletki, jestem nieco niespokojna czy wszystko jest w porządku (tj. czy nie jestem w ciąży ).

Dziś mija 13 dzień brania QLAIRY a dwa dni temu wystąpiły u mnie brązowe plamienia. Właściwie nie wiem czy takowe mogą być podciągnięte pod kategorię "plamień" czy też miesiączki. Czy to możliwe by wystąpiła już w 13 a nie (jak napisano w ulotce) 26 dniu? Może to efekt ESCAPELLE plus QLAIRY - zbyt dużo hormonów w ostatnim czasie? Co o tym sądzicie, czy uważacie że wszystko w porządku i mój organizm musi się po prostu przyzwyczaić?

Będę niezwykle wdzięczna za każdą odpowiedź!!
Według mnie nie masz powodów do obaw. Tak jak piszesz może być to efekt ostatnio branych hormonów, a poza tym, w ulotce Qlairy jest napisane, że mogą występować plamienia, itd. Jeżeli brałaś tabletki regularnie, to nie masz się co przejmować ciążą
Villemooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-29, 08:17   #591
little_susie
Przyczajenie

Villemooo, dzięki za odpowiedź, jakoś mi tak lżej na sercu od razu
Mógłby mi jeszcze ktoś powiedzieć, jakiego koloru są Wasze ewentualne plamienia po QLAIRZE? Czy są one biało-żółte, czy też podobne do krwawień miesiączkowych, czerwono-brązowe?
Stary 2010-03-29, 15:14   #592
Konto usunięte

Cytat:
Villemooo, dzięki za odpowiedź, jakoś mi tak lżej na sercu od razu
Mógłby mi jeszcze ktoś powiedzieć, jakiego koloru są Wasze ewentualne plamienia po QLAIRZE? Czy są one biało-żółte, czy też podobne do krwawień miesiączkowych, czerwono-brązowe?
U mnie to "plamienie" to było po prostu krwawienie w środku cyklu, utrzymywało się kilka dni przy drugim opakowaniu. Potem przyszło normalne krwawienie z odstawienia. W ulotce jest napisane, że takie krwawienia śródcykliczne mogą wystąpić, lekarka powiedziała mi to samo. Przy następnym opakowaniu obyło się już bez plamienia
Stary 2010-03-29, 22:12   #593
little_susie
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mrowinka
U mnie to "plamienie" to było po prostu krwawienie w środku cyklu, utrzymywało się kilka dni przy drugim opakowaniu. Potem przyszło normalne krwawienie z odstawienia. W ulotce jest napisane, że takie krwawienia śródcykliczne mogą wystąpić, lekarka powiedziała mi to samo. Przy następnym opakowaniu obyło się już bez plamienia
Ach, dziękuję Ci serdecznie! Dopiero raczkuję w doświadczeniu z tabletkami i właśnie tego mi było trzeba - opinii kogoś kto ma nieco dłuższy staż w tego rodzaju antykoncepcji.
Naprawdę dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam
Stary 2010-03-30, 14:41   #594
Konto usunięte

Cytat:
Ach, dziękuję Ci serdecznie! Dopiero raczkuję w doświadczeniu z tabletkami i właśnie tego mi było trzeba - opinii kogoś kto ma nieco dłuższy staż w tego rodzaju antykoncepcji.
Naprawdę dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam
Wcale takiego długiego stażu nie mam, biorę pigułki dopiero od kilku miesięcy Ale cieszę się, że mogłam pomóc. Oby tych plamień (i innych skutków ubocznych) było jak najmniej
Stary 2010-03-31, 15:44   #595
_maggie
Przyczajenie

Witam ponownie tym razem już kolejnej wizycie u ginekologa. Jak się dowiedziałam skutek uboczny w postaci krwawienia śródcyklicznego (choć lekkie plamienia są zupełnie normalne) to efekt zbyt malej dawki hormonu i należy przyjmować coś "mocniejszego". Może którejś z was ta informacja pomoże Qlaira jest ponoć najlepszą na rynku tabletką antykoncepcyjną, ale w końcu nie musi wszystkim równo służyć.
Stary 2010-04-03, 22:27   #596
Pauliska_Z
Przyczajenie

Witam.
Skończyłam brać pierwsze opakowanie i nie miałam okresu, teraz jestem przy 2 opakowaniu 6 tabletka a okresu dalej nie mam.... nie miałam też żadnego plamienia ani nic... czy któraś z was może tak miała, coś podobnie??
pozdrawiam ))
Pauliska_Z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-03, 22:42   #597
Villemooo
Przyczajenie

Na początku może się tak zdarzać. O ile się nie mylę, w ulotce jest napisane, że jeżeli krwawienie nie wystąpi 2mc-e z rzędu należy udać się do ginekologa.
Jak wiadomo, organizm na początku się przystosowuje, przyzwyczaja i takie rzeczy się zdarzają.
Trzymaj się ciepło
Stary 2010-04-03, 22:47   #598
Pauliska_Z
Przyczajenie

Dzięki bardzo Villemooo za odpowiedź, ulotkę właśnie zostawiałam w mieszkaniu na studniach i nie miałam jak jej przestudiować raz jeszcze Pozdrawiam
Pauliska_Z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-04, 08:10   #599
cb4f5ffaf57e20df9ee4e2d0ab40072d3e70b02c_5ea21df28819a
Konto usunięte

hmm ja w sumie nie mam zarzutów do tych tabletek, ale nie wiem czy dla własnego zdrowia nie zrezygnowac, a zostało mi jeszcze 5 opakowan i nie mam co z nimi zrobic ??;/

Co do krawien ja mam kolor brazowo - czerwony .... i bardzo delikane
cb4f5ffaf57e20df9ee4e2d0ab40072d3e70b02c_5ea21df28819a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-04, 22:26   #600
Villemooo
Przyczajenie

Ulotka, z tego co mi wiadomo, znajduje się tez na oficjalnej stronie Q. Chyba pierwszy link, jak się w googlach wpisze.

mumika - a czemu chcesz zrezygnować?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości