Joga - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-02, 20:11   #661
morelle
Zakorzenienie

Dot.: Joga

Cytat:
Napisane przez pingwinek=] Pokaż wiadomość
dziewczyny jako laik mam kilka pytan, gdyz dopiero zaczelam interesowac sie joga i jestem ciekawa czy to dla mnie.
no bo po pierwsze, to razi mnie ta cala medytacja, nie chcialabym w to brnac bo takie rzeczy troche mnie przerazaja.. chce cwiczyc joge i traktowac ja jako gimnastyke, ktore wypoci ze mnie to co potrzeba, a jednoczesnie nie sprawi ze bede umiesnionym pudzianem. chce wysmuklenia, zwiekszenia poczucia ze jestem silna fizycznie i moge zrobic to i owo. chcialabym uprawiac jakas aktywnosc no i przede wszystkim zrobic cos z tym kregoslupem swoim, poniewaz mam skolioze i bardzo sie garbie...
ponadto zawsze balam sie fikolkow i rzeczy ktore sprawialy ze czulam sie niepewnie we wlasnym ciele- chcialabym to przezwyciezyc.
martwie sie tez o oddychanie, mam krzywa przegrode nosowa i zastanawiam sie czy bardzo to utrudni mi cwiczenia?

oczywiscie najpierw chcialabym pocwiczyc w klubie fitness, zastanawiam sie nad takimi zajeciami : http://www.purepoland.com/program/fit-joga
myslicie ze to byloby cos dla mnie? wspominaja tu o braku medytacji- co jest dla mnie plusem, bo jak juz mowilam, boje sie tego, a i moi rodzice patrza na takie rzeczy wilkiem.

to co, myslicie ze taka forma jogi moglaby byc dla mnie odpowiednia ?
Ależ wcale nie musisz medytować, możesz spokojnie ćwiczyć samą jogę. Ale tak jak napisała pestka, joga to nie jest czysta gimnastyka. To droga do połączenia ciała, umysłu i duszy. Czyli droga do równowagi. Elastycznego, giętkiego ciała też, ale oczywiście trzeba tu systematyczności i cierpliwości. Joga zresztą tego własnie uczy. A zatem poszukaj miejsca, w którym medytacji nie ma i ćwicz spokojnie. Joga na pewno z czasem cię wysmukli, a przy tym wyciszy. A dla kręgosłupa jest idealna. I nie bój się, nikt ci od razu nie każe stać na głowie.

"Prawdziwe szczęście niewiele kosztuje; jeśli jest drogie, niedobrego jest rodzaju".
F.-R. Chateaubriand
morelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 22:09   #662
balletoevs
Zakorzenienie

Dziewczyny a jak wymaga sprawa rozciągnięcia? Bardzo podoba mi się joga, ale jestem raczej "sztywna" i zwykły skłon w siadzie prostym to dla mnie problem. Próbowałam trochę ćwiczyć w domu z książką, ale obawiam się, że na zajęciach sobie nie poradzę w tej kwestii
balletoevs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 11:14   #663
morelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez balletoevs Pokaż wiadomość
Dziewczyny a jak wymaga sprawa rozciągnięcia? Bardzo podoba mi się joga, ale jestem raczej "sztywna" i zwykły skłon w siadzie prostym to dla mnie problem. Próbowałam trochę ćwiczyć w domu z książką, ale obawiam się, że na zajęciach sobie nie poradzę w tej kwestii
Niepotrzebnie się zamartwiasz, przecież joga to nie są zawody gimnastyczne i jest sprawą oczywistą, że chodzisz na takie zajęcia, żeby się rozciągnąć. Zobaczysz, że po jakimś czasie przestaniesz nerwowo patrzeć kto robi jakąś asanę lepiej od ciebie i skupisz się tylko na pracy nad swoim ciałem. A ono stopniowo się rozciągnie, spokojna-rozczochrana.. Przecież po to to robisz, żeby ro osiągnąć, a nie, żeby od poczatku olśniewać całe otoczenie. Przecież to jest nauka, a ten który cię będzie uczył to nauczyciel. Ludzie są różnie zbudowani. Jedni mają długie kończyny górne, inni dolne, jedni z natury, od urodzenia, mają luźne stawy biodrowe, inni nie. Ludzie z głęboką lordozą kręgosłupa paradoksalnie lepiej robią wygięcia do tyłu, np. psa z głową w górze, a ludzie z silnymi nadgarstkami (przede wszystkim faceci) mają mniejsze problemy np. z czatarangą. Ty sama zobaczysz swoje mocne i słabe punkty, sama określisz, którą asanę łatwiej przyswajasz niż inne, a nad którymi musisz popracować dłużej. A wierz mi, żeby całkowicie prawidłowo wykonać kilka podstawowych pozycji trzeba kilku lat. Kompleksów oduczysz się znacznie prędzej. Na zajęciach jesteś po prostu ty i twoje ciało. To jedyna okazja, żeby tak być samemu ze sobą - sma na sam.

"Prawdziwe szczęście niewiele kosztuje; jeśli jest drogie, niedobrego jest rodzaju".
F.-R. Chateaubriand
Stary 2011-05-03, 14:29   #664
powsinoga
Raczkowanie

Nie wiem co ta joga ma w sobie, ale ja, mimo, że także jestem "sztywna", w czasie jogi nabieram jakich zaskakujących zdolności samorozciągających i przychodzi mi to łatwiej, niż w trakcie "zwykłych" ćwiczeń
powsinoga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 22:52   #665
morelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez powsinoga Pokaż wiadomość
Nie wiem co ta joga ma w sobie, ale ja, mimo, że także jestem "sztywna", w czasie jogi nabieram jakich zaskakujących zdolności samorozciągających i przychodzi mi to łatwiej, niż w trakcie "zwykłych" ćwiczeń
Być może dlatego, że uruchamia w czasie jednej pozycji wszystkie części ciała i zmusza do myślenia. Człowiek lepiej dzięki temu zapoznaje się ze swoim ciałem, zaczyna rozumieć na czym polega ruch.

F.-R. Chateaubriand
Stary 2011-05-23, 11:33   #666
pestka123
Raczkowanie

Dzisiaj po raz pierwszy od półtora miesiąca poszłam na jogę! Kwestie finansowe mnie skosiły ostatnio i nie mogłam praktykować w szkole. Niesamowite. Po przerwie byłam tak nierozciągnięta, że to obłęd! Ból nogi przy prostowaniu był sygnałem, że przerwy nie są wskazane
Cel III: 50 kg

Shred: 11/30

www.z-kaktusem.blogspot.com
pestka123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-23, 13:45   #667
morelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pestka123 Pokaż wiadomość
Dzisiaj po raz pierwszy od półtora miesiąca poszłam na jogę! Kwestie finansowe mnie skosiły ostatnio i nie mogłam praktykować w szkole. Niesamowite. Po przerwie byłam tak nierozciągnięta, że to obłęd! Ból nogi przy prostowaniu był sygnałem, że przerwy nie są wskazane
Nie są wskazane, niestety. Joga daje rezultaty tylko przy regularnym ćwiczeniu.

F.-R. Chateaubriand
Stary 2011-05-23, 17:53   #668
pestka123
Raczkowanie

Trochę ćwiczyłam w domu, ale to było tylko złudzenie niestety. Nie można powiedzieć, że zaczynam od początku, bo praca, którą wtedy wykonałam dała efekty, tylko moje ciało musi sobie o nich przypomnieć. I ten proces przypominania teraz przede mna zanim pójdę dalej.

Stary 2011-05-27, 22:32   #669
RougeAddict
Raczkowanie

Wiecie może czy są przeciwwskazania, co do uprawiania jogi związane z urazami i bólami kręgosłupa? Jeśli tak to jakie?
RougeAddict jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-31, 21:52   #670
veronicee77
Przyczajenie

gdzie mogę znaleźć dobra, ale naprawdę dobre, gdzie jest dokładnie wytłumaczone wykonywanie asanów dla początkujących? mogą to być strony lub filmiki zaczęłam właśnie sama ćwiczyć, bo w mojej miejscowości nie ma zajęć jogi i dopiero na studiach zapiszę się na prawdziwe zajęcia. do tego czasu chciałabym jednak sama ćwiczyć
veronicee77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-01, 07:19   #671
pestka123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez RougeAddict Pokaż wiadomość
Wiecie może czy są przeciwwskazania, co do uprawiania jogi związane z urazami i bólami kręgosłupa? Jeśli tak to jakie?
Przykro mi, że odpowiem tak ogólnie, ale inaczej nie potrafię:
owszem są. Ale nie są to ograniczenia całkowicie wykluczające możliwość uprawiania jogi. Na moich zajęciach niejednokrotnie prowadzący mówi, że dla osób z problemami z kręgosłupem to ćwiczenie jest niewskazane i prezentuje im alternatywne. Jakie są to problemy i przeciwwskazania niestety nie wiem.

Stary 2011-06-28, 21:15   #672
orisha
Zakorzenienie

Joga joga - zaczynam znow oja przygode z joga. Na razie zaczne od prostego ukladu asan na nogi i rozciaganie i powitania slonca Byle starczylo zapalu, bo systematycznosc jest najwazniejsza

Motywacja: Lady 2 be FIT
orisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-01, 13:13   #673
mała.mała
Raczkowanie

Drogie Joginki, mam do Was pytanie. Na moich zajęciach jogi palone jest kadzidełko. Niestety robi mi się od tego zapachu niedobrze i utrudnia relaksację w czasie zajęć. Wiecie może, czy palenie kadzidła jest konieczne? Nie wiem, czy wypada mi w ogóle poprosić instruktorkę o niezapalanie go?
Stary 2011-07-01, 13:29   #674
orisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mała.mała Pokaż wiadomość
Drogie Joginki, mam do Was pytanie. Na moich zajęciach jogi palone jest kadzidełko. Niestety robi mi się od tego zapachu niedobrze i utrudnia relaksację w czasie zajęć. Wiecie może, czy palenie kadzidła jest konieczne? Nie wiem, czy wypada mi w ogóle poprosić instruktorkę o niezapalanie go?
Nie wydaje mi się, żeby było konieczne. Ja myślę, ze z prowadzącą zawsze można pogadać, tak po prostu. Przecież chodzi też o to, że ćwiczący czuli się dobrze podczas zajęć i chętnie przychodzili

Stary 2011-07-02, 10:42   #675
pestka123
Raczkowanie

Absolutnie nie jest konieczne. To raczej intencja instruktorki, oczywiście nie zła, po prostu wydaje mi się, że według jej opinii lepiej się przy kadzidełku zrelaksowac, a jak widac nie każdemu. Mnie też byłoby ciężko... Uważam, że wystarczy jej o tym powiedziec

Stary 2011-07-03, 09:36   #676
8fc2159fdb2bd9c27a8dfb949d06bd6ad91c9c61_60de4905781b1
Konto usunięte

U mnie instruktorka też paliła kadzidełka. Ale ja (i inne dziewczyny) poprosiłyśmy, żeby tego nie robiła. Mnie po kadzidełku boli głowa.
8fc2159fdb2bd9c27a8dfb949d06bd6ad91c9c61_60de4905781b1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-19, 16:43   #677
znasz_mnie
Matka na full etat

joga

Od dawna moim niezawodnym sposobem na schudnięcie jest codzienna godzinna praktyka jogi. Rano ćwicze 15min powitania słońca, wieczorem 45 min..i nie jem na noc!
znasz_mnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-26, 10:39   #678
mała.mała
Raczkowanie

Powiedziałam instruktorce o kadzidełkach i ustaliła, że będzie je palić przed zajęciami (ponieważ jej zdaniem kadzidła oczyszczają aurę...), a w chwili rozpoczęcia praktyk zgasi.

Polecacie jakieś książki o jodze?
Stary 2011-07-26, 11:13   #679
orisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mała.mała Pokaż wiadomość
Powiedziałam instruktorce o kadzidełkach i ustaliła, że będzie je palić przed zajęciami (ponieważ jej zdaniem kadzidła oczyszczają aurę...), a w chwili rozpoczęcia praktyk zgasi.

Polecacie jakieś książki o jodze?
B.K.S. Iyengar JOGA - stara kasiazka, możan wyhaczyć na alle jeszcze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg joga.jpg (10,2 KB, 10 załadowań)

Stary 2011-08-21, 15:46   #680
franczesqua
Raczkowanie

Dziewczęta!
Czy któraś z Was jest w organizacji Art of Living?
Byłyście na kursach YES!+?
Jak wrażenia?
Chciałabym zacząć, ale muszę sie choc troche wtajemniczyć...
franczesqua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 16:22   #681
axxxa
Zadomowienie

GG do axxxa

i przez przypadek znalazlam super watek! cwicze joge juz od dawa ale sporadycznie i fazami. obecnie szukam jakis filmikow do "sciagniecia". macie jakies sprawdzone i godne polecenia?

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA o kosmetykach

http://axxxasworld.blogspot.com/

albo stylizacji rzęs
http://lvlinsrzesy.blogspot.com/

Laura 28.09.2012

"lepiej zrobic cokolwiec niz nie zrobic nic"

axxxa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-25, 14:55   #682
Mocny Akcent
Dolce vita

Odświeżam jako fanka praktykantka jogi
Mocny Akcent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-25, 15:19   #683
pingwinek=]
Zakorzenienie

No to moze jakies spostrzezenia ?

Moje mysli caly czas kraza wokol jogi... jednak czasu brak... a tak sie zastanawiam, czy joga na kregoslup pomogla by mi w utrzymaniu prawidlowej pozycji ciala? Bo ja caly czas tak okropnie sie garbie ;/
pingwinek=] jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-25, 15:37   #684
Mocny Akcent
Dolce vita

Cytat:
Napisane przez pingwinek=] Pokaż wiadomość
No to moze jakies spostrzezenia ?

Moje mysli caly czas kraza wokol jogi... jednak czasu brak... a tak sie zastanawiam, czy joga na kregoslup pomogla by mi w utrzymaniu prawidlowej pozycji ciala? Bo ja caly czas tak okropnie sie garbie ;/
moje spostrzeżenia? ćwiczę od niedawna, srednio 2/3 razy w tygodniu. Vinyasa. Zaczęłam od tego, że nie byłam w stanie dotykać rękami do podłogi. Teraz mogę moja kondycja staje się coraz lepsza, rywalizuję "ze sobą" chcąc coraz więcej i więcej ze swoim ciałem

polecam jogę

Co do wady kręgosłupa - ja musiałam podpisać oswiadczenie, że nie choruję na nic. Myślę, że powinnaś skonsultować to z lekarzem lub instruktorem.
Stary 2011-11-18, 11:23   #685
Mocny Akcent
Dolce vita

up

Nieprzerwanie walczę z asanami, są postępy, ale nadal małe. Czuję się zmotywowana, ale stresuję się, kiedy wykonuję jakąś pozycję i cała się trzese
Stary 2011-11-29, 18:25   #686
rozważna_i_romantyczna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mocny Akcent Pokaż wiadomość
up

Nieprzerwanie walczę z asanami, są postępy, ale nadal małe. Czuję się zmotywowana, ale stresuję się, kiedy wykonuję jakąś pozycję i cała się trzese

Postępy robisz małe, bo podchodzisz do jogi zbyt sportowo, rywalizujesz sama z sobą i pzez to źle ćwiczysz. Kiedy wejdziesz w asanę, musisz maksymalnie w niej się rozluźnić, wtedy jest przepływ energii i ciało odczuwa korzyść z ćwiczenia. Ty sobie napięciem psychicznym i mięśniowym generujesz blokady i dlatego stoisz w miejscu.

A tak w ogóle, ćwiczysz sama czy z instruktorem?
Bo jeśli sama (i nie miałaś dotąd lekcji z instruktorem), to powinnaś skorzystać z instruktora. Jogi nie da się nauczyć z książek. Instruktor koryguje błędy (a ucząc się z książki popełnia się ich mnóstwo) i przez to asany nie działają.

Kto nie ma dostępu do regularnych zajęć jogi, temu polecam kursy/sesje wakacyjne czy weekendowe, których jest dużo i toświetnych. Nie są tanie, ale bardzo dużo wnoszą, potem już można ćwiczyć samemu.
Informacje o tych imprezach są na portalu Joga-joga , w kolumnie po lewej stronie.
rozważna_i_romantyczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-29, 19:58   #687
Mocny Akcent
Dolce vita

Cytat:
Napisane przez rozważna_i_romantyczna Pokaż wiadomość
Postępy robisz małe, bo podchodzisz do jogi zbyt sportowo, rywalizujesz sama z sobą i pzez to źle ćwiczysz. Kiedy wejdziesz w asanę, musisz maksymalnie w niej się rozluźnić, wtedy jest przepływ energii i ciało odczuwa korzyść z ćwiczenia. Ty sobie napięciem psychicznym i mięśniowym generujesz blokady i dlatego stoisz w miejscu.
nie pomyślałam...instruktorka mi nie zwróciła uwagi...
A tak w ogóle, ćwiczysz sama czy z instruktorem?
chodzę do studia jogi
pogrubione moje odp.
Stary 2011-11-29, 22:37   #688
rozważna_i_romantyczna
Rozeznanie

A to fajnie że chodzisz. Myślę, że dobrze byłoby abyś porozmawiała z instruktorką o Twoich problemach: że jesteś spięta, nie czujesz postępu, ćwiczenia mało Ci dają. Instruktorka z prawdziwego zdarzenia powinna potraktować Twoje uwagi bardzo poważnie, ocenić gdzie są błędy, gdzie tworzysz blokady. Powinna pomóc Ci przezwyciężyć je. Dobra instruktorka/instruktor przygląda się ćwiczącym w trakcie asan i koryguje błędy. Czasem trzeba przesunąć jakąś część ciała dosłownie o centymetry aby asana zaczęła robić się sama i wtedy czuje się, że naprawdę działa. Ale człowiek sam na to nie wpadnie, potrzebny jest czujny opiekun.
Niezależnie od zajęć polecam wyjazdy wakacyjne czy weekendowe. Po pierwsze dlatego, że pouczające jest skonfrontowanie swojej praktyki z innym instruktorem, po drugie dlatego, że takie wyjazdowe sesje są bardzo intensywne. Dostajesz wycisk i to jest piękne
rozważna_i_romantyczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-30, 08:42   #689
Mocny Akcent
Dolce vita

Dzisiaj po pracy idę na zajęcia. Miałam tydzień przerwy jeśli ud mi się porozmawiać z instruktorką, zrobię to dzisiaj. Dało mi to do myślenia. Bo z jednej strony uwielbiam jogę, a z drugiej spalam całą energię na robieniu czegoś, co, jak zauważyłaś, wymaga małej korekty, a ja nie umiem jej zidentyfikować.
Stary 2011-12-01, 10:01   #690
arnetka111
Raczkowanie

Chodzę na jogę od kilku miesięcy. Nie jest to joga w pełnym tego słowa znaczeniu, zajęcia prowadzi moja przyjaciółka, jesteśmy we dwie, trzy osoby. Raz w tygodniu, po godzinie - półtorej, z czego 20 minut zajmuje medytacja. To co ćwiczymy to dynamiczne połączenie jogi z pilatesem. Efekty są świetne, po zajęciach mam w sobie tyle energii że starcza na cały tydzień . Medytacja niesamowicie relaksuje. Na początku było ciężko się przełamać, bo samo słowo "medytacja" kojarzy się z religią, w wypadku jogi - obca religią. Ale to jest raczej rodzaj wizualizacji i głębokiego relaksu. Po tym jestem niesamowicie wyluzowana, ostatnio nie byłam w stanie otworzyć oczu . Po prostu odpłynęłam... Poza tym już zaczynam odczuwac pozytywne skutki jogi, czuję się bardziej świadoma siebie i swojego ciała.
arnetka111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości