|
|
#721 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: czy mogę zacząć nowe opakowanie novynette po prawie 2 tygodniach od końca okres
No to trochę teraz będę mieć więcej pojęcia.moja ginekolog to babka na luzie, ale nie mówiła mi o konieczności brania od 1-ego dnia okresu. Ale jak wiadomo ilu lekarzy, tyle diagnoz i zaleceń
.Dzięki dziewczyny Myślę, że jakoś równie miło zorganizuję te walentynki żeby później się nie stresować, czy będzie mały Filipek
|
|
|
|
#722 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: czy mogę zacząć nowe opakowanie novynette po prawie 2 tygodniach od końca okres
skoro lekarz nie poinformował Cię jak brać tabletki to może liczył że chociaż raz przeczytasz ulotkę i sie do niej zastosujesz
|
|
|
|
#723 |
|
Zadomowienie
|
obawiam sie ze kolezanka kamyczek89 mogla nie wszzstko do konca zrozumiec, wiec na wszelki wypadek powtorze:
teraz kiedy zrobilas juz taka dluga przerwe w braniu musisz wziac pierwsza pigulke pierwszego dnia okresu. Ale potem jak juz bedziesz kupowac normalnie nastepne opakowania, to juz bierzesz kazda pierwsza pigulke z nowego opakowania po 7dniowej przerwie niezalenie od tego kiedy wystapi krwawienie. |
|
|
|
#724 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To wiedziałam, że mam zacząć brać tabletki tuż po okresie, jeśli brałam je już wcześniej. Tylko nie wiedziałam, że jak zrobi się miesięczną przerwę w braniu, to trzeba rozpocząć opakowanie w pierwszym dniu krwawienia.
|
|
#725 |
|
Zadomowienie
|
Nie tuż po okresie tylko po 7 dniowej przerwie. Okres może jeszcze się utrzymywać przez pierwszych kilka tabletek. i tak co miesiąc. Jak ja bym miała zaczynać brać tabletki tuz po okresie to wychodziłaby mi 10 dniowa przerwa a nie 7dniowa.
|
|
|
|
#726 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mercilon - wątek zbiorczy!
hej dziewczyny! za jakiś tydzień zacznę po raz pierwszy zażywać tabletki anty... no i padło na mercilon. Mam obawy co do skutków ubocznych, ale wiem, że każda z Was przechodzi to inaczej. Nie do tego jednak zmierzam.... mam pytanie... Kiedy mam dostac okresu, najpierw w pierwszy dzien mam bardzo delikatne plamienie(wystarczy wkładka) i dopiero ten kolejny dzien jest tragiczny - okropny ból brzucha, już to własciwe krwawienie itd. . Mam teraz wątpliwości kiedy zażyć pierwszą tabletkę, czy w czasie tego pierwszego "dziwnego dnia" czy juz w ten dzień kiedy jest - ta dla mnie prawdziwa miesiączka. Proszę o odpowiedź.
|
|
#727 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Novynette????
niestety nie pomogę...co prawda mam wadę wzroku ale nosze okularki do czytania.
A sprawozdania ciąg dalszy... tabletki toleruję w miarę dobrze ale teraz przy 2 opakowaniu tak mnie strasznie wysypało;/;/;/ już co p[rawda przechodzi ale w tamtym tyg to nie mogłam na siebie patrzeć;/ jutro idę do gina do kontroli więc zapytam co i jak...zapewne karze poczekać...mam nadzieje ze te problemy z cerą tylko chwilowe.... jeśli chodzi o ochotę na seks to różnie jest jak było....teraz cieżko powiedzieć bo mam sesje i duuużo egzaminów więc amory narazie odsunęłam na boczek |
|
|
|
#728 |
|
Raczkowanie
|
a tak właściwie skoro jesteś już 2 tyg po zakończeniu okresu, to powinnaś miesiączkę dostać przed Walentynkami i zdążysz zacząć brać nowe opakowanie
o ile nie masz jakichś wydłużonych cykli. czyli w Walentynki powinnaś być zabezpieczona
|
|
|
|
#729 |
|
Raczkowanie
|
Rozpoczecie przyjmowania tabletek w 5 dzien miesiaczki?co i jak?
Cześć , Robilam sobie przerwe w braniu tabletek antykoncepcyjnych (nowynnette) na 2 miesiace. Wczoraj dostalam okres wieczorem a ,że nie bylam w domu to nie wzielam tabletki. W takim razie powinnam ja przyjac w dzien 5. W Ulotce pisze ze powinnam stosowac dodatkowe metody antykoncepcyjne. Jak długo? czy to że wezme tabletke w 5 ty dzien zmienia mój cykl? bo przeciez cykl zaczyna sie od 1szego dnia.
Czy któraś z Was tak robila?
|
#730 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Rozpoczecie przyjmowania tabletek w 5 dzien miesiaczki?co i jak?
po pierwsze ulotka twój przyjaciel...
w większości ulotek pisze że można wziąć później ale przez pierwszy tydzień trzeba stosować dodatkową antykoncepcję. ale zależy co to są za tabletki bo brałam kilka różnych a nie we wszystkich tak pisało. w novynette nie wiem
|
#731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#732 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A przerwe robilam bo bylam bardzo chora i lekarz radzil mi odstawic
|
|
#733 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co ja wiem to to dodatkowe zabezpieczenie ma trwać tydzień, ale to akurat pamiętam z ulotki swoich piguł, nie wiem, czy u Ciebie też tak radzą, może dziwewczyny zaznajomione z tą marką tabsów napiszą Ci więcej.
|
|
|
|
#734 |
|
Raczkowanie
|
ja też biorę już dość dlugo te tabletki skutków ubocznych nie zauwazyłam, tylko jedna sprawa mnie zastanawia przed okresem czuje kłucie w jajniku jakby odbywało się jajeczkowanie wiem,że to nie możliwe a jednak coś mnie boli co miesiąc.Czy ktoś tak jeszcze ma?
|
|
|
|
#735 |
|
Raczkowanie
|
mnie tak kluje.
|
#736 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#737 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Novynette - wątek zbiorczy
Cytat:
|
|
|
|
|
#738 |
|
Raczkowanie
|
Ja jak bylam u lekarza to mówilam ,że i tak dosyc czuje miesiaczke i nie mowil ,zeby to bylo coś zlego
|
#739 |
|
Zakorzenienie
|
Czy bierze może któraś z Was mercilon? Chciałabym się dowiedzieć ile teraz kosztuje w aptekach, tak samo jak interesuje mnie cena novynette.
|
#740 |
|
Raczkowanie
|
Novynette - w zależności od apteki 26-29 zł
|
|
|
|
#741 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#742 |
|
Zakorzenienie
|
|
#743 |
|
Raczkowanie
|
choć dzisiaj się zorientowałam, że jak się zamówi w aptece Dbam o Zdrowie to kosztuje niecałe 24 zł!
|
|
|
|
#744 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale na szczęście mi służą a tak z ciekawości pytałam o cenę bo kiedyś lekarz mi je przepisał i nie chciał na nic innego zmienić- umowę miał- zmieniłam lekarza, zmieniłam tabletki
|
|
#745 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Novynette a powiększenie biustu
Dziwicie się, że w wieku 17 lat dziewczyna idzie do ginekologa po tabletki antykoncepcyjne, żeby powiększyć biust. Bo twierdzi że jest mały.
Ale kiedy któras z was to stwerdziła, nie zapytała jaki rozmiar ma kaludii17, ile waży czy ile ma wzrostu. A ja się jej nie dziwie - mam 16 lat 1,72 m wzrostu i ważę 49 kg przy drobnej udowie kostnej i mimo ze bmi wskazuje niedowagę to jest (przy tej budowie kostnej) normalna waga. Nie mam ani grama biustu, w obwodach to jest marna różnica 3cm, więc co, fajnie się zaakceptować, prawda?? Myślicie sobie ze łatwo?? Dla was duży biust to duże B,C, D. Dla mnie A. A jak wiem, nie będzie tego A. Chyba, że dopuszczę się do nadwagi. Więc naprawdę miła perspektywa co?? I pieprzycie wszystkie mądre, drogie podstarzałe panie, że napewno urośnie. Już to widzę. Albo radzicie się zaakceptować. Spoko, kiedy nawet ubrania ciężko dobrać. Dlatego powiem wam - PRZESTAŃCIE PIEPRZYĆ, ŻE TO SĄ BEZNADZIEJNE OPCJE POWIĘKSZYĆ BIUST HORMONAMI! Niektórym nic nie wystaje i co, żyją sobie z tym ale nie dziwcie sie, że chcą to zmienić. I prawie wszystkie zainteresowane tymi tabsami dziewczyny wiedzą, czym grozi ich wpieprzanie!!! Cya i życzę zrozumienia tego co napisałam. Bo pewnie nie każdy to ogarnie i zaraz sie znajdą propozycje uraczenia mnie banem. |
|
|
|
#746 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Novynette a powiększenie biustu
Cytat:
i niestety właśnie, że mało która dziewczyna zainteresowana hormonami zdaje sobie sprawę, czym to grozi. no i pamiętaj też będziesz kiedyś podstarzałą panią
|
|
|
#747 |
|
Zakorzenienie
|
Tabletki a krwawienie
Przeszukałam forum, ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie...
Od 4 miesięcy biorę tabletki antykoncepcyjne. Przez pierwszy miesiąc brałam Mercilon, przez drugi Harmonet i teraz już Mercilon. Zastanawiam się nad tym, jakie właściwie powinno być krwawienie przy tabletkach? Obfitość mojego krwawienia zmniejszyła się o jakąś połowę i trwa 4-5 dni (kiedyś 6-7). Poza tym mam bóle brzucha (lekkie, ale są). Czy to znaczy, że wszystko jest ok? Czy krwawienie przy tabletkach zawsze musi być skąpe i bezbolesne? |
|
|
|
#748 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki a krwawienie
niezawsze,ale przewaznie staje sie lzejsze i mniej bolesne wlasnie...moje krwawienie tez trwa o wiele krocej i dobrze mi z tym....
|
|
#749 |
|
Rozeznanie
|
jedna z zalet brania tabletek antykonepcyjnych, co zreszta jest zapisane w ulotce, jest zmniejszenie obfitosci krwawienia i boli mu towarzyszacych...ja juz nie mam boli..a okres jest po prostu lightowy wiec i z Toba jest wszystko ok...powinnas sie cieszyc z tego ze tak jest..
|
#750 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba zostałam źle zrozumiana
Ja wiem, że tak powinno być, że obfitość i długość krwawień się zmniejsza Tylko, że niby ma być tak zupełnie skąpe i bezbolesne, a u mnie nie do końca tak jest... I zastanawiam się, czy rzeczywiście musi tak być...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:05.

.Dzięki dziewczyny
Myślę, że jakoś równie miło zorganizuję te walentynki

w tej sprawie proszę o kontakt na PW
Ja wiem, że tak powinno być, że obfitość i długość krwawień się zmniejsza