Odnawiamy/przerabiamy stare meble - wątek zbiorczy. - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-28, 13:33   #751
gold-fish
Zakorzenienie

Dot.: Odnawiamy/przerabiamy stare meble - wątek zbiorczy.

dzięki zdecydowanym samoukiem

wyczytałam ostatnio na jednym blogu (http://majaka.natemat.pl/) określenie idealnie mnie określajace ,,syndrom niespokojnych rąk" ja mam jeszcze syndrom niespokojnej głowy bo każde stare ubranie w mojej głowie jest dodatkowo ,,materiałem" w sensie od razu główkuję czy coś bym mogła z tego zrobić, a moze zostawić materiał na później, albo odpruć fajną aplikację przed wyrzuceniem itd. tak samo z przedmiotami, meblami...

w weekend natrafiłam po 1.00 w nocy na program ,,Remont za grosik" na club tv. Czad. projektanci mają tylko 100 $ na każde pomieszczenie. Przerabiali kuchnię, sypialnię, jadalnię. Np. wynaleźli stary stół w piwnicy i zrobili z niego blaty pomocnicze w kuchni. Znajdują ciekawe i tanie rozwiazania żeby coś przerobić. Super program dla takiech babeczek jak my

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
gold-fish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-28, 13:52   #752
marsi11
Zakorzenienie

gold fish- niespokojna głowo brawo, ale narobiłaś piękności, ten taborecik to cudeńko

a powiedz mi proszę czym właśnie najlepiej wypełnić poduchy- już Ci mówię o co mi chodzi.

mój TZ będzie robić takie komplet wypoczynkowy z desek-ma mieć to ostateczny kształt jak kanapa i fotel.Moim zadaniem jest uszyć do tego poduszki pod dupę i plecy. To musi być jakieś porządne wypełnienie-zresztą oblukaj na linkach:

http://www.castorama.pl/lawka-tiga.html
http://www.castorama.pl/fotel-tiga.html

masz jakiś pomysł?
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-28, 16:28   #753
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gold-fish Pokaż wiadomość
witaj koniecznie musisz usunąć starą warstwę, jednak jezeli pozostajesz w ciemniejszych barwach (nie rozjaśniasz mebli) to moim zdaniem spokojnie będzie jak zetrzesz tylko lekko powierzchnię (żeby lepiej trzymał się nowy lakier). Ja ostatnio malowałam stary taboret i wieszak na czarno i nie szlifowałam jakoś mocno tym bardziej w rowkach.

Jeżeli chodzi o ten specyfik bo śmierdzi masakrycznie. Ja smarowałam na balkonie, zamknęłam drzwi a i tak śmierdziało w mieszkaniu, a jak myłam pędzle w łazience to aż mnie dusiło trzymałam preparat chyba ponad godzinę a zeszło średnio po zeskrobaniu musiałam szlifować jeszcze papierem 60-tką

dziewczyny popracowałam ,,trochę" w weekend i jak chcecie podejrzeć to zapraszam na bloga
Bardzo dziękuję za kolejne informacje, super, że Was znalazłam Tym bardziej że teraz będę miała trochę więcej czasu i będę mogła pokombinować trochę w domu

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
gold fish ale Ty zdolna jestes
naprawdę masz fajne pomysly -,jestes samoukiem??

ps. moja mała Myszka wisi od rana na cycu

Moja siostra za kilka dni rodzi tak więc będziemy w podobnych klimatach Moja córcia już nastolatka
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-28, 17:07   #754
gold-fish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
a powiedz mi proszę czym właśnie najlepiej wypełnić poduchy- już Ci mówię o co mi chodzi.

masz jakiś pomysł?
oj będzie szycia a szycia ale bardzo fajnie to wygląda. Jako siedzenie to najlepsze by były sprężyny,a le to już wyższa szkoła jazdy. Są takie wysokie (grube) gąbki tapicerskie (wpisz w wyszukiwarkę All) moze by dały radę. Ewentualnie kupić np. w jysk-u materac z gąbki i wyciąć poduchy możesz też ścinkami z gąbki (ale nie wiem gdzie je kupić) tylko wtedy polecam uszyć poduszki z innego materiału i wypchac je gabkami, a do tego uszyć ładne poszewki- żeby dało się je wyprać

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
Stary 2012-05-30, 10:13   #755
marsi11
Zakorzenienie

no też mi się wydaje że gąbka będzie najlepsza- poszukam na allegro dzięki

a wracając do skrzyneczek- XANDRA- doszła paczka z allegro, skrzynki są PRZECUDNE- wyglądają o wiele piękniej na żywo

w związku z tym mam pytanie- chciałabym je jakoś "postarzec" nie będę bielić, musiałabym zabejcować na ciemno- jakieś sugestie?
Stary 2012-05-30, 13:16   #756
moniczka1302
Wtajemniczenie

marsii widze nwego avatarka to Twoj synio?
a moze cos w szarosciach? z ikea jest fajna bejca - antyczny

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10057468/
Stary 2012-05-30, 15:05   #757
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
marsii widze nwego avatarka to Twoj synio?
a moze cos w szarosciach? z ikea jest fajna bejca - antyczny

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10057468/
hej kochana
avatarek stary jak świat, mój pierwszy jaki miałam, jakiś czas temu ściągnęłam bo już mało aktualny bo synuś ma już 11 lat a tutaj miał może z 5
no ale jak ściągnęłam av to częśc wizażanek nie mogła mnie skojarzyć dlatego wróciłam do niego, poza tym strasznie go lubię

Do ikei cholera mam strasznie daleko, dziś pojadę do castoramy może tam mi coś doradzą

a tak wogóle to mam już deski i będziemy robić taki taras pergole- z bielonego drzewa już się doczekać nie mogę
Stary 2012-05-30, 19:54   #758
xandra78
Zakorzenienie

Marsi,przypomnij-Ty zamawiałąś te nowiuśkie skrzynki?Tez się zastanawiam,ale wyglądają stanowczo "za łądnie"
Postarzyć można by patyną,ale w sumie po co wydawać,farby sa tańsze.A poszarzeć można tym samym sposobem jak pobielić-czyli szarą akrylówką na mokro,potem można suchym pędzlem jakimś brunatnym smugi porobić.
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-31, 09:30   #759
marsi11
Zakorzenienie

tak kupowałam te nowe śliczne

powiem tak, są takie piękne,że mój TZ powiedział,żeby lepiej ich nie malować, tylko tak zostawić, z czasem jak się przybrudzą to zyskają na uroku

hehe no i mam zagrychę bo naprawdę te skrzyneczki to cacuszko
Stary 2012-05-31, 10:19   #760
PannaX
Rozeznanie

GG do PannaX

A co sądzicie o czymś takim: stolik z pomalowanej palety (chyba tak to się nazywa?). Fajne czy nie fajne?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SFD3E364C57188F45F4BBDB2B460A01E9E8_1024x.jpg (529,5 KB, 128 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SFDB72058239E6A442283EB42D2CE7322D1_1024x.jpg (412,5 KB, 92 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SFDEB0B9E04479F4CECA0DB17270B8EBC0E_1024x.jpg (416,3 KB, 79 załadowań)
PannaX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-31, 13:27   #761
gold-fish
Zakorzenienie

trzeba mieć duuuuze wyczucie stylu albo dobrego projektanta, żeby zaserwować taki stoliczek. Pomysł moim zdaniem bardzo fajny, ale można łatwo oszpecić mieszkanie i mocno zaskoczyć gosci nie wszystko można połaczyć z takim mebelkiem i dlatego piszę że trzeba mieć wyobraźnię i wyczucie stylu

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
Stary 2012-05-31, 17:33   #762
marsi11
Zakorzenienie

no ale w tym przypadku wygląda super choć do końca nie przemawiają do mnie te kółka

a poza tym podoba mi się połączenie stylów, ktoś naprawdę miał łeb
Stary 2012-05-31, 22:23   #763
xandra78
Zakorzenienie

Marsi, zanim drewno się samo postarzy,można się samemu zestarzeć
Zaimpregnuj chociaż.A to będzie jako taka osłonka? Będziesz wykłądac to w środku folią nieprzemakalną?
PannaX, na palety jest włąśnie moda,stoliki do saloników,to chyba najprostsze rozwiązanie.Gdzieś widziałąm instrukcje,jak zrobić leżankę,rogówkę i coś tam jeszcze
Mnie się podoba,ale tylko pomalowane,a stoliczki najfajniejsze na kółkach włąśnie
Jednak ja bym sobie takiego nie sprawiłą ( a mam paletę na działce-stoi sobie bezczynnie),bo za niski.

Słuchajcie,mam na działce taki komplecik-stolik z krzesłami-metal plus drewno.Stoli już oszlifowałam,jeszcze musze drucianą szczotą obskrobac metal,bo farba odłazi płatami.Tylko nie wiem,na jaki kolor malować?? W sumie podoba mi się tak,jak było. Znaczy drewno zabarwię np. lazurą na jakiś może nieco bardziej egzotyczny kolor,ale metal na jaki??
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (70,7 KB, 30 załadowań)
Stary 2012-06-01, 00:37   #764
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PannaX Pokaż wiadomość
A co sądzicie o czymś takim: stolik z pomalowanej palety (chyba tak to się nazywa?). Fajne czy nie fajne?
W zaprezentowanym przez Ciebie wnętrzu fajne, u mnie byłoby niefajne bo mam zbyt dużo owalnych kształtów w mieszkaniu (celowo, nie ze względu na zasady feng shui jednak ) Na zdjęciach dobrze gra z grzejnikami i oknami.
Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość
(...)

Słuchajcie,mam na działce taki komplecik-stolik z krzesłami-metal plus drewno.Stoli już oszlifowałam,jeszcze musze drucianą szczotą obskrobac metal,bo farba odłazi płatami.Tylko nie wiem,na jaki kolor malować?? W sumie podoba mi się tak,jak było. Znaczy drewno zabarwię np. lazurą na jakiś może nieco bardziej egzotyczny kolor,ale metal na jaki??
Ale myślisz o kolorku bardziej stonowanym czy bardziej odjechanym? Ja pewnie dałabym jakiś złotawy skoro drewno ma być w kolorze brązowym, gdyby drewno było w pastelach lub pobielone to zaszalałabym z jakimiś pastelami na metalu
Stary 2012-06-01, 10:14   #765
moniczka1302
Wtajemniczenie

xandra78 tez wlasnie pomyslalam jak laisla o jakis pastelach moze błękit?
Stary 2012-06-01, 12:17   #766
xandra78
Zakorzenienie

Kurcze,no nie wiem. Chyba nie chcę wprowadzac zbyt dużo koloru, bo boję się chaosu. Dlatego chyba bezpieczniejsze będą naturalne kolory. Pewnie,że bym chciała zaszaleć hehe, ale to będzie się gryzło na trwaniku,wśród zieleni-co innego na balkonie,tam można z kolorami bardziej zaszaleć.
Stary 2012-06-01, 14:18   #767
gold-fish
Zakorzenienie

Ale świetny komplecik. Ja od razu zobaczyłam jasny blat i jasną niebieską ramę krzesła! będzie pięknie na pewno nie dawaj brązowej ramy, czy zielonej bo nie będzie efektu jak nie chcesz niebieskiego to moze siwy, no i koniecznie uszyj poduszkę !

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
Stary 2012-06-03, 17:01   #768
marsi11
Zakorzenienie

xandra- mi też się podoba taki naturalny

a podobny zestaw tylko stelaż w lawendowym kolorze widziałam w jakieś gazecie- ale fakt to była aranżacja balkonowa

a wiecie co? ja nie mam wcale weny do robienia czegoś nowego, odkąd jestem w ciąży ogarnął mnie leń totalny

ostatnio przeglądałam mebelki dla dzieci i takie znalazłam- co sądzicie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg barcelona.jpg (24,2 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg marsylia.jpg (22,7 KB, 30 załadowań)
Stary 2012-06-03, 17:15   #769
marsi11
Zakorzenienie

gold-fish- sorry,że offtopowo ale muszę skomentować Twój blog- z zasłoną genialny pomysł i jakie piękne upięcie.
Co do świecznika- to są fajne pomysły na dekrowanie świec transferem za pomocą taśmy klejącej-teraz nie mogę linka znaleźć ale jest tego pełno

a co do szafy- to inspiracje piękne,zdjęcie 2,5,6 to moje faworyty, też szukam właśnie szafy
początkowo mieliśmy mieć jeden pokój na garderobę bo ja wolę mniej mebli i nie chciałam ich zagracać właśnie szafami, no ale że jest fasolka, to mi się plany powywracały i niestety wywalczyłam małą garderobkę ale niestety na poddaszu i to ze skosami- bardziej będę tak graty trzymać typu deski snowboardowe, odkurzać itp niż mi tam szafki wejdą
Stary 2012-06-03, 21:04   #770
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
xandra- mi też się podoba taki naturalny

a podobny zestaw tylko stelaż w lawendowym kolorze widziałam w jakieś gazecie- ale fakt to była aranżacja balkonowa

a wiecie co? ja nie mam wcale weny do robienia czegoś nowego, odkąd jestem w ciąży ogarnął mnie leń totalny

Bardzo fajne mebelki
Sama mam skosy do zabudowania i będę musiała na wymiar coś zamówić bo szafy za dużo przestrzeni zajmą, a nie chcę u góry graciarni robić
Stary 2012-06-04, 08:57   #771
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Bardzo fajne mebelki
Sama mam skosy do zabudowania i będę musiała na wymiar coś zamówić bo szafy za dużo przestrzeni zajmą, a nie chcę u góry graciarni robić
a masz już jakieś inspiracje? zdjęcia? bo ja w sumie poza drzwiami to jeszcze nic nie wymyśliłam i chętnie bym coś podpatrzyła

postaram się cyknąć fotkę tej zabudowy- to na razie szkielet z drewna ale może jak raz będzie dobrze widać
Stary 2012-06-04, 11:36   #772
gold-fish
Zakorzenienie

Cytat:

a odpoczywaj sobie ile chcesz i nabieraj sił na później
mebelki są słodkie, uwielbiam białe mebelki - ale jak będę kiedys wybierać mebelki to pewnie poszukam takich bardziej uniwersalnych żeby przez pierwszych 10 lat posłużyły. Te mebelki jeszcze do małej dziewczynki pasuja, ale jakos do małego (tak powyzej 5 lat) rozbójnika to moim zdaniem średnio

Cytat:
gold-fish- sorry,że offtopowo ale muszę skomentować Twój blog- z zasłoną genialny pomysł i jakie piękne upięcie.
Co do świecznika- to są fajne pomysły na dekrowanie świec transferem za pomocą taśmy klejącej-teraz nie mogę linka znaleźć ale jest tego pełno

a co do szafy- to inspiracje piękne,zdjęcie 2,5,6 to moje faworyty, też szukam właśnie szafy
dziekuję miło mi pomysł dość oryginalny,ale musiałam po prostu jakoś to zakryć będę musiała poszukać tych metod zdobienia

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
Stary 2012-06-04, 22:01   #773
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
a masz już jakieś inspiracje? zdjęcia? bo ja w sumie poza drzwiami to jeszcze nic nie wymyśliłam i chętnie bym coś podpatrzyła

postaram się cyknąć fotkę tej zabudowy- to na razie szkielet z drewna ale może jak raz będzie dobrze widać
Jak coś mi wpadnie w oko to wrzucę, narazie mam wizję w wyobraźni, a znając swoje szczęście daleka jest od reala Mam dużo skosów w domu (szczególnie na górze czekają na zagospodarowanie) i wiem tyle, że będą zabudowane albo jasnym drewnem, najlepiej pobielonym bo panele są w kolorze jasnego klonu albo jakieś tworzywo półprzezroczyste, dla nadania lekkości i nie zamykania przestrzeni drewnianymi połaciami. Pomyślę jeszcze
Stary 2012-06-05, 10:35   #774
ewelka_s
Przyczajenie

[QUOTE=marsi11;34401084]no też mi się wydaje że gąbka będzie najlepsza- poszukam na allegro dzięki

hej! poduszki możesz też wypchać włóknem poliestrowym lub kulkami silikonowymi - materiały, którymi wypełniane są kołdry i poduszki. nie ubijają się, można prać. świetne do jaśków, przytulanek i zabawek.

ja tym wypycham przytulanki dla mojej córci, kupuję na allegro
ewelka_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-05, 17:52   #775
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Debiut na tym wątku Jako, że szukam i stołu i krzeseł i na razie mam "nic" w głowie to proszę o pomoc. Jaki macie pomysł na odnowienie takich krzeseł, aby dodać im nowoczesnego charakteru, z pazurem, odważnym kolorem (lubię pomarańcz, zieleń) a może wzorem?
Mam tylko jedną fotę, bo na razie się tylko rozglądam i szukam natchnienia?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg renowacja.jpg (19,1 KB, 52 załadowań)
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-09, 12:57   #776
KroofkaNeonoofka
Zadomowienie

Ja bym z chęcią przygarnęła takie krzesła, chętniej niż nowe To jak je odnowisz, zależy też od wystroju kuchni. Możesz pomalować ramę na biało lub czarno i dodać jakiś wyrazisty wzorzysty materiał. W IKEA są ciekawe tkaniny z oryginalnymi nadrukami. Jak masz daleko to możesz po prostu pooglądać je na necie. Możesz też ramę pomalować na jakiś mocny kolor, a tkaninę zastosować bardziej stonowaną.
Ja też przedwczoraj tapicerowałam krzesło. Możesz zobaczyć na moim blogu handmade'owym jak wyszło
Stary 2012-06-09, 18:29   #777
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Napisane przez KroofkaNeonoofka Pokaż wiadomość
Ja bym z chęcią przygarnęła takie krzesła, chętniej niż nowe To jak je odnowisz, zależy też od wystroju kuchni. Możesz pomalować ramę na biało lub czarno i dodać jakiś wyrazisty wzorzysty materiał. W IKEA są ciekawe tkaniny z oryginalnymi nadrukami. Jak masz daleko to możesz po prostu pooglądać je na necie. Możesz też ramę pomalować na jakiś mocny kolor, a tkaninę zastosować bardziej stonowaną.
Ja też przedwczoraj tapicerowałam krzesło. Możesz zobaczyć na moim blogu handmade'owym jak wyszło
ja z nich w końcu zrezygnowałam, więc jak chcesz wiedzieć gdzie je znalazlam to na priv (żeby nie bylo, że reklamuje coś) za 6szt facet chce 200zł okolice Wroclawia-odbiór osobisty
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-09, 20:50   #778
KroofkaNeonoofka
Zadomowienie

6 za dużo jak dla mnie, wzięłabym dwa no i do Wrocławia z Warszawy za daleko bym miała po krzesła Może się inna wizażanka skusi? tak czy siak dziękuję
Stary 2012-06-12, 12:28   #779
moniczka1302
Wtajemniczenie

hop hoooppp a co tu tak cicho ? liczylam, ze ujrzę jakas super metamorfozę

gold-fish - stalam sie stala bywalczynia Twojego bloga, podoba mi się

marsii - jak sie czujesz? pewnie jestes strasznie zmeczona, jak to na poczatku ciazy bywa... masz jakies nowe pracki?
Stary 2012-06-12, 12:55   #780
gold-fish
Zakorzenienie

Cieszę się a widziałaś ten wieszak

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości