|
|
#781 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gorszy?: (
Ślub to ślub. Cywilny więc ma taką samą wartość jak kościelny, to zależy od poglądów, które powinno się uszanować.
Wielka debata na ten temat, a to takie proste i jasne Od jakiegoś czasu mieszkam za granicą i jest to naturalny temat i nie ma krytykowania wyborów i ustalania przez innych czy państwo młodzi wierzą czy nie wierzą itd... Teraz wchodzę sobie na polskie forum a tu atmosfera ciężka i zacięte dyskusje. Sama niedługo biorę ślub cywilny, a kiedyś nigdy bym tego nie zrobiła! Mimo że nie jestem praktykująca poszłabym do kościoła jak wszyscy. Dobrze jest się czasem trochę otworzyć i poszerzać horyzonty światopoglądowe. Dzięki temu robię teraz dokładnie to, czego sama chcę. |
|
|
|
|
#782 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#783 |
|
Raczkowanie
|
Temat rzeka. Zależy, skąd jesteś. Wszystko zależy od urzędnika, ale "od ręki" raczej nigdzie nie wchodzi w grę. No chyba że to np. jakiś dworek albo ogród przy jakiejś sali, która ma niepisaną umowę z lokalnym USC. Tak ogólnie to chyba znacznie częściej zgadzają się w małych miejscowościach niż dużych miastach. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że w Warszawie nie ma cienia szans, ale np. już w okolicach Pruszkowa urzędniczka do kilku pobliskich sal jeździ bez problemu. W Krakowie też podobno nie ma mowy. A pismo z podaniem "uzasadnionej przyczyny", która figuruje w ustawie, wymagane jest wszędzie.
|
|
|
|
|
#784 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a)argument dlaczego chcesz na zewnątrz, bo zawsze musisz złożyć o to wniosek na piśmie, b)dobrą lokalizację - np. dworek, coś pewnego, gdzie będą warunki żeby uroczystość była..no uroczysta urzędnik może sam zaproponować kilka opcji.
Edytowane przez weselna01 Czas edycji: 2014-02-25 o 08:17 |
|
|
|
|
|
#785 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tylko najbliższa rodzina, 16 osób, bo jakbyśmy się zdecydowali ciut dalej, to już by było ok. 80. Sala w restauracji i oni się zajmą dekoracją, mi pozostaje upiec ciasta. Sukienkę kupiłam używaną, pierwszą, którą pojechałam obejrzeć, więc nie zajęło mi to dużo czasu Niby większość jest, ale jeszcze tyle drobiazgów, że pewnie ze 2 weekendy zejdzie.DarcAngael na pewno takie przyjęcie jakie planujecie będzie wyjątkowe, trzymam kciuki abyś bez zbędnego stresu dopięła wszystko na ostatni guzik ![]() A dokąd się wybieracie w podróż poślubną?
|
|
|
|
|
|
#786 |
|
Przyczajenie
|
Zgadzam się z użytkowniczką lolusl. Niestety, ślub cywilny na którym miałam okazję być, trwał bardzo krótko, urzędniczce, ewidentnie się śpieszyło. Żadnych emocji, żadnych wzruszeń...
|
|
|
|
|
#787 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#789 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#790 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4532395 6]A w ktorym usc mialyscie sluby? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] na starówce
|
|
|
#792 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#793 |
|
Konto usunięte
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4532422 6]O ostatnio u znajomych na slubie tam bylismy
slyb prowadzil pan urzednik i bardzo ladnie ceremonie przeprowadzil nawet z jakims humorem ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] to chyba ta sama |
|
|
|
|
#794 |
|
Rozeznanie
|
mam pytanie do dziewczyn, które są już po ślubie - kiedy śmiało można iść do urzędu, żeby pogadać z urzędnikiem o jakiś szczegółach ślubu? w sensie chcieliśmy się dopytać o muzykę i szampana i takie tam pierdoły, no i jeszcze chciałam aby mój tato odprowadził mnie do pana młodego albo żebyśmy weszli jak już wszyscy goście będą na miejscach siedzieć.
|
|
#795 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#797 |
|
Zakorzenienie
|
My bylismy w USC zaklepac termin jakies poltora mies przed slubem i Wszystko uzgadnialismy
Wysłane z mojego PAP4040_DUO przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#798 |
|
Rozeznanie
|
dzięki dziewczyny
i tak musimy iść podać dane świadków, więc chyba wtedy postaramy się dogadać ze wszystkim. tylko jak byliśmy ustalać termin to rozmawialiśmy nie z kierowniczką tylko jakąś inną panią, a wydaje mi się, że takie rzeczy to bezpośrednio z kierownikiem USC się omawia.
|
|
#799 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
My też bierzemy tylko cywilny-mój narzeczony jest antykościelny więc raczej nigdy nie będziemy mieć kościelnego mimo,że kiedyś bardzo mi się taki marzył-moi rodzice do końca nie mogą się z tym pogodzić ale problemów z tego nie robią. Najważniejsze to zrozumienie i uszanowanie poglądów drugiej osoby. |
|
|
|
|
|
#800 |
|
Raczkowanie
|
Były zaręczyny, teraz szukamy sali i właśnie zaczyna się problem dotyczący ślubu. Rodzice mojego narzeczonego są bardzo religijny, a ja chce ślub cywilny. Jestem osoba wierząca ale nie wierze w instytucje kościoła i nie wyobrażam sobie tej obłudy...
Moja rodzina jest bardzo wyrozumiała i nie beda mieli z tym problemu, gorzej z rodzina drugiej połówki... Czuje lęk przed wypowiedzeniem " slub cywilny"... Kiedy słyszę juz pytania dotyczące slubu kościelnego. Nie wiem co robić, ulec presji i wziąć slub " dla rodziny" czy iść wedle swoich założeń i szczerości. Trochę odechcialo mi sie tego slubu, chyba wolałabym żyć jak wczesniej. Mniej problemów i rozczarowań osób na których mi zależy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#801 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
innym nic do tego ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#802 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#803 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
On mówi, że chce tego co ja, ale do końca nie wiem czy to nie są tylko jego słowa. Chociaż on taki religijny jak i ja Od paru dobrych lat nie był w kościele. Przydałaby się szczera rozmowa z rodzicami, ale chyba jestem tchórzem Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#804 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Najtrudniej się odważyć. I najważniejsze, żebyście z TŻ w czasie tej rozmowy stali mieli jedno zdanie na ten temat, bo jeśli on zacznie mięknąć i nie będziesz miała w nim żadnego wsparcia to sprawa jest przegrana. Musicie być we dwoje pewni, że to jest właśnie to, czego chcecie.
|
|
|
#805 |
|
Konto usunięte
|
Jeśli ktoś jest na tyle dorosły, że decyduje się na ślub, to chyba nie boi się rodziców. Osoby trzecie nie powinny mieć nic do gadania. Albo zakłada się rodzinę, albo tkwi przyczepionym do pepowiny - nie można mieć obu, bo nie da się wtedy stworzyć zdrowego małżeństwa.
|
|
|
|
|
#806 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przecież nikogo nie zabiłaś prawda? ![]() Lepiej powiedz teściom na czym stoicie ,rozumiem,że się boisz ale lepiej mieć to za sobą.Znam doskonale Twoją sytuaje,u mnie też wiele osób nie jest zachwycone z cywilnego ale to nie ich zycie tylko moje. Głowa do góry! |
|
|
|
|
|
#807 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jeżeli i Ty, i mąż ślubu kościelnego nie chcecie, to go po prostu nie bierzcie. Nikt Was przecież do tego nie zmusi. Przy czym zaznaczę, że dość niepokojąco brzmi w jednym Twoim poście informacja, że przydałaby się rozmowa z rodzicami, ale Ty jesteś tchórzem. A gdzie w tym wszystkim Twój narzeczony? Jeśli to Wasza wspólna decyzja, to oboje powinniście być jej pewni. A jeśli któreś z Was nie jest, to trzeba to przemyśleć i przedyskutować, bo to naprawdę duża różnica poglądów. Poza tym, nie traktuj ewentualnej rozmowy z rodzicami narzeczonego jako coś, co musi się udać itp.. Wy jesteście dorośli, bierzecie ślub, zakładacie nową rodzinę, nie jesteście dziećmi, które muszą przekonać rodziców do tego, co postanowiły. Absolutnie nie musicie przekonywać rodziców, tłumaczyć się przed nimi czy prosić ich o zgodę. Wy jedynie informujecie o tym, że Wasza decyzja jest taka, że ślub będzie cywilny. I tyle.
|
|
|
#808 |
|
Konto usunięte
|
Krótko po ślubie wracamy do domu, do Norwegii i to nam zastępuje podróż poślubną
O takiej właściwej pomyślimy może w lecie. a Wy dokąd jedziecie?Dziś niesamowicie się zdenerwowałam. Koleżanka, której nie raz doradzałam w sprawie jej związku (facet jej nie szanuje, zdradza, okłamuje, kopie, tresuje jej dziecko itd, teraz jej się oświadczył, a ona poleciała jak ćma do światła, bo pierścionek, ślub i WIELKA MIŁOŚĆ), stwierdziła, że o miłości świadczy TYLKO ślub kościelny, cywilny nie jest ślubem, a ludzie biorący cywilny się nie kochają tylko nadają sobie nazwisko Myślałam, że ludzie jednak nie zatrzymali się z myśleniem w zeszłych wiekach i potrafią zrozumieć, że kochać prawdziwie można biorąc jakikolwiek ślub w jakimkolwiek obrządku lub bez. Ręce i wszystko inne opada... |
|
|
|
|
#809 |
|
Raczkowanie
|
My zawsze spędzaliśmy urlop bardzo aktywnie, więc ten jeden raz w życiu planujemy taki typowy wyjazd do ciepłych krajów, z leżeniem do góry brzuchem. Trochę się boję, że się zanudzę na takim wyjeździe, ale z drugiej strony razem zawsze nam dobrze
Niestety jeszcze nic nie kupiliśmy, bo nie możemy się zdecydować, dokąd polecieć. W ostateczności złapiemy jakieś lastminute, nie powinno chyba być z tym problemów w maju.DarcAngael, ale po co się denerwować opinią osoby, która żyje w patologicznym związku? Ja się nie przejmuję, zresztą oprócz przyszłej teściowej nikt nam nie robił uwag na temat ślubu. Śmieszy mnie reakcja niektórych osób, gdy im mówię, że ślub cywilny... Niektórzy zaczynają na mnie patrzeć ze współczuciem, jakby to było jakieś nieszczęście
|
|
|
|
|
#810 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Współczuje.. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:57.

Od jakiegoś czasu mieszkam za granicą i jest to naturalny temat i nie ma krytykowania wyborów i ustalania przez innych czy państwo młodzi wierzą czy nie wierzą itd... Teraz wchodzę sobie na polskie forum a tu atmosfera ciężka i zacięte dyskusje. 

My mamy 40 gości, nie wiem czy mało czy dużo. Sami (z rodziną) gotujemy, dekoracje w naszym zakresie, szycie sukienki jest moim zadaniem. Niemal jak w dawnych czasach, gdy cała rodzina uczestniczyła w przygotowaniu wesela