|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: swędząca skóra głowy
Ja też zauważyłam, że swędzi mnie głowa od wody
Najbardziej w zimie, kiedy jest tak chlorowana, że śmierdzi ((( Na razie sprawdzonymi szamponami są dla mnie Garnier Aloesowy - niby zwykły szampon, ale akurat po nim nic mnie nie swędzi. I z Yves Rocher Hammamelis w białej butelce. Szkoda tylko, że to takie wielkie butle. Teraz chciałam kupic coś kompaktowego na wyjazd i rozmyślam nad tym:https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...en.html&next=1 Nie ma recenzji ![]() Używała któraś z Was? hinduska_narzeczona, pisałaś o jakimś płynie do kąpieli z rossmmana, który wypróbowałaś do mycia włosów i się, czy Ty pamiętasz jego nazwę? Bo z opisu nie mogę wywnioskować jaka to seria... Edytowane przez Jik Czas edycji: 2011-08-17 o 21:42 |
|
|
|
|
#813 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie skóra głowy zaczęła swędzieć po szamponie i odżywce Gliss Kur
|
|
|
|
|
#814 |
|
Raczkowanie
|
Ja ostatnio kupiłam sobie ten szampon -> https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...oo.html&next=1 i powiem Wam, że głowa mnie po nim nie swędzi!
To chyba jeden z nielicznych drogeryjnych szamponów, który nie posiada w składzie uczulających składników. Polecam go wypróbować
|
|
#815 |
|
Zadomowienie
|
Fajny artykuł znalazłam:
http://abclysienie.pl/wlasciwa-piele...-i-skory-glowy AjriszMarta, dzięki za linka do recenzji - kurde, duża butla tego balsamu i w ogóle jakie cudo - "balsam do kąpieli", ale w sumie w tym artykule, do którego zamieściłam linka napisano, żeby myć włosy właśnie balsamem do kąpieli! (sic!). Inna sprawa, że mam włosy przetłuszczające się i nie wiem czy taki balsam nie będzie obciążał włosów... Jeszcze coś takiego wynalazłam w aptece Dbam o zdrowie Equilibra, szampon aloesowy, Działanie Idealny do łagodnego mycia włosów i skóry głowy dla całej rodziny. Surfaktanty na bazie roślinnej zawarte w składzie szamponu łagodnie oczyszczają. Działanie ochronne aloesu zwiększa tolerancję skóry na produkt. Dlaczego aloesowy szampon?
Chyba fajny skład ma: Skład: Aqua, Aloe Barbadensis Gel, Ammonium Lauryl Sulfate, Lauramidopropyl Betaine, TEA-Lauryl Sulfate, Maris Salt, Polyquaternium-7, Parfum, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Citric Acid, Sodium Chloride, Sodium Dehydroacetate, Disodium EDTA, Cl 42090, Cl 19140. Co myślicie? Edytowane przez Jik Czas edycji: 2011-08-19 o 12:05 |
|
|
|
|
#816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od typowo aptecznych różni się na plus tym aloesem na początku Będzie dość łagodnyAle u mnie przechodzi tylko mycie odżywką (nie mogą strasznie długiej listy składników, z detergentów co najwyżej Glukozydy, nie mogę soli, nie mogę ziół bo większość wysusza... Masakra ;] ) |
|
|
|
|
|
#817 |
|
Raczkowanie
|
Mnie uczuliły szampony z Avonu, Head&Shoulders...Próbował am myć włosy tymi dla dzieci- Bambino i Bambi, głowa nie swędziała, ale włosy sie słabo myły i nie były odżywione(w końcu to szampony dla dzieci)...Które z drogeryjnych/aptecznych szamponów nie zawierają SLS ?
|
|
#818 |
|
Zakorzenienie
|
Dawno tu nie pisałam co nie znaczy, że skóra głowy przestała swędzieć
![]() Próbowałam już chyba wszystkiego - między innymi Alterry, Fitomedu, Physiogelu, Emolium, Babydream, różnych żeli do higieny intymnej i nadal nic - ciągle swędzi ![]() Może to faktycznie wina twardej wody? ![]() |
|
|
|
|
#819 |
|
Przyczajenie
|
gdzie mozna dostać ten szampon tartaro-chmielowy?
|
|
|
|
|
#820 |
|
Nie depcze krokusów
|
Jest dość szeroko dostępny nawet i w hipermarketach, tylko jak się go potrzebuje, to nigdy go nie ma
|
|
|
#821 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja ostatnio doszłam do wniosku,że po Fitomedzie też jest u mnie coś nie halo, choć długo byłam nim zachwycona.
Odstawiłam również Isanę z babassu jako odżywkę, bo mialam po niej swędzawkę. Oddałam ją córce i ona tez dostała łupieżu, więc definitywnie skreślam ją ze swojej "bezpiecznej listy". Jak dotychczas najbezpieczniejsze wydają mi sie jednak szampony BD i Hipp, a z odżywek Kallos mleczny. Te leczą mnie zawsze po jakiejś wtopie. Resztę muszę jeszcze dokładniej posprawdzać. Normalnie załamka. Prawie wszystko działa na skórę mojej głowy źle. Zauważyłam tez ze przetłuszcz mi nie sprzyja i jak wcieram cos z alkoholem to jest lepiej.
|
|
#822 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#823 |
|
Zakorzenienie
|
Mi bardzo pomaga na uporczywe swedzenie po myciu i w ciągu dnia jantar. do dostania na dozie za 10zł. rano strzykawka na skórę głowy i wmasować. super skład,zero alkoholu.
|
|
#824 |
|
Rozeznanie
|
Ja zaczęłam eksperymentować z kosmetykami i pojawił się problem swędzącej skóry i łupież... Drogeryjne kosmetyki mi nie pomogły więc udałam się do apteki. Farmaceutka poleciła mi szampon z odżywką Oliprox. Nie byłam przekonana, bo nie znałam tej marki, ale po poprzednich doświadczeniach ze znanymi kosmetykami stwierdziłam, że zaryzykuję. Zaskoczyło mnie, że strasznie się pieni, a zawsze myślałam że tego typu kosmetyki raczej nie dają piany. Ale dzięki temu jest bardzo wydajny. Po tygodniu łupieżu nie było, a swędzenie również ustało. Dokupiłam również piankę, bo skoro coś wreszcie zaczęło działać to poszłam za ciosem
. Używałyście tych kosmetyków? Jest jeszcze lakier przeciwgrzybiczy i krem.
|
|
|
|
|
#825 |
|
Zakorzenienie
|
Ojoj umarłabym po nim - SLS, sól - zło. Mój łupież i swędzenie jest z nadwrażliwości, własnej i nabytej = polekowej :/
Też używam Jantara-wcierki Po myciu i na sucho (przelewam do psikacza i psikam po skalpie). Po myciu bezkonkurencyjny jest żel aloesowy (z Lidla)A myję odżywkami - obecnie maska Bingo shea i 5 alg na zmianę z wiele droższą ale też lepszą Drammock Wax Avocado Zrobiłam zestawienie kosmetyków które mi pasują i listę złoczyńców, zapraszam do linków w moim podpisie i ogólnie bloga wizażowego |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#826 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#827 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ależ dużo pracy musiało być nad tą listą. Szczerze podziwiam.
|
|
|
#828 |
|
Raczkowanie
|
Ja też prowadzę już długą walkę ze swędzącą skórą głowy. Wiele szamponów i sposobów już wypróbowałam, był też lekarz i leki kóre pomały tylko na kilka dni...
W szukaniu czegoś skutecznego kierowałam swoją uwagę raczej na naturalne kosmetyki, domowe sposoby, jak najdalej od chemii. A ostatnio, nie wiem co mnie podkusiło, kupiłam szampon head&shoulders z eukaliptusem na swędzący skalp http://www.headandshoulders.com/en-US/collection/itchy-scalp-care.jspx Trudno mi było w to uwierzyć, ale wczoraj po użyciu tego szamponu ani razu nie pomyślałam o mojej skórze głowy! Aż musiałam sie tym z kimś podzielić!
|
|
#829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterię: to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć." |
|
|
|
|
|
#830 |
|
Przyczajenie
|
Nie wystarczy odstawić rzecz, która spowodowała swędzenie. Dobrze jest zacząć od zażycia wapna na odczulenie i zrobienia czegoś ze stanem zapalnym skóry, dobrze działa tu rumianek. Spłukać włosy rumiankiem i zostawić takie mokre na jakiś czas, owinąć czymś, tak żeby włosy mokre od rumianku stanowiły naturalny kompres dla skóry głowy.
Mnie to pomogło praktycznie w ciągu jednego dnia, a skóra swędziała już konkretnie, chwilami nawet piekła. |
|
|
|
|
#831 |
|
Zadomowienie
|
Także czasami swędzi mnie skóra głowy. Kiedyś już tu o tym pisałam. Widzę, że zwyczajny łupież to nie jest, myślę, że skóra mojej głowy nie toleruje detergentów typu szampon z SLS, ale miałam i bez SLS i tego typu podobnych i także nic nie pomógł. Przez jakiś czas używałam szamponu aptecznego Fitomed i przez jakiś czas działał super, ale w trakcie drugiego opakowania znów sytuacja się powtórzyła. Zaznaczę, że dobrze się odżywiam, jem regularnie, owoce i warzywa są stałym elementem mojej diety, więc od wewnątrz to raczej nie pochodzi.
Czy ktoś poleci jakiś łagodny preparat do częstego mycia włosów? Poprzedniczka pisała o płukaniu włosów rumiankiem, czy może być to płukanka z herbatki rumiankowej? W tę porę roku trudno o świeży... chyba, że w jakiś specjalistycznych sklepach zielarskich...
|
|
#832 |
|
Nie depcze krokusów
|
Rumianek to jedna z najpowszechniej uczulających roślin, więc nie polecam.
|
|
|
#833 | |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo bardzo delikatny (choć nie dla mnie) jest szampon Hipp i Emolium
Odżywki, np Bingo shea i 5 alg "Ładne" specyfiki do higieny intymnej, np Facelle Sensitive z Ross Te przeznaczone do mycia włosów - u mnie - zbyt wysuszają i jest jeszcze gorzej ![]() Cytat:
Osobiście wolę płukankę z siemienia lnianego (robię żel lniany i rozcieńczam), prawoślazu, lipy - to zioła które nie wysuszają, a mają nawet działanie powlekające czyli ochronne i przyspieszają gojenie zmian Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-11-23 o 23:19 |
|
|
|
|
|
#834 |
|
Zakorzenienie
|
Stosował ktoś ten szampon? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,47370,med-kuracja-przeciwswiadowa-szampon-lagodzacy.html
|
|
|
|
|
#835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myje włosy i chyba nie szkodzi, dużo kosmetyków użyłam w ostatnim myciu i nie jestem pewna po czym mam mikro łupież ;] ale nie swędzi nic a nic ![]() Jakby ktoś miał skład tego powyżej to będę bardzo wdzięczna
|
|
|
|
|
|
#836 | |
|
Recenzentka Miesiąca - Wrzesień 2022
|
Cytat:
. Oto i skład:Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Cocoamphoacetate, Cocamide DEA, Maltooligosyl Glucoside, Hydrogenated Starch Hydrolysate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Panthenol, Allantoin, Malic Acid, Butylene Glycol, Inulin, Propylene Glycol, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Mentha Piperita Leaf Extract, Sodium Chloride, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Sodium Benzoate, Mentha Arvensis Leaf Extract, Lactic Acid. Mam nadzieję, że przepisałam bez błędów
|
|
|
|
|
|
#837 |
|
Raczkowanie
|
Ja aktualnie myję włosy szamponem Alterra Sensitiv oraz stosuję płukanki na przemian : pokrzywa - skrzyp polny - nagietek. Doraźnie w skórę głowy wcieram żel aloesowy z Flos-lek. Doskonale sprawdza się olej kokosowy, który nawilża. Zostawiam go na noc, stosuję 2 razy w tygodniu. Ostatnio zakupiłam także wcierkę/tonik z Cece Med do wrażliwej skóry głowy, jestem ciekawa czy się sprawdzi.
Mam chęć wypróbować szampon Organicum ze strony helfy.pl. Stosował ktoś?
|
|
#838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W skrócie - wygrałam miniaturki, szampon do suchych mam ja, do tłustych dałam koleżance. Jest delikatny dla skóry i dobry dla włosów. Moją skórę podsusza ale mi podsusza nawet Hipp (paskudną mam wodę). |
|
|
|
|
|
#839 |
|
Przyczajenie
|
Siemanko.
Ja tez mam z tym problem od około 1,5 roku. Próbowałem wielu szamponów i nic z tego :/ Przeczytałem cały wątek i widzę nie ma skutecznego rozwiązania. Zaczęło się przez używanie szamponu Garnier Fructis, przeciwłupieżowy. Moje objawy to: - łupież (chyba tłusty) w postach takich małych, białych, przylegających kawałków skory - okropne swędzenie całej głowy - czasami pojawiają się małe chrostki, które swędzą najbardziej Próbowałem: - H&S z aloesem - H&S cytrusowy - Shaume przeciwłupieżową - Seboradin do włosów przetłuszczających szampon i lotion - Nizoral - największa butelka - Vichy dercos na tłusty łupież - Babydream I.... nic. W najgorszych chwilach polewam spirytusem kosmetycznym, pomaga na swędzenie na jakieś 2-3 godziny. Najbardziej swędzi mnie tuż po myciu, kiedy skóra jest najbardziej sucha, oraz po około dwóch dniach, kiedy jest tłusta. Najmniej swędzi jak jest taka pośrednia. U dermatologa jeszcze nie byłem, ale po przeczytaniu tego wątku widzę że niezbyt takie wizyty sa pomocne
|
|
|
|
|
#840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swędzi zaraz po myciu czyli ewidentnie winne jest myjadło Do lekarza też idź ale odpowiedź przecedź kilka razy przez zdrowy rozsądek i nie wykupuj od razu drogich leków Muszę spadać niestety ale poczytaj w moim blogu wizażowym porady dla wrażliwców, myjadła zastępcze itd. Praktykując zasady jakie tak streściłam pozbyłam się swędzenia i pieczenia. Niestety nadwrażliwość została ale to już chyba taka moja cecha :/ |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:02.

Najbardziej w zimie, kiedy jest tak chlorowana, że śmierdzi 

To chyba jeden z nielicznych drogeryjnych szamponów, który nie posiada w składzie uczulających składników. Polecam go wypróbować