|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7
no i dobrze
|
|
#842 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie podliczałam wyprawki ale na oko bez wózka i łóżeczka to pewnie już ze 2 tys poszło jak nie lepiej. oczywiście nie licze tez tych komód co wczoraj kupilismy
|
|
#843 |
|
Zakorzenienie
|
upadly_aniol, pocieszające co piszesz o Wigilii, może nie będzie źle, chociaż jak piszesz my nie mamy insuliny więc trochę inaczej to wszystko funkcjonuje, do tego ta gospodarka hormonalna płata takie figle, że szlag człowieka trafia. Ale pewnie zjem wszystkiego po troszku i jak znam życie... będzie piękny cukier. Dziś znów rosół, kurczak kapusta i pfff cukier 90
Co do wyprawki to ja nie liczę, bo mamy b. dużo szczęścia, mam chrześnicę lat 3 ona podostawała ubranka różne i dla chłopca i dla dziewczynki więc mam tego sporo. mam też chrzesniaka w tym samym wieku i też mam od niego pełno ubranek. Wózek dostaliśmy w prezencie od dziadków. Łóżeczko też mamy w super stanie używane od chrześnicy. Kupiliśmy jedynie meble, art. higieniczne trochę swoich ubranek. Został nam jeszcze: Materac, Torba do wózka, 1 prześcieradło 2 komp. pościeli octanisept, oliwka, ... hmmm pędzę robić listę
|
#844 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Śliczny Cytat:
I oczywiście świetny brzusio ![]() Cytat:
Ale znowu co do ubranka, to mój uwielbia tygrysy i nasz dzień będzie mieć pajaca tygryska, więc TŻ stwierdził,że młody będzie codziennie nosił tylko tego tygrysa ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Witam się z wami późnym popołudniem. Cały weekend był w lekkich rozjazdach i gościach. Ale przeżyłam. Ogólnie u nas ciemno, szaro i bez sensu na dworze. Nic się nie chce oprócz siedzenia pod kocem z herbatą. Młody kopie, i wciska mi stopy ,że aż boli, ale z drugiej strony uczucie cudowne |
||||||||
|
|
|
#845 |
|
Zadomowienie
|
mengazhu - napisałam o rzeczach dla córki
jak z nimi postępuje. A, że kupuje duzo w Sh, więc "czuję że muszę". Dla siebie nie wymrażam ![]() .
|
#846 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Laski! Wypisali mnie dziś ze szpitala, po 11 dniach, uff
W dalszym ciągu mam mało wód, ale to już ponoć dolna granica normy. Na KTG zapisywały się skurcze, ale na szczęście nie na tyle regularne, żeby był sens dalej mnie trzymać. Dostałam jednak dwa zastrzyki ze sterydem przyspieszającym rozwój płucek, na wypadek zbyt wczesnego porodu - bo takowy mi grozi. Pocę się po tym okropnie, a mój pot śmierdzi tak dziwnie, że sama siebie nie poznaję ![]() Mam się oszczędzać, dużo pić i często kontrolować. Byłam przy kilku porodach (znaczy się słyszałam), naoglądałam się bobasków i byłam przy ich pierwszych kąpielach (znaczy się za przeszklonymi drzwiami), miodzio Tajeczko dziękuję Nie ma takiej opcji, żebym Was nadrobiła Em ma! Ogromnie gratulacje dla Ciebie i Dorotki! Życzę dużo zdrowia i siły dziewczyny!
|
|
#847 |
|
Wtajemniczenie
|
To ja może nie będę mówić ile nam już poszło funduszy łącznie na wyprawkę+mebelki+remont pokoju małej i ile jeszcze do tego jakby dołożyć pójdzie...
Wczoraj jak podliczyliśmy to się blada zrobiłam widząc sumę 5-cyfrową... ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- Dziewczyny co to może być, jak od dwóch dni zatyka mi się ucho? i muszę ziewać albo coś przełykać żeby się odetkało - coś jak podczas lotu samolotem...Ciśnienie czy coś... hmmmm
|
|
#848 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() To pewnie dlatego ze wszystko w worku trzymałam i co kupiłam to tam wkładałam aż worek zrobił się pełny i doszły reklamówki, połowy ubranek już nie pamiętałam Cytat:
|
|
#849 |
|
Zakorzenienie
|
No paczaj! :P Muminku 5 tygodni!! Jestem w 33+1, żeby ciąża była donoszona musi być 38+1. Pomyłka wynika z tego, że kiedy jest 33+1 to jest się w 34 tygodniu ciąży, tak mówią "mądre książki" i tu na wątku kiedyś do tego doszłyśmy, na samym początku, zapędziłam sięo tydzień. Co nie zmienia faktu, że to TYLKO 5 TYGODNI!! ja mam termin na początek stycznia, jeśli urodzę 23/24 grudnia to będzie ok
ale równie dobrze mogę urodzić po terminie, kto to wie......
|
#850 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Odradzałam Tommee Tippee. A w miedzyczasie posiałam nożyczki i mama przywiozła mi z tej drugiej firmy,tak że i Canpol i Baby Ono mają dobre,w zasadzie to nie widzę różnicy.
|
|
#851 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Halo! nie smutamy ![]() Nas wyprawka wyniosła tylko 1 tys. Wózek i łóżeczko + pierdoły do łóżeczka sponsorują rodzice, a wszystkie ubranka dostałam od cioci ![]() Z mojej listy, nam do kupna została tylko chusta do noszenia. Apropo chust, macie może jakieś upatrzone? Na co trzeba zwracać uwagę przy kupnie? Szczerze powiedziawszy nie mam zielonego pojęcia jaką kupić. Czekolady mi się chce
Edytowane przez Akkma Czas edycji: 2013-11-18 o 16:00 |
|
|
|
|
#852 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale jakoś żyję ![]() a ponad 10 lat temu zaraziłam się grzybicą - łupież pstry(plecy) w solarium ![]() . Bardzo rzadko chodziłam do solarium i nigdy nie opalałam twarzy a spotkał mnie taki pech Nie mogłam tego później doleczyć ile kasy i nerwów przy tym zjadłam to masakra![]() Cytat:
marieee Ty piszesz poważnie o tym zamrażalniku?? ![]() Chociaż mnie zawsze brzydziły koszulki i spodnie z lumpeksu a dziecku kupiłam![]() Cytat:
![]() ale u mnie wyprawka jeszcze niekompletna no i wózka nie mam. super, ze u emmy i małej coraz lepiej Cytat:
![]() hmm ciekawe co z Ambrellą i kukurydzianą też w szpitalach leżą ![]() EDIT oooo kukurydzianaa widzę, że Cię chyba wywołałam ![]() dobrze, że jest ok i już w domu Edytowane przez pilotka86 Czas edycji: 2013-11-18 o 16:06 |
||||
|
|
|
#853 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ja mam chustę moby wrap,tak wygląda: http://www.pinkorblue.pl/W-podrozy/N...ic-indigo.html Jest OK,prosto się wiąże. W sumie nie wchodziłam w temat aż tak bardzo,tą mi ktoś polecił i kupiłam.
|
|
#854 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I sprawdź ciśnienie. U mnie się chyba zaczyna problem z ciśnieniem. Mam stale około 139/90. Zawsze byłam niskociśnieniowcem a od kilku dni ciągle mi rośnie do ponad 130 i zaczynam się tym martwić. Do tego mam strasznie spuchnięte dłonie, zamiast palców mam serdelki. Stopy z resztą też i chyba nawet troche twarz. Idę w środę do lekarza i się dowiem czy to niedobrze. Wczoraj pochodziliśmy trochę po centrach handlowych i bardzo źle się czułam już po. Często łapały mnie skurcze brzucha i było mi bardzo słabo. Dziś leżę praktycznie cały dzień i piję dużo wody, mam nadzieje że się unormuje. Idę was nadrabiać po weekendzie. |
|
|
|
|
#855 |
|
Gang Iren
|
Eryk w chuście
![]() Kiedyś robiłam jak był jeszcze mniejszy zdjęcie,ale nie mogę znaleźć.
|
#856 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Szczerze, nie sądziłam, ze to tyle kosztuje
|
|
|
#857 |
|
Gang Iren
|
Pewnie jakies tańsze chusty też są,ale nie wiem jak z jakością wtedy.
Ja za swoją dałam 40 f.
|
#858 |
|
Wtajemniczenie
|
Jejjjj tak sobie myślę, że już lada dzień mamusie którym zostało do TP tyle ile jest palców u jednej ręki, będzie miało juz swoje maluszki na rękach i będzie mogło wycalować te małe kochane nózki i rączki i dupcie osiusiane
Aleeee fajnie Nie mogę się doczekać pierwszych "zdjęć dowodowych" dzieciaczków naszych forumowych mam - Oczywiście (tu apel do rądzących w najbliższym czasie! ) nie zapomnijcie nam pokazać swoich perełek ![]()
|
#859 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ja czasem przesadzam bo jeszcze nie poczułam teraz braku kasy wiem , że nas teraz stać na różne rzeczy bez przesady a jednak obawiam się o tą kasę . Wiadomo , że dziecko to wydatek . A ja zawsze przesadzam i myślę do przodu mimo , ze mamy dużo czasu . W sumie chyba po części ciężko mi sobie wyobrazić trójkę dzieci . Nie wiem czemu ja mam tylko brata mój mąż też i nie wiem skąd wzięła mu się ta trójka bobasów .Sama więcej nie będę na pewno mieć bo braknie mi pokoi dla każdego dziecko . W sumie kiedyś były inne czasy gdzie to dzieci z rodzicami mieszkali w 1-2 pokojach . Teraz mamy jeden pokój dla małego przygotowany . Ale docelowo jeszcze dwa pokoje wyjdą nam na górze tylko ,że za to zabierzemy się gdzieś za rok może dwa lata . Ale dzieciom chce zapewnić osobne pokoje . Wiemy oboje , ze jesli nie będzie nas stać na następne dziecko to poczekamy . Chociaż dwójkę na bank chcemy mieć . A z trzecim zobaczymy co życie pokaże . Mój mąż wiem , że nigdy by się nie zdecydował na dziecko jeśli byśmy temu dziecku nie mogli zapewnić dobrego życia . Sama nie jeździłam na kolonie bo rodziców nie było na to stać czy jakieś dodatkowe zajęcia . Ale wiem jedno , że swoim dzieciom chcę to zapewnić . Cytat:
Ja podliczyłam ciuchy akcesoria wózek komode łóżeczko materac kocyki itp . To mam 3500zł myślę , że do 4000zł dojdę bo muszę jeszcze pościel kupić kosmetyki i rzeczy z apteki . W styczniu elektroniczny laktorol, karuzela , mata edukacyjna , fotelik bujaczek . Więc chyba nie jest tak źle . Bałam się , ze sama wyprawka wyniesie mnie dużo więcej. Tym bardziej , że naprawdę dużo nowych ciuchów małemu kupiłam . |
||
|
|
|
#860 |
|
Zadomowienie
|
Słodkie mamy donoszę, że po solidnej porcji lecza glukometr pokazuje 100!
![]() Chcecie przepis ?A poza tym może chce mnie któraś z Was przygarnąć do cieplutkiej wanny ? Już od piątku nie mamy ciepłej wody! ![]() Mam już dość podgrzewania wody i mycia się polewając szklanką A najgorsze jest mycie naczyń w lodowatej wodzie
|
|
#861 | |||||
|
Raczkowanie
|
Kobiety, jutro proszę o kciuki, bo mam badania w labo (TSH i wszystko na cukier), mam nadzieję, że wyniki będą dobre.
![]() Cytat:
Ale kurde, co lekarz, to teoria-mój mówi, że moje na czczo 90-100 są do doopy, a jeśli po śniadaniu wyskoczy do 130 to luz. Ale tak jak pisałam rano-dzisiaj na jednej próbce krwi i dwóch pomiarach w odstępie 30 sek. miałam 20 jednostek różnicy, więc wychodzę z założenia, że glukometr jest g... wart! Cytat:
A żółtaczka szybko minie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#862 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Spędziłam dzisiaj pół dnia "jak wzorowy facet" wg mojego TŻa. Rano mnie obudził na małe przytulanki. Jak już sie poprzytulaliśmy, to wstąpiła w niego taka energia że wyskoczył z łóżka jak z katapulty wystrzelony i zrobił na śniadanie naleśniki z serem. Nawcinałam się jak prosiak. On pojechał do pracy, ja usiadłam za kompem, weszłam na wizaż coś tam sobie poczytałam, i jakoś tak wyszło że się zdrzemnęłam. Wyszło na to że po elegancko przespanej nocy, małym baraszkowaniu i najedzeniu się jak bąk przespałam kolejne 4 godziny
I teraz on się ze mnie śmieje, że to Mikołajkowe hormony na mnie działają, bo jestem zupełnie jak facet, po seksie idę się najeść i potem idę spać ![]() To jest takie coś, że masz taką tyczkę z głową hipcia na końcu, i na to nakładasz takie krążki od największego do najmniejszego. Niby trenuje zręczność i wogóle, a ten hipcio jest piękny i się zakochałam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Pozatym, jak się policzy, to może służyć za motywację żeby powstrzymywać się od kolejnych wydatków, a kupowanie małych ubranek jest takie fajne ![]() Cytat:
Cytat:
A co do mniejszych kosztów rodzin wielodzietnych. Wydaje mi się że sprawdza się to tylko w okresie niemowlęcym, kiedy dzieci mogą dziedziczyc po sobie ubranka, zabawki, akcesoria itp, i szczególnie ich nie niszczą. Jeśli ma się trójkę dzieci w podstawówce, i wszystkim trzeba kupić buty, ubrania, podręczniki, składki w szkole, kredki, zabawki, wycieczki szkolne... Wtedy koszty wzrastają masakrycznie. Mój TŻ ma z poprzedniego związku trójkę dzieci w wieku szkolnym. My mamy w zwyczaju dość skrupulatnie podliczać wydatki, żeby orientować się gdzie kasa znika Nasz sierpień i wrzesień w tym roku wyglądał tak, że jego byłej dokładaliśmy połowę wydatków związanych z wakacjami i szkołą, więc dokładaliśmy się na podręczniki, na pierdoły typu plecak kredki kapcie, na obozy dwójki starszych dzieci, na opłaty typu aikido, zajęcia szachowe w MDKu, basen (płaci się z góry za semestr), jakieś szkolne składki. Razem nas to kosztowało 2450 zł (aż zajrzałam do historii konta żeby zobaczyć ile dokładnie to było) które trzeba było wydać w ciągu dwóch miesięcy, i to były wydatki nadprogramowe, nie wliczone w alimenty, które idą na życie, rachunki itp. Matka dzieci dołożyła drugie tyle. A wiem że forsa nie została wydana na żadne niepotrzebne pierdoły, i dzieciaki w żadnych luksusach nie opływają, jak dla mnie to raczej takie minimum. Rodziny wielodzietne, z niskimi dochodami, co roku muszą w tym okresie przechodzić koszmar. Przecież nawet głupich książek nie da się już dziedziczyć po starszym rodzeństwie. Co prawda można dzieci nie wysyłaś na obozy, nie posyłać ich na basen i zajęcia sportowe, i nie kupować im zabawek które mają wszystkie inne dzieci w klasie, ale świadome decydowanie się na kilkoro dzieci nie mając widoków na to że zapewni im się jako taki start w życiu nie jest moim zdaniem do końca ok.
|
|
#863 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Lenka ma dziś lenia, rano pokopała a teraz po południu pomimo mojego stukania w brzuch była spokojna, zjadłam mandarynki dwie i dostałam dwa kopniaki, położyłam się przed chwilą na prawy bok to oberwałam, ale teraz znowu grzecznie i cichutko, nie wiem czy powinnam się martwić, wpadam w paranoje, jak nie kopie to mam stresa
|
#864 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#865 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Do jakiej wagi go nosiłaś? Zastanawiałam się od którego momentu dziecko jest za ciężkie, ja co prawda nie jestem aż tak drobna jak Ty, ale wielka też nie jestem, i bicepsa Papaja nie mam ![]() Ja kupiłam używaną Didymos Simon za 200 zł od dziewczyny z forum chusty.info, nie wiem ile dokładnie kosztuje nowa bo chyba tego modelu już nie ma w sprzedaży. Tam też mi doradzono jaką kupić itp., mają tam bazarek, zamieszczasz ogłoszenie co chcesz, za ile i dziewczyny wrzucają swoje oferty używanych. Można sporo zaoszczędzić. A na początek podobno łatwiej jest ją zamotać jak ma się używaną, bo jest troszkę miększejsza.
|
|
#866 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie warto się przejmować tym aż tak bardzo.Ja mam wyniki 90-119 po posiłkach czasem mniej, zdarza się trochę ponad 120 i lekarz mówi, że ładnie jest. Cytat:
dziś ma bardziej aktywny dzień.Dziewczyny jaką macie kołdrę? my kupiliśmy 135x100 a niektóre pościele są mniejsze.... i co teraz...?? SŁODKIE MAMUSIE, PROPONUJĘ ŻEBY SPALIĆ GLUKOMETRY PO USTĄPIENIU CUKRZYCY HAHAHAHA
wymiana Edytowane przez malaMigotkAaa Czas edycji: 2013-11-18 o 16:49 |
||
|
|
|
#867 |
|
Wtajemniczenie
|
Zakupiłam dziś w Rossmanie pieluszki Pampers te białe. Cena jednak bez rewelacji. bo 49,99 za 78 szt. Dwupak chusteczek Nivea Soft&Cream i podkłady do przewijania z Babydream.
Czy będziecie używać dla swoich maluchów pudru/zasypki do pupy oprócz kremu? Widziałam dziś taki z Nivea i mnie to zastanowiło.
|
|
#868 |
|
Zadomowienie
|
A to niestety fakt!
Ooo! Kąpiel w cieplutkiej wodzie marzy mi się równie bardzo jak czekolada ![]() Przepis na leczo :składniki: - Cukinia - 4 sztuki tych małych ![]() - 2 papryki zielone i 1 czerwona (nie dawałam więcej czerwonej, bo lubi podnosić cukier )- Kawałek chudego boczku pokrojony w paseczki (wydaje mi się, że miałam ok. 20 dag) - 4 chude kiełbasy - Duża cebula - Pół paczki mrożonej fasolki szparagowej, zielonej - 4 dojrzałe pomidory - ze 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: Papryka ostra i słodka (duuużo!), suszony czosnek i cebula, trochę ziół (majeranek, oregano), wegeta sposób przygotowania: Pokrojoną cebulę, boczek i kiełbaskę wrzucamy do dużego garnka i trochę podsmażamy. W tym czasie kroimy paprykę, dorzucamy ją razem z fasolką do mięsa - dusimy pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie kroimy cukinie w cienkie talarki (ja jej nie obieram i dzięki temu się nie rozpada ), dorzucamy ją do garnka. W tym czasie, obieramy pomidory, kroimy i dorzucamy Podlewamy wszystko wodą, żeby się nie przypaliło dusimy ok 10-15 minut, a gdy cukinia trochę zmięknie dodajemy koncentrat i przyprawy wg uznania . Dusimy kolejne 10-15 minut (robi się taki cudowny sosik ) aż wszystkie warzywa będą miękkie. Trzeba pamiętać żeby wszystko dosyć często mieszać Tym sposobem mamy duży gar lecza w godzinkę . Moje cukry były na poziomie 100 więc mimo kiełbaski i boczku jedzonko jest ok
Edytowane przez Akkma Czas edycji: 2013-11-18 o 17:08 |
|
|
|
#869 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I moim zdaniem urządzenie jest rzeczywiście zdecydowanie kaleką! A co do pogrubionego-jestem za!!!
|
|
#870 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie będe używać pudru ani zasypki do pupy bo zatyka pory czy coś tam....
P.S. Odnośnie zakupów w Rossmanie, to załużcie sobię kartę "Rossnę" dla przyszłych rodziców, ma się wtedy zniżkę (co prawda nie za dużą na początek, ale z czasem rośnie) na wszystkie produkty dla matki i dziecka. http://www.rossnet.pl/rossne/rabaty-rossne Ja właśnie taką założyłam i idę jutro na pierwsze zakupy z tą kartą do Rossmana ![]() http://www.rossnet.pl/rossne/karta-r...FY5Q3godFFkAzA
"Jak wychować szczęśliwe dziecko" John Medina "Mamo, Tato co Ty na to? 1,2,3" Paweł Zawitkowski "Język Niemowląt" Tracy Hogg, Melinda Blau http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html Edytowane przez selena85 Czas edycji: 2013-11-18 o 17:37 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.

16.06.2012 

(a chodzilo o to ze widzial jedno zdj na facebooku z chrztu,gdzie chlopiec byl ubrany w stroj marynarza!) ...to mu mowie ze takich kompletow to trzeba kupic wiecej niz 1 i z reguły będą one różne.

. Bardzo rzadko chodziłam do solarium i nigdy nie opalałam twarzy a spotkał mnie taki pech

a dziecku kupiłam