|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kiedy zrobić test ciążowy? - wątek zbiorczy
Hej dziewczyny! jestem nowa na forum. Ostatni okres mialam 22 listopada , z meżem kochalismy sie bez zabezpieczenia, 29,3,5,8,10. Bardzo chce zajsc w ciaże -okres mam co 28-31 dni. Kiedy najlepiej zrobic test? Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
#842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#843 |
|
BAN stały
|
dziewczyny zrobiłam test z moczu, który był godzinę w lodówce (w tym czasie poszłam po test) czy jest on wiarygodny??
|
|
|
|
|
#844 |
|
BAN stały
|
dziewczyny prosze o odpowiedz
wiem ze dzisiaj pierwszy dzien swiąt ale zaczynam panikować strasznie... ;(
|
|
|
|
|
#845 |
|
Raczkowanie
|
Witam! mam taką sytuacje (nie panikuje ani nic, bedzie co ma być liczę sie z tym po prostu jestem ciekawa)
otóż zawsze miałam nieregularne cykle od 29 do nawet 62 dni, ale tak średnio wypadało miedzy 32 - 36 ,u lekarza byłam tabletki przepisał ale na razie zero poprawy, ostatnią @ miałam 23 listopada, w 40 dniu obecnego cyklu uprawiałam seks z TŻ bez zabezpieczenia i teraz pytanie kiedy zrobić test ciążowy? w pierwszy dzień spodziewanej miesiączki nie bardzo bo nie wiadomo kiedy? teoretycznie jeśli wezmę średnią swoich cykli 32 - 36 to ten dzień przypadnie wogóle przed tym seksem? wiec ja juz sie troche zamotałam, no chyba że 10 dni po stosunku? jeśli ktoś przebrnął przez tego zawiłego posta to może ktoś udzieli mi jakieś odp |
|
|
|
|
#846 |
|
Przyczajenie
|
Witam, jaki polecacie test? to ze dostalam okresu z racji przerwy 7dniowej to nie znaczy ze mam sie przestac martwic? bo miesiac temu zapomnialam Pierwszej tabletki,ktora wzialam na koniec,przez ten miesiac zabezpieczalam sie, ale coraz czesciej mi niedobrze rano i czasem wieczorem, i boje sie bardzo, jak myslicie?
jutro chyba zrobie test :/
|
|
|
|
|
#847 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Odbylismy razem z dziewczyna stosunek w sylwestra (bylo jak bylo ale obawy zawsze pozostaja)... w poniedzialek miala spodziewac sie okresu, lecz go nie dostala a w srode wykonalismy test i wyszedl negatywnie (tydzien po stosunku i 2 dni po spodziewanym okresie) czy byl to dobry termin na wykonanie testu ? test byl paskowy bo na wiekszosci forach czytam ze potrzeba 14 dni od stosunku lub w czasie spodziewanego okresu lub robic go po nim. Dodatkowo przedostatni jej okres byl 7 dni krotszy niz zwykle... Z gory dzieki za kazda odpowiedz |
|
|
|
|
#848 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
7 dni po stosunku to za wczesnie, po 14 powtorzcie.
|
|
|
#849 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Po jakim czasie zrobić test ciążowy??
Cytat:
![]() tak zaczęłam czytać "twoja historie"ale jest trego strasznie dużo ![]() napisz mi proszę , czy udało ci sie zajść w ciąże. Ja też sie staram, spóźnia mi się okres już prawie 2 tyg. a test wychodzi negatywny, nie wiem co myślec
|
|
|
|
|
|
#850 |
|
Przyczajenie
|
W grudniu przestałam brać tabletki anty i nie dostałam normalnego okresu. Wczoraj kochałam się z chłopakiem bez zabezpieczenia i skończył we mnie i nie wiem czy jest możliwe abym zaszła w ciąże i kiedy zrobić test skoro nie wiem kiedy miałby byc dzień spodziewanej miesiaczki. Proszę o jakąś pomoc i podpowiedź..
|
|
|
|
|
#851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a test za 14 dni.
|
|
|
#852 |
|
Przyczajenie
|
W grudniu przestałam brać tabletki anty i nie dostałam normalnego okresu. Wczoraj kochałam się z chłopakiem bez zabezpieczenia i skończył we mnie i nie wiem czy jest możliwe abym zaszła w ciąże i kiedy zrobić test skoro nie wiem kiedy miałby byc dzień spodziewanej miesiaczki. Proszę o jakąś pomoc i podpowiedź..
|
|
|
|
|
#853 |
|
Przyczajenie
|
Dzieki
jestem tu nowa i przez przypadek dodałam tego samego posta. Test zrobie i jesli bedzie pozytywny to bedę sie bardzo cieszyc, ale nie chce tego robic na zapas zeby sie nie rozczarowac.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#854 |
|
Przyczajenie
|
Dostałam @ i tyle z robienia testu.. Nawet dobrze o tymnie pomyślałam..
|
|
|
|
|
#855 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny pomocy.. mam pytanie..powinnam dzis zaczac nowe opakowanie diane 35 ale w przerwie 7dniowej nie mailam okresu.. co mam robic poradzcie cos..martwie sie..
|
|
#856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#857 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was serdecznie! Mam pytanie co do testu. Do stosunku (pełnego) doszło 13 dnia cyklu przy cyklach 30-dniowych. I teraz pytanie, kiedy bym mogła zrobić test o czułości 10 mIU/ml? No od kiedy test krwi? Z góry dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
|
#858 |
|
BAN stały
|
test tak ok. 9-10 dni od owulacji (bo ma wyższą czułość niż standardowe) a współżyłaś (teoretycznie) przed owulacją, więc pewnie tak ok. 15-16 dni od stosunku. a beta pewnie ok. 12 dni od stosunku. ale moge się mylić :P
|
|
|
|
|
#859 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź
no to teraz zostaje czekanie do testu |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#860 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, czytam wasze forum od wtorku.
Złapałam takiego doła, że muszę się z kimś tym podzielić ![]() W poniedziałek miałam dostać @. Okres spóźnia mi się parę dni, wiec żyłam sobie nadzieją, że jestem w ciąży. Dziś zdecydowałam się zrobić test. TŻ poleciał rano do apteki, z bijącym sercem czekałam na dwie kreseczki i co...? ;-( Pojawiła się tylko jedna w miejscu ciąży, co oznacza ni mniej ni więcej jej brak. Ręce opadły. Już jakoś tak się przyzwyczaiłam do myśli, że a nóż, nóż... Jak myślicie powtórzyć test jutro, czy dać sobie spokój, bo ten jest raczej wiążący? Właściwie, to chce mi się płakać .
|
|
|
|
|
#861 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#862 |
|
Raczkowanie
|
Niestety tak. Czytałam w Internecie, że te testy, czasem pokazują negatywny wynik, kiedy jednak się jest w ciąży. Byłam przekonana, że jestem - brak miesiączki, powiększone piersi, mdłości i taki lekki ból w podbrzuszu. Yhm... No, ale ten negatywny wynik podciął mi skrzydła
|
|
|
|
|
#863 |
|
Zakorzenienie
|
EDIT:
juz NIEAKTUALNE
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() Edytowane przez pani ćma Czas edycji: 2009-01-29 o 12:54 Powód: nieaktualne |
|
|
|
|
#864 |
|
Przyczajenie
|
Cześć,
ma problem ostatnią miesiączkę miałam 16 grudnia 2008 roku. 23 stycznia 2009 byłam u ginekologa, ponieważ nie dostała miesiączki - bolały mnie piersi, dolna część kręgosłupa,byłam ciągle zmęczona oraz bolał mnie brzuch. Lekarz nie wykonał mi badania USG i stwierdzi,że musimy jeszcze poczekać z badaniami (dwa dni przed wizytą wykonałam test ciążowy,który wyszedł negatywnie). Ginekolog zalecił mi zażywać trzy razy dziennie luteinę przez 5 dni (luteina wywołuje między innymi miesiączkę) - uważa, że jeśli jestem w ciąży to tomi nie zaszkodzi. 26 stycznia zaczęłam krwawić (do około 28 stycznia). Wczoraj,czyli 28 stycznia, rano pojechałam do laboratorium i wykonałam badanie HCG z krwi.Dzisiaj odebrałam wynik HCG <0.500 mIU/ml. Mam pytanie,a zarazem wielką prośbę - czy ten wynik oznacza,że byłam w ciąży tylko poroniłam? Jestem kobietą, która należy do grona wysokiego zagrożenia utracenia ciąży.Mam podwójną macicę i pochwę. Zajście w ciąże w moim wypadku to bardzo trudny "wyczyn".Poroniłam dwa lata temu,więc jeśli teraz również straciłam moją "fasolkę" to będziemy bardzo przykro :-( Bardzo proszę o poradę. Może ktoś zna taki przypadek jak ja i napisze mi jakie mam wykonać badania aby zajść w ciąże. Serdecznie pozdrawiam |
|
|
|
|
#865 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
cześc dziewczyny wydaje mi sie ze mam podobnie. tzn okres byl 18stego stycznie tak jak poprzedniego miesiaca ,( biore tabletki antykoncepcyjne diane 35) okres w przerwie z odstawienia powinien sie pojawic 2-3dnia do skonczeniu opakowania 10stycznia, a krwawienie powinno byc 13-15, a pojawil sie 18tego w pierwszy dzien nowego opakowania, wydaje mi sie ze to cos nie tak bo powinien byc wczesniej, martwilam sie i zrobilam test(18stycznia) wyszedl negatywny ,(ostatni stosunek obylam 6dni wczesniej .. ) i tu moje pytanie czy test napewno byl wiarygodny, i 2gie pytanie nastepny 18sty czyli pierwszy dzien miesiaczki wg poprzednich miesiecy wypadalby 3 dnia nowego opakowania czyli po przerwie 7dniowej czy to dobrze ze nie wystąpi(jesli wogole) okres? czy jak zaczne nowe opakowanie moze wystapic krwawienie w czasie brania tabletek? prosze pomozcie!!!!!!!!!!!
|
|
|
#866 |
|
Przyczajenie
|
witam, jestem tu nowa i mam pytanko. @ spoźnia mi się 3 dni (nigdy wcześniej to się nie zdarzało). temperatura cały czas podwyższona 37 i ponad, bola mnie sutki, mam wzdęcia,myślałam, że jestem w ciąży ale robiłam dwukrotnie test w dniu spodziewaniej @ i dwa dni po - wynik negatywny. Czy jest jeszcze jakas szansa, ze jednak jestem w ciąży? czy jest sens robic jeszcze test jak tak to kiedy?
Z góry dziękuje za pomoc |
|
|
|
|
#867 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich jestem tu nowa i postanowiłam napisac.
Ostatnio miałam bardzo skąpą miesiączkę i trwał 3 dni. Po sześciu dniach zrobiłam test ciążowy i wyszedł pozytywny chociaż druga kreseczka była słabsza. Test powtórzyłam następnego dnia czyli dzisaj i wyszedł negatywny nie wiem co mam o tym wszystkim myślec chyba wychodzi na to że test sie pomylił co o tym sądzicie z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkie staraczki
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#868 |
|
Raczkowanie
|
cześć gosiak 27! Testy działają w ten sposób, ze reagując na hormon ciąży albo pokazują tę drugą kreseczkę albo i nie. Hormon ten pojawia się tylko u kobiet będących w ciąży. Radziłabym Ci odczekać jeszcze tydzień lub dwa( tak dla pewności) i powtórzyć test.
W Twoim przypadku albo pierwszy albo drugi test się pomylił. Musisz też zawsze brać pod uwagę fakt, że poziom hormonu ciąży wzrasta wraz z czasem trwania ciąży, więc na początku jest on tak niski, ze niekiedy testy go nie wykrywają. Ja mieszkam za granicą i tu lekarze doradzają zrobić test ok 20 dni po stosunku. |
|
|
|
|
#869 |
|
Przyczajenie
|
Cześc Gocha20c !! Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź
Niby to wszystko wiem ale to takie dziwne pierwszy raz zobaczyłam na teście 2 kreski więc pomyślałam że chyba się udało a tu następny test negatywny .Nie wiem czy to ma znaczenie ale zauważyłam że przy pierwszym teście który wyszedł pozytywnie mocz był bardzo gęsty, a przy następnych testowaniach już nie , chociaż wszystkie robiłam z porannego moczu.Od jutra zaczynam monitoring cyklu , a z testami dam sobie póki co spokój zobaczymy co ma byc to będzie .Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
#870 |
|
Raczkowanie
|
Czy robiąc test w 4 lub 5 dniu przerwy między tabletkami będzie on wiarygodny?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.

wiem ze dzisiaj pierwszy dzien swiąt ale zaczynam panikować strasznie... ;(
to może ktoś udzieli mi jakieś odp 

- mam nadzieje ze do konca wakacji uporamy sie z tym remontem tak zeby sie odrazu wprowadzic.