Co do picia?????? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-30, 21:52   #61
Ally83
Zakorzenienie

Dot.: Co do picia??????

Cytat:
Napisane przez hihi
La Karnityna to taka, co jest w serduszkowych torebkach i tak dziwnie pachnie???
Co do Bio Active itp. to słyszałam, że te ich herbaty to jakościowo są bardzo średnie. Nie wiem czy to brawda, bo sama raczej nie pijam, ew. u kogoś gdzieś, ale co do czerwonej to muszę powiedzieć, że pod względem smaku i zapachu zdecydowanie nic nie przebije oryginalnej, prasowanej w kostki, a ta z Bio-Acvite jest daleko za nią (sama czerwona, nie jakaś La Karnityna, czy coś).
Tak, to ta w serduszkach. Mi tam smak odpowiada, ale może też i dlatego, że jeszcze nie próbowałam tej w kostkach .
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-30, 21:57   #62
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ally83
Tak, to ta w serduszkach. Mi tam smak odpowiada, ale może też i dlatego, że jeszcze nie próbowałam tej w kostkach .
Co jak co, piłam tę L-karnitynę i mało ma ona współnego pod względem smaku i zapachu z czerwoną herbatą. Dla mnie to taka owocówka aromatyzowana...
hihi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-30, 22:13   #63
Ally83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihi
Co jak co, piłam tę L-karnitynę i mało ma ona współnego pod względem smaku i zapachu z czerwoną herbatą. Dla mnie to taka owocówka aromatyzowana...
A jakiej firmy polecasz czerwoną herbatę???
Stary 2006-04-30, 22:16   #64
Cassandra 23
Zakorzenienie

A ja pijam najczesciej zielona herbate,teraz zakupilam taka z grejfrutem-poprostu przesmaczna.Pije oczywiscie czerwona,soki i duzo wody mineralnej niegazowanej.najlepsza jest muszynianka bo ma najwiecej magnezu ze wszystkich wod na runku
Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-30, 22:22   #65
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23
A ja pijam najczesciej zielona herbate,teraz zakupilam taka z grejfrutem-poprostu przesmaczna.Pije oczywiscie czerwona,soki i duzo wody mineralnej niegazowanej.najlepsza jest muszynianka bo ma najwiecej magnezu ze wszystkich wod na runku
Ja zieloną kocham! Uzależniona jestem chyba po grób, więc zdradź mi skąd nasz grejfrutową?? Bo ja grejfruty jak zieloną hebratę kocham

Ally83, ja pijam Pu-Erh tea, Haichao Tea Blocks, kupuję w sklepach ze zdrową żywnością w czerwono-złotym kartoniku, prasowane w kosteczki 1,5cm/1,5cm. Idź do jakiegoś sklepu ze zdrową żywnością i powiedz, że chcesz czerwoną prasowaną, dostaniesz na pewno to o co chodzi
Stary 2006-04-30, 22:47   #66
Ally83
Zakorzenienie

Dzięki .
Stary 2006-05-01, 00:33   #67
Nastka_
Raczkowanie

Herbaty parzone do 3 minut pobudzaja , powyzej 3-5 min uspokajaja
Nastka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-01, 09:27   #68
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nastka_
Herbaty parzone do 3 minut pobudzaja , powyzej 3-5 min uspokajaja
Wszystkie?
Stary 2006-05-01, 10:42   #69
inch
Zakorzenienie

chyba nie wszystkie
inch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-01, 11:55   #70
Nastka_
Raczkowanie

Tez polecam z vitaxu , maja duzo wybor i naprawde sa pyszne.Polecam Ci "zimowe wspomnienie" to herbatka cynamonowa , a cynamon ma wlascicwosci rozgrzewajace...mmm pycha

Ja pije jeszcze wode z limonka i sama sobie robie koktajle , np banan , mleko i truskawki.
Stary 2006-05-01, 11:57   #71
Selphie22
Raczkowanie

Zapytałam wczoraj w herbaciarni i pani powiedziała, że tylko zielona ma takie właściwości które zależą od czasu parzenia tzn, po 3 min pobudza, dłużej- uspokaja, ale mimo wszystko nie jestem pewna tej informacji. Same wiecie jak to jest w tych herbaciarniach w hipermarketach

78-77-76-75-74-72-71-70-69-68-67-66-65-64-63-62-61-60

" Ty idziesz swoją drogą
Ja też pójdę twoją drogą"
L.Cohen
Selphie22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-01, 12:19   #72
Judytka2
Rozeznanie

Ja ma, szafke herbat Zazwyczaj pije takie:
-czerwona w torebkach Bio-active
-zielona w torebkach Vitax
-mandaryna z Bio-active
-spalanie i stabilizacja Herbapol
-miętowa Herbapol
-4xJA bio-active
-zioła ksiedza Klimuszki Bio-active

no i wiele innych ale nie bede juz wymieniac. Te pije najczesciej. A jako podstawową herbate pije CZERWONĄ Nie ma dnia bez tej herbatki. Czarnej nie pije od kilku juz lat.Chyba ze ide do kogos i mnie poczestują
Jem duzo.A te herbatki poprawiaja znacznie przemiane materii mysle. Naprwde sa super.poprawiaja trawienie i w ogole nie moglabym bez nich zyc.Zwlaszcza bez czerwonej!!
Judytka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-01, 20:34   #73
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Judytka2
no i wiele innych ale nie bede juz wymieniac. Te pije najczesciej. A jako podstawową herbate pije CZERWONĄ Nie ma dnia bez tej herbatki. Czarnej nie pije od kilku juz lat.Chyba ze ide do kogos i mnie poczestują
Jem duzo.A te herbatki poprawiaja znacznie przemiane materii mysle. Naprwde sa super.poprawiaja trawienie i w ogole nie moglabym bez nich zyc.Zwlaszcza bez czerwonej!!
Ja nie wiem które z nich poprawiają przemianę materii, a które działają lekko przeczyszczająco, ale... jeśli żyć bez nich nie możesz to niedobrze, bo znam przypadki (na szczęście mnie to nie dotknęło), że kobietki piły różne herbaty i było super, a jak przestały, to zaczęły się straszne zaparcia i problemy z wypróżnianiem, które leczyły farmakologicznie... Więc ważne jest nie popadanie w przesadę jeśli chodzi o "wynalazki"
Stary 2006-05-01, 21:01   #74
Ally83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihi
Ja nie wiem które z nich poprawiają przemianę materii, a które działają lekko przeczyszczająco, ale... jeśli żyć bez nich nie możesz to niedobrze, bo znam przypadki (na szczęście mnie to nie dotknęło), że kobietki piły różne herbaty i było super, a jak przestały, to zaczęły się straszne zaparcia i problemy z wypróżnianiem, które leczyły farmakologicznie... Więc ważne jest nie popadanie w przesadę jeśli chodzi o "wynalazki"
A czy możliwe jest, że herbata czerwona uzależni ? I że organizm tak się przywyczai, że jest przez nią wspomagany, że bez niej będzie się buntował ?
Stary 2006-05-01, 21:17   #75
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ally83
A czy możliwe jest, że herbata czerwona uzależni ? I że organizm tak się przywyczai, że jest przez nią wspomagany, że bez niej będzie się buntował ?
Hm... tego to nie wiem, bo czytałam głównie o tych z senesem, kruszyną i... niektórzy zaliczają tu także hibiskus, choć osobiście nie zaliczam go do tych "odchudzająco-przeczyszczających", bo dodają go do większości herbatek owocowych, malinowych, jagodowych czy innych.
Co do czerwnych to... miewałam okresy, że piłam tylko czerwoną, później na kilka tygodni odstawiałam ją na rzecz np. zielonej i nie miałam żadnych problemów, ale nie powiem, żeby to była reguła...
Stary 2006-05-01, 23:30   #76
Judytka2
Rozeznanie

tych z senesem , kruszyna i innymi "świnstwami" nie pijam.Bo one naprawde uzalezniaja i nie radze ich pic. oczywiscie raz nia jakis czas jedna w szczególnych wypadkach tak. Znam osobe uzalezniona od tych herbatek typu senes. Znam tez osobe ktora przestala pic czerwona herbatke i wcale jej to nie zaszkodzilo.Jadla normalnie a waga dalej utrzymywala sie w miejscu. herbata czerwona jest mysle bezpieczna
Judytka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-01, 23:40   #77
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Judytka2
herbata czerwona jest mysle bezpieczna
Też tak myślę
Stary 2006-05-01, 23:42   #78
Atram
xxyy

dziewczynki jakie sa minusy czarnej herbaty? bo proboje mojego TŻ przekonac do picia zielonej, i on pyta czemu czarna jest zla wedlug mnie.. nie moge znalesc argumentow:P
dla mnie to oczywiste ze zielona jest lepsza
ale czemu czarna gorsza?
Stary 2006-05-02, 01:26   #79
paulakrk
BAN stały

GG do paulakrk

Cytat:
Napisane przez Atram
ale czemu czarna gorsza?
Bo zielona jest lepsza!!

Podaj mu ją w kuflu ( tak jak ja piję ) to napewno się przekona !!
paulakrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-02, 09:15   #80
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulakrk
Bo zielona jest lepsza!!

Podaj mu ją w kuflu ( tak jak ja piję ) to napewno się przekona !!
Tylko w takim kuflu, co go lubi Z odpowiednim napisem
Stary 2006-05-02, 09:15   #81
hihi
Zakorzenienie

Ekhm, dubel, a nie wiem jak skasowac

Edytowane przez hihi
Czas edycji: 2006-05-04 o 21:08
Stary 2006-05-02, 09:29   #82
Selphie22
Raczkowanie

Zdrowsza poprostu- nie taka smoła

" Ty idziesz swoją drogą
L.Cohen
Stary 2006-05-02, 09:40   #83
aleksandra_119
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do aleksandra_119

Ja pijam herbatę zieloną Teekane (różne smaki- brzoskwiniową, cytrynową, z opuncją), ananasową Pu-erh Lipotona i zwykłe ziołowe- bratka, pokrzywę, melisę z pomarańczą... Pycha! Już nawet nie pamiętam jak smakuje czarna herbata, a parę lat temu piłam jej dużo i bardzo mocną.

aleksandra_119 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-02, 21:27   #84
Hisoka
Zakorzenienie

GG do Hisoka

ja uwielbiam czerwoną herbatkę. Może dlatego,że nie słodzę [ochydztwo...],a czerwona ma delikatniejszy smak. Kiedyś ciągle piłam zieloną ,ale w końcu jakoś się "przepi8ła" i teraz nie biorę do ust żadnej zielonej poza taką pomarańczowo-gruaranową Tetleya [pycha i sama w sobie jest lekko słodka]. Poza tym codziennie piję mleko i wodę mineralną [cytrynowego żywca].
Hisoka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-03, 10:07   #85
Malla
Nie depcze krokusów

Smakowe Żywce to nie wody mineralne, tylko napoje, z wszelkimi konserwantami itp.
Malla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-03, 10:20   #86
Selphie22
Raczkowanie

Hisoka:swietny avatar
To prawda ze te smakowe wody wiecej maja z napoju niz z czystej H2O

" Ty idziesz swoją drogą
L.Cohen
Stary 2006-10-15, 23:09   #87
Malla
Nie depcze krokusów

Ponieważ mój żołądek wymaga ciepłych napojów, podczas lipcowych upałów raczyłam się herbatką limonka/cytryna z Vitaxu (bardzo lubię tę firmę ). Oczywiście rozcieńczoną, bo piję jak smok od razu cały dzbanek. Teraz mam melisę/pomarańczę, żeby uspokoić rozkołatane nerwy po całym, szalonym dniu. Nie wiem czy działa, ale jest smaczna ;]
Rano, w ramach małego zastrzyku kofeinki, piję wypróbowanego Earl Grey'a Sir Roger's za 3-4zł/80 torebek (dobra, aromatyczna i tania jak barszcz). Nie mam kasy na prawdziwe, liściaste, zielone herbaty.

W pracy piję dużo i ponieważ nie chce mi się nosić ze sobą cukru ani łyżeczki do mieszania, pochłaniam chemiczne herbatki granulowane lub napoje musujące.

Ostatnio mam odrzut do samej wody - wolę zakropić ją cytryną lub zmieszać z domowym sokiem z malin czy aronii.
Malla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-16, 21:10   #88
candibar
Zakorzenienie

nie przeczytałam całego watku, więc może się powtórzę, ale pragnę ci polecić soki owocowe (nektary) rozcienczane gorącą przegotowaną wodą. Są dobre, bo ograniczasz kalorie to raz, a dwa, ze są 2x bardziej sycące przez to, ze ciepłe. Ja np przepadam za rozcienczonym sokiem ze śliwek, gdy wypiję szklankę to czuje się bardzo dobrze (bop przy okazji niesamowicie pobudza proces przemiany materii
candibar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-17, 08:43   #89
pingwin2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez candibar Pokaż wiadomość
nie przeczytałam całego watku, więc może się powtórzę, ale pragnę ci polecić soki owocowe (nektary) rozcienczane gorącą przegotowaną wodą. Są dobre, bo ograniczasz kalorie to raz, a dwa, ze są 2x bardziej sycące przez to, ze ciepłe. Ja np przepadam za rozcienczonym sokiem ze śliwek, gdy wypiję szklankę to czuje się bardzo dobrze (bop przy okazji niesamowicie pobudza proces przemiany materii
Tego typu soki zawierają bardzo dużo cukru, a nie mają prawie witamin. więc są raczej zbędnym i kalorycznym dodatkiem do diety. Jedyne wartościowe soki to te świeżo wyciskana, ale i tak zawsze lepiej zjeść owoc.
Wypijajac litr soku dostraczacie około 100g ww z czego 50g to cuki8er.

Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu
Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu

pingwin2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-17, 08:53   #90
bassienkaw
Zakorzenienie

a ja polecam mimo wszystko herbatki owocowe, roznego rodzaju, czerwona, zielona i biala herbata, woda niegazowana z cytrynką, albo z pomaranczka, jak kto woli raz na jakis czas kawusia bez cukru i mleka, no i herbatki owocowe oczywiscie tez bez dodatkow...

90 - 86 - 82- 78 - 74 - 70 -66 -61 - 60

Moja historia odchudzania

bassienkaw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości