|
|
#61 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Kopiowanie - czyli obcinanie uszu i ogonów
...
Edytowane przez Xenia Czas edycji: 2014-08-18 o 16:48 |
|
|
|
|
#62 |
|
Raczkowanie
|
A jednak spory trwają
![]() Wracając jeszcze do sprawy czyszczenia uszu, ich wentylacji...Może powinno się ucinać je także bassetom, spanielom czy seterom? Bo z jednej z wypowiedzi na to wygląda a mnie osobiście to śmieszy
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli już wyżywamy się na kopiowaniu uszu, to powiem jeszcze, że koniom pociągowym też obcina sie czasem ogony, żeby lepiej eksponowac umięśniony zad, krowom robi się kolczyki, a ptakom w zoo przycina się lotki. Cielętom wypala sie rogi, koniom wybija wilcze zęby i wypala numer, a psy i koty czasem się tatuuje.
w takim wypadku już właściwie mi wisi, czy pies, mający fajny dom ma uszy przycięte- bo każdy pies bezdomny dałby sobie za dom obciąć nie ucho, ale łapę nie jestem za kopiowaniem, ale skoro pies Xenii już ma uszy przycięte, to mu już nie odrosną. |
|
|
|
|
#64 |
|
Raczkowanie
|
esfira: Święta racja
Pierwszy mądry post w tym wątku...bez obrazy "fajny dom"=modny dom Niestety:/
|
|
|
#65 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tutaj sie moge zgodzic ze wszystkim co do słowa |
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
Totalna bzdura dla mniE ! ! !
jak można pozbawić psa ogona czy uszu :/ jak on ma pózniej wyrazić radość ? a wszystko przez mode :/ weszło to w mode, kopiowanie usszu i ogonów, . w Niemczech jest masa psów z długimi ogonami i uszami , boksery i inne rasy, Psy takie wygladają normalne :/ taa ja wezme i obetne takiemu komus uszy albo cokolwiek :/ jak tak mozna, to jest okrucieństwo wobec zwierząt :/ Jak mozna pozwalac na takie cos :/
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
Zdarzyło mi się ingerować w wygląd zewnętrzny zwierzaka, i pewnie nie raz się jeszcze zdarzy. Nigdy jednak nie zrobię tego z powodu realizacji swoich marzeń o jego wyglądzie, dla jego 'kanonowej' urody. Nie widzę w tym okrucienstwa, ale też żadnego sensu. Zwierzę to nie moja zabawka, którą moge modyfikować pod swoje wyobrazenia o niej, pod mój gust czy modę, choćby miało to w ogóle nie szkodzić jego zdrowiu. To mój przyjaciel. Czy przyjacielowi kazałabym zapuścić włosy, bo właśnie o takim marzyłam? raczej nie
![]() Nigdy nikogo nie nakłaniałam w tej kwestii do mojego zdania. Mam wsrod znajomych wlascicieli takie psy - nic mi do tego - ich decyzja. Nie głupia, nie okrutna a totalnie bezsensowna moim zdaniem.
|
|
#68 |
|
Zadomowienie
|
--
Edytowane przez sky Czas edycji: 2009-08-14 o 15:04 |
|
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do koni, to nie slyszlaam o obcinaniu ogonow koniom pociagowym, a jedynie o zaplataniu i podwiazywaniu wlosia, bo przeszkadzalo przy pracy. Przyciete lotki to zabieg bezbolesny, poprostu uciete pioro Co innego usuniety chirurgicznie fragment skrzydla. Lotki odrosna, podciete skrzydlo nie...
|
|
|
#70 |
|
Przyczajenie
|
Ja jestem zwolennikiem kopiowania i jednocześnie miłośnikiem zwierząt.I nie uważam kopiowania za okrucieństwo (nie posiadam psa kopiowanego ale w przyszłości marzy mi się Perro de presso canario-z pewnością będzie miał kopiowane uszy).
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
Klaudia, tylko powiedz wetowi, zanim mu uszu przytnie- że to jest nielegalne. Albo podaj mi jego adres- pierwsza donos złożę
weszłam na strone hodowli dogo canario i rzeczywiście niestety sa kopiowane...po prawdziwych hodowcach bym sie czegoś innego spodziewała a tu dla Klaudii- dogo canario z uszkami
|
|
|
|
|
#72 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję,ale zapewne pójdę do weterynarza nielegalnie i nie będę musiała go otym fakcie informować-sam będzie świadom.
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
chore chore i jeszcze raz chore obcinam psu uszy ! ! ! i po co ? Bo tak nam się podoba
bo taka moda a pies ma obcięte ucho i całe ucho środkowe na wierzchu :/ bo tak chciał jego właściciel
|
|
|
#74 |
|
Rozeznanie
|
---
Edytowane przez Xenia Czas edycji: 2014-08-18 o 16:30 |
|
|
|
|
#75 |
|
Rozeznanie
|
mój pies komicznie wyglądałby z ogonem...
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
żal mi was egoisci
czy pies zdechnie jak tego mu nie obetną ? robi się to bo ludziom sie to podoba ,a biednego zwierzaka sie nie pyta o zdanie to ja ci tez przytne uszy i sie ciebie nie spytam
|
|
|
#77 |
|
Rozeznanie
|
boże spokojnie, nie nerwowo!!!
tak samo wegetarianizm - co z tego że ty nie zjesz jak ktoś inny zje a krowy, świnie i reszta zwierząt i tak są zabijane! tego się nie zmieni! |
|
|
|
|
#78 |
|
Rozeznanie
|
...
Edytowane przez Xenia Czas edycji: 2014-08-18 o 16:31 |
|
|
|
|
#79 |
|
Rozeznanie
|
Xenia brawo!
ja nawet nie miałam wpływu na to, czy mój pies miał ogon obcinany, mbo kupiłam go po fakcie. Teraz niby zakazali kopiowania uszu i ogonów a jak było kiedyś? było dozwolone!! na potrzeby wystaw? |
|
|
|
|
#80 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Więc życzę powodzenia i tego, by ktoś w przyszłości niewinnie podkablował "Są ludzie i parapety" Pozdrawiam ![]() Xenia: Zajmij się mężem lepiej Bo już mu współczuję...AguŚ87: Popieram
|
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kiedyś...az strach pomyśleć, co było kiedyś, ale powoli to się zmienia a ja wolałabym, żeby impet skierowany w strone kopiowania uszu ukierunkowac w strone obowiązkowej kastacji i sterylizacji zwierząt niehodowlanych- bo cos za ciasno w schroniskach... |
|
|
|
|
|
#82 |
|
Rozeznanie
|
...
Edytowane przez Xenia Czas edycji: 2014-08-18 o 16:34 |
|
|
|
|
#83 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Każdy mierzy ludzi swoją miarką :P Po drugie nie wykłócam się tylko opowiadam się przeciw Pani opiniom, bo tak chyba powinnam napisac? Nikt tu nie zapraszał nikogo, więc nikt nie będzie wypraszał A tak na marginesie to mając już ten wiek powinna się Pani trochę hmm...zdyscyplinować? Nie wiem czy to dobrze ujęłam, a nie chodzić po forach i pokazywać "młodszym i głupszym smarkulom" - bo tak wywnioskowałam z w/w treści Dowartościowywuje się tym Pani? Sprawia Pani radość, że może się wypowiedzieć tu na temat sprzeczny z prawem, dodatkowo go popierając? No ładnie... Nie chciałam nikogo obrażać, ale moim zdaniem to, co Pani wymieniała "Płaczę nad rozjechanym pieskiem, wakacje spędzam na dokarmianiu" itd to słowa zdewociałej kobiety Nikt Pani nie kazał "nie oglądać tv i sprzątać kupy za darmo", czy dlatego właśnie mamy Panią podziwiać? Rozumiem, to wspaniały gest ale w życiu są inne wartości bez których trudniej się obejść niż te, które Pani wymieniała I proszę nie nazywać Nas mięsożercami, bo nie wierzę, że nigdy nie dotknęła Pani mięsa i nie podała psu karmy chociaż z jego dodatkiem więc sądzę, że Pani rozwodzenia się nad tym tematem są niepotrzebne Bo kochać zwierzęta to dbać o nie i nie dopuszczać do żadnej krzywdy, a kopiowanie na pewno do tych obowiązków nie nalezy te "Pani" oczywiście tylko tak na potrzebY Pozdrawiam Dziewczynki
|
|
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
oj, baby
|
|
#85 |
|
Rozeznanie
|
...
Edytowane przez Xenia Czas edycji: 2014-08-18 o 16:34 |
|
|
|
|
#86 |
|
Rozeznanie
|
niezdrowa atmosfera, fanatyczki i tyle!!
co da, że nie będziemy jeść mięsa? nic!! nagle kilkanaście milionów ludzi (przynajmniej) musiałoby przestać jeść mięso, żeby nie zabijać zwierząt. Jestem człowiekiem, jem mięso, bo jest mi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i żadne kiełki mi tego nie zastąpią! co innego konie - tu potępiam ludzi, którzy wiozą je na rzeź w straszliwych warunkach!! jestem przeciwko kopiowaniu uszów, ogonów nie Zaraz zaraz! a co powiecie na kastrowanie???? przecież to też operacja!! i pozbawianie płodności!!! hę??? mój był kastrowany, bo musiał (nie zeszło mu 1 jądro) po wybudzeniu z operacji i cały następny dzień był ledwo żywy, nie mógł się ruszać! a wy mi tu mowicie o kopiowaniu ogonów... |
|
|
|
|
#87 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a swoją drogą w takich dyskusjach wychodzi prostactwo niektórych osób
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
|
|
|
|
#88 |
|
Przyczajenie
|
Hmmm chyba łatwo jest napisać, że nikt tego nie robi, bo to jest zakazane. Tylko zastanawiam się, dlaczego często widuję młode psy, w przypadku których jestem pewna, że były "korygowane" już po wprowadzeniu ustawy. Sama znam osobę, która chciała poprawić swojego amstaffa, był to niepełnoletni kolega mojego młodszego brata. Poszedł do weta i powiedział o co chodzi, a ten mu odpowiedział, że to zrobi, ale muszą z psem przyjść jego rodzice. Na szczęście oni się nie zdecydowali.
A co do wegetarian, to szczerze mówiąc takie tłumaczenie sprawy mnie śmieszy. Sama znam wielu "dziwnych wegetarian", którzy chodzą w skórzanych butach, a twierdzą, że ja, jedząc zwierzęta, jestem mordercą. Tylko zastanawiam się, czy te ich skórzane buty, często glany, wyrosły na drzewie?? Więc mam pytanie do Xeni, czy nosi skórzane buty?????? Ja na przykład lubię mięso, a też nie chodzę w futrach, kożuchach czy skórzanych kurtkach. Ale to są dwie całkiem różne rzeczy. A co do wegetarianizmu, to skoro ktoś tak troszczy się o losy zwierząt apeluję także o niejedzenie nabiału i innych produktów odzwierzęcych. Przecież krowa sama z siebie bez ciągłego dojenia po pierwszym cieleniu nie będzie dawała mleka. A myślę, że dojenie to stres dla krówki, no i takie to nienaturalne, szkoda krówek, kózek i owieczek. I tak sobie myślę, że wegetarianizm i pomoc zwierzętom to jedno, a okaleczanie ich, bo jak tak właśnie postrzegam kopiowanie, to coś całkiem innego.Trochę dziecinne jest tłumaczenie, że "ok mój pies nie ma normalnych uszu i ogonka", ale ja pomagam psom. A co to bilans zysków i strat, wad i zalet??? Nie można mieć naturalnego psa, kochać go takiego, jakim jest bez poprawek i pomagać innym zwierzakom????? Czy jak robię coś dobrego, to zaraz mogę zrobić też coś złego, bo przecież wszystko się wyrówna????? Z tego co pamiętam to nawet w szkole plusy i minusy się nie redukowały. A jeśli chodzi o kastrowanie, to myślę, że tu problem jest bardziej złożony i nijak ma się do kerekcji wyglądu psa. Ja nie jestem zwolenniczką kastrowania czy sterylizacji, araczej nie byłabym nią w normalnym świecie. Miałam już kilka psów i żaden, ani żadna sukanie były pozbawione jakiejkolwiek części ciała. Nigdy też nie miały potomstwa. Ale inaczej sytuacja wygląda, jeśli chodzi o psyw schroniskach, czy te, których właściciele nie mogą, nie chcą lub nie potrafią odpowiednioo nie zadbać i się nimi zajmować. Gdyby było inaczej nie mielibyśmy tłumu psów pałętających się po ulicach lub umieszczanych w schroniskach. Bezdomność psów już jest ogromnym problemem, często przemilczanym, bo przecież jakże niewygodnym i kosztownym. I chyba każdy zdrowy i w pełni władz umysłowych człowiek zdaje sobie sprawę, że nie możemy dopuścić do rozmnażania się psów schroniskach i na ulicach. A jeśli ktoś nie umie dopilnować własnego psa lub sukę, to chyba kastracja jest lepszaniż eutanazja szczeniaków, czy podrzucenie ich do schroniska. |
|
|
|
|
#89 |
|
Raczkowanie
|
mika020 nie widzę związku wegetarianizmu ze skórzanymi butami, ani futrami...jestem mięsożercą i jednocześnie przeciwniczką noszenia futer, ale buty kupuję tylko skórzane, bo mam szacunek dla własnych stóp...jak wymyślą materiał o identycznych właściwościach jak naturalna skóra w cenie nie wyższej - zrezygnuję ze skóry. A krowa jest tak "skonstruowana", że po pierwszym cieleniu już zawsze będzie miała mleko, a kura codziennie zniesie jedno jajko, niezależnie od tego czy miała kontakt z kogutem.
co do kastracji...hmm a może miałaś kocura nastawionego terytorialnie, a Twoje niesterylizowane suki dożyły "słusznego" wieku bez chorób "kobiecych" jakoś mi się w to wierzyć nie chce
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
|
|
|
#90 |
|
Rozeznanie
|
...
Edytowane przez Xenia Czas edycji: 2014-08-18 o 16:35 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:29.

a mnie osobiście to śmieszy

Co do koni, to nie slyszlaam o obcinaniu ogonow koniom pociagowym, a jedynie o zaplataniu i podwiazywaniu wlosia, bo przeszkadzalo przy pracy. Przyciete lotki to zabieg bezbolesny, poprostu uciete pioro 

Nie wiem czemu ale często spotykam psy bez ogonów i z przyciętymi uszami